Mam problem ze swoim laptopem, który XP ogarnia jedynie zaraz po instalacji, a kiedy nadchodzi czas na aktualizacje systemu, jest tak wolny, że nie jestem w stanie normalnie na nim pracować. Jest to Acer 3690 (cpu 1.6, 512 ram). Zainstalowałem Lubuntu z uwagi, że miał być lżejszy i szybszy od i tak szybkiego ubuntu, czego doświadczałem na swoim desktopie (cpu 2.4 384 ram) za czasów wersji 8.10 z GNOME.
polecenie
Kod: Zaznacz cały
htop
Wynik z htop:

To była tylko jedna z sytuacji zwiech. Zdarzało się, że mając odpaloną samą przeglądarkę ,w niej jedną kartę i próba obejrzenia filmiku na youtube kończyła się zwiechą filmiku, potem jakieś info, że strona nie odpowiada i czy chcę zamknąć a po jakimś czasie strona robi się fioletowe tło i też wyskakuje jakiś komunikat, że jak chcę wrócić do poprzednio oglądanej strony, to mam odświeżyć stronę. Zauważyłem, że zawiesza się ładując stronę, kiedy w lewym dolnym rogu przeglądarki wyskakuje "Oczekiwanie na pamięć podręczną", ale monitoruję na bieżąco ram przez htop i spokojnie jest jeszcze wolny, mało kiedy sięga 300mb.
System mam od ok. 2m-cy. Co radzicie? Mam nawet poblokowane wszelkie flashe i reklamy w przeglądarce,ale korzystanie z tego,to katorga. Jeśli nie lubuntu, to jest cokolwiek, co na takim konfigu jeszcze w dzisiejszych czasach poradzi sobie z płynną pracą z chrome(chociaż 2 karty),pidginem i radio tray w tle?
Pozdrawiam