Gallium a prędkość wiatraka - permissions i takie tam

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Depi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Gallium a prędkość wiatraka - permissions i takie tam

Post autor: Depi »

Witajcie,

Problem wygląda następująco. Instalka 12.04 w zasadzie bez problemów, poza sterami karty Radeon 4870. Mam ochotę pozostać przy Gallium, choć poprzednio używałem własnościowych, w których była opcja ręcznego ustawienia prędkości wiatraka. Miałem ją ustawioną na minimum, jakie się dało i wszystko grało jak trzeba.

Niestety Gallium nie daje takiej opcji. Dotarłem do tego, że należy zrobić echo do plików /sys/class/drm/card0/device/power_method i/lub .../power_profile. Niestety echo zwraca mi :

bash .... permission denied

Próbowałem zrobić to przez gedit, ale przy próbie wyjścia mówi, że nie mógł zapisać kopii zapasowej i czy chcę wyjść mimo to, ale nie można tego zrobić. Odmawia po prostu nadpisania pliku.

Próbowałem oczywiście sudo a nawet jako root. Bez zmian.

Pomóżcie, bo od ryku wiatraka powoli głowa mnie zaczyna boleć. Ponadta nie wiem, czy cos nie jest spierniczone z sensorem temperatury karty, bo pokazuje 76 stopni - nigdy tak gorąca nie była, mimo ledwie kręcącego się wiatraka...

Grrr

-- 07 maja 2012 05:12 --

To może ja po długim weekendzie podbiję temat?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”