Witajcie,
postawiłem sobie serwer ubutnu 12.04 na potrzeby modernizacji strony internetowej, wszystko działa ok, jednak potrzebuję mieć dostęp ftp, żeby podmieniać pliki i właśnie tutaj zaczynają się schody.
Mam symboliczne dowiązanie:
ln -s /home/użytkownik/www /var/www
strona znajduję się w katalogu /home/użytkownik/www
Żebym z poziomo strony (joomla) mógł dokonywać zmian, właścicielem plików i katalogów musi być użytkownik "www-data", natomiast wówczas pojawia się problem z zapisaniem/modyfikacją plików przez ftp - mam brak uprawnień.
Próbowałem uruchamiać proftpd jako użytkownik www-data, ale nic to nie daje...
Zmiana uprawnień katalogów i plików na użytkownika dają możliwość podmiany plików przez ftp, jednak dla joomli pliki są "niezapisywalne".
Prosiłbym o wskazówki w jaki sposób należy nadać uprawnienia bądź skonfigurować aby wszystko ze sobą współgrało.
Z góry dzięki.
Apache, Proftpd - uprawnienia
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Apache, Proftpd - uprawnienia
Błąd.
Jest:
Jest:
Powinno być:kmieta pisze: Mam symboliczne dowiązanie:
ln -s /home/użytkownik/www /var/www
strona znajduję się w katalogu /home/użytkownik/www
Żebym z poziomo strony (joomla) mógł dokonywać zmian, właścicielem plików i katalogów musi być użytkownik "www-data",
administrator pisze: Utworzyłem wirtualny serwer ze wskazaniem /home/użytkownik/www jako DocumentRoot oraz zmieniłem uprawnienia dla /home/użytkownik na 711
Żebym z poziomo strony (joomla) mógł dokonywać zmian, właścicielem zapisywanych przez Joomlę plików i katalogów musi być użytkownik "www-data", lub muszą mieć one uprawniające na zapis wszystkim, lub serwer musi być uruchomiony przez suphp jako "użytkownik".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Apache, Proftpd - uprawnienia
aktualnie ustawiłem DocimentRoot /home/użytkownik , właścicielem plików i katalogów jest użytkownik "www-data" niestety nadal ten sam problem z poziomu joomli pliki są zapisywalne, natomiast łącząc się przez ftpd jest błąd:
"Odpowiedź 550 Rename administrator_test: Brak dostępu"
-- 14 paź 2012 12:44 --
spróbowałem z suphp i działa jak powinno - dzięki !
"Odpowiedź 550 Rename administrator_test: Brak dostępu"
-- 14 paź 2012 12:44 --
spróbowałem z suphp i działa jak powinno - dzięki !