Grafika na maksymalnych obrotach

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Vanish
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Grafika na maksymalnych obrotach

Post autor: Vanish »

Witam
Otóż mam zamiar się przenieść na Ubuntu 12.04 ale mam jeden problem z moją kartą graficzną która w Ubuntu działa cały czas na 100% RPM gdzie przy zainstalowanych poprawnych sterownikach w Windows 7 przy pracy na internecie mam zaledwie 30% bo się nie grzeje natomiast przy Ubuntu ta grafika chodzi ciągle przy 100%.
Jak można było by temu zapobiec,instalacja jakichś sterowników by pomogła? Czy jakiś oddzielny program do regulacji prędkości?
Moja karta Graficzna to Gainward Geforce 9600GT
P.S Proszę mi wybaczyć ale jestem osobą która dopiero zaczyna zabawę z Ubuntu i w ogóle z Linuxem więc jestem trochę laik w sprawach linuxowych :P
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Grafika na maksymalnych obrotach

Post autor: kris_IV »

Nie masz przypadkiem 2 kart graficznych w laptopie? (laptop to czy stacjonarka?)
Drugi prawdopodobny problem to sterowniki karty graficznej zainstalowane pod Ubuntu... Jeśli tak to musisz się pobawić w zainstalowanie odpowiednich (i mieć nadzieję, że jest to łatwiejsze niż w przypadku ATI i ich Radeonów w układzie hybrydowym)... Osobiście jestem mega rozczarowany faktem, że sterowniki dostępne na stronie producenta po prostu nie działają i nikt nie potrafi wyjaśnić faktu - dlaczego... Ale z GeForce chyba będziesz miał więcej szczęścia.
Vanish
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Vanish »

Stacjonarka
później się pobawię i poszukam jakichś sterowników no i spróbuje zainstalować
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: kris_IV »

Generalnie - powodzenia życzę... Spróbuj może najpierw wyłączyć akcelerację http://www.ubuntu-pomoc.org/wydluzenie- ... a-baterii/ (wiem, że to do laptopów, ale objaw i skutek to twoje problemy i oczekiwania). Bynajmniej nic nie stracisz, łatwo to przywrócić, a może się uda bez kombinowania z tymi sterownikami...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”