Instalacja sterowników ATI - Radeon HD5730

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Instalacja sterowników ATI - Radeon HD5730

Post autor: kris_IV »

Witam,
2 dni temu zainstalowałem Ubuntu 12.10 x64. 3 razy zdążyłem reinstalować już system... Chciał bym wszystko opisać i sprecyzować jednym postem więc po kolei: 1. opis problemu, 2. sprzęt, 3. podjęte próby.

1. Generalnie - nie mam możliwości kożystania z Ubuntu w moim laptopie bez wgrania sterowników ATI ponieważ:
* Bateria wytrzymuje max 30 minut (ciągle kręci się wentylator i grzeje karta ATI mimo iż nie działa...;/ Wygląda to identcznie jak po formacie Windowsa bez zainstalowania sterowników...
* Laptop jest naprawdę głośny jakby był mocno obciążony.
* Wybudzenie z trybu uśpienia się nie udaje. Matryca ciągle pozostaje wyłączona. Komputer niby działa, ale próba wyłączenia na pamięć (tj. mysz w prawy górny róg, lewy klik, strzałka w górę z klawiatury, enter, enter) nie wyłączają komputera...

2. Sprzęt:
MSI GE700
Intel Core i5-460M ( i zintegrowana z nim grafika: Intel Corporation 5 Series/3400
ATI Radeon HD5730 (seria HD5700) 1GB (Ubuntu wykrywa: 01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5000 Series])
RAM - 8GB
2 Dyski twarde - 500 GB Hitatchi (3 partycje pod NFTS dla windowsa) i 160 GB Toshiba (4 partycje: ext4:/boot 100MB; ext4:/ 10 GB; SWAP 1GB; ext4:/home 145 GB)

3. Podjęte próby.
Zaraz po zainstalowaniu Ubuntu zdiagnozowałem znany mi problem i spodzeiwałem się trudności (w końcu pierwszy raz mam kontakt z Linuxem...) Zabrałem się za szukanie rozwiązania ale zainteresowałem się Wine (niezbędne - używam nałogowo SuperMemo UX i SuperMemo 98 - nauki nie da się przenieść na inny program a jak wiadomo nie ma natywnych pod Linuxa - udało mi się bezproblemowo skonfigurować Wine :D ).
Trafiłem jednak na artykuł (tutorial) http://www.ubuntu-pomoc.org/amd-catalys ... brydowych/ i postąpiłem prawie zgodnie z nim :) Mianowicie (statnie komentarze przedstawiają sytuacje) przerwałem pracę w terminalu podczas instalacji (?ale czy to może mieć jakiś związek?) i skopiowałem jeden plik w nieodpowiednie miejsce (zamiast: drivers/amd/packages/Ubuntu/dists/source/dkms/patches/ to do drivers/packages/Ubuntu/dists/source/dkms/patches/) ponieważ folder takowy nie istniał... Bynajmniej proces się ukończył, wyglądało wszystko OK. Uruchamia się Ubuntu i... informacja że muszę włączyć w trybie low-graphic czy coś takiego (nie pamiętam). Jedyna opcja - reinstalacja systemu...
Ponownie następnego dnia próbowałem postąpić zgodnie z inną instrukcją: http://www.upubuntu.com/2013/01/amd-cat ... -adds.html ale finalny efekt był identyczny...
Jeszcze trzeciab próba: http://askubuntu.com/questions/205112/u ... ot-working już dokładni nie pamiętam jak to szło - finalnie... low-graphic... i reinstalacja...

Nie wchodzi w grę rozwiązanie - wyłączenie ATI pod BIOSEM, ponieważ nie będę używał narazie tylko UBUNTU... Jeśli udało by mi się przełączać karty ATI i INTEL - było by idealnie. Zadowolił bym się jednak również rozwiązaniem, w którym kożystał bym tylko z karty Intela... Tutaj też już poczyniłem kroki w stronę rozwiązania tego problemu: http://www.ubuntu-pomoc.org/hybrydowe-k ... e-laptopa/ tą metodą (na piechotę) ale wydaje mi się że opinie o tej metodzie mogą być prawdziwe... Odinstalowanie sterowników nie spowoduje przecież tego, że sprzęt nie zostanie wykryty...
-------EDIT--------------
I teraz próbowałem postąpić zgodnie z tymi krokami: http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-1 ... ch-atiamd/ ale znół napotkałem błąd:

Kod: Zaznacz cały

Zmiana nośnika: Proszę włożyć dysk oznaczony                                   
 "Ubuntu 12.10 _Quantal Quetzal_ - Release amd64 (20121017.5)"
do napędu "/media/cdrom/" i nacisnąć enter
Co to oznacza?
-----EDIT--2------------
OK - z problemem z EDIT poradziłem sobie następująco: usunąłem wpis o CD z:
ustawienia systemu/zasoby oprogramowania/uwierzytelnianie (tutaj kliknąłem w ten wpis z CD) / usuń i problem z głowy:) kontynuuję walkę :D
Może jednak ktoś przyłączy się i pomoże?:)
----EDIT--3-------------
Częściowo udało mi się rozwiązać problem (tj. bateria starcza na trochę dłużej). Przedstawię tutaj rozwiązanie zademonstrowane na: http://www.ubuntu-pomoc.org/wydluzenie- ... a-baterii/
Terminal:

sudo gedit /etc/rc.local
W otwartym pliku dopisujemy przed EXIT 2 linie:

echo powersave > /sys/module/pcie_aspm/parameters/policy
echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
Zapisz, zamknij. Terminal:

sudo gedit /etc/default/grub
Szukamy tej linijki:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
i zamieniamy ją na:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1"
Zapisujemy wszystko i zamykamy plik. Terminal:

sudo update-grub
Dalej natomiast mam problem z brakiem możliwości przełączania grafik i wstrzymywaniem systemu - próba wybudzenia kończy się tym, że nie uruchamia się matryca w laptopie...

----EDIT--4-----------
Przywróciłem ustawienia z EDIT--3 i teraz skorzystałem ze skryptu: „NeteXt'73” ze strony netbit73.blogspot.com.
Efekt - brak pasków: Lewa strona, góra, brak pasków przy oknach itd: Obrazek
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Instalacja sterowników ATI - Radeon HD5730

Post autor: e X t 7 3 »

Na jakim kernelu instalowałeś sterowniki przez NeteXt'73 ? Rozumiem, że na innym niż mój ? Jeśli na generic 3.7 lub 3.8 to nie zadziałają = zbudowałem je tak aby działałby na kernelach starszych niż 3.7 i na moich v22.x = 3.7.x oraz następczo na v23.x = 3.8.

U Ciebie wygląda po prostu jak by modułu nie zbudował [fglrx]. Co Wypisywał NeteXt'73 w konsoli ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Już Ci podaje informacje:

lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID:	Ubuntu
Description:	Ubuntu 12.10
Release:	12.10
Codename:	quantal

uname -r
3.5.0-23-generic
Co wpisywał niestety teraz nie wiem. Ogólnie gdy sam robiłem tą operacje wg. pierwszego postu też tak zdychało... Jeśli chciałbyś pomóc mogę ponownie przeprowadzić ten proces (razem z kolejną reinstalacją systemu;p ) i wrzucić to co potrzebujesz - daj znać tylko co jest niezbędne...
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Też posiadam Intel Core i5-460M, ale z ATI HD5470 i zintegrowanej grafiki Intela tam nie mam bądź jest wyłączony, sam nie wiem.
ext73 znowu o swoich kernelach... Działania po omacku. Ty masz hybrydę. Raczej nie powinieneś posługiwać się tymi tutorialami z ubuntu-pomoc czy tymi instalatorami Netbit.
Podstawa to to:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
Co najwyżej:
https://help.ubuntu.com/community/HybridGraphics
A nawet na forum jest:
viewtopic.php?f=149&t=159575
Tylko u Ciebie może być problem z Catalystami bo masz kartę starszą niż HD6000 i nie wiem czy przełączanie z palca będzie działało. Wyjście to używanie sterowników otwartych jak już czyniłeś i wyłączanie kart za pomocą vgaswitcheroo.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Luk1don Kolega kris korzysta z NeteXt'73 zatem chyba zrozumiałe, że pytam, czy Korzysta z moich kerneli. Trudne do zrozumienia ? Co do hybryd często konieczne jest jeszcze wygenerowanie odpowiedniego xorg.conf. Jeśli nie uda Się znaleźć Rozwiązania odezwę się później. Piszę i czytam z telefonu i przyznam, że dopiero teraz doczytałem = tu chyba pomogą teraz jedynie sterowniki legacy tu 13.1.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Generalnie się nie poddaję i próbuję :) Szkoda, że moja wiedza na temat Linuxa jest bardzo małą i praktycznie gdy zaczynałem we wtorek tą zabawę to ograniczałem się do ctrl+C; ctrl+shift+V ;) W tym momencie pracuję nad rozwiązaniem zaproponowanym w tym temacie (wiem że do serii 6... ale spróbować warto) viewtopic.php?f=149&t=159575 .
Generalnie myślałem, że sterowniki legacy są do serii 2000, 3000 i 4000... Na stronie AMD w opisie sterownika http://support.amd.com/us/kbarticles/Pa ... _beta.aspx jest wymieniona moja seria dlatego myślę, że standardowy sterownik powinien jakoś zadziałać... Kiedyś... ;D
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

kris_IV pisze:Generalnie się nie poddaję i próbuję :) Szkoda, że moja wiedza na temat Linuxa jest bardzo małą i praktycznie gdy zaczynałem we wtorek tą zabawę to ograniczałem się do ctrl+C; ctrl+shift+V ;) W tym momencie pracuję nad rozwiązaniem zaproponowanym w tym temacie (wiem że do serii 6... ale spróbować warto) viewtopic.php?f=149&t=159575 .
Generalnie myślałem, że sterowniki legacy są do serii 2000, 3000 i 4000... Na stronie AMD w opisie sterownika http://support.amd.com/us/kbarticles/Pa ... _beta.aspx jest wymieniona moja seria dlatego myślę, że standardowy sterownik powinien jakoś zadziałać... Kiedyś... ;D
Nie, catalysty legacy nie ;-) Najlepiej te, co są w repozytoriach Ubuntu, bo pasują do xserwera. I nie żadne bety tylko stabilne serie. Pokaż jeszcze wyniki poleceń:

lspci | grep VGA

sudo lshw -c video
-- sobota, 9 lutego 2013, 13:37 --

I napisz jaki laptop dokładna nazwa.
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tylko skończy się ta próba z Betą i już wpisze zwrot z tych poleceń. Przynajmniej łatwo mogę wrócić jak się coś nie uda korzystając z poleceń:

sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.OLD
sudo apt-get purge fglrx fglrx-amdcccle fglrx-dev
sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-intel
sudo reboot
----EDIT--1------
Standardowo - laptop włączył się w trybie z informacją, że grafika nie może się wyświetlić, później kliknąłem Enter, low mode... i mamy konsolę (tą samą co kliknięcie ALT+CTRL+F1), wprowadziłem kod z góry i jestem znów tutaj:)

Model laptopa:

MSI GE700
Intel Core i5-460M ( i zintegrowana z nim grafika: Intel Corporation 5 Series/3400
ATI Radeon HD5730 (seria HD5700) 1GB 
RAM - 8GB
Dysk twardy - 500 GB Hitatchi (3 partycje pod NFTS dla windowsa)
Dysk twardy - 160 GB Toshiba (4 partycje: ext4:/boot 100MB; ext4:/ 10 GB; SWAP 1GB; ext4:/home 145 GB)
Wyniki poleceń:

kris@kris-GE-700:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Madison [Mobility Radeon HD 5000 Series]

kris@kris-GE-700:~$ sudo lshw -c video
[sudo] password for kris: 
  *-display               
       description: VGA compatible controller
       product: Madison [Mobility Radeon HD 5000 Series]
       vendor: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: 00
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=radeon latency=0
       resources: irq:47 memory:d0000000-dfffffff memory:e0020000-e003ffff ioport:d000(size=256) memory:e0000000-e001ffff
  *-display
       product: Core Processor Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 18
       capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:44 memory:e0400000-e07fffff memory:c0000000-cfffffff ioport:e080(size=8)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

No racja, mój błąd - jak HD 5xxx to standardowe sterowniki ... proszę przetestuje jeszcze raz sterowniki przez NeteXt'73 i pokaż wynik instalacji [w ostateczności zrób sreena].

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Heh...
Podobnie jak luk1don mam tylko ATI 5470. tzn intel (i3-m350) pewnie jest ale wyłączony na stałe...
@kris_IV
Wielki wątek na forum ubuntu http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... 50&page=65 Podobno przełączanie działa.
Stery z repozytorium ok, ale lepsze są te ze strony AMD, ale nie bety...
I pomimo tego, że korzystam z kerneli eXt-a, sterowniki do ATI oraz broadcoma wolałem zrobić sobie sam...
Pozdrowienia
P.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

^ Tak, jednak nie ma co instalować na tym sprzęcie co on posiada Catalystów przez żadne skrypty Netext ani też ręcznie. Nie spotkałem się jeszcze, aby komuś z układem ATI Mobility HD poniżej 6xxx i Intelem działały Catalysty... Zawsze wtedy chodziło to na otwartych domyślnych sterownikach z wykorzystaniem vga_switcheroo do przełączania. Na tym sprzęcie obydwie karty działają równocześnie, nie ma przy jednej karcie określenia UNCLAIMED. Gdzieś widziałem, że ktoś twierdził, iż funkcjonowało to na Ubu 11.04...
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Masz rację, siakoś mi uszło uwadze to co jest na pierwszej stronie wątku, który podałem:

The solution seems not to work with ATI 5xxx graphic cards, try at your own risk
Po przeglądnięciu kilku stron z zapytania google muszę luk1don przyznać Ci rację. Większości przypadków Ati 5xxx i Intel sugerowali wyłączenia Ati, lub otwarte sterowniki Radeon.
Pozdrowienia
P.
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

luk1don pisze: Nie spotkałem się jeszcze, aby komuś z układem ATI Mobility HD poniżej 6xxx i Intelem działały Catalysty... Zawsze wtedy chodziło to na otwartych domyślnych sterownikach z wykorzystaniem vga_switcheroo do przełączania.
Wydaje mi się, że skoro ATI udostępnia te sterowniki jako Catalysty to powinno to działać bez zarzutów razem... A przynajmniej po odrobinie gimnastyki... Nie uważasz tak?
luk1don pisze: Na tym sprzęcie obydwie karty działają równocześnie, nie ma przy jednej karcie określenia UNCLAIMED.
Ależ na Windowsie te karty nie działają równocześnie. One w ogóle nie działają razem. Albo działa karta Intel albo karta AMD. Nie ma opcji wspierania jak w niektórych układach hybrydowych, gdzie działa jedna lub dwie jednocześnie...
pijetja pisze: Większości przypadków Ati 5xxx i Intel sugerowali wyłączenia Ati, lub otwarte sterowniki Radeon.P.
Chętnie bym korzystał z tych otwartych sterowników gdyby po wstrzymaniu dało się uruchomić matrycę.... Ale się nie da niestety... Jestem na 99% pewny że jest to wina właśnie braku Catalystów bo na Windows 7 jest identycznie- kiedyś przez przypadek odinstalowałem Catalyst i wstrzymywanie wyłączało matrycę na amen mimo iż komputer działał (np. odtwarzacz muzyki itd...). Po ostatnim formacie Windy też próbowałem z ciekawości co się stanie i właśnie było identycznie - muzyka się włączyła, co sugeruje że komp działał normalnie, a ekran był wyłączony... no i tutaj jest identycznie - również sprawdzone przy pomocy odtwarzacza muzyki).
e X t 7 3 pisze:No racja, mój błąd - jak HD 5xxx to standardowe sterowniki ... proszę przetestuje jeszcze raz sterowniki przez NeteXt'73 i pokaż wynik instalacji [w ostateczności zrób sreena].
Pozdrawiam
Cały proces jak tylko mogłem najszczegółowiej:

kris@kris-GE-700:~$ wget https://dl.dropbox.com/u/2552069/ext73/eXt73_stable.sh
--2013-02-09 23:20:53--  https://dl.dropbox.com/u/2552069/ext73/eXt73_stable.sh
Translacja dl.dropbox.com (dl.dropbox.com)... 54.243.71.230, 50.16.221.213, 23.23.152.218, ...
Łączenie się z dl.dropbox.com (dl.dropbox.com)|54.243.71.230|:443... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 67075 (66K) [text/x-sh]
Zapis do: `eXt73_stable.sh'

100%[======================================>] 67.075       264K/s   w 0,2s     

2013-02-09 23:20:55 (264 KB/s) - zapisano `eXt73_stable.sh' [67075/67075]

kris@kris-GE-700:~$ chmod a+x eXt73_stable.sh

kris@kris-GE-700:~$ sudo apt-get install zenity xterm
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
xterm jest już w najnowszej wersji.
zenity jest już w najnowszej wersji.
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
  akonadi-backend-mysql akonadi-server kdepim-runtime kdepimlibs-kio-plugins
  libaio1 libakonadi-calendar4 libakonadi-contact4 libakonadi-kabc4
  libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4 libakonadi-kmime4 libakonadi-notes4
  libakonadiprotocolinternals1 libboost-program-options1.49.0
  libboost-thread1.49.0 libdmtx0a libkabc4 libkalarmcal2 libkcal4 libkcalcore4
  libkcalutils4 libkgapi0 libkholidays4 libkimap4 libkldap4 libkmbox4
  libkmime4 libknewstuff2-4 libkolab0 libkolabxml0 libkpimidentities4
  libkpimtextedit4 libkpimutils4 libkprintutils4 libkresources4
  libmailtransport4 libmicroblog4 libprison0 libqrencode3 libxerces-c3.1
  linux-headers-3.5.0-17 mysql-client-core-5.5 mysql-server-core-5.5
  python-kde4 python-pyudev
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Uruchamiam skrypt, następuje proces ładowania i uruchamia się wybór programu gdzie:
Wybieram zainstaluj sterowniki -> Radeon
Wyświetla się:

"Pobieram pliki: catalyst-13.1_fglrx_9.012-0ubuntu1_amd64.deb - 76.89 MB"

"Pobieram plik: catalyst-13.1_fglrx-amdcccle_9.012-0ubuntu1_amd64.deb"
Pownie uruchamia się XTERM i skopiowałem myślę cały kod:

Za chwilę nastąpi wprowadzenie wybranych zmian. Zamknięcie tego okna anuluje operację.

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
lib32gcc1 jest już w najnowszej wersji.
libc6-i386 jest już w najnowszej wersji.
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
  akonadi-backend-mysql akonadi-server kdepim-runtime kdepimlibs-kio-plugins
  libaio1 libakonadi-calendar4 libakonadi-contact4 libakonadi-kabc4
  libakonadi-kcal4 libakonadi-kde4 libakonadi-kmime4 libakonadi-notes4
  libakonadiprotocolinternals1 libboost-program-options1.49.0
  libboost-thread1.49.0 libdmtx0a libkabc4 libkalarmcal2 libkcal4 libkcalcore4
  libkcalutils4 libkgapi0 libkholidays4 libkimap4 libkldap4 libkmbox4
  libkmime4 libknewstuff2-4 libkolab0 libkolabxml0 libkpimidentities4
  libkpimtextedit4 libkpimutils4 libkprintutils4 libkresources4
  libmailtransport4 libmicroblog4 libprison0 libqrencode3 libxerces-c3.1
  mysql-client-core-5.5 mysql-server-core-5.5 python-kde4 python-pyudev
Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  fglrx fglrx-amdcccle xvba-va-driver
0 aktualizowanych, 3 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 85,2 MB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 254 MB miejsca na dysku.
Pobieranie:1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ quantal/restricted fglrx amd64 2:9.000-0ubuntu3 [79,4 MB]
Pobieranie:2 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ quantal/restricted fglrx-amdcccle amd64 2:9.000-0ubuntu3 [5747 kB]          

Pobrano 85,2 MB w 6min 7s (232 kB/s)                                                                                          
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu fglrx.
(Odczytywanie bazy danych ... 195277 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)

Rozpakowywanie pakietu fglrx (z .../fglrx_2%3a9.000-0ubuntu3_amd64.deb) ...
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu fglrx-amdcccle.
Rozpakowywanie pakietu fglrx-amdcccle (z .../fglrx-amdcccle_2%3a9.000-0ubuntu3_amd64.deb) ...
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu xvba-va-driver.
Rozpakowywanie pakietu xvba-va-driver (z .../xvba-va-driver_0.7.8-1ubuntu3_amd64.deb) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu ureadahead...
ureadahead will be reprofiled on next reboot

Konfigurowanie pakietu fglrx (2:9.000-0ubuntu3) ...
update-alternatives: using /usr/lib/fglrx/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
update-alternatives: using /usr/lib/fglrx/alt_ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Loading new fglrx-9.000 DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 3.5.0-23-generic
Building for architecture x86_64

Building initial module for 3.5.0-23-generic
Done.

fglrx:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/3.5.0-23-generic/updates/dkms/

depmod........

DKMS: install completed.
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu bamfdaemon...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Konfigurowanie pakietu fglrx-amdcccle (2:9.000-0ubuntu3) ...
Konfigurowanie pakietu xvba-va-driver (0.7.8-1ubuntu3) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu initramfs-tools...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.5.0-23-generic
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libc-bin...

ldconfig deferred processing now taking place
(Odczytywanie bazy danych ... 195575 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Usuwanie pakietu fglrx-amdcccle ...
Usuwanie pakietu xvba-va-driver ...
Usuwanie pakietu fglrx ...

Removing all DKMS Modules
Done.
update-alternatives: using /usr/lib/pxpress/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
update-alternatives: ostrzeżenie: skip creation of /usr/bin/amdcccle because associated file /usr/lib/fglrx/bin/amdcccle (of link group x86_64-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist
update-alternatives: ostrzeżenie: skip creation of /usr/share/applications/ubuntu-amdcccle.desktop because associated file /usr/share/fglrx/amdcccle.desktop (of link group x86_64-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist
update-alternatives: ostrzeżenie: skip creation of /usr/share/applications/ubuntu-amdccclesu.desktop because associated file /usr/share/fglrx/amdccclesu.desktop (of link group x86_64-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist
update-alternatives: ostrzeżenie: skip creation of /usr/bin/amdupdaterandrconfig because associated file /usr/lib/fglrx/bin/amdupdaterandrconfig (of link group x86_64-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist
update-alternatives: ostrzeżenie: skip creation of /usr/bin/amdxdg-su because associated file /usr/lib/fglrx/bin/amdxdg-su (of link group x86_64-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist
update-alternatives: using /usr/lib/pxpress/alt_ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
update-alternatives: using /usr/lib/x86_64-linux-gnu/mesa/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
update-alternatives: using /usr/lib/i386-linux-gnu/mesa/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
Czyszczenie z plików konfiguracyjnych pakietu fglrx ...

Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu fglrx-amdcccle.
(Odczytywanie bazy danych ... 195277 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowywanie pakietu fglrx-amdcccle (z catalyst-13.1_fglrx-amdcccle_9.012-0ubuntu1_amd64.deb) ...
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu fglrx.

Rozpakowywanie pakietu fglrx (z catalyst-13.1_fglrx_9.012-0ubuntu1_amd64.deb) ...
Konfigurowanie pakietu fglrx (2:9.012-0ubuntu1) ...
update-alternatives: using /usr/lib/fglrx/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
update-alternatives: ostrzeżenie: forcing reinstallation of alternative /usr/lib/fglrx/ld.so.conf because link group x86_64-linux-gnu_gl_conf is broken
update-alternatives: using /usr/lib/fglrx/alt_ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) in tryb auto
Loading new fglrx-9.012 DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 3.5.0-23-generic
Building for architecture x86_64

Building initial module for 3.5.0-23-generic
Done.

fglrx:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/3.5.0-23-generic/updates/dkms/

depmod....

DKMS: install completed.
Konfigurowanie pakietu fglrx-amdcccle (2:9.012-0ubuntu1) ...

GOTOWE !!! - wciśnij enter
Aktualnie uruchomił się system normalnie (to jest różnica z innymi próbami - wszystko wstaje, normalnie wyświetla się pulpit tyle że z samą tapetą... jak na screenach:
Obrazek
Obrazek

Jeśli chcę włączyć jakąś aplikację to niestety - graficznie jej nie wybiorę, uruchamiam terminal: CTRL+ALT+T i wpisanie chrome nie działa więc uruchamiam firefox:

kris@kris-GE-700:~$ firefox

** (firefox:2161): WARNING **: Failed to open webapp application path dir /usr/share/ubuntu/unity-webapps/userscripts: Błąd podczas otwierania katalogu "/usr/share/ubuntu/unity-webapps/userscripts": Nie ma takiego pliku ani katalogu

** (firefox:2161): WARNING **: Failed to open webapp application path dir /usr/share/gnome/unity-webapps/userscripts: Błąd podczas otwierania katalogu "/usr/share/gnome/unity-webapps/userscripts": Nie ma takiego pliku ani katalogu

** (firefox:2161): WARNING **: Failed to open webapp application path dir /usr/local/share/unity-webapps/userscripts: Błąd podczas otwierania katalogu "/usr/local/share/unity-webapps/userscripts": Nie ma takiego pliku ani katalogu
Plecenia:

kris@kris-GE-700:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Madison [Mobility Radeon HD 5000 Series]

kris@kris-GE-700:~$ sudo lshw -c video
  *-display               
       product: Madison [Mobility Radeon HD 5000 Series]
       vendor: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: 00
       capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=fglrx_pci latency=0
       resources: irq:16 memory:d0000000-dfffffff memory:e0020000-e003ffff ioport:d000(size=256) memory:e0000000-e001ffff
  *-display
       product: Core Processor Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 18
       capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:44 memory:e0400000-e07fffff memory:c0000000-cfffffff ioport:e080(size=8)
Gdzieś wyczytałem że polecenie:

sudo nano /etc/X11/Xsession.d/10fglrx
Aby działał Unity, Gnome itd. powinno zawierać wpis:

LIBGL_DRIVERS_PATH=/usr/lib/fglrx/dri
if [ `uname -m` = 'x86_64' ]; then
  if [ -d /usr/lib32/fglrx/dri ]; then
    LIBGL_DRIVERS_PATH=${LIBGL_DRIVERS_PATH}:/usr/lib32/fglrx/dri:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/
    if [ ! -z $LD_LIBRARY_PATH ]; then
        LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:
    fi
    LD_LIBRARY_PATH=${LD_LIBRARY_PATH}/usr/lib32
    export LD_LIBRARY_PATH
  fi
fi
export LIBGL_DRIVERS_PATH
Natomiast moje zwraca:

LIBGL_DRIVERS_PATH=/usr/lib/fglrx/dri
if [ `uname -m` = 'x86_64' ]; then
  if [ -d /usr/lib32/fglrx/dri ]; then
    LIBGL_DRIVERS_PATH=${LIBGL_DRIVERS_PATH}:/usr/lib32/fglrx/dri
    if [ ! -z $LD_LIBRARY_PATH ]; then
        LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:
    fi
    LD_LIBRARY_PATH=${LD_LIBRARY_PATH}/usr/lib32
    export LD_LIBRARY_PATH
  fi
fi
export LIBGL_DRIVERS_PATH
Poprawić? - Poprawa nic nie wnosi - efekt identyczny....
Zmiany po instalacji jakie zauważyłem:

kris@kris-GE-700:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +51.0°C  (crit = +100.0°C)
temp2:        +51.0°C  (crit = +100.0°C)
temp3:        +54.0°C  (crit = +100.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +52.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2:       +50.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
Natomiast dla polecenia:

kris@kris-GE-700:~$     aticonfig --adapter=0 --od-gettemperature
No layout section was found in the file: '/etc/X11/xorg.conf'.
Please run 'aticonfig --initial' first or modify your configuration file manually and run aticonfig again.
aticonfig: parsing the command-line failed.
Co świadczy raczej o nie zbudowaniu xorg.conf...
Więc dajemy to co chce system:

kris@kris-GE-700:~$ sudo aticonfig --initial
Uninitialised file found, configuring.
PowerXpress info: Diagnostic output from /usr/lib64/fglrx/switchlibglx:
update-alternatives: ostrzeżenie: forcing reinstallation of alternative /usr/lib/fglrx/ld.so.conf because link group x86_64-linux-gnu_gl_conf is broken
update-alternatives: ostrzeżenie: not replacing /usr/lib/x86_64-linux-gnu/xorg/extra-modules with a link

Using /etc/X11/xorg.conf
Saving back-up to /etc/X11/xorg.conf.original-2
i już się nie uruchomił..
Próbowałem w tym menu co daje informacje że wyświetli się low-graphics mode mam kilka zdjęć:
http://img201.imageshack.us/img201/74/2 ... 005112.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/7818/2 ... 005609.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/8093/2 ... 005621.jpg
Później wprowadziłem komendy:

sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.OLD
sudo apt-get purge fglrx fglrx-amdcccle fglrx-dev
sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri xserver-xorg-core xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-intel
sudo reboot
I mam już standardowe paski, standardowe dane przy wpisaniu polecenia sensors:

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +47.0°C  (crit = +100.0°C)
temp2:        +47.0°C  (crit = +100.0°C)
temp3:        +50.0°C  (crit = +100.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +45.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2:       +42.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)

radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:       -128.0°C  
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

kris_IV pisze:
luk1don pisze: Nie spotkałem się jeszcze, aby komuś z układem ATI Mobility HD poniżej 6xxx i Intelem działały Catalysty... Zawsze wtedy chodziło to na otwartych domyślnych sterownikach z wykorzystaniem vga_switcheroo do przełączania.
Wydaje mi się, że skoro ATI udostępnia te sterowniki jako Catalysty to powinno to działać bez zarzutów razem... A przynajmniej po odrobinie gimnastyki... Nie uważasz tak?
luk1don pisze: Na tym sprzęcie obydwie karty działają równocześnie, nie ma przy jednej karcie określenia UNCLAIMED.
Ależ na Windowsie te karty nie działają równocześnie. One w ogóle nie działają razem. Albo działa karta Intel albo karta AMD. Nie ma opcji wspierania jak w niektórych układach hybrydowych, gdzie działa jedna lub dwie jednocześnie...
To szczególny przypadek. Rozumiem, że chciałbyś uruchomić te karty i próbować zawsze warto.
Kolego to nie Windows ;-) Wszyscy wiedzą, że na Windowsie hybrydowe układy funkcjonują ze sterownikami. Jak poczytasz dokładnie readme (choć ciężko coś znaleźć) to nie ma wymienionych wśród wspieranych układów hybrydowych Mobility HD5xxx i Intela... A i pewnie, że ATI udostępnia Catalysty, ale do innych kart graficznych.
Z góry mówię, że sama instalacja fglrxów nic nie da. Musiałbyś podjąć dodatkowe kroki, użyć czegoś dodatkowo jak acpi_call, wyłączyć kartę Intela w Biosie, zaktualizować Biosa
kris_IV
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

luk1don pisze:Kolego to nie Windows ;-) Wszyscy wiedzą, że na Windowsie hybrydowe układy funkcjonują ze sterownikami. Jak poczytasz dokładnie readme (choć ciężko coś znaleźć) to nie ma wymienionych wśród wspieranych układów hybrydowych Mobility HD5xxx i Intela... A i pewnie, że ATI udostępnia Catalysty, ale do innych kart graficznych.
Z góry mówię, że sama instalacja fglrxów nic nie da. Musiałbyś podjąć dodatkowe kroki, użyć czegoś dodatkowo jak acpi_call, wyłączyć kartę Intela w Biosie, zaktualizować Biosa
Tylko w momencie wyłączenia karty intela w biosie tracę w ogóle możliwość uruchomienia tej karty... no nic - będę próbował jeszcze w wolnych chwilach ;-) a może ktoś też będzie miał jakiś ciekawy pomysł - chętnie potestuję :)

@e X t 73
Myślisz że problemy mogą być związane z wersją kernela? Znalazłem na jakimś angielskim forum informację o gościu, któremu działały sterowniki w jeszcze starszym modelu karty graficznej ale tylko na kernelu 3.5.0-18-generic... Chciałem spróbować ale mam 3.5.0-23-generic i 3.5.0-17-generic (na 3.5.0-23-generic wiem że nie działa, natomiast na 17 on podawał informacje że mu się Unity nie włącza i działa tylko na wersji 18.... próbować? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”