Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 671
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: kszyhus » 17 mar 2013, 10:15

@bear7
no to się trochę uspokoiłem a przyczyną jest Wubi przez jaką instaluje się RR beta1.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: bear7 » 17 mar 2013, 10:29

kszyhus pisze:przyczyną jest Wubi przez jaką instaluje się RR beta1.
Nie bardzo rozumiem. Co ma Wubi do instalacji RR w Virtualboxie?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 392
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Laos » 17 mar 2013, 18:48

Witam
Od kilku tygodni na 13.04 (Lubuntu) Jest teraz już dość stabilnie. Widzę spadek względem 12.10 obciążenia procesora.
Obrazek

CPU to Intel Core2 Duo CPU L7300 @ 1.40GHz z 2007r.
Awatar użytkownika
Ziendal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 69
Rejestracja: 17 lis 2008, 21:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Ziendal » 23 mar 2013, 10:56

Hej, aktualnie jestem na 12.04 i mam jedno pytanie co do 13.04.
Można wreszcie minimalizować okna po ponownym naciśnięciu ikony na pasku bocznym ? :lol:
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1928
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Tomfoc » 23 mar 2013, 14:52

Ziendal pisze:....Można wreszcie minimalizować okna po ponownym naciśnięciu ikony na pasku bocznym ? :lol:
Nie można.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
clearmood
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 18 mar 2013, 01:43

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: clearmood » 23 mar 2013, 19:47

Może próbują zachować pozory, że ich pasek boczny nie jest kopią paska z windows 7 ;d Mimo wszystko powinni dodać tak podstawową funkcję.
Awatar użytkownika
Ziendal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 69
Rejestracja: 17 lis 2008, 21:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Ziendal » 23 mar 2013, 23:21

Mark kiedyś stwierdził że od tego mamy klawisz minimalizacji... Ale człowiek instynktownie klika na ten pasek, jej, ciekawe kiedy zmienią decyzje, zwłaszcza że nie da się teraz tego zmienić jak kiedyś..
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 890
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: wer. testowa
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: mistrz1 » 24 mar 2013, 10:19

U mnie po którejś z ostatnich aktualizacji, po wznowieniu z uśpienia wentylator chodzi na maksymalnych obrotach, od razu po wyświetleniu ekranu logowania. Zachowuje się, jakby uważał, że temperatura procesora jest za wysoka. Chyba coś mu się miesza w odczycie temperatury. Jedynym ratunkiem jest restart laptopa, to wtedy działa prawidłowo.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
fabians
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 56
Rejestracja: 29 gru 2007, 18:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: fabians » 30 mar 2013, 17:46

Mam pytanko bo zainstalowałem Xubuntu 13.04 i jak z głównego menu aplikacji myszką przesunę ikonkę programu na pulpit to wyskakuje mi coś takiego przy uruchomieniu skrótu np. tu firefoxaObrazek:

(System mam w wersji angielskiej) Co ja z tym /myśle błędem/ mogę zrobić?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1928
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Tomfoc » 31 mar 2013, 10:05

Czy może ktoś oderwać się od świątecznego stołu i podpowiedzieć mi jak zmusić nautilusa aby nie wyświetlał miniatur plików graficznych?
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Dwimenor » 31 mar 2013, 11:14

Odpal dconf-editor, przejdź do org->gnome->desktop->thumbnailers i wyłącz.
Tam masz dwa klucze:
disable-all wyłącza wszystkie miniatury (pliki graficzne, filmy, pdfy)
disable: wyłączenie poszczególnych rodzajów. Podajesz mime-type, ['application/pdf'] wyłączy miniaturki pdfów
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1928
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Tomfoc » 31 mar 2013, 11:40

Niestety nie działa. Chcę się tego pozbyć, bo niepotrzebnie wczytuje te miniaturki i grzeje mi laptopa.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Dwimenor » 31 mar 2013, 11:45

1. Wyłącz miniaturki
2. Wyczyść cache miniaturek (bleachbin, ubuntu-tweak, albo ręcznie w ~/.thumbnails/ )
3. Wyloguj i zaloguj się ponownie
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1928
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Tomfoc » 31 mar 2013, 11:52

Cofam to, co wcześniej napisałem. Działa idealnie. Wielkie dzięki Dwimenor

-- 31 mar 2013, o 10:59 --

Powoli przyzwyczajam się do nowego nautilusa. Gdyby tak jeszcze był jakiś sposób na to, by dał się podzielić na dwa panele - tak, jak starsze wersje klawiszem F3.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 215
Rejestracja: 27 wrz 2009, 10:45
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: andres88pl » 31 mar 2013, 12:35

Nie wiem jak u innych ale mi od początku chodzi 13.04 prawie idealnie(tfu tfu odpukać w niemalowane)jak zawsze według mnie na początku jak wyjdzie system np 12.04 czy 12.10 nie nadaje się jeszcze do używania bo zawsze coś się sypie i wykrzaczy to muszę przyznać że 13.04 choć jest jeszcze w wersji testowej to nie można narzekać system stabilny szybki i ładny szczególnie nowe ikonki plików i centrum oprogramowania oraz nowe możliwości w menu. Według mnie 13.04 jest na duży plus i duże zaskoczenie...oby tak dalej :roll:
darekry
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 35
Rejestracja: 09 maja 2009, 00:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: darekry » 31 mar 2013, 13:57

mistrz1 pisze:U mnie po którejś z ostatnich aktualizacji, po wznowieniu z uśpienia wentylator chodzi na maksymalnych obrotach, od razu po wyświetleniu ekranu logowania. Zachowuje się, jakby uważał, że temperatura procesora jest za wysoka. Chyba coś mu się miesza w odczycie temperatury. Jedynym ratunkiem jest restart laptopa, to wtedy działa prawidłowo.
Po wznowieniu z uśpienia procesor ustawia się na maksymalną częstotliwość, zamiast na tryb "na żądanie". Nie mam pojęcia czemu tak jest (tak ma być? błąd jakiś?) i nawet nie szukałem rozwiązania. Dodałem sobie aplet do ręcznego zarządzania częstotliwością procesora, więc po każdym wznowieniu ustawiam sobie od nowa bardziej oszczędny tryb.
Awatar użytkownika
lulo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 23 kwie 2007, 10:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: lulo » 01 kwie 2013, 10:54

Witam - staje komuś instalacja przez ubiquity po wybraniu języka oraz po wyborze czy chcemy aktualizacje pobierać w trakcie i soft zamknięty obcych firm ?
Czyli generalnie nie pokazuje się ekran 3. Pomaga jedynie ale to nie za każdym razem, gdyż najpierw muszę włączyć komputer w trybie zwykłym bez "secure mode" i wpisać w konsoli "ubiquity --pdb" (sam nie wiem czemu z --debug nie działa; wygląda jakby w ogóle rsyslog, nawet po zabiciu i włączeniu ponownie nadal milczał). Z kolei tak zainstalowany system ma problem z działaniem w ogóle z racji faktu, iż był instalowany w trybie bez "secure mode" oraz nawet po przywróceniu wymogów takiego startu przy użyciu boot-repair (de facto reinstalacja jajka i grub).
Ktoś się spotkał z podobnym problemem ? - dodam, iż tyczy się x86_64 z UEFI, z "secure mode" lub bez, na dyskach SSD w raid 0 i ustawionych w GPT z zainstalowaną wingrozą 8 x64 pro wmc; na ubuntu 32 bit nie sprawdzałem bo nie używam już od dawna.

Problem zgłosiłem na Launchpad ( https://bugs.launchpad.net/bugs/1161058 ) ale jak do tej pory jedynie niepewne potwierdzenie faktu, iż zgłasza to lub coś podobnego wiele osób - czyli krótko mówiąc przysłowiowe "niewiele".
Reasumując - odkąd tydzień temu postanowiłem zainstalować 13.04 x86_64 za każdym razem klapa lub jak już się uda to (nawet gdy zastosuję trick z debugerem pythona podczas instalacji) potem nie działa całość prawidłowo i/lub nie chce się uruchomić.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 915
Rejestracja: 28 lut 2008, 21:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: JerryG » 01 kwie 2013, 11:14

Wszyscy jak widze wyzej piszecie o Unity :razz: a ja sobie zainstalowalem 13.04 Kubuntu, na genericu troche mam wyzsze temteratury tak do okolo 67*C.
Ogolnie system dziala, po uspieniu wstaje normalnie, jedynie wifi broadcoma chwile pozniej rozlacza sie i laczy ponownie juz bez zrywania w trakcie pozniejszego dzialania.

Jeszcze chwile potestuje i zaladuje mu kernela eXt73 dla i7, robiac wczesniej jak zwykle backupa, zobaczymy czy dostanie skrzydel :mrgreen:

Jedyny co mi sprawia problemy to Firefox ze swoim plugin-containerem, byc moze on windowal temperatury do gory, bo teraz po skilowaniu tego procesu a potem zamknieciu przegladarki spadla temp. do 60*C.
Reszta programow co uzywalem pod 12.10 dziala OK.

Najpierw zrobilem aktualizacje z 12.10, jak zwykle zrobila sie kaszanka, dopiero czysta instalacja dziala.
Zostawilem katalog /home, przejal ustawienia i moje poprawione wpisy, bo nie widze akonadi ani nepomuka, ktore do szczescia mi nie byly potrzebne juz we wczesniejszych wersjach Kubuntu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
lulo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 23 kwie 2007, 10:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: lulo » 01 kwie 2013, 11:22

JerryG pisze:...
Najpierw zrobilem aktualizacje z 12.10, jak zwykle zrobila sie kaszanka, dopiero czysta instalacja dziala...
Właśnie przyszło mi na myśl apropo's mojego wcześniejszego wpisu czy wymuszona aktualizacja z 12.10 się powiedzie ? (generalnie mogę ją mieć na czysto - wszakże potrzebuję docelowo czysty 13.04) Ktoś tak próbował i z jakim skutkiem - faktycznie ta przysłowiowa "kaszana" jest tak niewdzięczna, że lepiej jednak strzelać instalację na czysto ?
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1928
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Tomfoc » 01 kwie 2013, 11:27

lulo pisze:..... staje komuś instalacja przez ubiquity po wybraniu języka oraz po wyborze czy chcemy aktualizacje pobierać w trakcie i soft zamknięty obcych firm ?......
Zdarzało się. W przypadku Kubuntu działo się tak częściej.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Zablokowany

Wróć do „Raring Ringtail”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości