Do laptopa, na którym zainstalowany jest debian, próbuję podłączyć mointor tak by obraz był wyświetlany wyłącznie na nim. Monitor posiada kabel ze złączem DVI które za pośrednictwem odpowiedniej przejściówki podłączam do wejścia hdmi w laptopie.
Monitor, kabel od monitora i przejściówka są na pewno sprawne.
Ponieważ korzystam z własnościowych sterowników do karty graficznej Nvidii, w programie nvidia X server settings próbuję zmusić laptopa by obraz był wyświetlany na zewnętrznym monitorze. W ustawieniach monitor ten jest poprawnie wykrywany, ale po zaznaczeniu odpowiednich opcji i restarcie systemu, wyświetlacz w laptopie się wyłącza, natomiast zewnętrzny monitor nic nie wyświetla,
Zastanawiam się czy problemem może być fizycznie uszkodzenie gniazda hdmi. Kilka dni temu złamałem znajdującą się w tym gnieździe wtyczkę i teraz obawiam się że być może laptop jest w stanie rozpoznać z jakim monitorem ma do czynienia, ale już nie jest w stanie dokonywać transferu obrazu do tego monitora.
Oczywiście sięganie po skrót Fn+f8 nie daje żadnego rozwiązania tego problemu.
Pozdrawiam, z góry dziękując za pomoc
Podłączanie monitora do laptopa
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Podłączanie monitora do laptopa
Kolegów masz jakichś? Brata? Sąsiada? Kogokolwiek znasz w realu, kto ma komputer? To idź do niego z tym monitorem i sprawdź go. Ewentualnie poszukaj w sieci opisu tej wtyczki i zobacz, czemu ta nóżka służyła.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
W poprzednim poście już napisałem że monitor, kabel od monitora i przejściówka są na pewno sprawne. Posiadam drugi komputer z wyjściem hdmi i gdy podłączyłem do niego monitor przy użyciu przejściówki, obraz wyświetlał się poprawnie. Zanim złamałem pierwszą przejściówkę w gnieździe hdmi laptopa, obraz z laptopa był wyświetlany na monitorze zewnętrznym ale tylko przez krótki czas podczas uruchamiania i zamykania systemu.
Dziś zorientowawszy się że laptop posiada również wyjście VGA podłączyłem do niego monitor i po zaznaczeniu odpowiednich opcji w programie nvidia X server settings, oraz restarcie systemu wszystko działa tak jak tego chciałem, czyli obraz wyświetlany jest tylko na zewnętrznym monitorze. Tak więc moją prośbę o pomoc można już uznać za nieaktualną.
Prawdopodobnie problemem jest fizyczne uszkodzenie gniazda hdmi w laptopie. Choć z drugiej strony trochę to dziwne że z pomocą tego gniazda laptop potrafi zorientować się jaki model monitora jest do niego podłączony, ale obrazu nie jest już w stanie na niego przekazywać.
Dziś zorientowawszy się że laptop posiada również wyjście VGA podłączyłem do niego monitor i po zaznaczeniu odpowiednich opcji w programie nvidia X server settings, oraz restarcie systemu wszystko działa tak jak tego chciałem, czyli obraz wyświetlany jest tylko na zewnętrznym monitorze. Tak więc moją prośbę o pomoc można już uznać za nieaktualną.
Prawdopodobnie problemem jest fizyczne uszkodzenie gniazda hdmi w laptopie. Choć z drugiej strony trochę to dziwne że z pomocą tego gniazda laptop potrafi zorientować się jaki model monitora jest do niego podłączony, ale obrazu nie jest już w stanie na niego przekazywać.
- igotit4free
- Przyjaciel
Mój błąd, zrozumiałem że uszkodziłeś wtyczkę "chłopca" monitora a nie gniazdo w kompie. Tak czy inaczej, bez nóżki chodzić nie będzie. Nie ma w tym nic dziwnego, funkcję nóżki znajdziesz w Sieci.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Po złamaniu wtyczki, kupiłem drugą, która jest na pewno sprawna. Problemem jest albo fizyczne uszkodzenie gniazda w laptopie, albo złe ustawienia oprogramowania.