swobodne przesyłanie plików z Windowsa na Ubuntu i odwrotnie na jednym komputerze
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
swobodne przesyłanie plików z Windowsa na Ubuntu i odwrotnie na jednym komputerze
Witam mam na jednym komputerze zainstalowane 2 systemy Ubuntu 13.04 i Windows 7 , Gdy wejdę na Ubuntu mogę sobie dowoli wykradać pliki z Windowsa ponieważ mam w katalogu domowym w Urządzenia dysk Wolium gdzie mam Windowsa, ale nie wiem jak na Windowsie wejść w pliki Ubuntu i przesyłać sobie je .
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: swobodne przesyłanie plików z Windowsa na Ubuntu i odwrotnie na jednym komputerze
Jeśli mogę zasugerować to ... zainstaluj pod Windows sterownik partycji EXT
np. : http://www.fs-driver.org/ lub http://www.ext2fsd.com/ umożliwiają one odczyt i zapis plików na partycjach EXT 2/3/4 z poziomu Windows 

Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: swobodne przesyłanie plików z Windowsa na Ubuntu i odwrotnie na jednym komputerze
z zapisem to ja bym był ostrożny...
-
- Przyjaciel
Pomyśl nad wydzieleniem miejsca na osobną partycję. Linuks dość dobrze radzi sobie z odczytem i zapisem na partycji NTFS. Sam przez jakiś czas stosowałem takie rozwiązanie, gdzie na oddzielnej partycji trzymałem muzykę, filmy oraz obrazy. Partycja ta była odpowiednio podmontowana w /etc/fstab, a katalog domowy zawierał dowiązania do tych katalogów. Analogiczne zmiany zrobiłem pod Windows 7. Jest to bezpieczniejsze rozwiązanie, jak korzystanie z programów do odczytu i zapisu na partycjach EXT, które może - o czym napisałm ethanak - zrobić spore kuku.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
ja tylko chciałbym zapisywać niektóre pliki windowsowe na Ubuntu ponieważ dałem za mało miejsca na Windowsa (nie instalować nic na partycji Ubuntu przez Windowsa)
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
O tym zapomnij. Sterownik jest niestabilny. Lepiej zmniejsz partycję z ubuntu a powiększ z Windowsem.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Sam się zastanawiam, co prędziej się sypnie: obsługa ntfs spod linuksa, czy też ext spod windowsa?
Wiem, że kiedyś linux nie umiał pisać do ntfs i istniały rozwiązania polegające na konieczności podrzucenia linuksowi jakiejś windowsowej biblioteki - ciekawe, czy to było bezpieczniejsze niż pisanie z linuksa bezpośrednio?
Z ciekawostek, to, obok instalacji sterownika ext pod windowsem, istnieje też możliwość zastosowania pluginu do total commandera - ale pewnie korzysta z tego samego kodu.
Najlepiej rozpoznanym tematem - od strony obu systemów - jest fat32. Ma ograniczenia: max rozmiar jednego pliku to 4 GB a partycji: 2 TB (lub 16 przy większym sektorze, ale to już chyba niepraktyczne).
na pewno oba systemy potrafią do tego pisać, i to od lat - więc chyba pliki będą najmniej zagrożone.
oczywiście fat sam z siebie jest mniej pewny niż systemy z księgowaniem (ext, ntfs) - ale chyba mimo wszystko jest to bardziej bezpieczne. tym bardziej, że jakby coś się stało, narzędzi do naprawy / odzyskiwania z fat32 też masz pełno.
osobiście stawiałbym na fat32.
Wiem, że kiedyś linux nie umiał pisać do ntfs i istniały rozwiązania polegające na konieczności podrzucenia linuksowi jakiejś windowsowej biblioteki - ciekawe, czy to było bezpieczniejsze niż pisanie z linuksa bezpośrednio?
Z ciekawostek, to, obok instalacji sterownika ext pod windowsem, istnieje też możliwość zastosowania pluginu do total commandera - ale pewnie korzysta z tego samego kodu.
Najlepiej rozpoznanym tematem - od strony obu systemów - jest fat32. Ma ograniczenia: max rozmiar jednego pliku to 4 GB a partycji: 2 TB (lub 16 przy większym sektorze, ale to już chyba niepraktyczne).
na pewno oba systemy potrafią do tego pisać, i to od lat - więc chyba pliki będą najmniej zagrożone.
oczywiście fat sam z siebie jest mniej pewny niż systemy z księgowaniem (ext, ntfs) - ale chyba mimo wszystko jest to bardziej bezpieczne. tym bardziej, że jakby coś się stało, narzędzi do naprawy / odzyskiwania z fat32 też masz pełno.
osobiście stawiałbym na fat32.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
A ja podtrzmuję moje zdanie. NTFS działa bez problemów pod linuksem. Za to ext pod windowsem już nie. Do używania plików z Ubuntu, gdy jestem na windowsie używam fsproxy - program emuluje małego linuksa, który udostępnia pliki przez sambę.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- Lord_Vader2
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Proponowałbym za naprawdę małe pieniążki kupić jakiś nieduży dysk i sformatować go pod NTFS. Ubuntu dobrze radzi sobie z tym, ja mam tak zrobione i jest cacy. Koszt takiego dysku to góra 100 zł a jak dobrze się rozejrzysz, to połowa z tego.
Ups, sory.
Ups, sory.

Ostatnio zmieniony 08 paź 2013, 21:27 przez Lord_Vader2, łącznie zmieniany 1 raz.
Google też jest moim przyjacielem
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
swoją drogą, to bardzo ciekawe, czemu sterowniki pod windows do partycji linuksowych są zawodne. powinny działać, w końcu obsługa tych systemów plików jest jawna, w przeciwieństwie do NTFS...
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Sterowniki Windows sa zawodne nawet na Windows wiec co tu mowic o obcym terenie ...
-
- Przebojowy Jelonek
A ma ktoś jakieś doświadczenia z partycjami UDF? Windows sobie podobno radzi, a jak Linux?