[Solved] W aplecie powiadomień nie pokazuje się główna regulacja głośności
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
[Solved] W aplecie powiadomień nie pokazuje się główna regulacja głośności
Po aktualizacji do 13.10 w xfce nie mam okienka do regulacji głośności ta częć po kliknięciu głośniczka wygląda tak jak w załaczniku. linia biała pod głośniczkiem to tylko wyskakuje. I zdaje się że główna głośność jest wyciszona i nie wiem jak to zmienić. w panelu ustawień nic nie znalazłem,
- Załączniki
-
- tray.png (3.89 KiB) Przejrzano 2679 razy
Ostatnio zmieniony 21 paź 2013, 22:26 przez arcio_dr, łącznie zmieniany 1 raz.
Hebluj Hebluj przyjdzie cieśla siekierką poprawi
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Re: W aplecie powiadomień nie pokazuje się główna regulacja głośności
Jest taki problem.
Już zgłoszony: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1208204
Można zainstalować pakiet xfce4-volumed, a zatem jakoś ustalić automatyczne uruchomienie xfce4-volumed przy starcie systemu.
Znalazłem opis innego rozwiązania w języku rosyjskim w blogu compizomania.com - ale nie zrozumiałem jak to zrobić.
Skutkiem ubocznym może być podwójna indykacja, wtedy trzeba jakoś wyłączyć inną aplikacje dla regulacji głośności.
Już zgłoszony: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1208204
Można zainstalować pakiet xfce4-volumed, a zatem jakoś ustalić automatyczne uruchomienie xfce4-volumed przy starcie systemu.
Znalazłem opis innego rozwiązania w języku rosyjskim w blogu compizomania.com - ale nie zrozumiałem jak to zrobić.
Skutkiem ubocznym może być podwójna indykacja, wtedy trzeba jakoś wyłączyć inną aplikacje dla regulacji głośności.
-
- Serdeczny Borsuk
Ok przeczytałem i z tego wynika że można po prostu używać innego programu do odtwarzania muzyki (na co i ja wpadłem) lub sciagnąć opakiet regulacji alsa i sprawić aby się uruchamiał podczas startu. Ale mnie się nie podoba takie rozwiązanie. Myślę że jest to jednak jakiś błąd systemowy i warto poczekać na rozwiązanie twórców systemu. Może nie działanie odtwarzacza moc jest z tym powiązane. Dzięki za info. Może ktoś jeszcze coś znalazł. Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
Obecnie mam Lubuntu, zainstalowałem pakiet xfce4-volumed (jest w Menadżerze pakietów Synaptic)Myślę że jest to jednak jakiś błąd systemowy i warto poczekać na rozwiązanie twórców systemu.
Po zainstalowaniu należy go jakoś odpalić. W Lubuntu przez Run. I po odpaleniu już działa!
https://lh4.googleusercontent.com/-DJ8a ... _scrot.png
-
- Serdeczny Borsuk
U mnie jest już ten pakiet ale po właczeniu mam tak:
Kod: Zaznacz cały
arek@Vostro-430-Kubuntu:~$ sudo xfce4-volumed run
arek@Vostro-430-Kubuntu:~$
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding 'XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Alt>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt><Shift>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt><Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift><Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Alt>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Alt><Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift><Alt><Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Alt><Super>XF86AudioRaiseVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding 'XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Alt>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt><Shift>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt><Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift><Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Alt>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Alt><Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift><Alt><Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Alt><Super>XF86AudioLowerVolume' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding 'XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Super>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Alt>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Super>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt><Shift>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Alt><Super>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift><Super>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Super>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Alt>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Alt><Super>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Shift><Alt><Super>XF86AudioMute' failed!
** (xfce4-volumed:26024): WARNING **: Binding '<Ctrl><Shift><Alt><Super>XF86AudioMute' failed!
-
- Piegowaty Guziec
Aha... Widzę w nazwie komputera KDE, myślałem, że masz XFCE.
Na moim Lubuntu działa.
A co jeżeli zmienić głośność? Klawiszami albo kursorem? Nie zadziała indykator?
Na moim Lubuntu działa.
-
- Serdeczny Borsuk
Mam trzy podstawowe środowiska graficzne kubuntu bo moja żona woli windowsa. unity bo jestem ciekawy i xfce bo to mi się najbardziej podoba. Zaczynałem od kubuntu i dlatego taka nazwa komputera (Nie chciało mi się zmieniać)Ziutek Kirelejson pisze:Aha... Widzę w nazwie komputera KDE, myślałem, że masz XFCE.
Na moim Lubuntu działa.
Używam teraz VLC i reguluję głośność w nim (działa na główną) Choć najbardziej odpowiada mi moc. odpalam w innej powierzchni roboczej i mi gra niezależnie od tego na którym środowisku akurat jestem. Dlatego tak mi doskwiera nie działanie tego odtwarzacza.
-
- Piegowaty Guziec
Witam. Mam ten sam problem co @arcio_dr, z tym że mogę regulować głośność za pomocą przycisków fizycznych na laptopie. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości jak ja, to możesz regulować głośność przez PulseAudio. Trochę to nie wygodne ale działa.
Z idiotą nie wygrasz, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
-
- Serdeczny Borsuk
ok PulseAudio to niezły pomysł na razie zrezygnowałem z moc i próbuję ogarnąć cmus. Dzięki może jakoś doczekamy naprawy.
- radius
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Prawdopodobnie rozwiązanie waszego problemu http://www.webupd8.org/2013/10/xubuntu- ... r-fix.html
-
- Serdeczny Borsuk
Ok dziękuję aplet działa.radius pisze:Prawdopodobnie rozwiązanie waszego problemu http://www.webupd8.org/2013/10/xubuntu- ... r-fix.html