ATI Mobility HD 5470 - sterownik 13.12 - nie wstaje

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
stoper4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

ATI Mobility HD 5470 - sterownik 13.12 - nie wstaje

Post autor: stoper4 »

Witam.

Zainteresowany DogeCoinami zacząłem je kopać. Arytykuł (http://dogecoins.pl/intrukcja-obslugi-p ... -linuksie/) Na Windowsie na ATI mi nie poszło więc zainstalowałem Xubuntu 13.10 x64.
Zrobiłem aktualizację i pobrałem najnowszy sterownik AMD Catalyst™ 13.12 Proprietary Linux x86 Display Driver 13.12 ze strony AMD. Zainstalowałem sterownik i wywaliło mi informację:

Kod: Zaznacz cały

There were errors during installation. Details can be found in /usr/share/ati/fglrx-install.log
Kliknąłem ok i wyświetliło mi ,że sterowniki zostały zainstalowane:

The AMD Catalyst™ Propritry Driver installation is complete.
The log file has been stored in /usr/share/ati.

The driver will now be configured in basic mode. For advanced configuration of the driver, please run aticonfig from a console windows or AMD CCC:LE from the Desktop Manager Menu.

System must be rebooted to avoid system instability and potential data loss.
Exit --> Reboot i czarne tło. Jakieś pomysły? Zależy mi na najnowszych sterownikach bo chce do tego zainstalować SDK i kopać. Pomocy :boat:

P.S. Wiem ,że nie będzie tego dużo ale mimo to chcę kopać na takim sprzęcie.
arekkot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Brak

Re: ATI Mobility HD 5470 - sterownik 13.12 - nie wstaje

Post autor: arekkot »

Wklep

lspci -k | grep -A2 VGA
i podaj dokładnie model swojego sprzętu, ewentualnie parametry techniczne i będziemy myśleć ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Nie zadziała ma regresje = > kernela 3.10.x nie działa - a zatem także z 3.11. i wyżej ... pobierz mój build przez Nasz NeteXt'73 - usunąłem wszystkie regresje - w tym mój build działa do kerneli bazujących na 3.13.x włącznie + wiele dodatkowych modyfikacji - m.in. włączyłem dla Intela [procesora] sprzętowe mmu. Jutro dam build v2, który będzie dodatkowo zoptymalizowany.

Ps. build v2 udostępniony - moduł [część otwarta - styk binarki z kernelem] idealnie optymalizowany w trakcie budowy pod maszynę na jakiej jest instalowany.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
stoper4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Polecenie:
lspci -k | grep -A2 VGA
Zwraca mi:
lspci -k | grep -A2 VGA
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]
Subsystem: ASUSTek Computer Inc. Device 1bf2
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series]
root@notebook:~#
Tak jak już wspominałem moja karta to ATI Mobility Radeon HD 5470 512 MB w laptopie.
e X t 7 3 pisze:Nie zadziała ma regresje = > kernela 3.10.x nie działa - a zatem także z 3.11. i wyżej ... pobierz mój build przez Nasz NeteXt'73 - usunąłem wszystkie regresje - w tym mój build działa do kerneli bazujących na 3.13.x włącznie + wiele dodatkowych modyfikacji - m.in. włączyłem dla Intela [procesora] sprzętowe mmu. Jutro dam build v2, który będzie dodatkowo zoptymalizowany.

Ps. build v2 udostępniony - moduł [część otwarta - styk binarki z kernelem] idealnie optymalizowany w trakcie budowy pod maszynę na jakiej jest instalowany.

Pozdrawiam

Skąd mam pobrać i jak zainstalować? Czy to przypadkiem nie jakiś SPAM?!

Jakieś pomysły? :whis:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Widzę, że Kolega jakieś małej wiary jest ;) ... tak jak to poniżej na screenie widać działają Catalysty 13.12 build v2 [oczywiście zmodyfikowane - standardowych nie postawisz na takim kernelu] + kernel v27.4-brazos [tu mój testowy build]. Poniżej także przykład działania Catalystów 13.11 beta 9.4 z kernelem w wersji Brazos:

Catalyst 13.12 + kernel v27.4-brazos [Linux-3.12.6]

Kubuntu 100% obciążenia AMD APU E-350 [MSi X370]

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: zibiboniek1 »

eXt73
napisałeś
włączyłem dla Intela [procesora] sprzętowe mmu
tzn. że standardowo w ubuntu jest on wyłączony? jak to sprawdzić?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Nie to nie tak. Chodzi o sterownik. Catalysty w standardzie sprzętowe mmu włączają jedynie jak wykryją CPU ... AMD ;), a CPU Intela dają programowe = jest wolniej ... jaka przyczyna ? Można się domyśleć ... i abstrahował bym od kwestii "technicznych", tak czy siak w moich buildach Catalystów oprócz innych poprawek włączam Intelowi sprzętowe mmu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

a jak ja używam nvidi a nie amd to mam sprzętowe czy programowe?
p.s patrzyłem o co chodzi z tym kopaniem, ale mój sprzęt się do tego nie nadaje
z tego co wyczytałem to gf 8500GT daje 2,2 Mh/s chyba żeby spróbować z cpu q6600 2,4x4 może było by lepiej :craz:
użyłem http://www.alloscomp.com/bitcoin/calculator tego kalkulatora i wyszło mi że przy 2.2Mh/s zarobiłbym 0,02usd na miesiąc hahaha dobre a twoja karta wyciąga 17.10Mh/s i zarobisz 0,18usd/miesiąc
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 11:11 przez zibiboniek1, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

zibiboniek1 pisze:a jak ja używam nvidi a nie amd to mam sprzętowe czy programowe?
Nvidia próbuje włączyć IOMMU na wszelkich architekturach ...jeśli jej się to nie uda ... po prostu nie załaduje sterownika i wywali błąd: "NVRM: rm_init_adapter(0) failed" i przy starcie system się wywali ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

e X t 7 3 pisze:
zibiboniek1 pisze:a jak ja używam nvidi a nie amd to mam sprzętowe czy programowe?
Nvidia próbuje włączyć IOMMU na wszelkich architekturach ...jeśli jej się to nie uda ... po prostu nie załaduje sterownika i wywali błąd: "NVRM: rm_init_adapter(0) failed" i przy starcie system się wywali ;).

Pozdrawiam
dzięki za wytłumaczenie i sory za offtop
Awatar użytkownika
stoper4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Nie zadziała ma regresje = > kernela 3.10.x nie działa - a zatem także z 3.11. i wyżej ... pobierz mój build przez Nasz NeteXt'73 - usunąłem wszystkie regresje - w tym mój build działa do kerneli bazujących na 3.13.x włącznie + wiele dodatkowych modyfikacji - m.in. włączyłem dla Intela [procesora] sprzętowe mmu. Jutro dam build v2, który będzie dodatkowo zoptymalizowany.

Pozdrawiam
Bardzo chętnie ale skąd pobrać i jak to zainstalować? :rolleyes:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Poszukaj ... w zasadzie jest "na tacy" ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stoper4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Fajnie. Tylko jak mi X nie wstają to nie mogłem zainstalować w trybie awaryjnym (próbowałem) a nawet jakbym to zainstalował to i tak nie odpaliłbym tego bo nie mam X'ów a muszę to "wyklikać".

wget https://dl.dropboxusercontent.com/u/2552069/ext73/instalator_NeteXt73; bash instalator_NeteXt73
Wywaliłem Ubuntu (czego chciałem uniknąć) - dlatego pytałem jak. (Jakbym robił to na serwerze to przez sterowniki nie przeinstalowywałbym całego systemu i konfigurował na nowo wszystkiego....). Teraz mi się system posypał przez to albo jakiś wirus (BIOS głupieje) bo w trybach UEFI i innych pierdołach nie mogę odpalić Xubuntu zrobionego w najnowszym Pendrive Linux.

Boot Error
W ogóle nie mogłem nic odpalić bo wołało mi o hasło do dysku chociaż nigdy nie miałem i nie mogłem wejść do BIOSU. Rozkręciłem laptopa, wyjąłem dysk, wszedłem do BIOSU i wyłączyłem te różne rzeczy, windows 8 odpala ale ciągle z pendrive

Boot error
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Pendrive czym "wypalałeś". Sprawdzałeś na innym kompie ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stoper4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie mogłem sobie poradzić ze swoim głupim BIOSEM więc wypaliłem płytę z Ubuntu 13.10 x64, zainstalowałem system i zainstalowałem NeteXt'73.
Przed zainstalowaniem najnowszych sterowników do Radeona chcę zainstalować kernel. Poszukuje adres do płatnego kernela Brazos - mam procesor Athlon II ?! ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

stoper4 pisze:Nie mogłem sobie poradzić ze swoim głupim BIOSEM więc wypaliłem płytę z Ubuntu 13.10 x64, zainstalowałem system i zainstalowałem NeteXt'73.
Przed zainstalowaniem najnowszych sterowników do Radeona chcę zainstalować kernel. Poszukuje adres do płatnego kernela Brazos - mam procesor Athlon II ?! ;-)
Napisz do mnie na priva ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stoper4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam. Nie chce płacić za zoptymalizowane kernele od e X t 7 3. Czy są jeszcze jakieś inne metody (zwykłe darmowe kernele) do instalacji sterowników ATI 13.12 dla Radeonów?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

stoper4 pisze:Witam. Nie chce płacić za zoptymalizowane kernele od e X t 7 3. Czy są jeszcze jakieś inne metody (zwykłe darmowe kernele) do instalacji sterowników ATI 13.12 dla Radeonów?
Ale nie musisz kupować wsparcia dla maksymalnie zoptymalizowanych kerneli, aby korzystać ze sterowników ... udostępniam je przecież nieodpłatnie ;). Tu polecam Catalysty 13.12 build v3 - tę wersje maksymalnie zoptymalizowałem - tu w trakcie budowy moduł jest idealnie dopasowywany do architektury na jakie sterowniki są instalowane.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stoper4
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:
Ale nie musisz kupować wsparcia dla maksymalnie zoptymalizowanych kerneli, aby korzystać ze sterowników ... udostępniam je przecież nieodpłatnie ;). Tu polecam Catalysty 13.12 build v3 - tę wersje maksymalnie zoptymalizowałem - tu w trakcie budowy moduł jest idealnie dopasowywany do architektury na jakie sterowniki są instalowane.

Pozdrawiam
Dałem ciała. Napisałeś ,że polecasz Catalyst 13.12 build v3 więc przeczytałem jak osioł i zainstalowałem to z Twojego programu bez instalacji żadnego kernela, same sterowniki... I Ubuntu znowu nie wstaje - czarny ekran. Zostaje mi reinstall Ubuntu a później instalacja kernela? Skąd mam go wziąć skoro udostępniasz je nieodpłatnie? Chcąc zainstalować kernel Brazos musiałem podać link do wersji premium....

W temacie na tym forum viewtopic.php?f=216&t=170812 jest mowa o tych kernelach ale nigdzie nie widzę pobierz. Jest tam tylko link do źródła (http://dl.dropbox.com/u/72313101/ext73- ... index.html) ale nie widzę tam do pobrania kernela (Kernel 3.12.6-ext73-f1-27.3-brazos-64-ags-cfs) dla mojego procesora Athlon II czyli Brazos.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2014, 07:35 przez stoper4, łącznie zmieniany 2 razy.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”