ash wycinanie adresu IP ze strony php.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
ash wycinanie adresu IP ze strony php.
Potrzebuję wyciąć sam adres IP ze strony np. tej do zmiennej. Wpadły mi na myśl dwie metody. Albo wycięcie grepem z pliku .php, lub użycie przeglądarki elinks i z niej wycięcie grepem adresu IP. Jednak mam problem w obsłudze grepa, ponieważ nie wiem jak wyciąć samo IP bez zbędnych śmieci typu znaczniki php, tekst lub nazwa hosta. Więc, jak to zrobić? Zmienną będzie np. $IP
Ostatnio zmieniony 13 mar 2014, 19:12 przez Skajper4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pasman
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Bash wycinanie adresu IP ze strony php.
A spróbowałeś już cokolwiek zrobić?
Mint 21.1, 5600G, RX6600
-
- Piegowaty Guziec
Tak, próbowałem. Kończę pisać już dalszą część skryptu, więc została mi tylko ta zmienna. Niestety nie umiem obsłużyć grepa i w tym mam problem. Według instrukcji też mi nie wychodzi bo albo nie filtruje, albo nie dostaję na wyjściu nic, więc chciałbym zrobić tą część od początku.
PS. Nie potrzebuję gotowca, chcę się nauczyć ponieważ potrzebuję tego w celach prywatnych.
PS. Nie potrzebuję gotowca, chcę się nauczyć ponieważ potrzebuję tego w celach prywatnych.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Tutaj coś znajdziesz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Zasada zazwyczaj jest taka, że jak szukasz pomocy, to wrzucasz to, co do tej pory zrobiłeś i w rezultacie otrzymujesz odpowiedź, co i gdzie możesz poprawić, aby było lepiej.Skajper4 pisze:Nie potrzebuję gotowca, chcę się nauczyć ponieważ potrzebuję tego w celach prywatnych.
W takiej formie wymiany zdań, jak obecna, z wątku zrobi się kolejny nikomu nie przydatny tasiemiec.
Chyba że oczekujesz odpowiedzi w stylu, zapoznaj się z manualem grepa...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- JSokol
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Czy celem tego grep'owania ma być uzyskanie adresu IP osoby która skrypt wywołuje?
Jeśli tak, to odwoływanie się do "stron trzecich" po tego typu parametr jest trochę jak strzelanie z armaty do komara.
Jeśli tak, to odwoływanie się do "stron trzecich" po tego typu parametr jest trochę jak strzelanie z armaty do komara.
-
- Piegowaty Guziec
Tak, ma to na celu pobranie zewnętrznego IP. Jako iż serwer dostaje IP 192.168.2.x to nie mogłem go pobrać z portu wan. Jeśli masz jakieś inne propozycje jak to wyciągnąć, proszę bardzo.
Ja jednak wolę strzelać z armaty w komara niż nie mieć nic. Obecnie zrobiłem to za pomocą przeglądarki elinks i działa świetnie, jednak wolałbym to wyciąć z surowego pliku html. Obciążenie podczas pracy skryptu jest znikome.
Ja jednak wolę strzelać z armaty w komara niż nie mieć nic. Obecnie zrobiłem to za pomocą przeglądarki elinks i działa świetnie, jednak wolałbym to wyciąć z surowego pliku html. Obciążenie podczas pracy skryptu jest znikome.
Kod: Zaznacz cały
logger -p user.notice "noip.com" "Aktualizowanie $domena"
ip=$(elinks www.mojeip.com.pl | grep -A2 Twoje | tail -n1 | sed -e 's/ //g')
wget -q -O - "http://$login:$haslo@dynupdate.no-ip.com/nic/update?hostname=$domena&$ip"
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
a jak w bashu dostaniesz się do kodu? o ile mnie pamięć nie myli bash nie ma wbudowanej obsługi http...
to co pokazałeś jest całkiem prawidłowe (ja bym co prawda użył lynxa a nie elinksa, ale w sumie 1H).
to co pokazałeś jest całkiem prawidłowe (ja bym co prawda użył lynxa a nie elinksa, ale w sumie 1H).
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
-
- Piegowaty Guziec
Raczej nie musi mieć. Wystarczy, że umie wyświetlić zawartość html-a jako tekst. Z tego co widzę, "muszę się zapoznać z lekturą nt. grep, tail i sed" czego pełne pojęcie zajmie mi czas do wakacjiethanak pisze:a jak w bashu dostaniesz się do kodu? o ile mnie pamięć nie myli bash nie ma wbudowanej obsługi http...

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
No tak, ale żeby tego HTML-a wyświetlić, musi go skądś mieć, prawda? A jeśli mam to ściągać np. wgetem to wolę użyć lynxa, który mi całą robotę z parsowaniem HTML-a przy okazji odwali.
Co do lektury polecałbym jeszcze awk - dużo rzeczy można w tym bardzo prosto zrobić.
Co do lektury polecałbym jeszcze awk - dużo rzeczy można w tym bardzo prosto zrobić.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Do takich rzeczy najprzydatniejsza wydaje mi się w3m, która umie wypisać stronę na stdout (nie wiem jak z proponowanym Lynxem czy elinksem).ethanak pisze:a jak w bashu dostaniesz się do kodu? o ile mnie pamięć nie myli bash nie ma wbudowanej obsługi http...
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
@enedil:
Owszem, Lynx potrafi i to bardzo dobrze potrafi - dlatego go polecam.
Owszem, Lynx potrafi i to bardzo dobrze potrafi - dlatego go polecam.
lynx --dump http://cośtam.cośtam
-
- Piegowaty Guziec
Niestety, ale lynxa nie ma na OpenWrt a na tym ten skrypt jest uruchamiany, bo bez sensu byłoby np. na malince czy innych 3rd urządzeniach "korzystających" z sieci.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Do takiej zabawy wymiata curl, właśnie wywala stronę na stdout.
Do zabawy z czesaniem danych z html/javascripta/ajaxa radziłbym zatrudnić perla, moduły www-mechanize i www-scripter-plugin-*.
Pozdro

Do zabawy z czesaniem danych z html/javascripta/ajaxa radziłbym zatrudnić perla, moduły www-mechanize i www-scripter-plugin-*.
Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Miło że o tym poinformowałeś.Skajper4 pisze:Niestety, ale lynxa nie ma na OpenWrt a na tym ten skrypt jest uruchamiany,.
Ty zawsze do komara z armaty strzelasz? A w płot już trafiłeś?jacekalex pisze:Do zabawy z czesaniem danych z html/javascripta/ajaxa radziłbym zatrudnić perla, moduły www-mechanize i www-scripter-plugin-*.
W tym konkretnym przypadku wystarczą podstawowe polecenia:
curl -s http://www.mojeip.com.pl | grep -oE '([[:digit:]]+\.){3}[[:digit:]]+' | head -n 1
echo -e 'GET / HTTP/1.1\nHost: www.mojeip.com.pl\n\n' | nc www.mojeip.com.pl 80 | grep -oE '([[:digit:]]+\.){3}[[:digit:]]+' | head -n 1
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Oj tam, w komara z armaty zaraz.Ty zawsze do komara z armaty strzelasz? A w płot już trafiłeś?

Raz przyjdzie czesanie adresów IP, a innym razem czesanie kursów akcji ze stron GPW,
a jeszcze innym czesanie USG brzucha ze stron nk i fb.

Sposoby bashowe zawsze kiedyś się kończą, u mnie zakończyło je parsowanie wyniku javascripta.
Używanie modułów perla wcale nie jest dużo trudniejsze od Twojego rękodzieła artystycznego, za to pozwala np zdekodować stronę przy użyciu Webkita
http://search.cpan.org/~nine/WWW-WebKit ... /WebKit.pm
i setki innych opcji, do których Bash jest troszkę za cienki, np do ładowania unikalnych wyników do bazy SQL.
W Bashu też można, ale po co sobie życie komplikować, jeśli jest Perl i Python?
Prawdziwy język programowania zabezpiecza proces rośnięcia skrypta w coś większego, z bardziej specjalistycznymi funkcjami.
Taka jest właśnie smutna dola setek skryptów do czesania różnych danych z sieci, które zaczynają się na trzech linijkach, a potem się dodaje do nich jeszcze to, tamto i owamto, w miarę potrzeby.
Wystarczy wspomnieć chociażby smutny los żniwiarek do adresów email, które muszą się nauczyć javascripta do skutecznego działania.

Pozdro

Linux User #499936
Linux User #499936

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
nawet bym się z Tobą zgodził... tylko jakoś czarno widzę odpalenie rhino czy webkita na routerku z 32 MB RAM - a na takich maszynkach zwykł działać openwrt :)
BTW. sam używam webkita i bardzo go sobie chwalę - ale w przypadkach kiedy wystarczy prosty grep wolę zastosować grepa.
poza tym rękodzieło artystyczne też warto znać ;)
BTW. sam używam webkita i bardzo go sobie chwalę - ale w przypadkach kiedy wystarczy prosty grep wolę zastosować grepa.
poza tym rękodzieło artystyczne też warto znać ;)
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Za to perl pewnie jest (z wbudowanym potężnym silnikiem wyrażeń regularnych) a www-mechanize - to raptem 140 kB (u mnie).
Przewaga nad curlem taka, że domyślnie wyczytuje stronkę do zmiennej, i można potem wielokrotnie czesać zawartość ściągniętej strony, póki jest przechowywana w zmiennej.
W Bashu takie zachowanie trzeba wyrzeźbić, i jest to bycza zabawa.
Pomijam takie bajki, jak sprawdzanie poprawności i rodzaju adresu IP, np czy IPv4 czy IPv6, i czy to np adres klasy prywatnej, czy multicast.
Do tego w Bashu "jest z 50 modułów", w Perlu tylko kilka działających.
Przewaga nad curlem taka, że domyślnie wyczytuje stronkę do zmiennej, i można potem wielokrotnie czesać zawartość ściągniętej strony, póki jest przechowywana w zmiennej.
W Bashu takie zachowanie trzeba wyrzeźbić, i jest to bycza zabawa.

Pomijam takie bajki, jak sprawdzanie poprawności i rodzaju adresu IP, np czy IPv4 czy IPv6, i czy to np adres klasy prywatnej, czy multicast.
Do tego w Bashu "jest z 50 modułów", w Perlu tylko kilka działających.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Piegowaty Guziec
Raczej ram jest najmniejszym problemem, mój router posiada 64MB i wystarcza, gorzej z pamięcią flash bo ma pojemność chyba 4MB i 50% zajęte juz jest.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Bądź konsekwentny. Pisałeś poprzednio o parsowaniu JS, teraz piszesz o www-mechanize... a nie jest przypadkiem tak, że www-mechanize nie zna javascriptu?jacekalex pisze:Za to perl pewnie jest (z wbudowanym potężnym silnikiem wyrażeń regularnych) a www-mechanize - to raptem 140 kB (u mnie).
Co do wyrażeń regularnych - coż, zawsze można dać grepowi parametr -P ;)
Przed chwilą sam polecałeś curla - teraz już odlecasz? Zdecyduj się.Przewaga nad curlem taka,
Możesz mieć na ten temat inne zdanie ale ja uważam, iż najprostsze metody są najlepsze. Przypominam o Brzytwie Ockhama i KISS!