dpkg nie widzi najnowszych sterowników nvidia

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
xwid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86_64

dpkg nie widzi najnowszych sterowników nvidia

Post autor: xwid »

Cześć, mam pewien problem.

Zainstalowałem sobie najnowsze sterowniki z instalatora pobranego ze strony nvidia.
Teraz chcę zainstalować pakiet CUDA. Pobrałem pliki konfiguracyjne repozytorium i dodałem je.
Rozpoczynam instalacje i ...

Kod: Zaznacz cały

cuda-drivers : Wymaga: nvidia-331 (>= 331.44) ale nie zostanie zainstalowany
                Wymaga: nvidia-331-uvm (>= 331.44) ale nie zostanie zainstalowany
                Wymaga: nvidia-331-dev (>= 331.44) ale nie zostanie zainstalowany
Zatem sprawdzam wersje sterowników wpisuje polecenie

gksu nvidia-settings
i w panelu widzę :

NVIDIA driver version : 331.49 , co jest zgodne z wersją pobranego instalatora sterowników.

Jak zmusić dpkg aby rozpoznał że mam już zainstalowane sterowniki w wersji >= 331.44 ?

A może ślepo szuka pakietu, a nie realnej wersji zainstalowanego sterownika ? Jest to dla mnie trochę niezrozumiałe aczkolwiek rozumiem że pakiet może zawierać więcej niż sam instalator z strony producenta.

Czy mogę jakoś zmusić aptitude do instalacji pakietu cuda-drivers skoro już posiadam sterownik w wymaganej wersji ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Re: dpkg nie widzi najnowszych sterowników nvidia

Post autor: enedil »

Na początku zaktualizuj system, bywało, że przez to miałem dziwne niespełnione zależności:

sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade
Czy to prawda, że masz Ubuntu 10.04?
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Informacja na stronie producenta:
Notes:
* Driver support for WindowsXP and Windows 32-bit for Tesla Workstation products is limited to C2075 and older products only.
** Includes ARMv7 cross-complilation and profiling tools.

*** The CUDA 5.5 Debian packages are not compatible with Ubuntu 12.04 after the 12.04.4 LTS update. Please use the .run installer instead.
Takie pytanie, kolega korzysta jeszcze z 10.04? Jak nie, to może warto pomyśleć o aktualizacji informacji w profilu na forum.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
xwid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Takie pytanie, kolega korzysta jeszcze z 10.04? Jak nie, to może warto pomyśleć o aktualizacji informacji w profilu na forum.
14.04 ale na forum nie mam możliwości wyboru tej wartości.
Nie wiem czy jest to wersja wspierana przez ubuntu.pl ale

sudo apt-get dist-upgrade 
zaktualizowało mi system do tej wersji.

Przed aktualizacją mialęm 12.04 i wszystko działało poprawnie, sama aktualizacja zainstalowała mi taki sterownik graficzny że nie mogłem uruchomić X. Wtedy pobrałem oficjalną wersję ze strony producenta i X zaczeły działać. Zaktualizowałem CUDA do wersji 6.0 i zrobił się rozjazd pomiędzy bibliotekami. Pousuwałem wszystkie pakiety nvidiowe poprzez polecenie

dpkg -r 
i zaczynam instalacje wszystkiego od nowa. Sterowniki pobrałem ze strony producenta z tego powodu że 6.0 była RC i prawdopodobnie w repo nie bylo/nie ma jeszcze odpowiedniej wersji sterowników.

Wersja systemu to : Ubuntu Trusty Tahr 14.04 (development branch)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

xwid pisze:14.04 ale na forum nie mam możliwości wyboru tej wartości.
Nie wiem czy jest to wersja wspierana przez ubuntu.pl
(...)
Wersja systemu to : Ubuntu Trusty Tahr 14.04 (development branch)
Jak sam widzisz, jest to wydanie testowe, obecnie w fazie rozwoju. Stąd jest szansa, że nie ma odpowiednich pakietów w repozytoriach. Co do wsparcia na ubuntu.pl, to jak oficjalnie zostanie wydane i popełniona/zaktualizowana będzie dokumentacja, to i wydanie będzie wówczas wspierane.
xwid pisze:

zaktualizowało mi system do tej wersji.
Coś kręcicie kolego. Takiej mocy to polecenie nie ma. Chyba że pokusicie się z podmianą repozytoriów na te od 14.04. do-release-upgrade to co innego...
xwid pisze:Sterowniki pobrałem ze strony producenta z tego powodu że 6.0 była RC i prawdopodobnie w repo nie bylo/nie ma jeszcze odpowiedniej wersji sterowników.
Rozumiem, że koledze zależy na wersji 6.0? Pytam bo testowanie wydania testowego w wydaniu testowym to proszenie się o kłopoty... Poza tym, wydania testowe raczej nie służą do stabilnej pracy, a jedynie do znajdowania błędów i pomocy deweloperom w ich usuwaniu poprzez wysyłanie odpowiednich zgłoszeń, na przykład takich:
xwid pisze:Zaktualizowałem CUDA do wersji 6.0 i zrobił się rozjazd pomiędzy bibliotekami.
Oczywiście, trzeba by to jeszcze pieczołowicie udokumentować.
xwid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Coś kręcicie kolego. Takiej mocy to polecenie nie ma. Chyba że pokusicie się z podmianą repozytoriów na te od 14.04. do-release-upgrade to co innego...
Najwidoczniej musiałem na ślepo dodać repozytoria za pośrednictwem których system zaktualizował się do tej wersji bo sama operacja została wykonana za pośrednictwem polecenia

W takim razie będę zmuszony zrobić downgrade do 13.04. CUDA 6.0 potrzebuje ze względu na Unified Memory i chciałem sprawdzić jak to teraz działa i wyeliminować ewentualnie thrust który w obecnej chwili zarządza pamięcią.
Oczywiście, trzeba by to jeszcze pieczołowicie udokumentować.
Raczej nie będę w stanie dokładnie odtworzyć tego co i w jakiej kolejności zostało wykonane. Spróbuje z 13.04.

Dzięki.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

xwid pisze: Raczej nie będę w stanie dokładnie odtworzyć tego co i w jakiej kolejności zostało wykonane. Spróbuje z 13.04.
Zdajesz sobie sprawę, że pchasz się w coś, co tym razem, jest już bez wsparcia? Sznurek: viewtopic.php?f=214&t=171573

Moja rada, instaluj albo 12.04, albo 13.10. Oba wydania, gdy nadejdzie odpowiedni czas, powinny umożliwić bezpośrednią aktualizację do wydania 14.04.
xwid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok dzięki.

W takim razie spróbuje z 13.10.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”