[SOLVED]Nautilus nie obsługuje położeń Network
- Bungo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
[SOLVED]Nautilus nie obsługuje położeń Network
Połączyłem wszystkie laptopy z siecią Wifi. Wifi ma pełnić funkcję sieci domowej, ale bez dostępu do internetu. NA dwóch jest ubuntu 12.04 LTS a na jednym jest Widnows XP. Jak chcę otworzyć ikonę sieć, to mam komunikat błędu, że nautilus nie może się połączyć( tzn. nie obsługuje tego miejsca w systemie).
Czy samba musi być na dwóch laptopach z Ubuntu czy wystarczy na jednym? Ktoś zna jakiś dobry poradnik jak to skonfigurować dla laika?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Czy samba musi być na dwóch laptopach z Ubuntu czy wystarczy na jednym? Ktoś zna jakiś dobry poradnik jak to skonfigurować dla laika?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2014, 00:33 przez Bungo, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Nautilus nie może otworzyć folderu sieć.
Jeśli nic nie kombinowałeś to w Ubuntu wystarczy udostępnić jakiś katalog(PPM na katalogu->Udostępnianie->Udostępnianie tego katalogu) a system zainstaluje co potrzeba.
Zrób tak na obu systemach Ubuntu a powinny się widzieć(być może będziesz musiał wykonać restart)
Zrób tak na obu systemach Ubuntu a powinny się widzieć(być może będziesz musiał wykonać restart)
- Bungo
- Sędziwy Jeż
Re: Nautilus nie obsługuje położeń Network
Jak klikam to nie mam takiej opcji udostępniania
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
To zrób zrzut ekranu i pokaż co masz. Naciskasz PPM na katalogu, czy na pliku? Po naciśnięciu PPM na dowolnym katalogu wewnątrz twojego katalogu domowego, powinieneś mieć opcję Opcje współdzielenia.Bungo pisze:Jak klikam to nie mam takiej opcji udostępniania
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Bungo
- Sędziwy Jeż
Klikam. Nie mam takiej opcji. Klikam na katalogu.
- Załączniki
-
- zrzut ekranu.png
- (127.72 KiB) Nie pobierany
-
- Przyjaciel
Przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem, o co zostałeś poproszony. Naciśnij PPM (Prawy Przycisk Myszy) na katalogu i sprawdź, czy jedna z opcji, które pojawią się na tym menu, to Opcje współdzielenia. Zrzut, który ty wstawiłeś, to wygląd okna, który pojawia się po wybraniu opcji Właściwości z menu PPM.
- Bungo
- Sędziwy Jeż
Już to zrobiłem.
-- 22 mar 2014 10:55 --
Zapewne nie mam zainstalowanych określonych pakietów, skoro nie mam takiej opcji. Niestety nie wiem, jakie pakiety miałbym zainstalować. Sam już nie wiem.
-- 22 mar 2014 10:55 --
Zapewne nie mam zainstalowanych określonych pakietów, skoro nie mam takiej opcji. Niestety nie wiem, jakie pakiety miałbym zainstalować. Sam już nie wiem.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu .png
- (83 KiB) Nie pobierany
-
- Przyjaciel
Pokaż, co zwraca polecenie:Bungo pisze: Zapewne nie mam zainstalowanych określonych pakietów, skoro nie mam takiej opcji. Niestety nie wiem, jakie pakiety miałbym zainstalować. Sam już nie wiem.
Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | egrep 'nautilus'
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Bear7 pozwolisz, że pomogę? Mi to na odległość śmierdzi brakiem pakietów SAMBA do udostępniania katalogów i plików w sieci lokalnej.
Instalacja i konfiguracja Samby w Ubuntu 13.10 <== Bungo zainstaluj i sprawdź czy pojawi się zakładka udostępniania.
Instalacja i konfiguracja Samby w Ubuntu 13.10 <== Bungo zainstaluj i sprawdź czy pojawi się zakładka udostępniania.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Przyjaciel
Wyłączności na forum nie mam. Ale to nie brak Samby jest tu problem, a prawdopodobnie brak paczki nautilus-share lub nieudolna ingerencja i zmiana menu kontekstowego nautilusa. Niemniej sznurek z podstawami konfiguracji Samby koledze się przyda.xxx666xxx pisze:Bear7 pozwolisz, że pomogę? Mi to na odległość śmierdzi brakiem pakietów SAMBA do udostępniania katalogów i plików w sieci lokalnej.
- Bungo
- Sędziwy Jeż
Przeinstalowałem system. Bear7 ma rację i nie jest to problem samby, tzn. przed jej instalacją mam opcję współdzielenia. Jednej rzeczy nie rozumiem. Dlaczego mając sieć wifi i dwa komputery z ubuntu, nie widzę ich w sieci. Kiedy udostępniam folder zmuszany jestem do instalacji samby. Po czym mam Sieć Windows. Czy ubuntu nie ma swojego rozwiązania, żeby po połączeniu obu komputerów w sieci wifi, można było już swobodnie udostepniać pliki. Dla osoby, która nie zajmuje się sieciami, jest to bardzo trudne, żeby połączyć oba komputery. Windows jest tutaj bardziej intuicyjny.
Dla dpkg -l | egrep 'nautilus':
Problemem był brak paczki nautilus-share.
Posiadam teraz opcję współdzielenia.
-- 23 mar 2014 12:58 --
Natomiast nautilus dalej nie obsługuje położenia network. Zrobiłem konfigurację samby według wzoru podanego przez xnnn... ale dalej nie mogę przglądać sieci między dwoma komputerami gdzie zainstalowany jest Ubuntu. Zainstalowałem ob systemu od nowa. NIe wiem, może linux to za trudny system dla mnie, ale nie potrafię skonfigurować tego. Mam sieć wifi, łączy komputery z siecią, ale oba komputery już nie.
Dla dpkg -l | egrep 'nautilus':
ibm@ibm:~$ dpkg -l | egrep 'nautilus'
ii gir1.2-nautilus-3.0 1:3.4.2-0ubuntu4 libraries for nautilus components - gir bindings
ii libnautilus-extension1a 1:3.4.2-0ubuntu4 libraries for nautilus components - runtime version
ii nautilus 1:3.4.2-0ubuntu4 file manager and graphical shell for GNOME
ii nautilus-data 1:3.4.2-0ubuntu4 data files for nautilus
ii nautilus-image-manipulator 0.5-2 Resize and send images from Nautilus
ii nautilus-sendto 3.0.1-2ubuntu2 integrates Evolution and Pidgin into the Nautilus file manager
ii nautilus-sendto-empathy 3.4.2.3-0ubuntu1 GNOME multi-protocol chat and call client (nautilus-sendto plugin)
ii nautilus-share 0.7.3-1ubuntu2 Nautilus extension to share folder using Samba
ii python-nautilus 1.1-3 Python binding for Nautilus components
sudo apt-get install nautilus-share
-- 23 mar 2014 12:58 --
Natomiast nautilus dalej nie obsługuje położenia network. Zrobiłem konfigurację samby według wzoru podanego przez xnnn... ale dalej nie mogę przglądać sieci między dwoma komputerami gdzie zainstalowany jest Ubuntu. Zainstalowałem ob systemu od nowa. NIe wiem, może linux to za trudny system dla mnie, ale nie potrafię skonfigurować tego. Mam sieć wifi, łączy komputery z siecią, ale oba komputery już nie.
- ilin
- Zakręcona Traszka
Masz zainstalowany pakiet
?
gvfs-backends
- Bungo
- Sędziwy Jeż
Nie mam tego pakietu. Zainstaluje i powiem jaki efekt.
-- 23 mar 2014 19:12 --
Dzięki. Zainstalowanie tego pakietu pomogło. Mogę wejść w folder sieci, ale nie działa to płynnie. Jak wchodzę w określony komputer to mam komunikat że nie można zamontować, ale po chwili montuje i mogę przeglądać jego zawartość, to samo z folderami.
Otrzymuje również komunikat
Ale mogę przeglądać sieć. Czy jest to spowodowane wolną pracą routera?
Mam jeszcze pytanie. Jak skonfigurować drukarkę sieciową, która ma wifi, żebym mógł z każdego komputera w sieci drukować na niej pliki. Z góry dziękuję.
-- 23 mar 2014 19:43 --
Nie wiem co robię źle. Zainstalowałem i skonfigurowałem sambę wzorem podanym mi w linku. Raz działa ( z wielkim trudem i ciągłymi komunikatami że nie może zamontować ) a teraz np. nie działa. Czy jest jakiś sposób stworzenia sieci na dwa komputery których system operacyjny to Ubuntu 12.04 oraz połączone w sieci Wifi. Siedzę nad tym 3 dni.
-- 23 mar 2014 23:36 --
Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany. Pozdrawiam
-- 23 mar 2014 19:12 --
Dzięki. Zainstalowanie tego pakietu pomogło. Mogę wejść w folder sieci, ale nie działa to płynnie. Jak wchodzę w określony komputer to mam komunikat że nie można zamontować, ale po chwili montuje i mogę przeglądać jego zawartość, to samo z folderami.
Otrzymuje również komunikat
Zamontowanie zasobu Windows się nie powiodło
Mam jeszcze pytanie. Jak skonfigurować drukarkę sieciową, która ma wifi, żebym mógł z każdego komputera w sieci drukować na niej pliki. Z góry dziękuję.
-- 23 mar 2014 19:43 --
Nie wiem co robię źle. Zainstalowałem i skonfigurowałem sambę wzorem podanym mi w linku. Raz działa ( z wielkim trudem i ciągłymi komunikatami że nie może zamontować ) a teraz np. nie działa. Czy jest jakiś sposób stworzenia sieci na dwa komputery których system operacyjny to Ubuntu 12.04 oraz połączone w sieci Wifi. Siedzę nad tym 3 dni.
-- 23 mar 2014 23:36 --
Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany. Pozdrawiam