Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
leserxD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: leserxD »

Witam. Jestem posiadaczem Ubuntu. Mam dosyc windowsa i tego syfu panujacego wokol niego.
Pierwszy problem nastapil podczas instalacji... Usunalem wszystko :( Doslownie wszystkie wartosciowe rzeczy :/ No myslalem, ze sie zalamie. Ale mniejsza o to... Mam dysk 250 gb i chcialbym go podzielic na 4 partycje. Zauwaze, ze komenda gksudo gparted. nie dziala. Co zrobic?
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: Admc »

Edytor partycji jest dostępny wyłącznie z poziomu LiveCD. Odpaliłeś system z płyty?

Możesz spróbować odzyskać część utraconych danych programem photorec wchodzącym w skład pakietu testdisk: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: kondziu jah »

Ja bym tego nie robił. Automat jak automat - nie zawsze zrobi to, co myślisz, że zrobi. Bardzo dobrym programem do odzyskiwania danych jest DMDE.

Możesz odpalić go z dyskietki (for DOS): http://softdm.com/download.html
lub płyty/pendrive: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=347380
master4k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: master4k »

Wiem, że temat był wałkowany x razy ale lektura poszczególnych wpisów niewiele dała, szukanie googlem też nie bardzo pomogło.

Problem jest następujący:
Ubuntu 10.10

Chciałem powiększyć zasoby home. Odpaliłem Live CD/gparted. Wyodrębniłem nową partycję (ext4). Nie dość, że (nie bardzo wiem czemu) nie potrafię ustawić jej jako /home to jeszcze na nowopowstałej partycji pojawił się katalog lost+found, do którego nie mogę się dostać (brak wymaganych uprawnień), to jeszcze odmontowała mi się partycja z Vistą (za cholerę nie potrafię zamontować jej z powrotem).

Pytanie nr 1: jak zapiąć nową partycję jako /home.
Pytanie nr 2: jak zamontować partycję z Vistą (mam tam m.in. zrzuty starego home'a i inne przeznaczone do migracji rzeczy)

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję, Im bardziej one będą łopatologiczne tym bardziej w pas się kłaniam.

Dane:

/dev/loop0: UUID="7fad543e-f19e-447a-9b50-b0af93dddae6" TYPE="ext4"
/dev/sda1: LABEL="WinRE" UUID="38222681222643EA" TYPE="ntfs"
/dev/sda2: LABEL="Vista" UUID="E41A28661A2837C6" TYPE="ntfs"
/dev/sda3: LABEL="Data" UUID="22702AB7702A9219" TYPE="ntfs"
/dev/sda4: LABEL="D:" UUID="67800453-1a3e-42f8-a111-d6b8039255ff" TYPE="ext4"

Dysk /dev/sda: 250.1 GB, bajtów: 250059350016
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 30401
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0xbc5a7234

Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 1 192 1536000 27 Nieznany
Partycja 1 nie kończy się na granicy cylindra.
/dev/sda2 * 192 15372 121935872 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 15372 19834 35838976 7 HPFS/NTFS
/dev/sda4 19834 30402 84886528 83 Linux

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3400 Series
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV620 Audio device [Radeon HD 34xx Series]
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation WiFi Link 5100
04:06.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
04:06.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
04:06.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
04:06.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev 12)
szatanii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: szatanii »

Witam
Sprawa wygląda następująco:
Mam dysk podzielony na:
C:\ - ma być wolny
D:\ - partycja windows brata
E:\ - partycja windows moja
F:\ - Partycja linux

Co należy zrobić, aby przy zainstalowanych windowsach na D i E i linuksie na F mieć menu wyboru systemu, ale nie linuksa tylko windowsa. Chodzi o to, abym po wciśnięciu F8 miał możliwość uruchomić windowsa w trybie awaryjnym i w przypadku błędu windowsa pokazywało mi się, w którym pliku jest problem. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :)
Bargor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Bargor »

Witam, chcę zainstalować Ubuntu 10.10, mam jednak problem z podzieleniem dysku na partycje: Standardowo mam 3 partycje podstawowe (Windows, recovery) których nie chcę ruszać. Wydzieliłem sobie miejsce na Ubuntu i muszę teraz to miejsce podzielić na partycję "/" i "/home" (swap nie jest mi potrzebny), które to powinny być partycjami podstawowymi (tak jest napisane w poradniku) jednak na dysku można mieć tylko 4 partycje podstawowe. Jak podzielić miejsce które sobie wydzieliłem, tak aby wszystko działało z poziomu instalatora Ubuntu?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: figa »

Ustaw to miejsce jako partycję rozszerzoną i podziel na 2partycje ext4 jedną na system 10-12 GB i resztę miejsca na dane - Home - skoro nie potrzebujesz swap.
Nie może być więcej jak 4 partycje podstawowe ale można stworzyć rozszerzoną i wtedy w sumie można stworzyć więcej partycji jak 4 na jednym dysku.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
szatanii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po instalacji ubuntu przez wubi można dostać się do trybu awaryjnego windowsa. Czy po normalnej instalacji też będzie taka możliwość?
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Tak, jeśli przy starcie kompa wybierzesz Windowsa, to będziesz miał dostęp do jego pełnej 'funkcjonalności'.
szatanii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Co do poprzedniego postu. Mógłbym poprosić o dokładniejszą instrukcje jak to zrobić? Mam podzielony jeden dysk na 4 partycje. F ma 15gb i to właśnie jego poświęciłem na ubuntu
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Normalnie instalujesz z plyty. Pozniej przy wyborze systemu (podczas start kompa) wybierasz windowsa i mozesz wcisnac f8.
szatanii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dziękuję :)
Awatar użytkownika
Leewang
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: Leewang »

Ja mam pytanie, mam obecnie 3 partycje, C, D, E.

Partycja C systemowa z Windowsem 7, partycje D i E z danymi. Chciałbym podzielić partycję E na 2 partycje tak aby jedna np 50GB była dla ubuntu. Jak mogę to zrobić bez utraty danych?
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Leewang, poczytałbyś trochę ten wątek i znalazłbyś odpowiedź.
Z poziomu Windowsa:
- O ile to możliwe, przerzuć część danych z E na D, a nawet C (przyśpieszy to proces defragmentacji oraz późniejszą zmianę rozmiaru, a dodatkowo ochroni te dane)
- Zdefragmentuj E
Z poziomu Ubuntu uruchomionego z płyty:
- Uruchom GParted. System -> Administracja -> Gparted (może być jakaś inna nazwa)
- Zaznacz partycję E i zmniejsz jej rozmiar, pozostawiając za nią miejsce na Ubuntu
- W całym pustym miejscu utwórz nową partycję rozszerzoną
- Wewnątrz tej rozszerzonej zrób partycje/dyski logiczne dla Ubuntu - według uznania
- Zatwierdź zmiany
Następnie na pulpicie systemu uruchomionego z płyty możesz od razu wybrać 'Instaluj'.

Zawsze istnieje jakieś ryzyko utraty danych, chociaż mnie osobiście się to nie zdarzyło.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Leewang
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: Leewang »

rom wielkie dzięki za instrukcję. Dziś jak wrócę z pracy to się za to zabiorę.

Wczoraj od 19tej do 23 ratowałem windowsa z próby podzielenia go na partycje za pomocą windowsowskiego narzędzia do partycjonowania.

Wszystkie partycje zrobiły się dynamiczne i system nie chciał wstać.

Dopiero programem testdisk udało mi się zmienić partycje na podstawowe i wszystko wróciło do normy.

Jeszcze raz dzięki i dziś zabiorę się za instalacje ubuntu :)
superfly86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: superfly86 »

Witam,
Chcę sobie zrobić na 1 dysku Windows, na 2 ubuntu.
JAk zrobić żeby był wybór systemów przy bootowaniu? Wystarczy instalacja GRUBa ? Na którym dysku lepiej ? 1 mam z windows (1TB) 2 z ubuntu (80gb).
Chce zrobić tak aby po odpięciu 1 lub 2 dysku nie było żadnych errorów a komp włączał się na danym systemie.
Poza tym chciałbym zablokować na ubunciaku możliwosc przeglądania dysku windowsowego (zeby na ubuntu nie bylo mozna przegladac tego drugiego dysku).
Jak to zrobić ?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Zainstalować każdy system osobno z podpiętym tylko 1 dyskiem tym na którym instalujesz dany system( wystarczy odpiąć zasilanie ) . Później po instalacji obu systemów podpiąć oba dyski i ustawić w bios botowanie z dysku na którym jest Ubuntu.
Po wystartowaniu systemu uaktualnić grub.
Jakby od razu system podczas jego wyboru nie startował to trzeba będzie przeedytować wpisy w grubie.

Po takiej instalacji jeden system nie będzie ingerował w drugi.
Pewnie są inne sposoby ale ja już takiego się nauczyłam i przy nim pozostanę :)
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
mauzol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: mauzol »

Ok, teraz kolejne pytanie od laika (zainstalowałem Ubuntu 3 dni temu, więc proszę o wyrozumiałość ;-P)

Założenie było takie, że chciałem mieć 2 systemy - WinXp i Linuxa. Wyczytałem, że Linux pracuje na formacie ext3, natomiast format FAT32 jest dobry dla współdzielenia plików między systemami. Zrobiłem więc 3 partycje:

1. C: z Windows (NTFS) - 10 GB
2. / z Linuxem (ext3) - 10 GB.
3 partycja miała być obszarem wspólnym dla Windowsa i Linuxa. System plików FAT 32, 90 GB.

I teoretycznie bez problemów mogę do tego FAT32 sięgać, ale widnieje on jako katalog "Windows" w "Systemie plików" i rzeczywiście wskazuje na 90 GB. Katalog /home widnieje w tym systemie odrębnie i dysponuje przestrzenią tylko 6,6GB (czyli tyle, ile na partycji / zostało po zainstalowaniu Linuxa, jak się domyślam).

Czy istnieje jakiś sposób, by połączyć katalog "/home" z katalogiem "windows" (tak, aby ten właśnie "windows" pełnił funkcję "/home")?

Będę wdzięczny za sugestie i wyrozumiałość :-)

Edit:

Figa - dzięki, już zabieram się za ponowne partycjonowanie zgodnie z Twoimi radami :-)
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Ja bym tak nie kombinowała bo będzie przysłowiowy groch z kapustą. Jestem za porzadkiem na dysku i oddzieleniem systemów od siebie .
Tak że w twoim przypadku podzieliłabym dysk na 2 partycje w tym jedna rozszerzoną.
Na pierwszej Windows , na rozszerzonej partycji utworzyłabym 3 partycje dla linuxa w tym partycja home na fat32 żeby mogła być współdzielona - widziana przez Windows.
W takim przypadku systemy i dane są na niezależnych partycjach.

Obecnie Home masz na partycji z systemem Ubuntu jak dobrze się domyślasz co nie jest polecane .
Skoro czytałeś to powinieneś wyczytać, że w takiej sytuacji po reinstalacji Ubuntu znikają ci ustawienia a jak są na osobnej partycji Home to pozostają nie naruszone.
Poczytaj choćby ten watek uważnie to już było to wałkowane.
To co chcesz zrobić jest chyba możliwe poprzez przeniesienie ( tymczasowo można spróbować przekopiować żeby jak co wrócić do stanu wyjścia ) danych z Home na dysk 90 GB i zmianę ustawienia w pliku /etc/fstab ( zrobić sobie kopię wcześniej tego pliku na wszelki wypadek ) ścieżki i danych bo byłaby zmiana formatowania partycji z ext3 na fat ) do katalogu Home.
Jednakże jak masz świeżo poinstalowane systemy to radziłabym zrobić wszystko od nowa jak się należy :)
Awatar użytkownika
Deltar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Deltar »

Witam wszystkich. Dwa dni temu kupiłem laptopa Asus Eee PC 1,66 GHz, 1 GB ram 250 GB Hdd z Windows 7. Postanowiłem zainstalować Ubuntu 10.10 wersja na notebook. Z racji braku napędu cd/dvd muszę zrobić instalację z pendrivea. Przygotowałem jeden pendrive z Ubuntu i jeden z GParted, tak na wszelki wypadek. Oczywiście problem pojawił się przy partycjonowaniu dysku. W oknie instalacyjnym nie mam opcji instalacji alongside other operating system, więc trzeba wykonać partycjonowanie ręcznie. Mój dysk domyślnie podzielony jest na cztery partycje: C gdzie zainstalowany jest windows. D gdzie nie ma nic. Dwie pozostałe są ukryte, nie posiadaja żadnych oznaczeń literowych i systemu plików. Jedna z nich jest wielkości 15 GB i opisana jest jako Zdrowy (Partycja podstawowa) druga ma wielkość 20 MB i opisana jest jako Zdrowy (Partycja systemowa EFI) Postanowiłem przeznaczyć na Ubuntu całą partycję D. Problem w tym, że nie mogę jej podzielić za pomocą GParted na mniejsze partycje ponieważ jest to partycja podstawowa. Pojawia się komunikat, że powinienem utworzyć partycję rozszerzoną. I tu pojawia się kilka pytań:
1. Jak przerobić partycję podstawową D na partycję rozszerzoną?
2. Jak ją później rozsądnie podzielić?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki. Przeczesywałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale informacji jest po prostu za dużo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”