Tlen oficjalnie na Linuksa!

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
pbrw
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Tlen oficjalnie na Linuksa!

Post autor: pbrw »

U mnie znów problem z jabberem (aqq.eu), brak połączenia. Ogólnie wygląd napewno na plus :) Ikony wkońcu mają jakieś postępy wizualne. Mam nadzieję, że wraz z wprowadzeniem łatwego formatu do instalacji dodatków powstanie ich troche więcej niż dotychczas.
oktas001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: oktas001 »

1. Stworzylem konto GG i jest zaznaczone jako - dzialajace, ale skad wziasc kontakty?
2. Jak wybieram Rejestracje nowego konta Tlen, to program mi sie wylacza...
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: ka_o_3991 »

1. Stworzylem konto GG i jest zaznaczone jako - dzialajace, ale skad wziasc kontakty?
Wyeksportuj na serwer w kliencie, którego używałeś wcześniej, a potem w tlenie Konta -> wybierz to od GG -> Zaimportuj kontakty ;)
2. Jak wybieram Rejestracje nowego konta Tlen, to program mi sie wylacza...
pewnie segfaultuje, może to błąd wczesnej wersji :( Zarejestruj konto normalnie przez htp://tlen.pl ;)

A ja mam problema - po każdym restarcie gubi mi kontakty z Jabbera (używam konta na Google'u). Zrobiłem dla nich grupę, ale ona po każdym włączeniu jest pusta i muszę dodawać te kontakty od nowa :( Inne kontakty (Tlenowe i GG) trzyma jak należy. Any ideas?
compbatant
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: compbatant »

ka_o_3991 pisze: pewnie segfaultuje, może to błąd wczesnej wersji :( Zarejestruj konto normalnie przez htp://tlen.pl ;)
Tak segfaultuje. Niestety blad jest w bibliotece Qt, miejmy nadzieje, ze w 4.5.2 naprawia.
oktas001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wlasnie w tym problem ze mam wyeksportowana liste na serwer i do plkiku, a nigdzie nie ma "Importuj".. A juz na pewnie nie w >Konta...
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel

Obrazek
u mnie jest tu ;) Jeśli u Ciebie nie ma, to znaczy że masz jakąś inną wersję - zainstaluj najnowszą :)
oktas001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No ok. Tez tak mam, tylko ze o ile widac tam konto tlena, ktore stworzylem, to konta gg juz tam nie ma. A w ustawieniach kont normalnie widnieje jako konto gg - obok konta tlena :)
Szarpiwar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Szarpiwar »

a mi tlen wyłącza nautilusa na 9.04. Na 8.04 było ok.
piciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: piciek »

Nie wiem od czego to zależy i jak to działa, ale mam tak że jak uruchomię tlena to mnie nie loguje do sieci gg, pokazuje że jestem dostępny, ale żaden kontakt nie jest dostępny... Załapuje czasem dopiero po którymś wyłączeniu i włączeniu tlena.
Compal s96s | Core 2 duo T7500 (2x2,20) | 3 GB | GeForce 8600M GS
oktas001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Mam to samo, z ta roznica, ze nawet jak kilkakrotnie uruchomie tlena, to gadu i tak sie nie laduje...
jKaeno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: jKaeno »

Nowa wersja ;)

* Poprawki obsługi Tlen Czatów
* Poprawki wtyczki protokołu XMPP
* Poprawki instalatora dodatków

http://j.o2.pl/idi/tlenlinux-7.0.1.34.bin
http://j.o2.pl/idi/tlenlinux64-7.0.1.34.bin
Krzysztof 'jKaeno' Żuk
ekipa.tlen.pl - społeczność komunikatora Tlen.pl
Registered Ubuntu user # 26036
Spox5
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Spox5 »

Przeszukałem ikonki na ekipa.tlen.pl oraz inne portale i zrobiłem mixpaczkę która zmienia ikony protokołów na inne. Poniżej screen oraz plik do pobrania :)

Obrazek

Ściągnij paczkę ! Kliknij Tutaj !

Zapomniałem dodać, że reszta ikon tzn "telefon" "nowa wiadomość" "strzałki grup" pozostały bez zmian i bardzo ładnie się komponują z całością :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obrazek

Update związany ze zmianą liczby statusów w gg.

Plik do pobrania po kliknięciu na obrazek :)
Awatar użytkownika
mst
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: mst »

Działa, dzięki.
Awatar użytkownika
lukas_j
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: lukas_j »

Kurcze, tlen na linuxa! Zaraz pobieram! :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Czy ktoś wie, czy istnieje jakaś centralna baza, z której można pobierać różne dodatki ? W ustawieniach widzę opcje odpowiedzialną za instalację dodatków, lecz skąd je wziąć ? Pliki z dodatkami to bodajże o2e. Mogliby też dodać jakąś bazę ze skinami. Opcja od zmiany jest, ale co z samymi skinami ? Poza tym - komunikator nadal za dużo zajmuje pamięci. Chwila rozmowy a tu już 120MB pamięci zajęte :? Co jak co, ale to raczej za dużo jak na komunikator... Nie wiem, jak jest w wersji 32 bitowej - używam 64.

EDIT:

Sam Tlen po starcie zajmuje ponad 16 MB. Niech twórcy przypatrzą się innym komunikatorom, które po starcie zajmują minimum pamięci (dobrze skonfigurowany Konnekt pod Windows potrafił zając niecałe 5MB i nie przekraczać potem 10-15MB). Ale chyba takie wycieki są tradycją. Kiedyś (5-7 lat temu) używałem na starej maszynie Tlenu (P400MHz,96MB RAM,16MB Riva TNT, Windows98SE). Po ok godzinie rozmów komunikator zajmował już tyle, że przywieszał już niemal cały system. Wymagany był restart. Inne komunikatory działały tam idealnie (wspomniany Konnekt). Nie mówię, że Tlen Linux to zły komunikator - ba, od momentu premiery to mój jedyny komunikator. Pomimo jednak 4GB RAM i więcej w komputerach, wielu użytkowników ma pamięci mniej (w tym ja - niecały 1GB dostępny - ok. 864MB). Nie oznacza to jednak, że komunikator ma być kobyłą. Szczególnie, że nie widzę wyraźnych powodów, by komunikator miał zajmować tyle pamięci. Mówiąc krótko - optymalizacja.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
Gordmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Gordmax »

Jusko pisze:Poza tym - komunikator nadal za dużo zajmuje pamięci. Chwila rozmowy a tu już 120MB pamięci zajęte :? Co jak co, ale to raczej za dużo jak na komunikator... Nie wiem, jak jest w wersji 32 bitowej - używam 64.
No u mnie na 32 bit wersji Tlen zajmuje nawet po długiej rozmowie (parę godzin) w okolicach 17-25 MB pamięci.

Mam natomiast inny problem po pewnym czasie nieaktywności komunikator się "Zawiesza" a mianowicie nie zmienia statusów nie odświeża statusów ludzi na liście, jednocześnie nie wychodzą wiadomości ode mnie jak i nie przychodzą od innych.
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel

Mam natomiast inny problem po pewnym czasie nieaktywności komunikator się "Zawiesza" a mianowicie nie zmienia statusów nie odświeża statusów ludzi na liście, jednocześnie nie wychodzą wiadomości ode mnie jak i nie przychodzą od innych.
mam to samo :( Ale czasem ma tak od początku działania :( Muszę wtedy ręcznie go ubić i odpalić od nowa.
unreal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: unreal »

Czekajmy na kolejne updaty :P
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

Gordmax pisze:No u mnie na 32 bit wersji Tlen zajmuje nawet po długiej rozmowie (parę godzin) w okolicach 17-25 MB pamięci.

U mnie tez wersja 32-bit, ale dziala nie zawiesza sie tak jak piszesz.
Z tym, ze mam Kubuntu.
Od zainstalowania wersji 9.04 i Tlena nie zawiesil sie ani razu, wyswietla info o poczcie, jest w autostarcie.
Od czasu do czasu na starcie info o update, wersja teraz 7.0.1.34.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: Heos »

Był Tleenx, na nieszczęście bardziej niż na szczęście. Niekoniecznie chciał działać tak jak powinien, był tlen pod wine (ten juz potrafił czasami nawet dobrze działać). Oraz wszelkie inne komunikatory, w których działał protokół tlena.
Więc siedziałem spory czas na Pidginie aż tu nagle, zupełnie niechcący natrafiłem na reklamę Tlena pod Linuksa... cóż, to było dopiero zdziwienie. Działająca wersja tlena, i to oficjalnie wydawana przez portal O2?

Nie miałem żadnych problemów z instalacją komunikatora, przeszła szybko i sprawnie. Konfiguracja kont tlena jak i gg także nie były niczym wyjątkowym, i po zalogowaniu szybki import kontaktów z serwera (automatyczny o ile pamiętam), więc cacy. Co do grafiki także nie mam zastrzeżeń i tak na windowsie zawsze stosowałem ta domyślną więc i tutaj wystarczy mi domyślna, która nie jest wcale zła.
Największymi wadami, jak do tej pory to brak bezpośredniego dostępu do skrzynki pocztowej przez klienta i brak możliwości zarządzania listą kontaktów. Ja przynajmniej nie znalazłem opcji dot. sortowania kontaktów a zdaje mi się, że są w dość losowy sposób ułożone.
Na plus idzie wtyczka pokazująca tylko dostępne osoby.
Jedynym bugiem jaki się pojawiał w moim przypadku, to jest owo zawieszanie się komunikatora wspomniane już wcześniej. Na szczęście nie ma to miejsca zawsze.

Zajmowana pamięć, blisko 200MB jest wielką przesadą, nawet jak na tlena, który zawsze trochę obciążał system.

Mimo to aktualnie nie widzę lepszej alternatywy dla komunikatora, a skoro Tlen7 jest rozwijany, niedługo nie będę miał potrzeby szukać :]

Wszystko było testowane na Ubuntu 9.04 po zainstalowaniu aktualizacji systemu.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”