Witam
Z konieczności stałem się ostatnio posiadaczem HP Mini 110 dostarczanego przez Play wraz z ich mobilnym internetem. Windows 7 Starter nie przypadł mi do gustu w ogóle, dlatego chciałbym na netbooka też wrzucić Ubuntu. Nie bardzo tylko wiem, jak spartycjonować dysk.
W chwili obecnej (komputer na ustawieniach fabrycznych) mam zrobione 4 partycje:
"System" - NTFS (199 MB)
"C:" - NTFS (217 GB)
"D: Recovery" - NTFS (15,5 GB)
"HP Tools" - FAT32, (103 MB).
Wszystkie partycje są partycjami podstawowymi, z czego z poziomu windy widzę tylko C i Recovery, o pozostałych 2 dowiedziałem się tylko dlatego, że zainstalowałem Acronisa.
Jak (i czy w ogóle jest to możliwe) w tej sytuacji najlepiej podzielić dysk, tak, żeby Windows został, nie ruszać Recovery i wszystko pięknie śmigało?
Edit:
Pogmerałem trochę Acronisem i teraz wygląda to tak:
Partycja 1, podstawowa - "System", NTFS (199 MB)
Partycja 2, podstawowa - "C:", NTFS (217 GB)
Partycja 3, podstawowa - "D: Recovery", NTFS (15,5 GB)
Partycja 4 - rozszerzona
4.1 - logiczna, NTFS (182 GB)
4.2 - logiczna, "HP TOOLS" (która przedtem była partycją podstawową).
Pomyślałem, że może dałoby się teraz w partycji rozszerzonej stworzyć jeszcze 2 partycje logiczne (1 dla "/", druga dla "swap"), natomiast to, co zostanie (jakieś 170 GB) zamontować pod "/windows". Jest to do zrealizowania i będzie się to jakoś sprawować?
Od razu zaznaczę, że nie planuję tworzyć /home, do tej pory pod Ubuntu 10.10 funkcję magazynu danych pełniło /windows i byłem zadowolony z takiego rozwiązania.
Pozdrawiam!