newubuntuuser pisze:hej hej, jak tam wersja k8? Pytam sie, nie dlatego, ze system chodzi wolno, ale laptop nie wybudza sie z hibernacji i przeczytalem, ze to wina kernela 2.6.36 w ktorym ponoc jest spartaczona obsluga acpi. Mysle sobie, ze jesli w 2.6.3x (x<5) dzialalo to moze naprawili ten blad w 2.6.37. (:
Co do K8 będzie niedługo, ale najprawdopodobniej już w wersji 11.2 ... właśnie testuje nowy kernel [atom i K8] i o ile z 11.1 byłem zadowolony, o tyle z 11.2 na chwile obecną jestem więcej niż zadowolony. Jeśli nie wypłyną żadne problemy udpostępnie go najpewniej pod koniec tygodnia. Jest bardzo wydajny i niesamowicie responsywny. Po prostu najwydajniejszy i najszybszy, jakie kiedykolwiek zbudowałem
Ten kernel już wyciąga z atoma co sie da, np. po graniu w Prey`a temperatura Atoma 330 potrafiła skoczyć w acpitz (virtual) do 78 st. C - w pomieszczeniu, gdzie była temp. 23 st. C

, a sama gra działa po prostu genialnie na 1201n super płynnie przy wszystkich detalach na max

.
To jednak oczywiście nie wszystko co sie da wyciągnąć z atoma ... jeśli Steven Barret wdroży patch o jakim pisałem oraz w końcu GCC będzie w pełni wspierał atoma ... wtedy sądzę, że wydajność dałbym się podnieść jescze od 10-50 %
Jeszcze, co do kwestii ACPI ... hmm tu sie nie zgodzę, że 2.6.36.x ma "spaprane" ACPI ... spaprali to Developerzy Canonical w 10.10. Natomiast mój kernel oparty jest o 2.6.36.2 oraz patch ZEN2 dla w/w ... przy czym ma bardzo wiele zmian już włączonych do 2.6.37

Zatem on bardziej jest 2.6.37, niż 2.6.36.
Konkludując ... K8 będzie najpewniej już w wersji 11.2, którą to wersje udostępnię (jeśli nie wypłyną, jakieś błędy) do piątku.
Poniżej przykładowy zrzut ekranu z Asusa 1210n - glxgeras. Oczywiście nie należy tego brać jako obiektywny i stały wynik, gdyż jak wiemy glxgears nie stanowi benchamarku. Tu jednak możemy zobaczyć, co sie da wycisnąć z tej architektury:
glxgeras na 1201n pod kernelem 11.2
Pozdrawiam