net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Co do dźwięku opisałem już ten problem wątku - dotyczy agresywnego oszczędzania energią ... opisałem tez sposób jego obejścia.

Natomiast, co do skalowania ... skalujesz Pan tego proca do 1920 MHz ?!?!?! czyli podkręcasz do 2 GHz ?????

Kwestia wydajności ... no tak jeśli masz jądro skompilowane na core2duo (a nie standardowo na i586) to wydajność będzie podobna ... ale responsywność już nie ;) ... porównaj działanie obciążonych systemów ... tak aby obciążenie na wszystkich jądrach dochodziło do 99 %.

Co do wersji 64-bit myśle o tym ... za jakiś czas zbuduje i takie jądro.
Awatar użytkownika
d0zo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: d0zo »

skalujesz Pan tego proca do 1920 MHz ?!?!?! czyli podkręcasz do 2 GHz ?????
Źle się wyraziłem. Skaluje od 192MHz do 1,6GHz.

Jak na razie zostanę przy jądrze vanila 64bit. To co potrzebne - działa.
System mi jest potrzebny głównie do uruchamiania netbens lub eclipse. Do tego nadaje się jądro średnio responsywne.
0x41 0x56 0x45 !!!
Awatar użytkownika
ilin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: ilin »

Dwa dni temu zauważyłem ten wątek i bardzo mnie zaciekawił.
e X t 7 3
muszę pogratulować tego co robisz to bardzo wartościowe i pouczające.

Wracając do sedna sprawy.
Sam zacząłem trochę bawić się kernelem i nasuwa mi się parę pytań.

Jakie konkretnie łatki nakładasz i w jakiej kolejności ,bo coś nie bardzo te patche mi chcą czysto wchodzić.

Udało mi się w końcu nałożyć wczoraj wieczorem ck2,bfs oraz iso ale nie do końca jestem zadowolony.

Na czystym wanilowym kernelu grafika (na twoim również) glxgears daje jakieś 30-40 fpsów więcej.

Jeśli mógłbym prosić o więcej info byłbym zobowiązany.
Żeby było wszystko jasne to używam debiana ale to nie ma większego znaczenia.

Pozdrawiam
smertius
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: smertius »

eXt73 czy po każdorazowej instalacji nowego kernela, trzeba też instalować od nowa sterowniki do grafiki?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ciesze się, że kwestia wydajności i responsywności Linuksa (dla pracy an desktopie/stacji roboczej) - a w naszym przypadku Ubuntu staje się coraz bardziej istotna ... także z tego, że wyniki mojej pracy stają się pomocnymi ;)

Co do kernela, kolejność patch`owania, na czysty kernel danej serii - tu 2.6.32:

1. iso patch,
2. ckbfs,
3. patch na jadro - obecnie patch-2.6.32.7

Panie Kolego smertius ... nie nie ma takiej potrzeby ;)

Pozdrawiam

EDIT:
Uwaga !

Prawdopodobnie jeszcze dziś wyposzczę nową wersje kernela - oznaczenie 3.9. W poprzedniej wersji dokonałem zmian w zakresie zarządzania zasilaniem i zrządzania częstotliwością procesora ... pozwala to na bardzo szerokie i elastyczne zarządzanie jego pracą ... ale powoduje pewne problemy w trybie pracy laptop-mode oraz obniża wydajność kernela ... dlatego w/w build stanowi złoty środek w tej kategorii ;)
LiTE
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: LiTE »

Iso patch -- możesz podać jakiś link?
Awatar użytkownika
ilin
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: ilin »

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

a dokładnie to jest to - > autoiso-xorg.patch

EDIT:
Jak zapowiadałem nowa wersja kernela - Ubuntu 9.10

2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs

linux-headers-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs

linux-image-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs

broadcom-sta-modules-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs_5.10.91.9

alsa-modules-2.6.32.7-ext73-f1-3.9k8-ck-bfs_1.0.22

rtl8187se-linux-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs_1030

rtl8192se-linux-2.6.32.7-ext73-f1-3.9-k8-ck-bfs_0014

Uwaga na ostatnia aktualizacje - dla osób, które zainstalowały mój build libdrm. W trakcie aktualizacji pojawi się błąd ... należy wykonać poniższa komendę:

sudo dpkg --force-overwrite --install /var/cache/apt/archives/linux-libc-dev_2.6.31-19.56_i386.deb

powrót do mojej wersji - zakładam, że wcześniej wykonacie komendę:

cd /[katalog zawierający paczkę libdrm]/

a następnie, na powrót instalujemy mój build libdrm:

sudo dpkg --force-overwrite --install libdrm_2.4.17-eXt73-1.0_i386.deb

EDIT:
Jeszcze co do kernela ... ostatnio modyfikowałem go w ten sposób, aby działał już nie tylko na netbookach ;) ... obecnie - a pisze to ze stacjonarki (Athlon X2 @3.5. GHz + Nvidia 8800 GTS 512 @850/1150 MHz + 4 GB Ram @1100 MHz 4.4.2.12.4, szyna na 333 MHz) kernel działa prawie, że idealnie (muszę jeszcze włączyć Reroute for broken boot IRQs) ... testowałem np. pod wine gdzie odpalałem Call of Duty 4 - oprócz cieni praktycznie wszystko na maksa - w rozdzielczości 1280x1024 pod sterownikami nvidii 195.30 dochodzę do 250 FPS ... średnia ok. 80 FPS ... na standardowym kernelu max do 170 FPS i średnio ok 40 FPS ;) ... zatem jeśli macie inne maszyny niż netooki zapraszam do testów ... oczywiste pojawią się pewnie "zgrzyty", ale w takiej sytuacji ... jeśli będzie zainteresowanie tematem, albo rozszerzę funkcjonalność tej linii kernela albo zbuduje bardziej uniwersalny, ale równie mocno zoptymalizowany - dla większych maszyn.
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Architektura: x86

Post autor: sir_herrbatka »

No właśnie :D Wydajność 3d jest potrzebna kompom które służą do gier a nie netbookom. :)

Powodzenia!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Nie tu się zgodzić nie mogę ;) ... Ja lubię, aby taka mała maszynka np. pod Compizem ustawionym na best po prostu śmigała i tak jest teraz ... poza tym mogę z uśmiechem czytać, jak recenzent pisze, że np. Nexuiz ustawiony np z teksturami na best, geometry detail na insane działa na netbooku max do 11 klatek .. a mi np. do 40 (średnio ok. 20) ;) albo Tremulous tak ok 30 fps (pod 9.10) i ponad 50 w 9.04 ;) ... zatem optymalizacje są konieczne dla każdej maszyny ... tak naprawdę na "dużych" kompach nie widać tak spektakularnych rezultatów od razu ... widać poprawę, ale często nie jest to skok rzędu np. 50 % i więcej (jak w przypadku mojego xorg.conf i sterowników Intel + mesa + libdrm).

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Heh, i tak mało kto uruchamia compiza na netbooku, szkoda baterii ;) No chyba, że chce się szpanować ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm Ja tu nie zauważyłem specjalnie większego użycia energii [netbook działa mi na baterii 2200 od 2.5-3 h z włączonym wifi] ;) ... poza tym dla mnie tu już standardowy interfejs ... ciężko mi się bez wielu jego udogodnień obejść ;)

sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

No nie wiem, sam jedynie planuję kupić netbooka (takiego nowego z pine trail, raczej nie z ION bo potrzebna jest mi maszyna do pisania a nie rakieta) więc doświadczeń nie mam ale wydaje się mi że ciągłe obciążenia karty graficznej powinno jednak zwiększyć pobór energii (może da się to jakoś zmierzyć?). Tak czy owak powodzenia w dalszym wyciskaniu 120% procent normy, może zrobisz ubuntu player remix? :D
LiTE
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: LiTE »

Przed chwilą skompilowałem sobie 2.6.32.7 z bfs i autoiso + config ext + pare moich modyfikacji i przy kompilowaniu wine z opcją -j2 (wykorzystanie 2 procesorów) da się normalnie pracować. Procesory wykorzystane ciągle w 100% :)
rzepaczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: rzepaczyk »

u mnie cos jest nie tak. zainstalowany nowy kernel- 3.9, sterowniki, mesa, libdrm, xorg.conf i moj wynik z glxgear:

Kod: Zaznacz cały

mateusz@kalafior:~$ glxgears
1179 frames in 5.0 seconds
laptop-mode i skrypty z gmaboostera ustawione wg Twojego poradnika. Oprocz tego zauwazylem ze laptop bardzo "alergicznie" reguje na dzialanie bez zasilania- kiedy uruchomi sie lapka bez zasilania X-y nie wstaja.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

rzeczywiście ... dziwne ... spróbuje wyłączyć laptop-mode i zobacz co się będzie działo ?

rzepaczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

wzrost o 100 klatek

Kod: Zaznacz cały

1292 frames in 5.0 seconds
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

nadal nie uruchamia x`ów przy starcie na baterii ?

rzepaczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

z tymi x-ami to jest loteria na dobra sprawe....teraz dwa razy sie uruchomily, raz byl czarny ekran, raz sie x-y restartowaly podczas uruchomienia kwin, raz bylo widac krechy, raz bylo widac sam kursor....sterowniki na bank sa sprawne(kila razy sciagane na wszelki wypadek) tak samo libdrm i mesa. Wg mnie kwestia moze byc tego ze jestem swiezo po formacie i podczas konfiguracji laptop-mode itp moglem jakies opcje pomieszac;) jesli masz jakis lepszy pomysl to sie nim podziel, jesli nie wrzuc gdzies swojego xorg.confa(ktory aktualnie uzywasz) oraz wszystkie konfigi ktore trzeba tam zmienic(laptop mode itp). wrzuce do siebie i zobaczymy czy to cos zmieni
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”