brak połączenia (UPC Chello) - modem USB
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: brak połączenia (UPC Chello) - modem USB
Po podłączeniu laptopa zresetuj modem (odłącz go na chwilę od zasilania). Później odczekaj chwilę, aż diody przestaną migać bezładnie i powinieneś mieć połączenie z internetem.
- lolq
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
niestety nic... ;c
próbowałem na różne możliwe sposoby i zacząłem przestawiać opcje, zaznaczać inne w Wicd i żadnych pozytywów, błąd pobierania IP ;/
(coś Wicd mi przymulał teraz, wczoraj zresztą też trochę) a może by go tak wywalić? ;d
edit: o pokombinowałem, zaznaczyłem w ustawieniach opcję "Always show wired interface" wpisałem jako interfejs usb0 i odnajduje sieć ale nadal nie może połączyć ;o to samo co przez LAN'a nie może pobrać adresu IP...
próbowałem na różne możliwe sposoby i zacząłem przestawiać opcje, zaznaczać inne w Wicd i żadnych pozytywów, błąd pobierania IP ;/
(coś Wicd mi przymulał teraz, wczoraj zresztą też trochę) a może by go tak wywalić? ;d
edit: o pokombinowałem, zaznaczyłem w ustawieniach opcję "Always show wired interface" wpisałem jako interfejs usb0 i odnajduje sieć ale nadal nie może połączyć ;o to samo co przez LAN'a nie może pobrać adresu IP...
- mario_7
- Administrator
Ustaw interfejs przewodowy (wired interface) na eth0, pozostaw automatyczne pobieranie adresu IP, DNS-ów itp.
Podłącz modem kablem sieciowym (ethernetowym) do laptopa.
Odłącz modem na chwilę od prądu.
Połącz się przez Wicd.
Musi zadziałać. Chyba, że na prawdę coś w systemie zepsułeś.
Gdyby nie działało, to powiedz jakie interfejsy są widoczne po wydaniu polecenia
Podłącz modem kablem sieciowym (ethernetowym) do laptopa.
Odłącz modem na chwilę od prądu.
Połącz się przez Wicd.
Musi zadziałać. Chyba, że na prawdę coś w systemie zepsułeś.
Gdyby nie działało, to powiedz jakie interfejsy są widoczne po wydaniu polecenia
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
- lolq
- Serdeczny Borsuk
ok zatrybiło 
uruchamiałem Ubuntu z podłączonym już kablem sieciowym i przy ładowaniu na dole pod paskiem w % ładowało się coś o nazwie chackes (jako, że zaczynam przygodę z linuchem nie wiedziałem co to xD poprzednio gdy resetowałem z podłączonym kablem, nie było tego o.O), następnie zmieniłem na eth0 i ładnie się połączył, złapał IP i ok, tylko teraz jak to usunąć i zainstalować z powrotem Network Manager ? Mógłbym poszukać w necie komend, ale wolę zapytać o radę kogoś kto się zna lepiej niż ja, bo znów coś źle zrobię xD

uruchamiałem Ubuntu z podłączonym już kablem sieciowym i przy ładowaniu na dole pod paskiem w % ładowało się coś o nazwie chackes (jako, że zaczynam przygodę z linuchem nie wiedziałem co to xD poprzednio gdy resetowałem z podłączonym kablem, nie było tego o.O), następnie zmieniłem na eth0 i ładnie się połączył, złapał IP i ok, tylko teraz jak to usunąć i zainstalować z powrotem Network Manager ? Mógłbym poszukać w necie komend, ale wolę zapytać o radę kogoś kto się zna lepiej niż ja, bo znów coś źle zrobię xD
- mario_7
- Administrator
Tak, jak napisałem wcześniej - powinna wystarczyć instalacja pakietu network-manager-gnome (powinno to zainstalować Network Managera i odinstalować Wicd).
- lolq
- Serdeczny Borsuk
ok zadziałało wszystko, wywaliłem Wicd mam z powrotem Network Manager, net działa przez USB znów 
dzięki wielkie za pomoc

dzięki wielkie za pomoc

AMD Athlon II X4 640 | Gigabyte MA770T-UD3 | HD4850 1GB | 2x2GB Geil 1333MHz DDR3 | F3 1TB | bequiet! L7 530W
Acer Aspire One zg5 net: UPC 25 Mbit/s
- offel
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
- Kontakt:
a dwa podłączysz ? jeden przez usb a drugi eth ?
- lolq
- Serdeczny Borsuk
no tak mam
przecież pisałem
przecież pisałem

AMD Athlon II X4 640 | Gigabyte MA770T-UD3 | HD4850 1GB | 2x2GB Geil 1333MHz DDR3 | F3 1TB | bequiet! L7 530W