Netbook ACER Aspire One 110 - jaka wersja ubuntu?

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Netbook ACER Aspire One 110 - jaka wersja ubuntu?

Post autor: e X t 7 3 »

mandor75 pisze:
FadeMind pisze:Na moim netbooku KDE plasma-netbook działała źle (wolna animacja). Co chwila błędy. Stąd moja opinia.
a tu to nie wiem nawet - zaraz po zainstalowaniu zmieniłem plazmę na desktop.

za wolną animację może odpowiadać np. użycie jednostek cieniujących Open GL2. sproboj wylaczyć lub przelaczyc typ kompozycji z openGL na xrender.
hmm nie polecma xrander ... ale po prostu wyłaczenie ... OGL2 ... zresztą pisałem już pokrótce o tym w wątku z moimi kernelami. Dobrze skonfigurowane KDE potrafi ładnie pracować nawet na słabszej maszynie. Kwin = menadżer okien KDE jest najbardziej wydajnym menadżerem jeśli chodzi o przetwarzanie 3D = gry natywne, a w szczególności pod wine.

Co do XFCE fakt dobrze skonfigurowane potrafi nieźle "wymiatać" ... ale funkcjonalnością nawet nie ma co porównywać do KDE. Może jeszcze w tym tygodniu nasty dla Compiza pod GNOME 2.x.x (XFCE, KDE - choć tu nie polecam) ... zobaczycie Panowie, co można wycisnąć nawet najsłabszej maszyny ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

W Windows najlepiej użyć :Universal USB Installer:

- Z listy dostępnych systemów/dystrybucji wybierasz Xubutu 11.10
- Wybierasz literę przypisaną do pendrive'a.
- Zaznaczasz formatowanie w Fat32

Unetbootin nie radzi sobie czasami z MBR pendrive'a.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

wesyasz pisze:Iso tego Xubuntu wrzuciłem na pendrive Unetbootin'em, ale netbook się z niego nie bootuje... co jest? Ubuntu 10.04 chwytał.
nie masz czasem USB 3.0? Ja tak ma w moim Asusie 1215B i z 3.0 nie bootuje, musisz podpiąć pendriva pod USB 2.0
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Netbook ACER - jaka wersja ubuntu

Post autor: Dominbik »

igotit4free pisze:"Niesmacznym żartem" to jest pomysł, że jakikolwiek współczesny Linuks będzie szybszy od XP ... porównaj sobie wymagania.
Podaj model tego AAO, bo jest ich kilkanaście.
Ze swojej strony powiem, że Ubuntu 10.04 Netbook Edition działa na AAO D250 bezproblemowo.
jako, że ostatni mój post został usunięty przez niezrozumienie krótkiej wyrazistej animacji obrazkowej;

jak to jakikolwiek współczesny Linux będzie szybszy od XP uważasz za żart
? to przepraszam masz Moderatora na forum Ubuntu ale poziomem wiedzy rozumiem nie grzeszysz?

odp; każdy dobrze skonfigurowany Linux, od Pentium2 do Core 2 Duo będzie szybszy od XP
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Netbook ACER - jaka wersja ubuntu

Post autor: Funnykris »

Dominbik pisze:
igotit4free pisze:"Niesmacznym żartem" to jest pomysł, że jakikolwiek współczesny Linuks będzie szybszy od XP ... porównaj sobie wymagania.
Podaj model tego AAO, bo jest ich kilkanaście.
Ze swojej strony powiem, że Ubuntu 10.04 Netbook Edition działa na AAO D250 bezproblemowo.
jako, że ostatni mój post został usunięty przez niezrozumienie krótkiej wyrazistej animacji obrazkowej;

jak to jakikolwiek współczesny Linux będzie szybszy od XP uważasz za żart
? to przepraszam masz Moderatora na forum Ubuntu ale poziomem wiedzy rozumiem nie grzeszysz?

odp; każdy dobrze skonfigurowany Linux, od Pentium2 do Core 2 Duo będzie szybszy od XP
Nie przesadzajmy :P Pamiętam XP który z powodzeniem działał na maszynach z 128MB RAM DDR i procesorach 1.0 Ghz :P Dzisiaj nawet dla Debiana to mało. W sumie... To jest bardzo mało a Win XP działał na takich maszynkach :)
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Dominbik »

ja kto dla Debiana to mało?
a widziałeś Debiana Stable z IceWM na takim sprzęcie? Dla Debiana, Arch Linuxa czy Gentoo to ok kwestia tylko konfiguracji i wiedzy. Też będzie z powodzeniem działał na maszynach z 128MB RAM i pocesorach 1GHz

I ludzie którzy tak mówią chyba nigdy nie używali WinXP a skonfigurowanego Linuxa na słabych maszynach
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Dominbik pisze:ja kto dla Debiana to mało?
a widziałeś Debiana Stable z IceWM na takim sprzęcie? Dla Debiana, Arch Linuxa czy Gentoo to ok kwestia tylko konfiguracji i wiedzy. Też będzie z powodzeniem działał na maszynach z 128MB RAM i pocesorach 1GHz

I ludzie którzy tak mówią chyba nigdy nie używali WinXP a skonfigurowanego Linuxa na słabych maszynach
Ja nie pisałem, że Debian na tym nie pójdzie. Debian to tak oszczędny system że można go uruchomić na praktycznie każdym sprzęcie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”