U mnie niestety jest źle...
Zainstalowałem na czysto dla odmiany (małej odmiany) Mint KDE, na generyku z dodanym tylko bumblebee skakało zależnie od humoru od 9 do 25 W (bez bumblebee 20 - 36 W)
Pod v22.0 z bumblebee i całym zestawem usprawnień (grub, microcode, APM), minimum jakie mi się udało uzyskać to 18 W ze skokami do 29 W
Odinstalowałem bumblebee i skoczyło nawet do 37 W, zainstalowałem ponownie tym razem z Nouveau ale nadal plus-minus 20 W.
Mimo że z bumblebee wyniki w Powertop są zawsze lepsze, nie znaczy że ono działa prawidłowo. I tu mam prośbę do osób którym ono działa na kernelach eXt73, co zrobić, krok po kroku żeby działało.
Komp grzeje jak suszarka pod v22.0 a na wspomnianym powyżej generyku nawet na AC potrafił się wiatrak wyłączyć po chwili nicnierobienia.
Szkoda że kernel v20.3 wypadł z dystrybucji, po tych wszystkich cyrkach od 3 miesięcy naprawdę wymiękam i chętnie powrócił bym do momentu gdy wszystko było dobrze.
edit. 20:47
po kilku restartach udało się uruchomić v.22 z poborem 9W, zimnym powietrzem z układu chłodzenia (po co ten wentylator chodzi ?), przynajmniej przez parę minut tak było.