Kernele stabilne wersja v22.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v22.x - atom oraz K8

Post autor: Miras1990 »

jajek pisze:Wpierw spróbuj dać

Kod: Zaznacz cały

sudo aticonfig --initial
i restart.
Dzięki kolego :clap: . Wystarczyło użyć tego polecenia po instalacji sterownika i dodać do pliku "10fglrx" te polecenia:

sudo nano /etc/X11/Xsession.d/10fglrx
/usr/lib32/dri/ <--- dla systemów 32bitowych
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/ <--- dla systemów 64 bitowych
Pozwalają one na uruchomienie wsparcia 3D dla karty Intel HD 2xxx, 3xxx i 4xxx.

Pozdrawiam ;-)
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Zatem rozumiem ze sterownik [catalysty 13.1] działa ok ? Przywracam zatem poprzednią wersje [nowa będzie mieć problemy z instalacją na kernelach starszych niz 3.7]

Pozdrawiam

-- 22 sty 2013 11:02 --

Ciekawy News ... jedna są Catalysty dla "starych" układów: Radeon HD 2000/3000/4000 ... i to najnowsze 13.1 ;). Znajdę czas i być może zbuduje też paczki z legacy 13.1 ;)

AMD's Catalyst Legacy Linux Driver Updated To 13.1

Zobaczymy, czy to prawda - na razie oficjalne linki padły ;P.

Jednak już jest oficjalne info > legacy-radeon_linux

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Witam,
Tak wszystko działa taka jak powinno. Wystarczy tylko wydać polecenia które napisałem we wcześniejszym poście. Technologia (nie wiem czy to jest prawidłowe określenie) speedstep działa na baterii, ale na AC już nie. Można ją włączyć za pomocą jakiegoś polecenia?

Pozdrawiam;)
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Miras1990 pisze:Witam,
Tak wszystko działa taka jak powinno. Wystarczy tylko wydać polecenia które napisałem we wcześniejszym poście. Technologia (nie wiem czy to jest prawidłowe określenie) speedstep działa na baterii, ale na AC już nie. Można ją włączyć za pomocą jakiegoś polecenia?

Pozdrawiam;)
Zatem działa jak powinno, jak pisałem na baterii mamy ondemand - na żądanie zwiększanie częstotliwości pracy procesora, a na AC jest performance = maksymalna wydajność układu. Oczywiście można to zmodyfikować, np przez modyfikacje mojego APM. Może w kolejnej wersji NeteXt'73 wdrożymy dwie wersje APM tryb ond/perf oraz ond/ond.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
matis1985
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: matis1985 »

Witam. Po instalacji kernela 3.7 i sterowników dla radeona ze skryptu na kubuntu 12.10 pojawiły się u mnie następujące problemy- laptop nie chce się wyłączyć pojawia się ekran ze znaczkiem kubuntu na dole na pasku przeskakują jedynie kropki i tak w kółko jedynie przycisk power skutkuje i właśnie zauważyłem, że skrypt NeteXt73_v4.00 przestał działać tzn uruchamia się ale nic nie w nim nie działa co się nie wybiera czy instalowanie jakiegoś skryptu czy jego usunięcie efekt jest taki sam czyli nic się nie dzieje. Zauważyłem jeszcze jeden problemik mianowicie w laptopie mam dwie karty graficzne AMD Radeon- słabszą hd6520 wbudowaną w procesor AMD A6 3400m i na niej wszystko działa jak należy i drugą bardziej wydajną Radeon 6650m i z nią mam właśnie problemy mianowicie na tej karcie występuje tearing w filmikach na youtube i filmach 720p odpalanych nieważne w jakim programie. Czy ktoś miał może podobne problemy i czy wie jak to można rozwiązać? Dodam, że kernel i sterowniki jak i pozostale skrypty były instalowane na świeży system kubuntu 12.10

edit:
Po przełączeniu w Catlyscie na wydajniejszą kartę system już się nie uruchomił
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem, czy brak wyłączenia laptopa to jednorazowa "przygoda" ? - tak się może zdarzyć jak nastąpiły mocne zmiany acpi i włączenie apm. Po ponownym rozruchu już taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Odnośnie NeteXt'73 4.0 - to wynika z braku dostępu do sieci ... Kolega NetBit73 tu już w testowej wersji tę kwestię rozwiązuje. Kwestia tearing związany jest ze "złą" konfiguracją KDE - wyłączyć vsync, animacje dekoracji okien [oxygen] = ma błędy i daje wprost niewiarygodny narzut na system, a nie generuje żadnych animacji :P - ale nie animacje systemowe - te zostawić !, włączyć tryb wysoka rozdzielczość i duże obciążenie procesora + parę innych elementów = idealna płynność środowiska ... nawet na takim Acer Aspire 3690 z 1 rdzeniowym intelem i GMA 950 + 1GB ram - Kubuntu 12.10, który działa idealnie płynnie ;).

Co do Radeona ... to nie działa słabszy, czy mocniejszy ?

Pozdrawiam

matis1985
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: matis1985 »

Laptop nie chce się wyłączyć za każdym razem, mało tego teraz już nawet nie chce się uruchomić ponownie, a teraz wogóle się już nie chce uruchomiać. Zainstalowałem od nowa kubuntu lecz po updacie tym razem do kernela 3.6.11 ze skryptu i restarcie komputera nie mogłem już nic więcej zainstalować, za każdym razem wyskakiwały błędy, że należy zainstalować inne pakiety już nie pamiętam jakie z nerwów, w każdym bądź razie próbując instalować pakiet o który prosiła konsola wyskakiwał następny błąd iż trzeba zainstalować fglrx- którego nie mogłem zainstalować bo prosiło o pakiet którego nie mogłem wcześniej zainstalować i tak w kółko. Teraz spróbuje na Ubuntu 12.04 i poinformuje o efektach trochę później.

edit:
Ubuntu 12.04 następnie aktualizacja systemu, instalacja sudo apt-get install build-essential cdbs dh-make dkms execstack dh-modaliases linux-headers-generic, sudo apt-get install lib32gcc1 i próba instalacji kernela 3.7. Już w czasie instalacji zauważyłem błedy typu possible missing firmware restart systemu i już podczas uruchamiania zauważyłem jakiś błąd ACPI zero package found nie wiem czy dokładnie zapamiętałem, następnie wyskoczył błąd z bluetooth ale komputer się włączył lecz nie idzie zainstalować sterowników do radeona. Chyba wrócę do kubuntu i tam będę próbował rozwiązać problemy.
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Witam,
Wczoraj pojawiła się nowa wersja programu "NeteXt73_v4.00", a wraz z nią nowa wersja kernela v22.0 opartego o źródła 3.7.3 oraz możliwość instalacji sterowników do kart NVidia i AMD. Po instalacji i ponownym uruchomieniu komputera zaskoczyła mnie szybkość z jaką system zaczął chodzić nawet pod dużym obciążeniem CPU ;-) Podczas testów uruchomiłem kompilację jądra 3.8-rc4 z wykorzystaniem wszystkich rdzeni procesora i mogę powiedzieć, że nie zauważyłem żadnych problemów. Wydajność KWIN przy maksymalnym obciążeniu procesora jest na bardzo dobrym. Jestem zadowolony z nowej wersji jądra i zachęcam wszystkich do testowania.

Ubuntu 12.10 x86_64
KDE 4.9.98 (KDE SC 4.10)
Kernel: 3.7.3-ext73-f1-22.0-k8-ags-cfs

Pozdrawiam ;-)
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: quatrolibro »

U mnie niestety jest źle... :cry:
Zainstalowałem na czysto dla odmiany (małej odmiany) Mint KDE, na generyku z dodanym tylko bumblebee skakało zależnie od humoru od 9 do 25 W (bez bumblebee 20 - 36 W)

Pod v22.0 z bumblebee i całym zestawem usprawnień (grub, microcode, APM), minimum jakie mi się udało uzyskać to 18 W ze skokami do 29 W
Odinstalowałem bumblebee i skoczyło nawet do 37 W, zainstalowałem ponownie tym razem z Nouveau ale nadal plus-minus 20 W.

Mimo że z bumblebee wyniki w Powertop są zawsze lepsze, nie znaczy że ono działa prawidłowo. I tu mam prośbę do osób którym ono działa na kernelach eXt73, co zrobić, krok po kroku żeby działało.

Komp grzeje jak suszarka pod v22.0 a na wspomnianym powyżej generyku nawet na AC potrafił się wiatrak wyłączyć po chwili nicnierobienia.

Szkoda że kernel v20.3 wypadł z dystrybucji, po tych wszystkich cyrkach od 3 miesięcy naprawdę wymiękam i chętnie powrócił bym do momentu gdy wszystko było dobrze.

edit. 20:47
po kilku restartach udało się uruchomić v.22 z poborem 9W, zimnym powietrzem z układu chłodzenia (po co ten wentylator chodzi ?), przynajmniej przez parę minut tak było.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2013, 20:47 przez quatrolibro, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

e X t 7 3 pisze: Witaj

To nie kwestia cpufreqd ... a coś nie tak z ACPI. Ponownie zainstaluj APM i wprowadź wpisy do grub - tym razem uzupełnione o backlight vendor - w NeteXt'73 jest do wyboru.
Odinstalowalem i ponownie zainstalowalem APM, zobaczymy czy to cos da.
Co do wpisu acpi_backlight=vendor to mialem i mam go wpisanego w Grubie.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

Witam was zainstalowałam najnowsze jajko i działa szybciej.

Mała uwaga do NetBita okno z pytaniem czy wygenerować logi jest za duże (przyciski tak nie są na innym pulpicie bo okno ma większą wysokość niż pulpit). Po praw to. Lepiej niech to okno będzie szersze i niższe.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

:shock: Cos u Ciebie jest nie tak, u mnie okno jest w porzadku, ale moge Ci podpowiedziec :razz: kliknij na przycisku i zmiejszy sie :lol:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

U mnie w pasku tytułowym masz tylko zamknij i zwiń. do paska. I niestety zawsze jest na swych pulpitach. Chodzi o okno z zapytaniem czy wygenerować logi?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2013, 19:36 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

linuxozaurus pisze:Witam was zainstalowałam najnowsze jajko i działa szybciej.

Mała uwaga do NetBita okno z pytaniem czy wygenerować logi jest za duże (przyciski tak nie są na innym pulpicie bo okno ma większą wysokość niż pulpit). Po praw to. Lepiej niech to okno będzie szersze i niższe.
Daj screen bo niestety nie mam pojęcia o czym do mnie prawisz:)?

-- 22 sty 2013, o 19:38 --
linuxozaurus pisze:Witam was zainstalowałam najnowsze jajko i działa szybciej.

okno to powinno wyglądać tak:
http://wstaw.org/m/2013/01/22/plasma-desktopJp8986.png
natomiast jeżeli masz jajek /kerneli/ "nieskończoną" ilość to niestety zenity głupieje. Nawet jak na sztywno ustawisz wielkość to będzie wychodzić za ekran bez możliwości wpływu na to. To bug zenity.

przykład:

zenity --info --width=800 --height=100 --text="Witam was zainstalowałam najnowsze jajko i działa szybciej.

Daj screen bo niestety nie mam pojęcia o czym do mnie prawisz:)?

-- 22 sty 2013, o 19:38 --

linuxozaurus napisał(a):
Witam was zainstalowałam najnowsze jajko i działa szybciej.

Mała uwaga do NetBita okno z pytaniem czy wygenerować logi jest za duże (przyciski tak nie są na innym pulpicie bo okno ma większą wysokość niż pulpit). Po praw to. Lepiej niech to okno będzie szersze i niższe."
to okno ma wysokość 100 a szerokość 800, a i tak wychodzi w dół poza ekran!!
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

No to masz zrzut ekranu
http://w596.wrzuta.pl/obraz/0szI7vID62r ... 2_19_40_50

Moja rozdzielczość ekranu to 1366 x 768.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

linuxozaurus pisze:No to masz zrzut ekranu
http://w596.wrzuta.pl/obraz/0szI7vID62r ... 2_19_40_50

Moja rozdzielczość ekranu to 1366 x 768.
Dokładnie, jakbym zgadł:) kerneli od zajechania to po pierwsze. Przy takiej ilości textu do wyświetlenia, ZENITY głupieje i nie bierze pod uwagę na sztywno wpisanych wielkości okna, co więcej nie można go także ustawić wg flag AUTO. Sugeruję zgłosić to twórcy zenity, skoro Ci to przeszkadza, lub zejść z ilością "jaj".
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

quatrolibro pisze:U mnie niestety jest źle... :cry:
...
Szkoda że kernel v20.3 wypadł z dystrybucji, po tych wszystkich cyrkach od 3 miesięcy naprawdę wymiękam i chętnie powrócił bym do momentu gdy wszystko było dobrze.

edit. 20:47
po kilku restartach udało się uruchomić v.22 z poborem 9W, zimnym powietrzem z układu chłodzenia (po co ten wentylator chodzi ?), przynajmniej przez parę minut tak było.
Co do v20.3 .. mogę Ci dać "prywatnego" linka do tej wersji ... ale w "normalnych" warunkach jest ona od v22.0: wolniejsza, mniej responsywna i zużywa więcej prądu ;)

Co do "dziwnych zachowań" ... moim zdaniem jakieś błędy ACPI związane z układami Nvidii ... i biosami ... chyba już znam zależności ale jeszcze badam.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Witam,
Jako, że mój Broadcom 4312 mało chętnie współpracuje z otwartymi sterownikami b43 musiałem znaleźć sposób na posadzenie sterowników własnościowych. Może komuś się to przyda lub zbudujesz paczkę sterowników własnościowych dla kart wymienionych w tym: http://www.mindwerks.net/2012/06/wirele ... -5-kernel/ artykule.
Jeszcze tylko ati zainstalować - mam niespełnione zależności:
libfontconfig ma być >=2.9 a dostpne jest 2.8
pozdrowienia P.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do broadcoma ... tam masz Pan patche dla 3.4 i 3.5 = nie zadziała z 3.6, 3.7 i 3.8 ... da się wyżej patchować ale to już katorgę przypomina i moim zdaniem "skórka za wyprawę".

o sorry widzę ze dali też rozwiązanie dla 3.7.

No właśnie może zbuduje Catalysty na 12.04 aby zależności były spełnione.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

e X t 7 3 pisze:Co do broadcoma ... tam masz Pan patche dla 3.4 i 3.5 = nie zadziała z 3.6, 3.7 i 3.8 ... da się wyżej patchować ale to już katorgę przypomina i moim zdaniem "skórka za wyprawę".
To jest moment i działa z Twoim nowym kernelem... Nawet ja dałem sobie radę...
Może masz jakiś sposób na posadzenie FGLRX-a bez czekania na Twoją paczkę??
Pozdrowienia
P.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”