Nagrywanie na wszelkie pamieci usb

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Necrotrup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Nagrywanie na wszelkie pamieci usb

Post autor: Necrotrup »

A u mnie montuje i nie chce zapisać. Twierdzi, że system plików nie tego, ale dzień wcześniej mu nie przeszkadzał. Co do Diabła?
pascal_vahirua
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.06

Post autor: pascal_vahirua »

ja mam dość dziwny problem, mianowicie :posiadam pendrive kingston-8 gb i nie mogę umieszczać na nim filmów w formacie bluray. pomimo, że film waży niecałe 5 giga, wyskakuje mi info, że dysk docelowy ( pendrive) jest pełny ( w rzeczywistości nic na nim nie ma) i kopiuje mi jedynie okładke filmu...co z tym fantem zrobić, specjalistów proszę o pomoc i z góry dziękuję
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

A jakiego systemu plików używasz na tym pendrive? Ma to, wbrew pozorom, kolosalne znaczenie, jako że np. FAT32 ma ograniczenie wielkości pojedynczego pliku na 2 bądź 4 GiB (teraz dokładnie nie pamiętam - w każdym razie na pewno mniej nić 5 GiB).
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: broken »

Oganiczeniem FAT'a jest z tego co pamiętam 2GB plik. Poza tym problem z montowaniem/odmontowywaniem zwykle bierze się z błędów systemu plików lub też sposobem zapisu danych w samym Pendrivie - dane zwykle są cache'owane w pamięci i nawet jeśli system skończy kopiować to i tak musi uaktualnić tablicę FAT a to troche trwa. Jeśli chcesz mieć pewność że dane się nagrały wpisz spod konsoli komendę sync.
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

Paool pisze:salvadhor
Linux w ten sposób (nie zapisując całych danych od razu tylko przy odmontowywaniu) oszczędza pamięci flash które przecież mają jakąś ograniczoną ilość zapisów ;)
Nie rozumiem gdzie tu oszczędność ? Czy dane zostaną zapisane w momencie "zapisania" czy w momencie "odmontowania", tak czy tak są zapisywane raz.
Można to dobrodziejstwo jakoś wyłączyć ?

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
broken
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: broken »

Panowie ;) Linux nie zapisuje na pendrive'ach / flash'u dopiero po odmontowaniu. Co najwyżej zapisuje tablice FAT i to też już nie ma miejsca bo przy obecnym kopiowaniu plików pod Ubuntu ponieważ komenda SYNC jest wykonywana jak się nie mylę po zakończeniu zapisu celem zapisania tablicy FAT. Mogę się oczywiście mylić. Dlaczego dopiero aktualnić tablicę FAT na końcu ? No z prostej przyczyny - jakbyśmy to robili co każdy skopiowany sektor to wydajność tego systemu była by naprawdę niewielka. Stąd najpierw zapisuje się dane - dopiero potem zapisuje się alokacje bloków w tablicy. Szybciej prawda? To, że mało bezpiecznie - no cóż to jest FAT ;D
------------------------------------------------
Nie pomagam poza forum!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”