Samba nie widzi kompa z Windowsem...

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
ADHDdowiec
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Samba nie widzi kompa z Windowsem...

Post autor: ADHDdowiec »

mati408 pisze:

Kod: Zaznacz cały

smbmount //192.168.8.33/Baza  /home/mbaransk/tmp/gkpc33b/
to montuje bez sprawy.

Problem w tym, że nie widzę tego kompa w otoczeniu sieciowym w programach z GUI - np. w Konqueror, albo w Smb4K.
Mam tak samo i "smbmount ...." też u mnie montuje tyle że woła o samo hasło a nie pyta wczesniej o nazwe konta więc musiałem na serwerze z XP utworzyć konta z taką samą nazwą jak mam na kompie z Ubuntu z którego się łączę.

Jednak jest wygodniejsze rozwiazanie pod Gnome.
Mianowicie:

Menu -> Miejsca -> Połącz z serwerem...
Tam z listy na górze wybieram "Zasób Windows"
Serwer: IP kompa z WinXP
Zasób: Któryś z udostepnionych katalogów na tym komputerze
Nazwa użytkownika: tu oczywiście nazwę użytkownika sieciowego na WinXP czyli np. 'gosc' (w moim przypadku 'rafal' bo jak już wcześniej wspomniałem utworzyłem na serwerze z xp takiego użytkownika.
Na koniec zaznaczam "Dodaj zakładkę"

I gotowe. Teraz w Nautilusie w drzewku po lewej mam ten folder i po jego kliknięciu woła o hasło ;)
Jest też dodany do Menu -> Miejsca
Po zamontowaniu pokazuje się również na pulpicie co jest bardzo wygodne, a jak już zrobie co mam zrobić klikam prawym na ten zasób na pulpicie i "odmontuj".

Dodałem sobie pokolei wszystkie foldery które mam udostepnione na kompie z WinXP i tyle :)

Według mnie niezły kompromis między przystosowaniem systemu do siebie a przystosowaniem siebie do systemu :razz:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”