coś nie rozumiem powyższego zdania chodzi mi o to, że quake3 zostało wydane na Linuksa i nie potrzeba wine aby go uruchomić (interpretator winapi dla Linuksa, nie system operacyjny Windows).
Kiedy próbuje zainstalować open arena prze dodaj/usuń wyskakuje mi następójacy błąd :
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
E: _cache->open() failed, please report.
Co mam zrobić a byz zainstalować open arena
Po wipsaniu komendy 'dpkg --configure -a' wyskakuje mi
dpkg: żądana operacja wymaga uprawnień administratora
A jestem administaratorem nie ma okna na wpisanie hasła
Ja zainstalowałem ioquake3. Wszystko fajno działa. Ale... Nie zapisują się ustawienia. Tzn ustawienia to tam mały problem, ale nie robią się tzw. save'y, a trudno grać cały dzień Można temu jakoś zaradzić?? Jak uruchamiam grę jako sudo ioquake3 to rusza, ale jak zmienię ustawienia rozdzielczości [co muszę zrobić], gra się wyłącza w konsoli kursor jest na ostatnim wpisie i nic się nie dzieje niestety. Zaś jak bez sudo to nie ma tego problemu, ale nie zapisuje ustawień... Poradzi ktoś coś??
Podejrzewam, że instalowałeś grę jako administrator, i dlatego nie wykonują Ci się save'y grając jako zwykły user. Podobnie jest w instalatorze Quake III od Id (przynajmniej ja tak miałem) - do instalacji wymagane są prawa roota, i ustawienia gry oraz save'y zapiszą się tylko, gdy grasz jako root. Odinstaluj grę, usuń w Twoim /home ukryty katalog z ustawieniami (bodajże .ioquake3), i zainstaluj grę ponownie. Tym razem jako zwykły użytkownik. Ach - no i mam nadzieję, że używasz najnowszego ioquake3. Widziałem ludzi, którzy mieli z nim właśnie podobne problemy. Okazywało się później, że instalowali ioquake3 w jakieś przedpotopowej wersji.
Męczyłem się pół dnia z zainstalowaniem Q3A. Kopiowania, ściągania plików, instalacja a na koniec brak dźwięku. Zainstalowałem IOQUAKE, który działa z ALSA. Opis instalacji znajdziecie tutaj: http://konopelski.info/workshop/pages/i ... ll_ioquake Wystarczy pobrać pliki z http://ioquake3.org/get-it/ Otworzyć konsole, uruchomić instalator. Później do katalogu który gra zrobi (u mnie domyślnie w katalogu użytkownika [ale jest możliwość wyboru]) doklejamy mody które nas interesują, w moim przypadku XP. Cała operacja instalacji IOQUAKE nie zajęła więcej niż 10 minut i gra śmiga razem z dźwiękiem. Później tylko trzeba plik pak0.pk3 skopiować do katalogu gdzie jest zainstalowany IOQUAKE do folderu baseq3. Prosto łatwo i przyjemnie. A teraz nadszedł czas na fragi