Brak sieci bezprzewodowej - atheros 242x

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Brak sieci bezprzewodowej - atheros 242x

Post autor: valdi74 »

Trochę już błądzę we mgle.. Zobaczmy to:

Kod: Zaznacz cały

lsmod | grep rfkill
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
Beyo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Beyo »

k2cl pisze:Piszesz, że przerabiałeś wszystkie porady - to również? Pytam, ponieważ wygląda na działające rozwiązanie i w dodatku jest świeże (napisane raptem tydzień temu)...
To ze na forum wyglada na działające nie znaczy że u wszystkich zadziała..taki urok linuxa.
Ja moge podzielic sie tylko doswiadczeniem z ta kartą w Suse na laptopie ACER Aspire 5315.
Sterowniki ath5k mimo ze są zalecane to najczęściej nie działają :(
U mnie pomogło madwifi z patchem, kompilowane ze źródeł więc przypuszczalnie mam starszą wersję madwifi w systemie niż zalecana.
Wszystko chodzi pięknie oczywiście z wyjątkiem trybu ad-hoc (do aktywowania którego trzeba pisać w konsoli długie linijki poleceń a i tak mi nie działa :() no i niestety wlaczenie szyfrowania WPA2 sprawiło że transfer spadł aż 100x :( i dotad nie umiem tego naprawić
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: rzufjg »

valdi74 pisze:Zobaczmy to: lsmod | grep rfkill
Nie daje żadnego wyniku..
Awatar użytkownika
valdi74
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: valdi74 »

a próbowałeś już tego?

Kod: Zaznacz cały

sudo rmmod ath5k
sudo modprobe ath_pci
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
rzufjg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Post autor: rzufjg »

valdi74 pisze:a próbowałeś już tego?
sudo rmmod ath5k
sudo modprobe ath_pci
Niestety nie działa. Nie widzi nawet interfejsu. Oczywiście sprawdzone i na Ubu 8.04 i 8.10.

Problem rozwiązany! :-)
Tak jak pisałem troszkę wcześniej, w końcu znalazłem chwilkę czasu i przywróciłem na laptopie Windows Viste z płyt recovery. Na Viście uruchomiłem wi-fi i bluetooth tym automagicznym przyciskiem na panelu multimedialnym (kolor z pomarańczowego zmienił się na niebieski). Po odpaleniu Ubuntu Live bluetooth działał od razu, interfejsu wlan0 nie było (i na 8.04 i na 8.10). Zainstalowałem obok Visty Ubu 8.10. Bluetooth bez problemu. Wywaliłem sterowniki proponowane przez system, załadowałem backporty, wicda i net śmiga z szyfrowaniem WPA2 :D Diodka podczas uruchamiania komputera zmienia się z pomarańczowej na niebieską. Przycisku nadal nie da się zmapować.

Podsumowując: jeżeli w HP dv5-1100ew nie działa karta sieci bezprzewodowej atheros i przycisk-dioda tej karty świeci się na pomarańczowo należy włączyć kartę tym przyciskiem pod Windowsem. Może komuś to nerwów oszczędzi..
Dzięki wszystkim za pomoc. I chetnie poznam sposób na uruchomienie tego przycisku na Linuxie.. Tak żeby można było włączać i wyłączać wi-fi i bluetooth.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”