Uwagi dot. nowego silnika forum

Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl
Awatar użytkownika
Ruri
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Uwagi dot. nowego silnika forum

Post autor: Ruri »

Mess pisze:Czy pomyślał już ktoś nad skryptem tłumaczącym stare adresy na nowe ? Linki nie działają jak powinny :)
Tak, patrz pierwszy post w tym temacie. Jak widzicie coś do poprawki zgłaszajcie. Byle nie "nie działa link" tylko. ;) Podawajcie co gdzie na jaki link zmienić, ułatwi nam to pracę.
Awatar użytkownika
JKTpl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: JKTpl »

Mam jedną uwagę. Nowe forum jest PASKUDNE. :-/
Wierny od 5.10... a loguję się średnio co osiem miesięcy - jest fajnie ;)
Awatar użytkownika
h!v
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: h!v »

Wytam

Polonizacja - new hope - new episode.
Please contact the Administrator if your date of birth has changed.
To jest akurat zabawne :P.

Ale do rzeczy. W Edycji profilu tekst na temat daty nie jest jeszcze przetłumaczony.

Propozycja

Kod: Zaznacz cały

"Data Twoich urodzin może być wyświetlana w kilku miejscach na forum. Jeśli wybierzesz, z listy poniżej, by ją ukryć, tylko administrator będzie miał do niej dostęp.
Jeśli zapisana tu Data Twych Urodzin ulegnie zmianie, skontaktuj się z administratorem."

Prywatność
* Ukryj mój wiek i datę urodzenia
* Wyświetlaj tylko mój wiek
* Wyświetlaj tylko dzień i miesiąc urodzenia
* Wyświetl wiek i pełną datę urodzin.

*W opcjach zmiany avataru widnieje jeszcze tekst

Option 1 - Enter the URL to the Image on Another Website
Na przycisku zaś jest jeszcze napis "Choose"

*W Edytuj opcje jest jeszcze tekst

You may limit the receipt of private messages to just moderators and those on your buddy list. Other members who attempt to send messages to you will be told that you have disabled private messaging.

[]Receive Private Messages only from Buddies and Moderators
* Przy wysyałaniu nowej prywatnej wiadomości jest jeszcze

You may send your message to up to 5 people at a time.

* Przydała by się opcja jeszcze identyfikatora tlen. Wolałbym jednak podawać tlenowy adres niż gg.

Pozdrawiam
h!v
$ touch girl
Permision denied
$ sudo touch girl http://ars.userfriendly.org/cartoons/?id=20080608
n-krzychu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: n-krzychu »

Nie żebym się czepiał ale coś wolałem stare forum. Jakoś przyjaźniejsze w obsłudze było. Na ale to może kwestia przyzwyczajenia?
Awatar użytkownika
JKTpl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: JKTpl »

n-krzychu pisze:Nie żebym się czepiał ale coś wolałem stare forum. Jakoś przyjaźniejsze w obsłudze było. Na ale to może kwestia przyzwyczajenia?
Właśnie o to mi chodziło...
Wierny od 5.10... a loguję się średnio co osiem miesięcy - jest fajnie ;)
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: cukier_lukier »

n-krzychu, CanonicalNT: muszę was zmartwić - to kwestia przyzwyczajenia :)
capricornus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Kontakt:

Post autor: capricornus »

Co do pierwszego wystarczy adblock plus i firefox
ale o co chodzi?!:pt36:
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: dk75 »

o reklamy
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
n-krzychu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: n-krzychu »

laybythesea pisze:n-krzychu, CanonicalNT: muszę was zmartwić - to kwestia przyzwyczajenia :)
Nie martwię się . Dam radę się przyzwyczaić, ale moje marudzenie być może wynika z kwestii wieku ( no 40 na karku) i mocno konserwatywnych przekonań:razz:
Awatar użytkownika
desek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: desek »

Niby wszystko ładnie, ale dość często dostaję komunikat "The server is too busy at the moment. Please try again later." ;].
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: dk75 »

może potrzebny silniejszy serwer i żadne czary mary z nowym silnikiem nic nie dadzą...

Zrzuta na nowy serwer?
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
Awatar użytkownika
sebbar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: sebbar »

toporow pisze:Przepraszam, czy można jakoś ignorować tematy?
Czy w wątku padła odpowiedź na to pytanie?
Jeżeli tak to nie zauważyłem.
Jeżeli nie to bardzo proszę o odpowiedź.
Pojawiam się i znikam
Awatar użytkownika
empe
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: empe »

Wiadomość
The server is too busy at the moment. Please try again later.
:craz:
Wiem, kazdy [tak mysle] to zrozumie, ale moze lepiej po polsku?
nowy sprzęt - operacja zakończona :)
nowy system - http://www.freebsd.org/ - kusząca propozycja... przygotowania trwają ;)
Folken
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: Folken »

Chciałbym, żeby każdy, kto odtąd będzie chciał tu cokolwiek napisać, najpierw przeczyta pierwszy post w temacie: viewtopic.php?p=355990#p355990

Wszystkie wypowiedzi, które nie będą sugestiami, zgłoszeniami błędów, etc. będą bezlitośnie wycinane, a autorzy takich treści jak np. "Mam jedną uwagę. Nowe forum jest PASKUDNE. :-/" zostaną potraktowani ostrzeżeniem. Przypominam, że po przekroczeniu pewnej wartości ostrzeżeń zamieniają się one na odczuwalne restrykcje w dostępie do forum.
Awatar użytkownika
Biotrek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Biotrek »

Miałem dylemat, w który temat wstawić ten post, czy tu czy do wyglądu forum, lecz w tym drugim piszą same ochy i achy a zgłoszeń mało, więc tutaj go postanowiłem ulokować.

Obrazek
Jak dla mnie nowy post pisze się w temacie, nie ma tematu nie ma nowego postu...innymi słowy obrazeczek powinien mieć wygrawerowane "Nowy Temat", nie sądzicie?:razz:

PS. Jeśli źle trafiłem proszę o przeniesienie postu.
"Demokracja to rządy hien nad osłami" - Arystoteles
Gnom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Gnom »

Wyszukiwarka nie wyszukuje słów o dł. poniżej 4 liter NIEWYKONALNE. Ograniczenia serwera.
Chciałbym się dowiedzieć, dlaczego niewykonalne i co jest rozumiane pod hasłem "Ograniczenia serwera"? Póki co, funkcjonalność tego forum znacznie spadła od czasów phpBB. Skoro nowe forum na silniku vBulletin'a nakłada aż takie ograniczenia, to dlaczego wybór padł własnie na nie. Forum powinno być wygodne pod względem wyszukiwania na nim informacji, a nie pod względem zbędnych właściwie udogodnień. Wyłączenie z wyszukiwania wyrazów mniej niż 4 literowych, przy czym znaki specjalne nie są traktowane jako litery, dykwalifikuje silnik na starcie.

Jestem ciekaw jak wyobrażacie sobie teraz wyszukiwanie na nim informacji na temat sprzętu Via czy np. pod kątem DNS'ów.

Tak samo, sprawa tyczy się niedziałających linków. Znów widnieje słowo Niewykonalne z kiepskim wytłumaczeniem. Dlaczego o skrypcie tłumaczącym linki nie pomyślał nikt przed zmianą silnika? Czy tak trudno było chociaz uformować jedną tablicę o polach zawierających stary i nowy id postu? Przecież wtedy wystarczyło by stworzyć prosty plik showtopic.php z przekierowaniem za pomocą header'a.

Z tych dwóch głównych, i kilku innych mniejszych, powodów nie uważam tej zmiany silnika za dobry ruch. Uważam, że zmiana była pochopna i źle przeprowadzona.
"Gnom ma chwile zwątpienia, ale się k.... nie poddaje." - dewiza życiowa
Awatar użytkownika
galvay
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: galvay »

Chciałbym się dowiedzieć, dlaczego niewykonalne i co jest rozumiane pod hasłem "Ograniczenia serwera"?
Mysql i indeksy.
Wyłączenie z wyszukiwania wyrazów mniej niż 4 literowych, przy czym znaki specjalne nie są traktowane jako litery, dykwalifikuje silnik na starcie.
Pozostają jeszcze słowa kluczowe, więc można sobie poradzić. Nic na to nie poradzimy że jest tak a nie inaczej. Nikt tego nie przewidział. Nie znając dobrze silnika nie mogliśmy widzieć jakie tak naprawdę trudności się pojawią.
Jak nas kiedyś google dobrze zindeksuje, to będzie można wyszukiwać w wygodny sposób. Póki co nie jest tak źle.
Tak samo, sprawa tyczy się niedziałających linków. Znów widnieje słowo Niewykonalne z kiepskim wytłumaczeniem.
id postów i tematów na nowym forum jest skrajnie przypadkowe w odniesieniu do starego id, więc jakakolwiek próba ogarnięcia tego musi skończyć się fiaskiem.
Zmiana silnika forum była konieczna, wybraliśmy porządny, a że konwersja tak obszernego forum zawsze wiąże się z masą problemów, toteż się one pojawiły.
Zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy by uczynić forum w pełni funkcjonalnym. Jak coś nie działa jakbyście chcieli, to (posłużę się dość wytartym sloganem)- przepraszamy z utrudnienia. :)
Jak liczbę liter w moim nicku pomnożysz przez 111, to wyjdzie złowroga liczba 666. To nie może być przypadek :twisted:
Awatar użytkownika
Sir_Yaro
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 18.04
Kontakt:

Post autor: Sir_Yaro »

h!v pisze:Wytam

Polonizacja - new hope - new episode.

To jest akurat zabawne :P.

Ale do rzeczy. W Edycji profilu tekst na temat daty nie jest jeszcze przetłumaczony.

Propozycja

[...]

Pozdrawiam
h!v
poprawie jak bede mial chwle czasu....

EDIT:
Gnom pisze:Chciałbym się dowiedzieć, dlaczego niewykonalne i co jest rozumiane pod hasłem "Ograniczenia serwera"? Póki co, funkcjonalność tego forum znacznie spadła od czasów phpBB. Skoro nowe forum na silniku vBulletin'a nakłada aż takie ograniczenia, to dlaczego wybór padł własnie na nie. Forum powinno być wygodne pod względem wyszukiwania na nim informacji, a nie pod względem zbędnych właściwie udogodnień. Wyłączenie z wyszukiwania wyrazów mniej niż 4 literowych, przy czym znaki specjalne nie są traktowane jako litery, dykwalifikuje silnik na starcie.

Jestem ciekaw jak wyobrażacie sobie teraz wyszukiwanie na nim informacji na temat sprzętu Via czy np. pod kątem DNS'ów.

Tak samo, sprawa tyczy się niedziałających linków. Znów widnieje słowo Niewykonalne z kiepskim wytłumaczeniem. Dlaczego o skrypcie tłumaczącym linki nie pomyślał nikt przed zmianą silnika? Czy tak trudno było chociaz uformować jedną tablicę o polach zawierających stary i nowy id postu? Przecież wtedy wystarczyło by stworzyć prosty plik showtopic.php z przekierowaniem za pomocą header'a.

Z tych dwóch głównych, i kilku innych mniejszych, powodów nie uważam tej zmiany silnika za dobry ruch. Uważam, że zmiana była pochopna i źle przeprowadzona.
http://forum.ubuntu.pl/tags/
Awatar użytkownika
Wiorka
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Wiorka »

Ja też o wyszukiwarce :) Wyszukiwanie zaawansowane - jeśli wpisuję kilka słów, czy zwracane wyniki zawierają wszystkie szukane słowa, czy co najmniej jedno z nich? Mam wrażenie że jest to OR - i jeśli tak, to jak można wymusić szukanie AND ?
Kapłanka Czystości Języka, wypełniająca na forum wolę Ducha Ortografii
Regulamin | Czytelnia | Hookers unite!
[size=-2]Nie objawiam rozwiązań problemów poprzez PW i jabbera.[/size]
szopen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: szopen »

To chyba jednak nie jest OR... Ja zrobiłem sobie prosty test i wydaje mi się że jednak działa OK.
Zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy by uczynić forum w pełni funkcjonalnym. Jak coś nie działa jakbyście chcieli, to (posłużę się dość wytartym sloganem)- przepraszamy z utrudnienia.
Nie macie za co przepraszać. Zmiany bywają bolesne i trzeba się z tym pogodzić, co nie znaczy że z utrudnieniami nie należy walczyć.
A co do wyszukiwarki to jak dla mnie nie ma co wieszać na nikim psów. W tym skrypcie działa tak a nie inaczej. Inne fora na vBulletin też mają ograniczenie 3 słów. Tam nikt nie płacze z tego powodu. I tu chyba też nikt nie powinien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubuntu.pl”