Co was trzyma przy Windows
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: Co was trzyma przy Windows
@ Heos:
Nie, nie pytałeś mnie, ale piszesz na publicznym forum ... jak chcesz z kimś prywatnie to mail, priv albo komunikatory.
Co do meritum, to oczywiście że można pracować na innych niż Windows systemach ale z zasady praca polega na wypełnianiu obowiązków powierzonych przez pracodawcę przy użyciu dostarczonych przez niego środków ...
Nieistotne czy pracodawca zapewnia M$ i jego aplikacje czy też Maka, lub jakiś system uniksowy ... ważne że tworzy to w danej firmie pewien zamknięty system stosunków prawnych, finansowych, administracyjnych, logistycznych i bezpieczeństwa.
W takim systemie nie ma miejsca dla hobbysty z innym systemem niż przyjęty przez pracodawcę ... firma patrzy na to niechętnie, bo takie działania pozostają poza jej kontrolą i na dobrą sprawę zakłócają normalny tok pracy.
Twoja sytuacja jest szczególna, fajnie że twój szef albo specyfika pracy pozwalają na wykonywanie zadań przy użyciu Linuksa, jednak z reguły jest inaczej.
.
Nie, nie pytałeś mnie, ale piszesz na publicznym forum ... jak chcesz z kimś prywatnie to mail, priv albo komunikatory.
Co do meritum, to oczywiście że można pracować na innych niż Windows systemach ale z zasady praca polega na wypełnianiu obowiązków powierzonych przez pracodawcę przy użyciu dostarczonych przez niego środków ...
Nieistotne czy pracodawca zapewnia M$ i jego aplikacje czy też Maka, lub jakiś system uniksowy ... ważne że tworzy to w danej firmie pewien zamknięty system stosunków prawnych, finansowych, administracyjnych, logistycznych i bezpieczeństwa.
W takim systemie nie ma miejsca dla hobbysty z innym systemem niż przyjęty przez pracodawcę ... firma patrzy na to niechętnie, bo takie działania pozostają poza jej kontrolą i na dobrą sprawę zakłócają normalny tok pracy.
Twoja sytuacja jest szczególna, fajnie że twój szef albo specyfika pracy pozwalają na wykonywanie zadań przy użyciu Linuksa, jednak z reguły jest inaczej.
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- Heos
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Ale twoja odpowiedź na tamto pytanie nie wnosiła kompletnie nic, interesowała mnie jego sytuacja. ale EoT.
Znaczy wiesz, to nie jest tak, że "mam chętkę to mam Linuksa" - nie. Inny pracownik ma Maca bo efektywniej pracuje na tym systemie i dostępnym na Maca oprogramowaniu, tak i w moim wypadku. Na Linuksie pracuję efektywniej i szybciej + obniżam koszty swojego stanowiska o koszt systemu
Znaczy wiesz, to nie jest tak, że "mam chętkę to mam Linuksa" - nie. Inny pracownik ma Maca bo efektywniej pracuje na tym systemie i dostępnym na Maca oprogramowaniu, tak i w moim wypadku. Na Linuksie pracuję efektywniej i szybciej + obniżam koszty swojego stanowiska o koszt systemu

"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Mnie osobiście trzyma sprzęt:) otóż Linuks, a na pewno Kubuntu nie obsługuje mojej karty graficznej i laptop zamiast działać 9 godzin tak jak na W7 działa 4 godziny;/ o przyciskach funkcyjnych, możliwości zmiany jasności ekranu itp. nie wspominając:)
a najbardziej mnie wkurza jak z nowym wydaniem coś się psuje np. stary k3b działał, jest nowe wydanie, nowa wersja i nagle nie wypala płyt:) i takich przykładów jest więcej:)
poza tym Excel, jeszcze pół roku temu próbowałem otworzyć plik z uczelni i miałem same krzaczki, może teraz jest kompatybilny z OO, nie wiem, nie sprawdzałem:)
powiecie, że Office można zainstalować na Linuksie przez wine, prawda, ale np. polskie litery w czcionce hmm chyba calibri są syfiaste:) dalej się nie zagłębiałem.
ale siedzę na tym Kubuntu tak z 95% czasu bo to jednak mój system, wiem co gdzie jest, nic nie robi mi za plecami, wirusy mnie się nie imają itd.
a najbardziej mnie wkurza jak z nowym wydaniem coś się psuje np. stary k3b działał, jest nowe wydanie, nowa wersja i nagle nie wypala płyt:) i takich przykładów jest więcej:)
poza tym Excel, jeszcze pół roku temu próbowałem otworzyć plik z uczelni i miałem same krzaczki, może teraz jest kompatybilny z OO, nie wiem, nie sprawdzałem:)
powiecie, że Office można zainstalować na Linuksie przez wine, prawda, ale np. polskie litery w czcionce hmm chyba calibri są syfiaste:) dalej się nie zagłębiałem.
ale siedzę na tym Kubuntu tak z 95% czasu bo to jednak mój system, wiem co gdzie jest, nic nie robi mi za plecami, wirusy mnie się nie imają itd.

- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Windows 7 jest bardzo wygodny i to jest dylemat,bo Microsoft zrobił naprawdę świetny system.Do Linuksa pozostaje wielki sentyment,ale tymczasem 95% czasu spędzam na Windowsie i nawet jestem zadowolony.To co mnie najbardziej trzyma to bezproblemowa współpraca z multimediami (obojętne jaki plik jest bez problemu odtwarzany) i nawet Mac OS X daje ciała pod tym względem bo są wspierane jedynie słuszne rozwiązania.Bogactwo programów działających stabilnie i posiadających wiele opcji to jest to.
- danth3
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
W Windowsie trzyma mnie NBA 2k10. Mam zaisntalowanego Windowsa tylko po to, żeby raz na jakiś czas podpiąć pada, włączyć to ustrojstwo jak konsolę i śmigać. Poza tym cały czas używam Ubu.
- Heos
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam w klubie, główny powód trzymania Windowsa to grydanth3 pisze:W Windowsie trzyma mnie NBA 2k10. Mam zaisntalowanego Windowsa tylko po to, żeby raz na jakiś czas podpiąć pada, włączyć to ustrojstwo jak konsolę i śmigać. Poza tym cały czas używam Ubu.

"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Blackbox
Dlaczego nie korzystasz z gier dostępnych dla Linuksa?Heos pisze:Witam w klubie, główny powód trzymania Windowsa to gry
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
- stasica
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Mnie przy windowsie trzyma PES10/NBA2k10/NFS.
Jako że nie mam konsoli, jak wpadają kumple, to podpinamy kompa pod tv i pady "odkurzamy"
Jako że nie mam konsoli, jak wpadają kumple, to podpinamy kompa pod tv i pady "odkurzamy"
ubuntu? i'm going to learn ubuntu.
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
O święta naiwności, albo fanboyowe nastawienie.mat pisze:Dlaczego nie korzystasz z gier dostępnych dla Linuksa?
Wiem, że to nie do mnie, ale mogę ci odpowiedzieć czemu mnie przy Windowsie trzymają gry. Bo tych tytułów nie ma na Linuxa. I nigdy nie będzie. (Uprzedzając pytania - mam pewność, że nie będzie bo Azjaci nie używają Linuxa).
-
- Piegowaty Guziec
a mnei trzyama Steam
i photshop

- Tomahawk
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
Śmiała i zupełnie nieprawdziwa teza.Witch Lady pisze: Azjaci nie używają Linuxa
Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
A300-14T|Ubuntu 11.04
- igotit4free
- Przyjaciel
Nieładnie tak wyrywać wypowiedź z kontekstu, koleżanka miała na myśli konkretne gry, które zapewne nie wychodzą w wersjach na linuksy ...
.
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
- Tomahawk
- Serdeczny Borsuk
Z tego co napisało wynika, że gry w które grywa nigdy nie będą na Linuksie(nie kwestionuje tego). Ale jako powód wpisała:igotit4free pisze:Nieładnie tak wyrywać wypowiedź z kontekstu, koleżanka miała na myśli konkretne gry, które zapewne nie wychodzą w wersjach na linuksy ...
.
Więc mamy dwie możliwości:mam pewność, że nie będzie bo Azjaci nie używają Linuxa
1. Uważa, że Azjaci(wszyscy) nie używają Linuksa
2. Twórcy danych gier nie używają Linuksa
Pierwsza teza jest oczywiście nie prawdziwa.
Druga teza zapewne też. Zapewne co najmniej jeden programista w jakiejś firmie tworzącej MMO ma Linuksa, a poza tym jakby tworzyli wersje na Linuksa to by skorzystali

Domyślam się, że chodziło o fakt "nieprzygotowania" rynku azjatyckiego na MMO działające na Linuksie.
Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
A300-14T|Ubuntu 11.04
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
Hmmm... chodzilo mi o to, ze Azjaci (uzytkownicy domowi) nie uzywaja Linuksa. Gry nie beda powstawac na Linuksa bo nie znajda nabywcow. W Azji dominuje Windows i IE. Nawet gdybym chciala calkiem wywalic IE z kompa, wiekszosc stron producentow gier chodzi poprawnie tylko pod IE. Zreszta, rynek konsolowy jest tam bardziej rozwiniety niz w Europie, wiec po co sobie jeszcze zawracac glowe jakims Linuxem?
- Tomahawk
- Serdeczny Borsuk
Podejrzewam, ze odsetek jest na podobnym poziomie co w Polsce/Europie/USA*. Trzeba by to zweryfikować. A co do tego, ze strony producentów chodzą tylko w IE...to bardzo źle o nich świadczy.Witch Lady pisze:Hmmm... chodzilo mi o to, ze Azjaci (uzytkownicy domowi) nie uzywaja Linuksa.
Pozdrawiam
*Czyli dalej b.mały w porównaniu z Windowsem.
A300-14T|Ubuntu 11.04
A300-14T|Ubuntu 11.04
- mgrQkiZ
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Jak zrobią GTA4 na Linuksa to będę korzystał.mat pisze:Dlaczego nie korzystasz z gier dostępnych dla Linuksa?
www.qkiz.pl - 100% geek blog
Podaruj 1% osobie chorej na stwardnienie rozsiane --> www.sm.qkiz.pl
Podaruj 1% osobie chorej na stwardnienie rozsiane --> www.sm.qkiz.pl
- Admc
- Gibki Gibbon
Kup sobie konsolę to będziesz miał GTA4 na najwyższych detalach bez zacinki w rozdzielczości HD.mgrQkiZ pisze:Jak zrobią GTA4 na Linuksa to będę korzystał.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- HydeFromT70s
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
Z tą rozdzielczością w HD to nie przesadzajmy.... Mam xbox'a 360-tkę i większość gier nie ma rozdzielczosci FullHD tylko jest skalowana do tej rozdzielczosci....Admc pisze:Kup sobie konsolę to będziesz miał GTA4 na najwyższych detalach bez zacinki w rozdzielczości HD.
Mnie przy windzie nie trzyma juz zupelnie nic

Z grami wydaje mi sie, ze to juz tylko kwestia czasu po tym jak steam i silnik source zostanie nie bawem udostepniony rowniez dla nas...

- +)game(-
- Piegowaty Guziec
no mnie tak samo gry trzymają , a do gta wcale konsoli nie muszę mieć by płynie grac, na moim pc gra działa płynnie i mam co najmniej grafikę na poziomie x360, jak nie lepszą ( wyższa rozdzielczość)
- Witch Lady
- Serdeczny Borsuk
Wiesz co... co to za sugestia. Jeszcze wydawać kasę na dodatkowy sprzęt? Pff.Admc pisze:Kup sobie konsolę to będziesz miał GTA4 na najwyższych detalach bez zacinki w rozdzielczości HD.
Hyde, na twoim miejscu nie byłabym aż tak optymistycznie nastawiona do tej kwestii.