Co was trzyma przy Windows

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: Co was trzyma przy Windows

Post autor: igotit4free »

Witch Lady pisze:igotit4free, czemu ty do wszystkiego jesteś nastawiony na nie? Nie możesz sobie czasem odpuścić?

Przepraszam za offtop.
Nie do wszystkiego jestem nastawiony na nie, drażnią mnie jedynie skrajne przejawy ... pewnych stanów umysłowych.
Kolega roman59 wypisuje horrendalne bzdury przez co wystawia świadectwo nam wszystkim ... mówisz, żeby nie reagować na gościa który twierdzi, że Warszawa jest fajniejsza od Łodzi, bo w Łodzi nie ma dworca PKP ?
No może masz rację, postaram się to ignorować.

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: sir_herrbatka »

Myślałem, że komputer ma "po prostu działać" ;-)

Po co mam się uczyć czegoś co będzie aktualne do wydania następnego widnowsa? Nie jestem informatykiem albo innym adminem więc nie jest to część mojej pracy i na firmowym kompie nie zamierzam zmieniać niczego poza tapetą. Skoro linux zapewnia mi na moim desktopie wszystko czego potrzebuję i mnie nie wnerwia to po co mam używać płatnego windowsa który u mnie wymaga więcej czasu na instalację czegokolwiek (np. musiałbym zainstalować skaner który działa w pclinuxos out of box) przedzierać się przez setki kreatorów itd.?
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Szczęście, że Twoja praca nie wymaga oprogramowania przeznaczonego tylko na Windowsa. Tego jednak czasami nie można przeskoczyć...
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

No raczej -_-

Ale wygodniej używać w moim przypadku pclinuxos
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Czemu?
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Bo w moim przypadku to pclinuxos "po prostu działa". Ubuntu też jest fajne ale np. sam musiałem instalować sterowniki do skanera - z którymi później były problemy, poza tym jestem leniwy i nie lubię reinstalować systemu a pclinuxos jest dystrybucją ciągłą więc wystarczy, że raz na jakiś czas odpalę synaptica i zaktualizuję pakiety.

Dla porównania w windows są duuuuuuuuuuuuuuuuuuże updaty które potrafią ściągać się naprawdę długo, zwłaszcza na moim 512. Przy instalacji czegokolwiek muszę przebijać się przez irytujące kreatory a środowisko graficzne jest mało konfigurowalne.

Linux jest wygodny. Dla mnie ;)
Uknek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Uknek »

Heh, mnie już nic nie trzyma :D Przerzuciłem się na Mac OS X'a :D Nareszcie koniec!
Awatar użytkownika
MasterMatan
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: MasterMatan »

Mnie win nie trzyma od 3 lat... nie miał do czego po prostu, a że na lin mi wszystko działa to tam lepiej.
japo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: japo »

Nic na siłe :wink:
gramin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: gramin »

Ja trzymam na dysku Vistę głównie przez sentyment, bo z Windowsów korzystałem od wersji 3.1 do XP. Kupiłem razem z laptopem, odpalam od czasu do czasu aby zsynchronizować mój Palm Treo z Windows Mobile 6.5 i to w zasadzie jedyna rzecz do jakiej używam Windows. Jakoś mi nie przeszkadza, że zajmuje te kilka GB.
Aha, czasami przydaje się także, gdy muszę komuś ze znajomych pomóc telefonicznie rozwiązać jakiś problem z Windowsem (najczęściej niestety są to różnego rodzaju złośliwe programy).

Do moich domowych zastosowań Ubuntu jest w zupełności wystarczający. Z Ubuntu jestem od wersji 7.10, wcześniej trochę eksperymentowałem z SUSE i Mandrake ale nie obsługiwały mi zbyt dużej ilości sprzętu. W wersji 10.04 udaje mi się nawet wysyłać "nieobrobiony" dźwięk przez wyjście cyfrowe z całkowitym pominięciem PulseAudio ;)
Tak na marginesie, to zintegrowanie PulseAudio z Ubuntu mnie się podoba, bo za pomocą kilku kliknięć mogę zmienić głośniki z laptopa na wyjście cyfrowe lub słuchawki USB Logitech. W 8.10 zmiana wyjścia dźwięku to była "droga przez mękę".
reval
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: reval »

Mnie przy Windozie trzymałoby tylko to, iż tylko w Windowsie póki co poprawnie działają niektóre wtyczki VSTi w programie FLStudio (tworzenie muzyki). Na Linuxie mi się krzaczą mimo różnorakich ustawień Wine. Chodzi o GenesisCM, Sylenth1, Nexus. Gdyby znalazł się ktoś kto tym programem się również posługuje i wie jak usprawnić działanie tyych wtyczek to prosiłbym o pomoc. :-)
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Nie rozumiem, czemu wszyscy się pchają w wine. Nie ma zamiennika, innego programu do tworzenia muzyki natywnego dla Linuksa?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Heos pisze:Nie rozumiem, czemu wszyscy się pchają w wine. Nie ma zamiennika, innego programu do tworzenia muzyki natywnego dla Linuksa?
Generalnie jest - choćby świetny, komercyjnie używany tracker - Renoise. No ale wiesz...on jest płatny, więc większość właśnie dlatego skreśli go na starcie...Był jeszcze jakiś, ale nazwa wypadła mi z głowy :-/ Pewnie też przyzwyczajenie robi swoje. Dobre opanowanie takiego narzędzia zajmuje czas, więc ciężko później uczyć się specjalnie czegoś nowego.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
reval
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jest na Linuxa LMMS ale mam to samo z wtyczkami VSTi, kiedy zainicjuję ładowanie wtyczki jednej z w/w to wywala mi błąd: "Unable to open <nazwa wtyczki>....mam to obojętnie czy przez Wine na FLStudio, czy przez LMMS. Nie wiem jak mam sobie z tym poradzić, bo z tak błahego powodu nie chce mi się instalować Windozy.
Awatar użytkownika
M@rtin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: M@rtin »

Photoshop CS4.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Photoshop CS4.
Rozumiem zawodowy grafik komputerowy, że musisz mieć PS?
reval
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja bawię się amatorsko fotografią (Mam lustrzankę Canon 1000D) i mnie wystarczy Gimp 2.6 plus jakieś narzędzia HDR (QTPFSGui jest bardzo fajnym narzędziem). Pod Linuxem działa świetnie DynamicPhotoHDR z Windowsa w każdej wersji i na każdym Wine, więc pod kątem grafiki jest OK :-) Tylko ten nieszczęsny FLStudio/LMMS i VSTi :-(
janek.sid
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: janek.sid »

Photoshop i DPP.
Gimp w zasadzie byłby wystarczający do pracy z .jpg, ale brakuje rządnego softu do wywoływania RAW i przeważania wsadowego. Owszem jest UFraw czy inne, ale niestety nie dają nawet zbliżonej jakości jak choćby darmowy soft dodawany do aparatów Canon czyli DPP (Digital Photo Professional), nie wspominając nawet o zaawansowanej obróbce RAW w postaci miejscowego maskowania itp.

Teoretycznie jest Bibble http://bibblelabs.com/, i nie mam nic do tego, że jest płatny, tylko wcześniej kupiłem Photoshopa i na razie nie będę kupował drugiego softu którego funkcjonalność w całości zaspokaja mi inny progam, tylko po to, żeby zmienić platformę, nie wspominając o darmowym DPP którego pod Linuksem nie uświadczę.

I od razu uprzedzam pytanie, używam Photoshopa i wielu funkcji będzie mi brakować jeśli z niego zrezygnuję, jak choćby obróbki 16 i 32 bitach na kanał. Możecie nazwać mnie grafikiem, czy innym kolesiem. Ja zwyczajnie dużo w tym siedzę i bardzo tego potrzebuję.
Ale dla odmiany w 3D Linux zaspokaja moje potrzeby w całości.

Druga kwestia to gry. Ta sytuacja może ulec zmianie z momentem wyjścia Steam na Linuksa. Tymczasem jednak znacznie łatwiej odpalić grę pod Windows.

Poza Photoshopem i grami większość softu na moim kompie to darmowe oprogramowanie, duża część taka sama pod Windows jak i Linuksem (Pidgin, Dropbox, Truecrypt, Chrome, Skype, Picasa, Google Earth, Blender, Teamviewer, Hugin, Wings3D, OpenOffice i jeszcze kilka innych). Tym nie mniej Photoshop jest trudny do przeskoczenia.

Ale poza główną stacją roboczą, na innych komputerach zazwyczaj mam tylko Linuksa, nawet jeżeli były sprzedawane wraz z systemem Windows i mają na niego licencję.
Awatar użytkownika
M@rtin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: M@rtin »

Heos pisze:Rozumiem zawodowy grafik komputerowy, że musisz mieć PS?
Tak. Zajmuje się projektowaniem stron internetowych. Możliwe, że zdołał bym się całkowicie przenieść na gimpa, jednak większość klientów oczekuje ode mnie pliku *.psd. Gimp jeszcze zbyt kiepsko sobie z nimi radzi.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

M@rtin pisze:jednak większość klientów oczekuje ode mnie pliku *.psd.
Hmm... Ciekawe, nie ma jakiegoś otwartego standardu do przechowywania grafiki z warstwami? A tak po za tym to ten wasz super-hiper-profesjonalny-fotoszop nawet nie radzi sobie z otwieraniem plików *.xcf? To jakaś kpina.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Zablokowany

Wróć do „Pogaduchy”