Photoshop i DPP.
Gimp w zasadzie byłby wystarczający do pracy z .jpg, ale brakuje rządnego softu do wywoływania RAW i przeważania wsadowego. Owszem jest UFraw czy inne, ale niestety nie dają nawet zbliżonej jakości jak choćby darmowy soft dodawany do aparatów Canon czyli DPP (Digital Photo Professional), nie wspominając nawet o zaawansowanej obróbce RAW w postaci miejscowego maskowania itp.
Teoretycznie jest Bibble
http://bibblelabs.com/, i nie mam nic do tego, że jest płatny, tylko wcześniej kupiłem Photoshopa i na razie nie będę kupował drugiego softu którego funkcjonalność w całości zaspokaja mi inny progam, tylko po to, żeby zmienić platformę, nie wspominając o darmowym DPP którego pod Linuksem nie uświadczę.
I od razu uprzedzam pytanie, używam Photoshopa i wielu funkcji będzie mi brakować jeśli z niego zrezygnuję, jak choćby obróbki 16 i 32 bitach na kanał. Możecie nazwać mnie grafikiem, czy innym kolesiem. Ja zwyczajnie dużo w tym siedzę i bardzo tego potrzebuję.
Ale dla odmiany w 3D Linux zaspokaja moje potrzeby w całości.
Druga kwestia to gry. Ta sytuacja może ulec zmianie z momentem wyjścia Steam na Linuksa. Tymczasem jednak znacznie łatwiej odpalić grę pod Windows.
Poza Photoshopem i grami większość softu na moim kompie to darmowe oprogramowanie, duża część taka sama pod Windows jak i Linuksem (Pidgin, Dropbox, Truecrypt, Chrome, Skype, Picasa, Google Earth, Blender, Teamviewer, Hugin, Wings3D, OpenOffice i jeszcze kilka innych). Tym nie mniej Photoshop jest trudny do przeskoczenia.
Ale poza główną stacją roboczą, na innych komputerach zazwyczaj mam tylko Linuksa, nawet jeżeli były sprzedawane wraz z systemem Windows i mają na niego licencję.