net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Jeśli chodzi o sterowniki, to mam takie jak napisałeś. Właśnie głośniki nie działają po instalacji paczki z alsą. Cpufeqd i config był zrobiony wcześniej, gdy instalowałem poprzednią wersję kernela
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Czy instalowałeś przy wspomaganiu skryptu instalacji, który zamieściłem w niniejszym wątku ?
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
Tak, przy pomocy skryptu, bez skryptów nawet kernela nie mogłem za bardzo zainstalować.
EDIT:
Nawet jeszcze raz teraz zainstalowałem. I... teraz to już w ogóle dźwięk straciłem -.-. Przy najechaniu na głośnik wyświetla się "Wyjście:100% 0,00 dB Głuche wyjście"
EDIT:
W ogóle wszystko z dźwiękiem padło. Nie mogę wybrać urządzenia dla nagrywania bo nie mam żadnego do wyboru, mikrofon wyciszony bez możliwości manipulacji przy suwaku głośności. Dla wyjścia z kolei mam tylko to jedno Głuche wyjście stereo.
EDIT:
Nawet jeszcze raz teraz zainstalowałem. I... teraz to już w ogóle dźwięk straciłem -.-. Przy najechaniu na głośnik wyświetla się "Wyjście:100% 0,00 dB Głuche wyjście"
EDIT:
W ogóle wszystko z dźwiękiem padło. Nie mogę wybrać urządzenia dla nagrywania bo nie mam żadnego do wyboru, mikrofon wyciszony bez możliwości manipulacji przy suwaku głośności. Dla wyjścia z kolei mam tylko to jedno Głuche wyjście stereo.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj
Spróbuj może normalnie kliknąć na paczkę z alsą i zobacz, czy nie zgłasza braku jakiś zależności ?
Pozdrawiam
EDIT:
W przypadku prawidłowej instalacji dodatkowych modułów alsy, w przypadku Asusa 1201n konfiguracja urządzenia powinna wyglądać, jak na poniższym screene. W przypadku, gdybyś nie miał do wybory wszystkich wskazanych poniżej wyjść, prawdopodobnie instalacja się nie powiodła i korzystasz ze sterowników zawartych w krenelu z 2.6.33.x.
Asus 1201n - ALSA
Pozdrawiam
Spróbuj może normalnie kliknąć na paczkę z alsą i zobacz, czy nie zgłasza braku jakiś zależności ?
Pozdrawiam
EDIT:
W przypadku prawidłowej instalacji dodatkowych modułów alsy, w przypadku Asusa 1201n konfiguracja urządzenia powinna wyglądać, jak na poniższym screene. W przypadku, gdybyś nie miał do wybory wszystkich wskazanych poniżej wyjść, prawdopodobnie instalacja się nie powiodła i korzystasz ze sterowników zawartych w krenelu z 2.6.33.x.
Asus 1201n - ALSA
Pozdrawiam

-
- Sędziwy Jeż
Witam ponownie.
Sprawa ma się tak. Zainstalowałem ponownie kernela - dzwięk wrócił, głośniki się nie wyłączają, a w preferencjach dźwięku nie mam tych surround 4.0. Następnie instaluje alsę instalatorem bo z paczki nie mogę, po zainstalowaniu mogę z paczki ponownie zainstalować, ale wtedy w ogóle nie mam wykrywanego sprzętu grającego. Czy może mieć na to wpływ że przez przypadek wcześniej próbowałem zainstalować sterowniki K8? Przez przypadek wcześniej ściągnąłem nie te, ale teraz już zostawiłem na dysku tylko pod atoma i tylko te instaluje. w tej chwili nawet jest napisane jak odpalam paczkę alsy "zainstaluj ponownie pakiet" więc wnioskuje że jest zainstalowany a mimo to nie działa. Czy muszę mieć compiza, którego kiedyś wstawiałeś?
Sprawa ma się tak. Zainstalowałem ponownie kernela - dzwięk wrócił, głośniki się nie wyłączają, a w preferencjach dźwięku nie mam tych surround 4.0. Następnie instaluje alsę instalatorem bo z paczki nie mogę, po zainstalowaniu mogę z paczki ponownie zainstalować, ale wtedy w ogóle nie mam wykrywanego sprzętu grającego. Czy może mieć na to wpływ że przez przypadek wcześniej próbowałem zainstalować sterowniki K8? Przez przypadek wcześniej ściągnąłem nie te, ale teraz już zostawiłem na dysku tylko pod atoma i tylko te instaluje. w tej chwili nawet jest napisane jak odpalam paczkę alsy "zainstaluj ponownie pakiet" więc wnioskuje że jest zainstalowany a mimo to nie działa. Czy muszę mieć compiza, którego kiedyś wstawiałeś?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Masz racje jest jakiś problem ... na moim 1201n nie występuje (zarówno instalacja 9.10, jak i 10.04) ale na stacjonarce się pojawił ... muszę to zdiagnozować.
EDIT:
Prawdopodobnie znalazłem błąd (w budowie paczki) ... buduje nowe paczki. Zobaczymy, czy to to o czym myślę
EDIT:
Sprawdź, czy paczka podana poniżej zadziała:
instalator-linux-v.5.5-alsa-1.0.22-atom-1.3
alsa-1.0.22-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs_1.3
EDIT:
Prawdopodobnie znalazłem błąd (w budowie paczki) ... buduje nowe paczki. Zobaczymy, czy to to o czym myślę

EDIT:
Sprawdź, czy paczka podana poniżej zadziała:
instalator-linux-v.5.5-alsa-1.0.22-atom-1.3
alsa-1.0.22-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs_1.3

-
- Sędziwy Jeż
Niestety, problem ten sam, jedyne co się zmieniło to to, że wcześniej przy instalacji tamtej paczki po uruchomieniu ponownym wykrywał sprzęt USB i pytał się czy ładować BIOS <f1> czy standardowe ustawienia i odpalać system <f2> a teraz tego nie robił tylko od razu ładował bez pytania system. Podejrzewam że u mnie coś nie gra, tyle razy te paczki instalowałem, może się coś poknociło, btw, stare kernele trzeba odinstalowywać? Póki co radzę sobie manualnie przerzucając głośniki/słuchawki.
EDIT:
hm... właśnie się zorientowałem że mam wykorzystywane 750 MB z 2GB ramu.... rozumiem że 250 zjada grafika, a co się stało z pozostałą częścią? Czy kernele jakoś pochłaniają pamięć? Przy starcie komputera sprawdza mi 768 MB ramu z 2GB zainstalowanych ... w monitorze systemu również pokazuje możliwych 750 do wykorzystania,
edit. pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS-u, ram w porządku.
EDIT:
hm... właśnie się zorientowałem że mam wykorzystywane 750 MB z 2GB ramu.... rozumiem że 250 zjada grafika, a co się stało z pozostałą częścią? Czy kernele jakoś pochłaniają pamięć? Przy starcie komputera sprawdza mi 768 MB ramu z 2GB zainstalowanych ... w monitorze systemu również pokazuje możliwych 750 do wykorzystania,
edit. pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS-u, ram w porządku.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zauważyłem ten problem - nigdy nie wystąpił pod 9.10, ale ostatnio w czasie testów zauważyłem, że często występuje pod 10.04 ... Asus koncertowo "dopracowuje" biosy ... co jeden to lepszy ... co poprawią (np. wydajność w 0324), to spaprają (komunikacja bluetooth).
btw. zbudowałem nową paczkę z alsą ... wieczorem udostępnię do testów.
EDIT:
zresztą biosy pod 1201n to odrębny temat ... już nawet opisałem na forum eeepc, jak sobie z klienta "żarty" robią ... zmieniają framework biosu ! nie informując klienta o tym = brak możliwości downgradu ! ... da się zmienić biosy miedzy 317, a 323 oraz 324, a 325 ... ale z 324 już nie wrócisz do wcześniejszych wersji ;/ a i tak zmiana biosu z 325 na 324 możliwa jest jeśli przeinstaluje się !!!! win 7 (jak ktoś ten system ma) i zastosuje się nie nieudostępniony standardowo winflash ... moja korespondencja z Asusuem trwa już od misiąca (m.in. z tego powodu wycofali bios 324 - zastępując go jeszcze "lepszym" 325) ... zresztą ten problem nie dotyczy tylko Polski ... dyskutowałem z użytkownikami z USA, Rosji, Kanady, RPA, UK i wszędzie to samo ... tragedia ... oprócz kilku serwisantów, reszta woła o pomstę do nieba.
EDIT:
Zbudowałem dwie nowe paczki ALSY 1.0.22 dla architektury atom i K8 ... testowałem już na 3 komputerach ... na wszystkich działa ... zatem mam nadzieje, że już problemów nie będzie
... aha paczki zbudowane tak, że nie wymagają dodatkowego instalatora.
Postaram się szybko udostępnić.
Pozdrawiam
EDIT:
btw. zbudowałem nową paczkę z alsą ... wieczorem udostępnię do testów.
EDIT:
zresztą biosy pod 1201n to odrębny temat ... już nawet opisałem na forum eeepc, jak sobie z klienta "żarty" robią ... zmieniają framework biosu ! nie informując klienta o tym = brak możliwości downgradu ! ... da się zmienić biosy miedzy 317, a 323 oraz 324, a 325 ... ale z 324 już nie wrócisz do wcześniejszych wersji ;/ a i tak zmiana biosu z 325 na 324 możliwa jest jeśli przeinstaluje się !!!! win 7 (jak ktoś ten system ma) i zastosuje się nie nieudostępniony standardowo winflash ... moja korespondencja z Asusuem trwa już od misiąca (m.in. z tego powodu wycofali bios 324 - zastępując go jeszcze "lepszym" 325) ... zresztą ten problem nie dotyczy tylko Polski ... dyskutowałem z użytkownikami z USA, Rosji, Kanady, RPA, UK i wszędzie to samo ... tragedia ... oprócz kilku serwisantów, reszta woła o pomstę do nieba.
EDIT:
Zbudowałem dwie nowe paczki ALSY 1.0.22 dla architektury atom i K8 ... testowałem już na 3 komputerach ... na wszystkich działa ... zatem mam nadzieje, że już problemów nie będzie

Postaram się szybko udostępnić.
Pozdrawiam
EDIT:
!!!!! UWAGA !!!!!
W powyższym poście, który zawiera linki do poszczególnych wersji kernela, zaktualizowałem linki do ALSY !Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Kolego e X t 7 3 widzę, że posiadasz 1201n którego mam chęć kupić i oczywiście zamierzam postawić na nim jakąś dystrybucje GNU/Linux (pewnie na razie będzie to Ubuntu 10.4) związku z tym mam parę pytań, a widzę że się orientujesz.
1. Ile trzyma na baterii standardowe jądro z 10.4 powiedzmy firefox + wi-fi, a ile z twoimi modyfikacjami bo kurcze bardzo ciężko mi znaleść jakieś info odnośnie działania na baterii 1201n pod linuxem (za to pod windowsem 7 to ponoć 3,5h).
2. Jako że nigdy nie miałem do czynienia z Atomem ani nawet jakimś netbookiem chciałem się spytać jak ogólnie oceniasz wydajność n330, a raczej jak oceniasz wydajność całego tego notbooka? Mam zamiar na 1201n pracować tzn. pisać nieduże aplikacje (do 100 klas) w eclipse i wiadomo do tego jakieś terminale, 10 zakładek w firefoxie z java.sun.com i nie chciałbym się przy tym mordować, czekać np. na odpalenie eclipse 5 minut bo zastanawiam się też nad kupnem ul20a z procesorem CULV który to ponoć jest dużo szybszy.
3. Jakie konkretnie są problemy (brak sterów, niedziałające klawisze funkcyjne) pod linuxem z tym netbookiem coś nie do przeskoczenia, dodam że konsoli się nie boje?
A i sorry że tak prosto z mostu ale naprawdę ciężko jest znaleźć jakieś konkretne info a trochę mi się spieszy dziś chciałbym zamówić sprzęt.
1. Ile trzyma na baterii standardowe jądro z 10.4 powiedzmy firefox + wi-fi, a ile z twoimi modyfikacjami bo kurcze bardzo ciężko mi znaleść jakieś info odnośnie działania na baterii 1201n pod linuxem (za to pod windowsem 7 to ponoć 3,5h).
2. Jako że nigdy nie miałem do czynienia z Atomem ani nawet jakimś netbookiem chciałem się spytać jak ogólnie oceniasz wydajność n330, a raczej jak oceniasz wydajność całego tego notbooka? Mam zamiar na 1201n pracować tzn. pisać nieduże aplikacje (do 100 klas) w eclipse i wiadomo do tego jakieś terminale, 10 zakładek w firefoxie z java.sun.com i nie chciałbym się przy tym mordować, czekać np. na odpalenie eclipse 5 minut bo zastanawiam się też nad kupnem ul20a z procesorem CULV który to ponoć jest dużo szybszy.
3. Jakie konkretnie są problemy (brak sterów, niedziałające klawisze funkcyjne) pod linuxem z tym netbookiem coś nie do przeskoczenia, dodam że konsoli się nie boje?
A i sorry że tak prosto z mostu ale naprawdę ciężko jest znaleźć jakieś konkretne info a trochę mi się spieszy dziś chciałbym zamówić sprzęt.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj
1. Co do baterii, na standardowych ustawieniach wytrzymuje ok. 3 godzin 20 minut. Natomiast na moim kernelu, sterownikach, nastawach cpufreqd oraz xorg.conf dla Nvidii na chwilę obecną maksymalny czas pracy (bateria miała 97 %) to 4 godziny 20 minut - edycja tekstu (wifi i bluetooth włączone).
2. Pod moim kernelem i ustawieniami o jakich pisze netbook jest bardzo responsywny i wydajny - oczywiście CULV będzie miał przewagę w obliczeniach wymagających samego procesora. Jednak w normalnej pracy (Compiz na Best) system pracuje idealnie nawet przy włączonej sporej liczbie aplikacji. Oczywiście CULV nawet nie może dorównać do 1201n pod względem wydajności w multimediach (filmy HD), czy też gry. Jednak słabiej wypada flash - trzeba czekać na ostateczną wersje 10.1 do wakacji ma zawierać wsparcie dla VDPAU, albo innego frameworka video.
3. Obecnie wszystko mi działa idelanie (moje rozwiązania). Jednak o skalowaniu procesora możesz zapomnieć pod standardowym kernelem. Pod 10.04 działa wifi od strzała, ale jakoś słabo (chyba starsze od stosowanych przeze mnie sterowniki). Pod moimi - wersja 0015 wszystko działa idealnie. Co do klawiszy, tu konieczny jest odpowiedni wpis w grubie. Zatem w oparciu o moje rozwiązania już 9.10 działa idealnie - może postaram się zdobyć gdzieś kamerę HD i pokazać, co potrafi taki netbook pod Ubuntu. Ci co widzieli są w szoku, że to atom
Tak wyglądają możliwości skalowania pod moim ostatnim buildem kernela -> Asus 1201n skalowanie CPU
Zatem jeśli to ma być dość uniwersalna maszyna - z nastawieniem na multimedia, ale i normalne użytkowanie mogę polecić (jedynie z biosami są hece - ale sam monituje Asusa i wskazuje ewentualne błędy). Jednak jeśli priorytet stanowi moc procesora, a koszty nie są czynnikiem specjalnie ograniczającym, to tu niestety lepszym rozwiązaniem byłby icore 3, 5 lub 7 ... są już netbooki lub subnotebooki z takimi procesorami, fakt kosztują sporo ale moc mają przednią np. widziałem w akcji tego -> Asus U30JC-QX012
Pozdrawiam
1. Co do baterii, na standardowych ustawieniach wytrzymuje ok. 3 godzin 20 minut. Natomiast na moim kernelu, sterownikach, nastawach cpufreqd oraz xorg.conf dla Nvidii na chwilę obecną maksymalny czas pracy (bateria miała 97 %) to 4 godziny 20 minut - edycja tekstu (wifi i bluetooth włączone).
2. Pod moim kernelem i ustawieniami o jakich pisze netbook jest bardzo responsywny i wydajny - oczywiście CULV będzie miał przewagę w obliczeniach wymagających samego procesora. Jednak w normalnej pracy (Compiz na Best) system pracuje idealnie nawet przy włączonej sporej liczbie aplikacji. Oczywiście CULV nawet nie może dorównać do 1201n pod względem wydajności w multimediach (filmy HD), czy też gry. Jednak słabiej wypada flash - trzeba czekać na ostateczną wersje 10.1 do wakacji ma zawierać wsparcie dla VDPAU, albo innego frameworka video.
3. Obecnie wszystko mi działa idelanie (moje rozwiązania). Jednak o skalowaniu procesora możesz zapomnieć pod standardowym kernelem. Pod 10.04 działa wifi od strzała, ale jakoś słabo (chyba starsze od stosowanych przeze mnie sterowniki). Pod moimi - wersja 0015 wszystko działa idealnie. Co do klawiszy, tu konieczny jest odpowiedni wpis w grubie. Zatem w oparciu o moje rozwiązania już 9.10 działa idealnie - może postaram się zdobyć gdzieś kamerę HD i pokazać, co potrafi taki netbook pod Ubuntu. Ci co widzieli są w szoku, że to atom

Tak wyglądają możliwości skalowania pod moim ostatnim buildem kernela -> Asus 1201n skalowanie CPU
Zatem jeśli to ma być dość uniwersalna maszyna - z nastawieniem na multimedia, ale i normalne użytkowanie mogę polecić (jedynie z biosami są hece - ale sam monituje Asusa i wskazuje ewentualne błędy). Jednak jeśli priorytet stanowi moc procesora, a koszty nie są czynnikiem specjalnie ograniczającym, to tu niestety lepszym rozwiązaniem byłby icore 3, 5 lub 7 ... są już netbooki lub subnotebooki z takimi procesorami, fakt kosztują sporo ale moc mają przednią np. widziałem w akcji tego -> Asus U30JC-QX012
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Hmm, Ext na jakiej zasadzie działa to skalowanie bo z tego co piszą to Atom 330 nie obsługuje SpeedStep?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Jak widać jednak da się to zrobić
Konieczna jest jednak odpowiednia konfiguracja kernela. Cóż większość developerów standardowych Kerneli dla poszczególnych dystrybucji, nie tylko w tym miejscu nie wykorzystuje tego, co dają Developerzy Kernela Linuksa 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Czyli na innych procesorach bez Speedstepu (np. taki Celeron SU2300) też zadziała? 

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tak to wygląda w praktyce, jak na poniższych screenach. Po wyjęciu wtyczki zasilania następuje przyciemnienie obrazu, obniżenie pracy procesora - kilka poziomów pracy performance i onedemand - w zależności od poziomu naładowania baterii - plik konfiguracyjny cpufreqd zamieściłem już w tym wątku. Następuje także wejście ION`a (GForce 9400) w tryb pracy Adaptive (nvidia-settings nie wyświetli tego - widać jedynie spadek częstotliwości) - co skutkuje obniżeniem częstotliwości pracy procesora graficznego, jeśli nie jest taka moc potrzebna (4 poziomy) - to skonfigurowane przez xorg.conf dla Nvidii - także umieściłem w tym wątku link do w/w. Następnie ponowne podłączenie wtyczki zasilacza, skutkuje rozjaśnieniem ekranu, podbiciem częstotliwości pracy procesora do 100 % Performance oraz wejście ION`a w tryb pracy Maximum Performance.
bateria-skalowanie
bateria-skalowanie-2
zasilacz-skalowanie
nvidia-max-performance
nvidia-bateria-1
nvidia-bateria-2
nvidia-bateria-3
nvidia-zasilacz-podłączenie
EDIT:
bateria-skalowanie
bateria-skalowanie-2
zasilacz-skalowanie
nvidia-max-performance
nvidia-bateria-1
nvidia-bateria-2
nvidia-bateria-3
nvidia-zasilacz-podłączenie
EDIT:
PowinnoPavel pisze:Czyli na innych procesorach bez Speedstepu (np. taki Celeron SU2300) też zadziała?

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
Posiadam dwa netbooki ASUS EeePC 4G oraz Lenovo S10s i mam dwa pytania:
1. Czy dobrze rozumiem, że dla ASUSa (Celeron 900 MHz) powinienem skorzystać z paczek "k8", a dla Lenovo (Atom N270 1,6 GHz) "atom"?
2. Czy "jajko" "k8" poradzi sobie z kartą WiFi (Atheros AR5BXB63) z ASUSa?
1. Czy dobrze rozumiem, że dla ASUSa (Celeron 900 MHz) powinienem skorzystać z paczek "k8", a dla Lenovo (Atom N270 1,6 GHz) "atom"?
2. Czy "jajko" "k8" poradzi sobie z kartą WiFi (Atheros AR5BXB63) z ASUSa?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj
ad. 1 ... cóż teoretycznie tak ... ale najlepiej sprawdzić, jak sie będzie zachowywała dana wersja na określonej maszynie - w szczególności dotyczy to Atoma ... te procesory, są bardzo kapryśne. Raz działa lepiej build stricte pod architekturę atom, raz pod K8.
ad. 2 ... tu nie powinno być problemu - to karta z rodziny ath5xxxx ... ale musisz sam sprawdzić. Jeśli będą problemy pomyśle nad tym.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ps. ... Jakość dźwięku ZNACZNIE lepsza !!!!!
ad. 1 ... cóż teoretycznie tak ... ale najlepiej sprawdzić, jak sie będzie zachowywała dana wersja na określonej maszynie - w szczególności dotyczy to Atoma ... te procesory, są bardzo kapryśne. Raz działa lepiej build stricte pod architekturę atom, raz pod K8.
ad. 2 ... tu nie powinno być problemu - to karta z rodziny ath5xxxx ... ale musisz sam sprawdzić. Jeśli będą problemy pomyśle nad tym.
Pozdrawiam
########################### ALSA 1.0.23 ###########################
Właśnie zbudowałem paczkę z najnowszą wersją Alsy ... na tę chwilę oceniając - nie posiada już błędów zawartych w sterownikach 1.0.21.1 (obecnych w kernelach z rodziny 2.6.33.x) ... Jakość lepsza od stabilnej i praktycznie bezbłędnej wersji 1.0.22. Przetestuje i udostępnię wersje dla obu moich buildów kernela - rodzina atom i K8.Pozdrawiam
ps. ... Jakość dźwięku ZNACZNIE lepsza !!!!!

-
- Sędziwy Jeż
Witam! Znowu to samo, zmieniony system na 10.04 a i tak po instalacji paczki alsy w ogóle nie wykrywa mi sprzętu grającego, dokładnie to samo co przedtem. Może mieć znaczenie wersja BIOS'u? Mam wersję 323.
Ewentualnie jakieś pakiety doinstalować/odinstalować?
Ewentualnie jakieś pakiety doinstalować/odinstalować?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
Zainstalowałem na ASUSie EeePC 4G z czystym ubuntu 9.10 (świeżo zainstalowany, usunięte nvidia-common i apparmor, zainstalowane cpufreqd i cpufrequtils, zaktualizowany system) "jajko" 2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs_i386 przy pomocy skryptu instalator-linux-image-headres-v.5.5-K8. Z tego co sprawdziłem tylko wbudowany mikrofon nie działa (nie jestem pewien czy kiedykolwiek działał
) reszta czyli obie sieci (kabel i WiFi), audio, kamera bez problemów.

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Spróbuj, z alsamixer ustawić asynchronicznie poziom dla mikrofonu lub Przechwytywania. Każdy słupek danego źródła dźwięku (Mic Boost, Capture czy PCM) składa się z dwóch kanałów (L +P) przesuń Lewy lub Prawy (bez znaczenia który) do samego dołu pozostawiająć ten drugi na wysokim poziomie. U mnie to pomogło.mlms pisze: Z tego co sprawdziłem tylko wbudowany mikrofon nie działa (nie jestem pewien czy kiedykolwiek działał)
Sterowanie kanałami:
Lewy - podnoszenie Q; obniżanie Z
Prawy - podnoszenie E; obniżanie C
L+P - podnoszenie W; obniżanie X
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
########################### WERSJA TESTOWA !!!! - alsa 1.0.23 ###########################
Poniżej paczka z wersją testową sterowników Alsy 1.0.23. Pakiet ten przeznaczony jest dla kernela 2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs. alsa-driver_1.0.23-1.0
Proszę o testy !
W przypadku, gdy będzie działać prawidłowo, zbuduje wersje ostateczną - w tym także dla architektury K8.
Pozdrawiam