net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: triplex »

Witam! Działa! Przy włożeniu słuchawek... głośniki błogo milkną bez żadnej ingerencji... Natomiast w opcjach nic się nie zmieniło, Nie dodało mi żadnych nowych z tych które były widoczne na screenie. Dzięki!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Witaj i słusznie prawisz ;) ... w 1.0.23 zostały te opcje (surround) ukryte ;) ... zatem buduje paczki "oficjalne" ;)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
rzepaczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: rzepaczyk »

Jakie pakiety musze przeinstalowac zeby wrocic do "podstawowego" systemu?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj, a co miałeś zainstalowane ?

########################### ALSA 1.0.23 ###########################

alsa-1.0.23-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-atom-cfs_1.1

alsa-1.0.23-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs_1.1

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
mazdac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: mazdac »

rzepaczyk pisze:Jakie pakiety musze przeinstalowac zeby wrocic do "podstawowego" systemu?

Zależy co zainstalowałeś.
Jeśli któreś z linux-image(atom, k8) to wystarczy je usunąć, grub powinien prze-konfigurować się na najnowsze jądro zainstalowane z dystrybucji.
Jeśli linux-headers to wystarczy usunąć.
Jeśli libdrm to usuwasz je i re-instalujesz dystrybucyjne.
Jeśli sterowniki to usuwasz je (alsa, realtek, broadcom, ndiswrapper).
Jeśli mesę to usuwasz ją i re-instalujesz dystrybucyjną.
Jeśli sterowniki do x11 to usuwasz je i re-instalujesz dystrybucyjne (xf86-video-intel)
Jeśli libc to usuwasz je i re-instalujesz dystrybucyjne (linux-libc-dev)
Jeśli kadu to usuwasz je i re-instalujesz dystrybucyjne.
Jeśli nfs-kernel-server to usuwasz je, usuwasz skrypt startowy (/etc/init.d/nfs-kernel-server lub nfs) i re-instalujesz dystrybucyjne.
Jeśli usunąłeś apparmor to zainstaluj je.
Jeśli zmieniłeś konfigurację x11 to usuń plik konfiguracyjny (/etc/X11/xorg.conf), zostanie użyta domyślna.
Jeśli usunąłeś nvidia-common to zainstaluj ją.

Wszystkie pakiety zainstalowane w systemie lokalnie są w System->Administracja->Menadżer pakietów Synaptic->[Zakładka]Źródło->[Lista]Lokalnie
Gentoo ~x86_64; Ubuntu 10.10 x86_32; Android 2.2.1; OpenWRT 10.03 Backfire;
Krawcowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Krawcowy »

Witam

Zainstalowałem jakiś czas temu Twoje jądro, chodzi o jądro dla jednostek stacjonarnych. Po zainstalowaniu tego jądra mam problemy z instalacją różnych programów, ciągle wyskakują błędy(a to brak kompatybilności z jądrem, i jeszcze inne). Chciałem zainstalować Twoją najnowsza paczkę z ALSA, lecz moim oczom ukazał się jeden z błędów, który już widziałem podczas nieudanej instalacji jakiegoś programu. Oto i on : http://dl.dropbox.com/u/2995758/zrzut_e ... bi-gtk.png
Nie wiem czym to jest spowodowane. Byłbym wdzięczny za udzielenie mi jakiśkolwiek wskazówek, rad.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Może się taki błąd pojawić, dlatego zrobię dodatkowe skrypty instalacyjne ...

możesz też wykonać w konsoli:

sudo dpkg -i --force-overwrite alsa-1.0.23-linux-2.6.33.2-ext73-f1-5.5-k8-cfs_1.1_i386.deb

Jeśli wyskakują błędy, proszę o ich raportowanie ... nie jestem w stanie przewidzieć wszystkiego. Każda konfiguracja stanowi unikalny "ekosystem", wielość zmiennych często jest tak ogromna, że nie sposób wszystkiego przewidzieć (po to raportuje się błędy i przy dużych projektach, często mamy wiele faz ich rozwoju - vide alfa, beta, RC, Gold). Często, wydawać by się mogło - mała zmiana może spowodować problemy. Dlatego proszę o informacje, jakie błędy oraz czego dotyczyły (jakich dodatkowych aplikacji).

Pozdrawiam

Krawcowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Krawcowy »

Dzięki wielkie za tę komendę! A czy na błędy podczas instalacji innych aplikacji jest jakiś sposób? Również poprzez komendę "force"? Postaram się wrzucić błąd, który wyskoczył podczas próby instalacji jednej aplikacji.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak, dlatego daje instalatory. Po prostu system często blokuje nadpisywanie aplikacji, które uważane są za "strategiczne" ;).

Czekam zatem na informacje.

Pozdrawiam

EDIT:
Przeprowadziłem ostatnio parę testów ... i w stosunku do wersji kernela 5.5, ZALECAM stosowanie wersji atom moich buildów kernela dla maszyn działających pod procesorami z rodziny Atom. Najlepiej dodatkowo zastosować dla netbooków bazujących na grafice intela moje sterowniki dla GPU Intela, Libdrm oraz ostatni build Mesy 7.7.1 (link w wątku o xorg.conf dla intela). Po ich instalacji proszę zagrać np.w Nexuiz, OpenArena, czy Quake III ;)

sylwek1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: sylwek1 »

Mam problem z zainstalowaniem Linux kernel binary image for version 2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs.
pokazuje się błąd :
Failed to process /etc/kermel/posting.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atomck.bfs.posting line 1186.
dpkg: błąd przetwarzania linux-image-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs ( --install):
podproces installed post-installation script zwrócił kod błędu 2
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
linux-image-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs

Za pierwszym razem udało się bez problemu, ale musiałem sformatować dysk i przy ponownej instalacji Twoich pakietów występuje ten proble z którym nie potrafie sobie poradzić,a z linuxem dopiero zaczynam.

e X t 7 3 pisze:Zbudowałem nowy kernel - oparty jeszcze na gałęzi 2.6.32 - 2.6.32.9-eXt73-F1-4.8-atom-ck-bfs, z przeprowadzonych testów wynika, ze jest najbardziej wydajny i responsywny. Zbudowałem też kernel oparty na wszystkich patchach Con`a Kolivasa (2.6.32-ck2-eXt73-F1-4.7-atom-ck-bfs), ale na chwile obecną nie dostępnie go ... wynika to z tego, że przy uwzględnieniu wszystkich patchy CK, należy - aby zapewnić maksymalną wydajność - ściśle ustalić wartość pamięci ram, jaka będzie dostępna w trybie usera. Dlatego po przeprowadzaniu testów prawdopodobnie zbuduje dwie gałęzie dla 1 i 2 GB ramu - ale to już zapewne w drugiej połowie marca i najpewniej już dla kerneli z gałęzi 2.6.33. Wracając do wersji 4.8, jeszcze nie zbudowałem wszystkich sterowników, ale najpewniej do jutra to zorbie i wtedy też udostępnie tę wersje.
Z testów, jakie przeprowadziłem m.in. na Asusie 1201n wynika, że zapewnia on bardzo dobrą wydajność, przy naprawdę niezłej responsywności. Przykładem niech będą gry Doom 3 i Prey, gdzie przy zastosowaniu sterowników Nvidii 195.x.x (na razie testowe), przy średnich detalach i wyłączeniu cieni (dynamicznych), da się przy natywnej rozdzielczości (1366x768 - rozdzielczość taką udaje się uzyskać przy zastosowaniu odpowiedniej modyfikacji plików .cfg w/w gier) naprawdę płynnie (z reguły ponad 20 FPS) grać. Testowałem też ponownie build (tu była to wersja 4.6) pod core2duo, ale okazała się zbyt mało wydajna i mało responsywna. Dlatego też na chwilę obecną pozostaje przy architekturze atom, która dorównuje lub przewyższa (w szczególności na dwu rdzeniowych atomach) architekturze K8.

Pozdrawiam

EDIT:
################### Kernel 2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs ###################

Poniżej kernel w wersji 5.0, a nie jak zapowiadałem 4.8. Tutaj jedynie były drobne poprawki, ale dopiero tę wersje uznałem za stabilną i godną publikacji. Poniżej także sterowniki dla wifi Realteków i Brodacoma, Alsa oraz skryp linkujący nagłówki jako źródła jądra.

Testowałem na Lenovo s10 oraz Asusie 1201n. Na obu pracuje bardzo łądnie, w szczególności na 1201n, gdzie w połączeniu ze sterownikami Nvidii 195.30.x (beta), da się grać jak już wspomniałem w takie gry, jak Doom 3, Prey, Quake 4. W szczególności ten ostatni mnie zaskoczył, w trybie smp (wykorzystanie wszystkich dostępnych rdzeni procesora - tutaj 2 realnych [4 wątki]), da się idealnie płynnie grać w trybie High Detail (jedynie cienie wyłączyłem - zostały efekty na High), w natywnej rozdzielczości (konieczna modyfikacja pliku .cfg - podobnie jak we wspomnianych wyżej doom i pray). Porównując (na moim kernelu oraz sterownikach 195), jakość gry na Asusie, z tym co pokazuje np. stacjonarka z Athlonem X2 @ 3.6 GHz i GF8800 GTS 512, byłem mocno zszokowany ... różnica była, ale nie określiłbym jej jako dużej ;), raczej jako spowolnienia na Asusie w "gorących" fragmentach gry.

Nie budowałem pakietów ze sterownikami Nvidii, wydaje mi się to bezcelowe, ze względu na bardzo prostą instalacje. Po ściągnięciu sterowników Nvidii x.run, nadajemy temu plikowi prawa wykonalności, a następnie wykonujemy w konsoli:

sudo service gdm stop

Wrzuca nas do konsoli, tam się logujemy, przechodzimy do katalogu, gdzie ściągnęliśmy ze strony Nvidii sterowniki x.run (zakładam, że do Pobrane):

cd Pobrane/

a następnie wykonujemy:

sudo ./Nvidia..... .run

Jeśli wcześniej stosowaliśmy sterowniki Nvidii, wykonujemy uprzednio

sudo ./Nvidia... .run --uninstall

a dopiero potem przystępujemy do w/w instalacji. Po instalacji wychodzimy z konsoli, wykonując:

sudo service gdm start

Jeśli jednak macie z tym problemy postaram się zbudować paczki. Pojawiają się tu jednak dodatkowe kwestie prawne (licencja), podobnie zresztą jak przy Brodacomie i zastanawiam się nad kwestia jej akceptacji przez użytkowników.

linux-headers-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs

linux-image-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs

broadcom-sta-modules-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_5.10.91.9.3 - błędnie działający pakiet - usunąłem go.

linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs-sta-wifi-broadcom_5.60.48.36-1.1

alsa-modules-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs

rtl8192se-linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_0014

rtl8187se-linux-2.6.32.9-ext73-f1-5.0-atom-ck-bfs_1030

linux-source-ext73-5.0 - błędne działanie skryptu - poniżej poprawiona wersja.

linux-source-ext73-5.0-atom
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam

Najpewniej nie odinstalowałeś (całkowicie !) nvidia-common ... poza tym zalecam obecnie instalację wersji kernela 5.5 ... 5.0 bazuje jeszcze na wersji kernela 2.6.32.x. Zatem proponuje instalacje nowszej wersji. Jest szybsza oraz lepiej obsługuje większą game sprzętu.

ps. w najbliższym czasie postaram się dokończyć - w pierwszej kolejności krótszą, a następnie dłuższą wersje (bardziej szczegółową) tutoriala + pliki. Obecnie ten wątek zaczyna już być na tyle szeroki, iż powinien służyć, już jedynie do dyskusji.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mazdac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: mazdac »

e X t 7 3 pisze:Witam

Najpewniej nie odinstalowałeś (całkowicie !) nvidia-common ... poza tym zalecam obecnie instalację wersji kernela 5.5 ... 5.0 bazuje jeszcze na wersji kernela 2.6.32.x. Zatem proponuje instalacje nowszej wersji. Jest szybsza oraz lepiej obsługuje większą game sprzętu.

ps. w najbliższym czasie postaram się dokończyć - w pierwszej kolejności krótszą, a następnie dłuższą wersje (bardziej szczegółową) tutoriala + pliki. Obecnie ten wątek zaczyna już być na tyle szeroki, iż powinien służyć, już jedynie do dyskusji.

Pozdrawiam.
Moja propozycja:
W pierwszym poście podaj linki do najnowszych pakietów (i ciągle je aktualizuj) pogrupowane na kategorie, np.: Jądro i sterowniki, Podsystem graficzny (X11), Inne paczki (kadu się pojawiło), Instalatory i skrypty (niepaczkowane). Jednocześnie na dalszych stronach trwać będzie dyskusja.
Gentoo ~x86_64; Ubuntu 10.10 x86_32; Android 2.2.1; OpenWRT 10.03 Backfire;
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Myślę o czymś innym. Zobaczymy, czy "Włodarze" Ubuntu.pl wyrażą na to zgodę :)

Ranger
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Ranger »

A ja się chciałbym zapytać kolegi e X t 7 3 o to czy te wszystkie modyfikacje znajdą się standardowo w nowej wersji Ubuntu (10.04)? Domyślam się, że jeżeli już to w wersji netbookowej. 8) Czy będzie również zamontowana tam automatyczna ich aktualizacja? Po paru tygodniach dogłębnego użytkowania Linuxa zrozumiałem, że do niektórych jego elementów lepiej się nie dotykać. :mrgreen: A jak widzę, ludzie przeróbki chwalą, to czemu ich nie rozpowszechnić? :roll:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kolego Ranger ... co do 10.04, tak przewiduje szereg modyfikacji - w tym: Kernel, sterowniki, pliki konfiguracyjne ... co do integracji z wersją oficjalną ;) cóż, na chwile obecną nie jestem Developerem Canonical ;), co oczywiście skutkuje tym, że te modyfikacje nie będą stanowić integralnego elementu Dystrybucji. Postaram się już niedługo ułatwić cały proces wdrażania zmian, zarówno co do opisu - co i jak (tutorial), jak i umieszczenia wszystkich linków w jednym miejscu oraz zbudowania do nich prostych instalatorów (tu - co do miejsca publikacji - liczę na przychylność Administratorów Ubuntu.pl). Kolejnym krokiem będą repozytoria - via Launchpad. Oczywiście najistotniejszym czynnikiem jest tu czas ... którego ciągle, jak na lekarstwo. Jednak, jak zawsze staram się realizować swoje założenia. Zapewne nie uniknę ponownie opóźnienia, ale na pewno postaram się zrobić to co już obiecałem.

Pozdrawiam

EDIT:
Zbudowałem i testuje nową wersje kernela 2.6.33.3-ext73-f1-5.6-atom-cfs oraz 2.6.33.3-ext73-f1-5.6-K8-cfs. W związku z prośbą jednego z Użytkowników, dodałem obsługę systemu plików HFS (Macintosh) oraz rozszerzyłem liczb sterowników - zgodnie z nowymi driverami dodanymi przez Developerów Kernela. Ponadto kernel będzie odrobinę szybszy od ostatniej wersji - tak symbolicznie (choć już odczuwalnie) ok 5 %.

Jeśli testy nie wykażą żadnych błędów, udostępnię w najbliższych dniach, zarówno kernel, jak i sterowniki - w tym drivery Alsy 1.0.23.

Pozdrawiam

triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Użytkuję już jakiś czas kernela i mam taką refleksję. Fakt, czas się trzymania na baterii jest długi, ale komputer się strasznie zbiera, o ile jeszcze przy stanie baterii ponad połowa jako tako idzie poprzeglądać normalne strony bez bajerów, o tyle im dalej w las to koszmar. Nie wyrabia więcej jak dwie zakładki naraz w firefoxie. Nie jest to wina łącza po podłączeniu zasilania chodzi bardzo szybko. Nie mam porównania do standardowego kernela gdyż instalowałem go z myślą o wifi i nie mam jak za bardzo go sprawdzić. I moja refleksja. Na ile te ustawienia polepszające pracę na baterii obniżają moc komputera? Bo w pewnym momencie mam wrażenie że ten dłuższy czas który "dostaję" jest marnotrawiony na oczekiwanie np. załadowania strony. I wychodzę na zero. A w zasadzie to tracę bo zadanie wykonuję 1,5-3x dłużej.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

To ni jest kwestia kernela, na pewno nie bezpośrednio. Mój kernel daję jedynie możliwość skalowania częstotliwości pracy procesora. Tu podstawowe znaczenie mają nastawy cpufreqd. Jeśli używasz moich nastawów, to mogę to podkręcić.

Pozdrawiam

ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: ups5 »

e X t 7 3 pisze:Tu podstawowe znaczenie mają nastawy cpufreqd.
Pozdrawiam
Właśnie dla tego zrezygnowałem z pewnych modyfikacji, jak np. sztywnego ustawiania częstotliwości procesora bateria/zasilanie sieciowe. Ręczne ustawienie częstotliwości, w przypadku potrzeby dodatkowej mocy, nie jest jakoś specjalnie kłopotliwe. Przy pracy na baterii, akurat standardowe ustawienie procka nie jest złe dla osób które przeglądają stronki zawierające Flasha czy poprostu korzystające z kilku dość wymagających aplikacji. Tu musi być kompromis pomiędzy wydajnością (płynnością dostępu do mocy procka) a czasem pracy na baterii).
Dla osoby korzystającej głównie gedit, moc, itp. maksymalne obcinanie procka daje ten zysk, że mogą popracować dłużej bez ładowania.
Ale osoby korzystające z Firefoxa z kilkoma kartami, Rhythmboxa i Gwibbera, po prostu trafi szkag jeśli nie będą miały włączonego dynamicznego skalowania procka.
triplex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak, korzystam z cpufreqd.
Co zrobić żeby właśnie to płynnie działało? Aż tak na czasie mi nie zależy, ale toporność netbooka na baterii przyprawia mnie o... eh...
pozdrawiam

edit: Czy także praca procesora na zasileniu podlega jakiejś regulacji? Gra którą na starym laptopie <1,4 celeron, 1 GB RAM, GF7400 256VRAM> działa mi tak samo na minimalnych wymaganiach jak przy obecnym asus eee - niezbyt płynnie, wręcz pokaz slajdów, przy liczbie graczy większej jak 4-5 aktywnie czarujących na ekranie <gra to heroes of newerth, coś ala DotA>. Co ciekawe na max detalach płynność zachowana przy 2 graczach. Ewentualnie jak mógłbym podnieść wydajność w tą stronę?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem Panowie dam dodatkowo zastawy, gdzie na baterii, praca będzie zawsze w trybie "na żądanie" - od 50 - 100 %. Choć muszę przyznać, że obecne nastawy idealnie się sprawują zarówno na Asusie 1201n, jak i Lenovo s10. W przypadku pracy na baterii, proszę sprawdźcie Panowie, czy nie następuje nagłe obciążenie procesora na 99 %. Jeśli tak, to najpewniej któraś z usług związanych z laptop-mode wpadła w pętlę. Wtedy należy sprawdzić, która i zmienić konfigurację w/w.

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”