Testujemy 12.04 LTS Precise

koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: koperek18cm »

Po dzisiejszej aktualizacji usunęło mi Wine i nie mogę go ponownie zainstalować. Ktoś ma jakiś pomysł??
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

koper18cm pisze:Po dzisiejszej aktualizacji usunęło mi Wine i nie mogę go ponownie zainstalować. Ktoś ma jakiś pomysł??
Jaki komunikat się pojawia, że nie możesz zainstalować wine?
koperek18cm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: koperek18cm »

Teraz nie zobaczę, bo po drugim restarcie system się nie uruchamia, w momencie w którym pojawiał się pulpit, pojawiają się błedy dotyczące sterowników karty sieciowych. Co ciekawe, podczas częściowej aktualizacji usunęło mi przeszło 90 pakietów.

Jest jakaś możliwość aktualizacji systemu z konsoli roota?? Może to naprawią szybko.
Awatar użytkownika
misiek1928
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: misiek1928 »

Czy szanowni testujący też nie mają "Indicator Update Manager"? Tylko u mnie go nie ma, czy wycięli to w Precise? Oczywiście wiem, że samemu można o to zadbać (link), ale pytam z ciekawości.

Edit:
Wygląda na to, że umknęła mi opcja w ustawieniach lub pojawiła się niedawno:

Obrazek
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

misiek1928 pisze:Czy szanowni testujący też nie mają "Indicator Update Manager"? Tylko u mnie go nie ma, czy wycięli to w Precise? Oczywiście wiem, że samemu można o to zadbać (link), ale pytam z ciekawości.

Edit:
Wygląda na to, że umknęła mi opcja w ustawieniach lub pojawiła się niedawno:

Obrazek
Ta opcja istnieje już że ho ho :razz:
Co do update-notifiera to można ustawić, żeby nie wyskakiwało okienko update-managera tylko sama ikonka w obszarze powiadomień chyba w gconf-editor albo dconf-editor, bez konieczności instalacji dodatkowych pakietów.
Awatar użytkownika
skandyn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: skandyn »

Program Wine można już ponownie zainstalować. Poza tym chciałbym wspomnieć, że dzisiaj z aktualizacjami przyszły nowe tapety na pulpit.

Pozdrawiam. :-D
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: Shimmy »

A cóz nowego w tym Wine 1.5?
atlik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: atlik »

Właściwie to nic nowego. Przecież to nowa gałąź rozwojowa, a wine 1.4 niedawno miało swoja premierę, więc zmian właściwie nie będzie.

A pytanie co do interfejsu Unity. Czy wam też okna aplikacji robią się białe na pełnym ekranie gdy przechodzicie między innym programem, który też jest na pełen ekran ?
Awatar użytkownika
rafals1410
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: rafals1410 »

W środę zaktualizowałem z 11.10 i jak narazie poza drobnymi zmianami kosmetycznymi (kilka zmienionych kolorów przy bocznym pasku oraz przy zmianie dźwięku/jasności - mam na myśli tą ramkę wokoło paska) to żadnych zmian nie widzę. Po aktualizacji były małe problemy z Menedżerem Aktualizacji (nie mógł zainstalować jakiegoś pakietu "python" nie wiem co to) ale po wizycie na stronie z bugami problem rozwiązany.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Korzysta ktoś z samby? U mnie połączenie Samby + szyfrowany katalog domowy = straszliwe zamulenie kompa.

Proces smbd zjada 50% czasu procesora :> Do tego jeszcze flush-ecrypts ok 20-30% i mam pokaz sladów na ekranie.
Awatar użytkownika
soemtron
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: soemtron »

Potrzebuję Javy dla Rssowl i wcześniej dało się zainstalować za pomocą
sudo apt-get purge openjdk*
sudo add-apt-repository ppa:eugenesan/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer
A teraz wywala błąd i praktycznie uwala system.Bez Javy oprócz Rssowl nie uruchomimy np Jdownloadera.Wtyczka do przeglądarki bardzo ładnie się instaluje,ale w systemie nie ma Javy.Ten sposób nie działa.
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: Cubensis »

https://launchpad.net/~webupd8team/+archive/java

Wczoraj aktualizowali KDE do 4.8.2. Chodzi jeszcze lepiej niż wcześniej :)
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

soemtron pisze:Potrzebuję Javy dla Rssowl i wcześniej dało się zainstalować za pomocą
sudo apt-get purge openjdk*
sudo add-apt-repository ppa:eugenesan/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer
A teraz wywala błąd i praktycznie uwala system.Bez Javy oprócz Rssowl nie uruchomimy np Jdownloadera.Wtyczka do przeglądarki bardzo ładnie się instaluje,ale w systemie nie ma Javy.Ten sposób nie działa.
Mi wszystkie aplikacje włącznie z JDownloaderem świetnie chodzą na OpenJDK.

P.S. JAVE Oraclową pobiera się i instaluje najlepiej ze strony producenta.

-- 06 kwi 2012 17:51 --
Shimmy pisze:A cóz nowego w tym Wine 1.5?
http://www.winehq.org/news/

-- 06 kwi 2012 18:03 --

A więc kilka słów co u mnie. Na swoim laptopie produkcyjnym zainstalowałem Xubuntu 12.04. Wszystko działa ładnie. Brak jednak było w katalogu domowym pliku .bashrc, przez co dopełnianie komend TABem nie działało. Wrzuciłem więc ten plik z innej instalacji Ubuntu i wszystko śmiga. Moja grafika to Intel GMA X4500. Jestem pod wrażeniem sterowników. Zgodnie z opinią Intela:
http://intellinuxgraphics.org/h264.html
mam akcelerację Video. Niestety na razie tylko do filmów kodowanych kodekiem z rodziny MPEG-2.
Ponadto po instalacji S3TC jestem w stanie uruchomić Enemy Territory Quake Wars. Niestety bug PulseAudio zgłoszony już 2 lata temu nadal jest obecny w najnowszym Ubuntu i mam 30 sekundowe opóźnienia dźwięku:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/577727

Próbowałem też zainstalować Lubuntu na archaicznym laptopie Pentium III, 256MB RAM. Instalator za każdym razem się wieszał przy kopiowaniu plików. Nie poddałem się jednak i pobrałem Ubuntu minimal:
http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/ ... s/netboot/
Tu też nie było łatwo. Żeby instalator przeszedł wykrywanie sprzętu trzeba było odłączyć kartę Wi-Fi na złączu PCMCIA. Ponadto jeżeli zmieniło się nazwę hosta z domyślnego "ubuntu" to instalator też się zawieszał.
Jednak pokonałem te wszystkie przeciwności losu. Zainstalowałem Ubuntu Minimal, doinstalowałem LXDE i komputer na prawdę spoko śmiga. Uważam, że Lubuntu jest godnym polecenia rozwiązaniem dla sterogo sprzętu. Szkoda tylko, że na etapie Beta 2 ciągle są aż takie problemy z jego instalacją.

Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
Klusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Klusek »

No i pojawił się problem. Przestała działać hibernacja. System niby próbuje przejść w stan hibernacji, ale zawiesza się na czarnym ekranie i migającym kursorze w lewym górnym rogu. Z tego co na szybko udało mi się dowiedzieć to najprawdopodobniej jest to wina kernela, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

I zapomniał bym jeszcze, że Cheese nie chce się w ogóle uruchomić. Tak ma już od dawna niestety i nie działa od pierwszego zainstalowania.

Kod: Zaznacz cały

(cheese:7520): Gtk-WARNING **: Attempting to add a widget with type GtkImage to a GtkToggleButton, but as a GtkBin subclass a GtkToggleButton can only contain one widget at a time; it already contains a widget of type GtkLabel

(cheese:7520): Gtk-WARNING **: Attempting to add a widget with type GtkImage to a GtkToggleButton, but as a GtkBin subclass a GtkToggleButton can only contain one widget at a time; it already contains a widget of type GtkLabel

(cheese:7520): Gtk-WARNING **: Attempting to add a widget with type GtkImage to a GtkButton, but as a GtkBin subclass a GtkButton can only contain one widget at a time; it already contains a widget of type GtkLabel

(cheese:7520): Gtk-WARNING **: Attempting to add a widget with type GtkGrid to a GtkToggleButton, but as a GtkBin subclass a GtkToggleButton can only contain one widget at a time; it already contains a widget of type GtkLabel

(cheese:7520): Gtk-WARNING **: Attempting to add a widget with type GtkImage to a GtkButton, but as a GtkBin subclass a GtkButton can only contain one widget at a time; it already contains a widget of type GtkLabel
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Linuxoholic »

Hibernacja jest przereklamowana, ja wolę usypiać, a jak wyłączam na dłużej, to wolę normalnie wyłączyć, w końcu Linux się szybciutko odpala :) Z resztą ja SWAP'a nie tworze :)
Awatar użytkownika
Klusek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Klusek »

Z tym, że do usypiania potrzebujesz zasilania a ja często gęsto korzystam z laptopa bez baterii, wyłącznie na zasilaniu sieciowym. Kiedy będę chciał przenieść tak uśpionego laptopa to będę miał problem. Poza tym ja jestem tego typu człowiekiem, który lubi żeby funkcje działały skoro są ;)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Z resztą ja SWAP'a nie tworze
j a tam ma 1 Gb swapa i zero kłopotu z usypianiem przy 4 GB ramu
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

jak się sprawuje to Lubuntu Software center? :) Miałem problemy z betą Lubuntu to nie instalowałem :P
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: Linuxoholic »

Klusek pisze:Z tym, że do usypiania potrzebujesz zasilania a ja często gęsto korzystam z laptopa bez baterii, wyłącznie na zasilaniu sieciowym. Kiedy będę chciał przenieść tak uśpionego laptopa to będę miał problem. Poza tym ja jestem tego typu człowiekiem, który lubi żeby funkcje działały skoro są ;)
No chyba że tak :) Ja wtedy wpinam baterie i przenoszę ;)
linuxozaurus pisze:j a tam ma 1 Gb swapa i zero kłopotu z usypianiem przy 4 GB ramu
Czy sie ma SWAP'a, czy się nie ma, usypianie działa idealnie :)
Awatar użytkownika
snp88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: snp88 »

Kurcze a mi uśpienie nie działa na 11.10 w ogóle sie nie wybudzał na 12.04 jest progres bo juz mi sie pokazuje pulpit ale zazwyczaj bez tapety i nic nie moge zrobić nic nie działa :( jakieś pomysły ?? co moze być nie tak
Zablokowany

Wróć do „Precise Pangolin”