Nowe Ubuntu i Asus EEE 1005ha
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Nowe Ubuntu i Asus EEE 1005ha
być może znam rozwiązanie, ale opisze jak znajdę więcej czasu.
Cóż 9.10, które minuje do roli stabilnego, po moich wstępnych testach powinno być - w mojej opinii - oznaczone, jako beta. istnieje szereg problemów, które jednak w wersji ostatecznej nie zostały wyeliminowane ... co szczerze było dla mnie "szokiem". W zasadzie miedzy wersja RC, a ostateczną nie ma żadnych zmian, a powinno być dość sporo. Znajdę czas opisze to. Myślę, ze 9.10 będzie naprawdę dobrym system ale pewnie w okolicach grudnia, może stycznia.
Cóż 9.10, które minuje do roli stabilnego, po moich wstępnych testach powinno być - w mojej opinii - oznaczone, jako beta. istnieje szereg problemów, które jednak w wersji ostatecznej nie zostały wyeliminowane ... co szczerze było dla mnie "szokiem". W zasadzie miedzy wersja RC, a ostateczną nie ma żadnych zmian, a powinno być dość sporo. Znajdę czas opisze to. Myślę, ze 9.10 będzie naprawdę dobrym system ale pewnie w okolicach grudnia, może stycznia.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
nie chce nikogo poganiać ale ciągle czekam na odpowiedź 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
Jeśli chodzi o to, to niestety nie działa :/e X t 7 3 pisze:
wejdź do /etc/modprobe.d/
tam znajduje się plik alsa-base.conf
na jego końcu dopisz:
options snd-hda-intel model=basic
najprościej w Terminalu:
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
potem restart i sprawdz konfiguracje - tu mogą być zmiany, skoniguruj na nowo i daj znać.
Voodek napisałe:
Możesz mi wyjaśnić jakie backporty, oraz skąd je mogę wziąć?Problem z mikrofonem rozwiązany. Wystarczyło zainstalowac backporty do dźwięku
Z góry dziękuje

- shahine
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
System -> Administracja -> Menedżer pakietów Synaptic.webcat pisze:
Możesz mi wyjaśnić jakie backporty, oraz skąd je mogę wziąć?
Z góry dziękuje
Zainstalowanie tych dwóch pakietów powinno wystarczyć: linux-backports-modules-alsa-karmic-generic oraz linux-backports-modules-alsa-2.6.31-14-generic.
Ponadto, gdybyś chciał korzystać ze Skype'a, to polecam Ci zainstalowanie go w wersji 2.0.0.72, którą jeszcze można pobrać, między innymi ze strony: http://www.idg.pl/ftp/linux_2804/Skype. ... buntu.html. Po zainstalowaniu wersji 2.1.0.47-1 - dostępnej na stronie twórców - przynajmniej na moim Asusie EEE 1005HA, sytuacja wyglądała tak, jakby mikrofon dalej nie działał.
EDIT:
P.S. No i oczywiście w Skype 2.0.0.72, by móc swobodnie rozmawiać z innymi użytkownikami programu, w menu Opcje -> Urządzenia dźwiękowe, zamiast "Default device (default)" należy wszędzie wybrać "HDA Intel (hw:Intel,0)".
-
- Piegowaty Guziec
Niestety w " System -> Administracja -> Menedżer pakietów Synaptic. "
nie mam tych dwóch pakietów.
Więc skąd mogę je wziąć?
Więc skąd mogę je wziąć?
- shahine
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
Odkąd ukazało się Ubuntu 9.04 zdarza się, że Synaptic nie zawsze pokazuje wszystkie dostępne pakiety. Wspomniane wcześniej dwa pliki, powinny wyświetlić Ci się - jako możliwe do zainstalowania - po wpisaniu w oknie "Szybkie wyszukiwanie" słowa: backports.webcat pisze:Niestety w " System -> Administracja -> Menedżer pakietów Synaptic. "
Więc skąd mogę je wziąć?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Swoją drogą zauwazyłem że teraz synaptic ma dziwne problemy z zaleznosciami. Przykładem jest wlasnie eee-controll. U was tez ten problem występuje?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
jak szukasz w oknie szybkiego wyszukiwania, masz 100 % pewności, że nie wyszuka wszystkich pakietów.shahine pisze:Odkąd ukazało się Ubuntu 9.04 zdarza się, że Synaptic nie zawsze pokazuje wszystkie dostępne pakiety. Wspomniane wcześniej dwa pliki, powinny wyświetlić Ci się - jako możliwe do zainstalowania - po wpisaniu w oknie "Szybkie wyszukiwanie" słowa: backports.
-
- Piegowaty Guziec
Jeśli chodzi o mikrofon i te backports, to spróbuję, jak tylko uporam się z nowym problemem, który jest znacznie gorszy.
Mianowicie, dzisiaj pojawiła mi się informacja że jest dostępnych kilka aktualizacji, oczywiście zgodziłem się by system pobrał co chciał i by to zainstalował.
Po tym jak to wykonał, zachciał by go zrestartował, po którym to restarcie, menu logowania było inne niż dotychczas ( było surowe, takie jak za dawnych lat - bez urozmaiceń graficznych ), po zalogowaniu się, pojawia się tylko jednolity kolor ( taki piaskowy - typowy dla ubuntu ) i nic nie ma na pulpicie, oraz nic nie da się zrobić.
Dodam tylko, że system działa poprawie ( w systemie konsolowym ).
Domyślam się że podczas aktualizacji coś poszło nie tak i dlatego system graficzny sie posypał, co mam teraz zrobić?
Na Mandriva jak coś takiego się zdarza to usuwam folder, "kde" ( na mandriva korzystam z środowiska graficznego kde ), i po usunięciu tego folderu ( z jego zawartością ) i po restarcie wszytsko wraca do normy.
Mianowicie, dzisiaj pojawiła mi się informacja że jest dostępnych kilka aktualizacji, oczywiście zgodziłem się by system pobrał co chciał i by to zainstalował.
Po tym jak to wykonał, zachciał by go zrestartował, po którym to restarcie, menu logowania było inne niż dotychczas ( było surowe, takie jak za dawnych lat - bez urozmaiceń graficznych ), po zalogowaniu się, pojawia się tylko jednolity kolor ( taki piaskowy - typowy dla ubuntu ) i nic nie ma na pulpicie, oraz nic nie da się zrobić.
Dodam tylko, że system działa poprawie ( w systemie konsolowym ).
Domyślam się że podczas aktualizacji coś poszło nie tak i dlatego system graficzny sie posypał, co mam teraz zrobić?
Na Mandriva jak coś takiego się zdarza to usuwam folder, "kde" ( na mandriva korzystam z środowiska graficznego kde ), i po usunięciu tego folderu ( z jego zawartością ) i po restarcie wszytsko wraca do normy.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
W takiej sytuacji spróbuj wybrać ponownie motyw, uprzednio przez Ciebie używany ... z reguły pomaga.
-
- Piegowaty Guziec
Próbowałem już wcześniej, nic nie pomogło... Ale spróbowałem teraz jeszcze raz i jakoś zadziałało.
Ale nie do końca jest tak pięknie :/
Mam problemy z Ark, po prostu się rozsypał... Ale po prostu przeinstaluje go i mam nadzieje że zadziała.
Panel logowania nadal jest taki dziwny ( dobrze że działa
), nie wiem jak to zrobić by był taki jak wcześniej, w opcjach logowania jest tylko możliwość ustawienia sposobu logowania.
Ogólnie cały system jakoś gorzej działa, co jakiś czas jakiś program wita mnie błędem.
Trzeba powiedzieć, że ta aktualizacja to samych problemów wniosła, a dobrego to nic :/
I teraz to nie wiem czy po prostu nie przeinstalować systemu, bo same problemy mam teraz.
P.S. Ja mam instalacje eeebuntu tą z tym jądrem gdzie nie jest obsługiwany LAN i WiFi, czy jest gdzieś do pobrania wersja z tym nowym jądrem itd. ?
Ale nie do końca jest tak pięknie :/
Mam problemy z Ark, po prostu się rozsypał... Ale po prostu przeinstaluje go i mam nadzieje że zadziała.
Panel logowania nadal jest taki dziwny ( dobrze że działa

Ogólnie cały system jakoś gorzej działa, co jakiś czas jakiś program wita mnie błędem.
Trzeba powiedzieć, że ta aktualizacja to samych problemów wniosła, a dobrego to nic :/
I teraz to nie wiem czy po prostu nie przeinstalować systemu, bo same problemy mam teraz.
P.S. Ja mam instalacje eeebuntu tą z tym jądrem gdzie nie jest obsługiwany LAN i WiFi, czy jest gdzieś do pobrania wersja z tym nowym jądrem itd. ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
którą wersje masz - 9.04, czy 9.10 ?
-
- Piegowaty Guziec
Mam wersje 9.04, ale jeśli jest już wersja 9.10 to czy na niej działa od razu już internet?
****** EDIT ******
Na stronie ubuntu, jest już 9.10 i jest tez wersja netbook, ale to nie jest to samo co eeebuntu ( mam racje )?
Ja eeebuntu pobierałem z oficjalnej strony eeebuntu.
Więc pytanie brzmi, czy ubuntu 9.10 netbook, będzie pasował do eeepc ( wiem że będzie działał, ale mi chodzi o to czy będzie dobrze wyglądał ? )
*** EDIT 2 ***
Ukazała mi się możliwość aktualizacji do wersji 9.10 , więc postanowiłem to zrobić, mam nadzieje że nic mi się nie popsuje znowu :/
****** EDIT ******
Na stronie ubuntu, jest już 9.10 i jest tez wersja netbook, ale to nie jest to samo co eeebuntu ( mam racje )?
Ja eeebuntu pobierałem z oficjalnej strony eeebuntu.
Więc pytanie brzmi, czy ubuntu 9.10 netbook, będzie pasował do eeepc ( wiem że będzie działał, ale mi chodzi o to czy będzie dobrze wyglądał ? )
*** EDIT 2 ***
Ukazała mi się możliwość aktualizacji do wersji 9.10 , więc postanowiłem to zrobić, mam nadzieje że nic mi się nie popsuje znowu :/
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
nie rób aktualizacji ! Moim zdaniem w tym przypadku (9.04 -> 9.10), jest to mocno niedopracowane. Oczywiście możesz podnająć ryzyko, tylko w takiej sytuacji musisz się liczyć z pewnymi problemami - z brakiem możliwości uruchomienia systemu włącznie. Odnośnie tego, czy 9.10 będzie działać prawidłowo na Twojej maszynie, myślę, ze tak. Tylko, że jego standardowe ustawienia - jądro oraz sterowniki intela - przynajmniej, jak dla mnie są dalekie od doskonałości. W tym przypadku poczytaj o tym, co ja proponuje.
Zatem sądzę, że masz do wyboru dwie drogi. Albo zainstalujesz moja wersje jądra dla 9.04, która zaraz udostępnie, w wątku o optymalizacji, albo instalujesz wersje 9.10 i ewentualnie także moją wersje jądra dla w/w (jeśli zależy ci na wydajności i responsywności maszyny).
Zatem sądzę, że masz do wyboru dwie drogi. Albo zainstalujesz moja wersje jądra dla 9.04, która zaraz udostępnie, w wątku o optymalizacji, albo instalujesz wersje 9.10 i ewentualnie także moją wersje jądra dla w/w (jeśli zależy ci na wydajności i responsywności maszyny).
-
- Piegowaty Guziec
No już i tak zrobiłem aktualizację.
Pod koniec zaczął krzyczeć, że ma problem z aktualizacją jądra ( tego które mi przesłałeś ), no ale jakoś system odpalił i działa ( na razie wygląda że wszystko, no ale się okaże potem ).
Patrzyłem czy mogę dodać te backporty, ale znów ich nie ma :/ i nie wiem jak je dodać.
Jest jakiś inny sposób na ich dodanie?
Pod koniec zaczął krzyczeć, że ma problem z aktualizacją jądra ( tego które mi przesłałeś ), no ale jakoś system odpalił i działa ( na razie wygląda że wszystko, no ale się okaże potem ).
Patrzyłem czy mogę dodać te backporty, ale znów ich nie ma :/ i nie wiem jak je dodać.
Jest jakiś inny sposób na ich dodanie?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
To wywal to stare jądro ! Teraz pod 9.10 ten build jest bezużyteczny. Postaw nową wersje dla 9.10, o której pisze na forum. Sądzę, że moja wersja jądra - 2.6.31.6-ext-73 może rozwiązać problem z dźwiękiem. Spróbuj i daj znać. Co do back portów, to są z reguły nowsze, dodatkowe moduły jądra (mogą to tez być inne programy). Znaleźć je możesz w repozytorium archives.xxxx dodaj go w repozytoriach synaptika (znajdują się u samej góry listy). Tylko pamiętaj te dodatkowe/nowsze moduły możesz stosować jedynie do konkretnej wersji kernela.
-
- Piegowaty Guziec
A mógł byś mi przesłać to jądro na e-mail? Albo podać skąd je mogę pobrać?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Panie Kolego webcat, linki od jakiegoś czasu daje na forum -> viewtopic.php?t=109452&page=2
Instaluj zgodnie z przedstawioną tam procedurą.
Pozdrawiam
Instaluj zgodnie z przedstawioną tam procedurą.
Pozdrawiam
- Fercik
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Witam wszystkich forumowiczów! 
Jestem całkowitym świeżakiem w środowisku linuksowym.
Niedawno sprawiłem sobie ASUSa 1005ha (H) i pożegnałem z uśmiechem na twarzy winzgrozę... Teraz mam pytanie do użytkowników tego netbooka.
Jakie Ubuntu wg Was najlepiej pasuje? W tej chwili siedzę na Ubuntu 9.10 Netbook Remix, w pierwszej kolejności zainstalowałem Eeebuntu Standard (może powinienem wybrać raczej NBR? czy Eeebuntu NBR wygląda tak samo jak Satndard?) i szczerze powiedziawszy interfejs dużo bardziej przypadł mi do gustu.
Czy Compiz Fusion dobrze się sprawuje na w/w sprzęcie (efekt kostki, falujących okien)?
Z tego co wyczytałem, gdy już się zdecyduję na wersję systemu, pewnie będę zainteresowany jądrem od e x t 7 3, bo miejscami odczuwam spowalnianie systemu...
Apropos połączenia z netem (dla tych, którzy zdecydowali się na Ubuntu 9.10 Netbook Remix), mój netbook notorycznie odmawiał wykrywania połączeń bezprzewodowych, jednak znalazłem gdzieś na forum info o programie Wicd Network Manager. Po zainstalowaniu netbook o dziwo znajduje sieci bez żadnego problemu.
Jeśli palnąłem coś głupiego, proszę o wytknięcie błędu i cierpliwe wytłumaczenie.

Jestem całkowitym świeżakiem w środowisku linuksowym.
Niedawno sprawiłem sobie ASUSa 1005ha (H) i pożegnałem z uśmiechem na twarzy winzgrozę... Teraz mam pytanie do użytkowników tego netbooka.
Jakie Ubuntu wg Was najlepiej pasuje? W tej chwili siedzę na Ubuntu 9.10 Netbook Remix, w pierwszej kolejności zainstalowałem Eeebuntu Standard (może powinienem wybrać raczej NBR? czy Eeebuntu NBR wygląda tak samo jak Satndard?) i szczerze powiedziawszy interfejs dużo bardziej przypadł mi do gustu.
Czy Compiz Fusion dobrze się sprawuje na w/w sprzęcie (efekt kostki, falujących okien)?
Z tego co wyczytałem, gdy już się zdecyduję na wersję systemu, pewnie będę zainteresowany jądrem od e x t 7 3, bo miejscami odczuwam spowalnianie systemu...

Apropos połączenia z netem (dla tych, którzy zdecydowali się na Ubuntu 9.10 Netbook Remix), mój netbook notorycznie odmawiał wykrywania połączeń bezprzewodowych, jednak znalazłem gdzieś na forum info o programie Wicd Network Manager. Po zainstalowaniu netbook o dziwo znajduje sieci bez żadnego problemu.

Jeśli palnąłem coś głupiego, proszę o wytknięcie błędu i cierpliwe wytłumaczenie.

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Wybór zależy z jednej strony od tego, co przypadnie Ci do gustu (interface), z drugiej natomiast od tego, czy chcesz mieć wersje już sprawdzoną (Ubuntu 9.04), czy też wersje najnowszą (Ubuntu 9.10), ale obarczoną jeszcze szeregiem błędów. Tak, czy owak abu wszystko działało jak należy (w tym właśnie Compiz), zmuszony będziesz do podjęcia pewnych kroków, o których piszę na forum - w tym zainstalowanie nowej wersji jądra, zmiany w, albo wręcz wstawienie brakującego xorg.conf i inne. Zatem, aby wszystko działało wręcz idealnie, będziesz "zmuszony" podjąć działania o jakich piszę. Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam