W przypadku polskiej wersji językowej miałem na myśli sytuacje w której mógłbym wykupić licencję na już istniejącą wersję językową (z Airline Tycoon Evolution), ponieważ przygotowanie polskiej wersji językowej dla gier które jej nie posiadają w ogóle wiąże się z bardzo dużymi kosztami które mogą się zwrócić przy sprzedaży ok 1000-1500 sztuk (w wersji kinowej 500-600 sztuk).Witch Lady pisze:Ale jak pisałam wcześniej, grałam na Windowsa w ATMoim zdaniem nie ma sensu robić polskiej wersji dla tak mało skomplikowanej gry.
A ile już sztuk AT sprzedałeś?
Nie mogę podać dokładnych danych ilościowych.
Możesz zapoznać się z listą najczęściej kupowanych gier, niedługo dane zostaną zaktualizowane.
Przedstawię to w skrócie ponieważ temat ten był poruszany.Witch Lady pisze:
Jeśli jakie gry się sprzedają? Pytam serio, jestem ciekawa. Na jakiej zasadzie powstają wersje dla Linuksa gier windowsowych? Ja bym tam wolała Settlersów.
Idealnym i sensownym rozwiązaniem jest sytuacja w której firma portująca np. LGP uzyskuje pozwolenie od producenta/wydawcy gry na portowanie bez konieczności wykupienia wcześniej licencji, w tej sytuacji LGP portuje grę na własny koszt, opłaty licencyjne na rzecz producenta/wydawcy gry oraz zysk LGP jest czerpany z sprzedaży wersji na Linuksa. Niestety takie rozwiązanie jest stosowane bardzo rzadko, najczęściej za sam dostęp do kodu źródłowego trzeb zapłacić bardzo dużo za licencję. Dlatego sprzedaż jest bardzo ważna, dzięki dobrym wynikom sprzedaży, takie firmy jak LGP mogą wykupić licencji i wykonać port gry.
Gry których wydawcą jest firma UbiSoft nie będą posiadać wersji na Linuksa ze względu bardzo negatywnego/wrogiego nastawienia tej firmy do Linuksa.
Rozumiem, że masz wątpliwości odnośnie gry Software Tycoon, napisz na priv to może znajdzie się jakieś rozwiązanie.Witch Lady pisze:
Żeby zagrać w grę, trzeba ją najpierw kupić. A nie kupię gry, póki w nią nie zagram.![]()