Tlen oficjalnie na Linuksa!

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Tlen oficjalnie na Linuksa!

Post autor: uncleho »

Ja używam tlena pod linuxem ubuntu od czasu ukazania się pierwszej bety tego programu i przyznaję że czyszczenie okienka rozmowy bardzo drażni ale jest jeszcze jedna poważna wada. Zaskoczony jestem obsługą czatów tlena. Nie ma bardzo wielu opcji jak ignorowanie użytkownika co jest bardzo uciążliwe szczególnie kiedy trafia się osioł flodujący pokój. Zadziwia mnie że jedna z usług samego zleceniodawcy stworzenia programu nie jest obsługiwana zwyczajnie w pełnym zakresie.

Mam jeszcze jedno pytanie i proszę o wyrozumiałość bo za nic nie umiem w sobie odkryć talentu informatycznego :D Czy można stworzyć ultralekką dystrybucję mającą zamiast środowiska graficznego odpalający się automatycznie na całym ekranie komunikator? Może być tlen lub pidgin. Wiem że to offtopic ale wiem że ten temat jest czytany często i to przez ludzi którzy znają linux'a jak własną kieszeń.

P.s. Próbowałem używać myTribe... Na windows działo nawet nieźle nie licząc jego zasobożerności natomiast pod linuxem szczerze mówiąc próba instalacji spełzła na niczym a nawet nastręczyła problemów wynikających ze zmian bibliotek.
Lamer prosi o wyrozumiałość.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: Heos »

Zrobić zawsze można. Tylko jaki będzie sens takiej dystrybucji?
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

uncleho pisze:...... i przyznaję że czyszczenie okienka rozmowy bardzo drażni ale jest jeszcze jedna poważna wada.
Jest opcja w ROZMOWA/pytaj przed wyczyszczeniem okna rozmowy
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Foka0111 pisze:Jest opcja w ROZMOWA/pytaj przed wyczyszczeniem okna rozmowy
Niby jest, ale to nie od niej zależy, że okno rozmowy czyści się samoczynnie co jakiś czas. Błąd programu, który nie został jeszcze rozwiązany. :x
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: menthosh »

To nie błąd a ułatwienie. Zmienisz to w opcjach przy pierwszym uruchomieniu :)
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Shevchenko1987 pisze:Niby jest, ale to nie od niej zależy, że okno rozmowy czyści się samoczynnie co jakiś czas. Błąd programu, który nie został jeszcze rozwiązany. :x
Do dziś uruchomiłem co najmniej kilka razy kompa,kilkanaście razy tlena (testowanie :-D )
i nadal mam w oknie rozmowy z kontaktami całą konwersację,mimo zmiany skórek, itp.
Coś masz nie tak,coś ci pozostało po jakiejś starej wersji z tym bugiem.
I dlatego ja co jakiś czas robię kopie Clonezillą , przypinam datę i hop na drugi komp. coś jak maszyna czasu w MAC.
Nauczył mnie tego Windows
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Heos pisze:Zrobić zawsze można. Tylko jaki będzie sens takiej dystrybucji?
Po pierwsze mam kilka starszych laptopów na których odpalenie takiej dystrybucji odciążyło by głównie używany.
Po drugie... Gdyby taką dystrybucję zrobić na procesory ARM (a myślę że jest to możliwe skoro są dystrybucje na te procesory i piszesz że można stworzyć taką dystrybucję) to z tanich netbooków z chin dostępnych na allegro można by zrobić świetne narzędzie komunikacyjne. Oczywiście ściśle do określonych zadań :) Przypuszczam nawet że wielu ludzi mających wifi w pracy a nie mających możliwości instalowania czegoś na kompie służbowym zainteresowało by się takim właśnie rozwiązaniem :)
Jeśli umiesz zrobić to zrób :) Myślę że nawet użytkownicy tego forum pobrali by ISO chętnie.
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Heos »

Łatwo powiedzieć "zrób" dla mnie taka dystrybucja nie ma kompletnie zasadności istnienia. W pracy niech się zajmą lepiej pracą, zrobią przysługę wszystkim. EoO
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Awatar użytkownika
uncleho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Heos pisze:Łatwo powiedzieć "zrób" dla mnie taka dystrybucja nie ma kompletnie zasadności istnienia. W pracy niech się zajmą lepiej pracą, zrobią przysługę wszystkim. EoO
Dramatyzujesz ;) Ja pracowałem do niedawna w firmie gdzie naprawdę nie miałem nic do roboty przez 8 z 12 godzinnej zmiany. Te cztery to była i tak pełna starań forma pracy polegająca na "zanim się wezmę to jeszcze zapalę" :D

A co do procesorów ARM chyba mi przyznasz rację prawda? :>
Awatar użytkownika
szpon5
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: szpon5 »

Witam serdecznie. Mam taki problem, że Tlen (sieć GG) nie widzi wiadomości odebranych. Otóż kiedy wysyłam wiadomość do kogoś, to osoba ją widzi, ale kiedy ktoś wyśle do mnie, to ja tego nie widzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”