Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
- Ubi-man
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Dzięki za wyjaśnienia i linka.
Reasumując mój HDD będzie wyglądał tak:
1) partycja ukryta (recovery toshiba)
2) C: z Vistą 105GB
3) D: z danymi 68,4GB (współdzielony)
4) E: ubuntu root / (10GB) home razem z root
5) F: ubuntu swap / (1GB)
Jeśli nie będę instalował dodatkowych programów to 10GB na root i home powinno wystarczyć?
Najbardziej boli mnie ta ukryta partycja i niepodzielne 105GB dla visty.... zastawiam się, czy mając klucz do visty wystarczy, że pożyczę od znajomych płytkę z vistą box i klucz będzie pasował? Czy sprzęt mi ruszy (wifi, kamera, czytnik sd, dvd, usb, touch pad) po instalacji z visty box?
Reasumując mój HDD będzie wyglądał tak:
1) partycja ukryta (recovery toshiba)
2) C: z Vistą 105GB
3) D: z danymi 68,4GB (współdzielony)
4) E: ubuntu root / (10GB) home razem z root
5) F: ubuntu swap / (1GB)
Jeśli nie będę instalował dodatkowych programów to 10GB na root i home powinno wystarczyć?
Najbardziej boli mnie ta ukryta partycja i niepodzielne 105GB dla visty.... zastawiam się, czy mając klucz do visty wystarczy, że pożyczę od znajomych płytkę z vistą box i klucz będzie pasował? Czy sprzęt mi ruszy (wifi, kamera, czytnik sd, dvd, usb, touch pad) po instalacji z visty box?
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Dlaczego to 105 GB jest niepodzielne ? Ja zmniejszałam partycje z Vistą . Jedyne co musiałam zrobić to po zmniejszeniu naprawić Vistę za pomocą płytki instalacyjnej. Po tej operacji vista wystartowała i dopiero później instalowałam Ubuntu.
Wydaje mi się że tylko w przypadku ruszania partycji z Vistą jest konieczność użycia płytki instalacyjnej do naprawy i prawidłowego wystartowania Visty.
Na stronie 24 tego wątku jest mój wpis jak doinstalowywałam Ubuntu do Visty.
Wydaje mi się że tylko w przypadku ruszania partycji z Vistą jest konieczność użycia płytki instalacyjnej do naprawy i prawidłowego wystartowania Visty.
Na stronie 24 tego wątku jest mój wpis jak doinstalowywałam Ubuntu do Visty.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Ja mam dosyć skomplikowaną sytuację, nie wiem gdzie napisać o niej, spróbuję w tym temacie.
Jestem użytkownikiem Windy XP, ale od jakiegoś czasu chcę 'poszerzyć horyzonty' i spróbować z Ubuntu, zabierałem się do tego już wiele razy (tak mentalnie
), ale dopiero teraz zdobyłem się na odwagę spróbowania czegoś nowego.
Generalnie to nie wiem od czego zacząć i to jest mój problem. Pierwsze pytanie brzmi, czy jest strona, na której znajdę wyłożone łopatologicznie jak krowie na rowie po kolei co i jak zrobić, żeby zainstalować Ubuntu tak, żeby mieć w razie czego jeszcze tę Windę na kompie i móc w każdej chwili do niej wrócić? Bo już wiele widziałem, ale nigdzie nie natknąłem się na prostą acz kompletną instrukcję dla, że tak powiem, debili - a takiej właśnie potrzebuję.
Z tego, co udało mi się wywnioskować z tego tematu, dysk dzieli się na partycje...
Ja mam dysk 500 GB na swoim kompie na chwilę obecną podzielony tak:
C:// Winda 30 gb
D:// gry etc. 170 gb
E:// filmy, zdjęcia, muzyka, obrazy dysków 270 gb
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś jakoś mną pokierował albo podał jakiś adres pomocny, najlepiej PL, jak będzie ENG to tez sie nie obrażę
.
Ah, i mam płytę z Ubuntu 8.10 PL.
Jestem użytkownikiem Windy XP, ale od jakiegoś czasu chcę 'poszerzyć horyzonty' i spróbować z Ubuntu, zabierałem się do tego już wiele razy (tak mentalnie

Generalnie to nie wiem od czego zacząć i to jest mój problem. Pierwsze pytanie brzmi, czy jest strona, na której znajdę wyłożone łopatologicznie jak krowie na rowie po kolei co i jak zrobić, żeby zainstalować Ubuntu tak, żeby mieć w razie czego jeszcze tę Windę na kompie i móc w każdej chwili do niej wrócić? Bo już wiele widziałem, ale nigdzie nie natknąłem się na prostą acz kompletną instrukcję dla, że tak powiem, debili - a takiej właśnie potrzebuję.
Z tego, co udało mi się wywnioskować z tego tematu, dysk dzieli się na partycje...
Ja mam dysk 500 GB na swoim kompie na chwilę obecną podzielony tak:
C:// Winda 30 gb
D:// gry etc. 170 gb
E:// filmy, zdjęcia, muzyka, obrazy dysków 270 gb
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś jakoś mną pokierował albo podał jakiś adres pomocny, najlepiej PL, jak będzie ENG to tez sie nie obrażę

Ah, i mam płytę z Ubuntu 8.10 PL.
- figa
- Zakręcona Traszka
Ja bym to zrobiła tak:
1. Uruchomić komputer za pomocą płytki LiveCD Ubuntu .
2. Za pomocą programu Gparted który znajduje się w Menu/System/Administracja/Partition Editor zmienić rozmiar partycji E / musisz na niej mieć wolne miejsce w ilości takiej jaką chcesz zwolnić / i uwolnić conajmniej 30 GB / lepiej więcej jak chcesz dłużej bywać na Ubuntu i instalować więcej programów /.
Wykonujesz to za pomocą polecenia Resize / podświetlasz partycje prawy klik na niej i Resize - ustalasz wielkość nową i zwróc uwagę żebyś zwolnił miejsce na końcu partycji a nie na początku - tak dla porządku na dysku /
3. Na zwolnionym miejscu utworzyć partycje rozszerzoną a na niej 3 partycje dla Ubuntu.
4. Uwaga - chyba lepiej ściagnąć sobie nową wersję Ubuntu 9.04 jest szybsza i powinna obsługiwac więcej sprzętu.
5. Jeśli zdecydujesz się na wersje Ubuntu 9.04 to tworzysz na tej rozszerzonej partycji 3 partycje:
a/ 10 GB na system symbol / formatujesz na ext4
b/ 19,5 GB na Home symbol Home formatujesz na ext4
c/ 500 MB na swap symbol swap formatujesz na swap
Uwaga! jesli masz zamiar hibernować komputer to na swap trzeba 1,5 GB / musisz wtedy mniej dać na Home /
Home ma byc jak największy - w nim są ustawienia programów i twoje dane.
6. Jak byś chciał jednak zainstalować Ubuntu 8.10 to musisz powyższe partycje / i Home sformatowac na ext3 bo 8,10 nie obsługuje ext4.
7. Jak już masz te partycje stworzone to wychodzisz z programu i na pulpicie masz ikonke zainstaluj - klikasz i puszczasz instalację.
8. Jak dojdziesz do podziału dysku wybierz podział ręczny , pokażą ci sie wszystkie istniejące partycje miedzy innymi te 3 nowe stworzone.
a/ Podświetlasz partycje 10 GB ext4 - wybierasz edytuj i ustawiasz odpowiednio miejsce montowania na / powyżej rodzaj partycji wybierasz ext4 z ksiegowaniem i fajkujesz formatowanie.
b/ Podświetlasz partycje 19,5 ext4 wybierasz edytuj ustawiasz odpowiednio miejsce montowania na Home, i wybierasz powyżej rodzaj partycji ext4 z ksiegowaniem.
c/ wybierasz swap i wskazujesz miejsce montowania swap i powyżej jak trzeba to rodzaj partycji swap.
Home i swap nie fajkujesz do formatowania - małe okienko trzeba postawić fajkę.
Potem puszczasz instalacje dalej - reszta jest bardzo intuicyjna.
Uwaga!! lepiej na Home jak masz to daj z 50 GB.
W linuksie bedziesz mógł zapisywać dane również na partycje windowsowe.
Po instalacji bedziesz miał okno startowe z możliwością wyboru systemu do wystartowania - Ubuntu lub XP.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=331746 tu jeszcze trochę wiedzy na ten sam temat
1. Uruchomić komputer za pomocą płytki LiveCD Ubuntu .
2. Za pomocą programu Gparted który znajduje się w Menu/System/Administracja/Partition Editor zmienić rozmiar partycji E / musisz na niej mieć wolne miejsce w ilości takiej jaką chcesz zwolnić / i uwolnić conajmniej 30 GB / lepiej więcej jak chcesz dłużej bywać na Ubuntu i instalować więcej programów /.
Wykonujesz to za pomocą polecenia Resize / podświetlasz partycje prawy klik na niej i Resize - ustalasz wielkość nową i zwróc uwagę żebyś zwolnił miejsce na końcu partycji a nie na początku - tak dla porządku na dysku /
3. Na zwolnionym miejscu utworzyć partycje rozszerzoną a na niej 3 partycje dla Ubuntu.
4. Uwaga - chyba lepiej ściagnąć sobie nową wersję Ubuntu 9.04 jest szybsza i powinna obsługiwac więcej sprzętu.
5. Jeśli zdecydujesz się na wersje Ubuntu 9.04 to tworzysz na tej rozszerzonej partycji 3 partycje:
a/ 10 GB na system symbol / formatujesz na ext4
b/ 19,5 GB na Home symbol Home formatujesz na ext4
c/ 500 MB na swap symbol swap formatujesz na swap
Uwaga! jesli masz zamiar hibernować komputer to na swap trzeba 1,5 GB / musisz wtedy mniej dać na Home /
Home ma byc jak największy - w nim są ustawienia programów i twoje dane.
6. Jak byś chciał jednak zainstalować Ubuntu 8.10 to musisz powyższe partycje / i Home sformatowac na ext3 bo 8,10 nie obsługuje ext4.
7. Jak już masz te partycje stworzone to wychodzisz z programu i na pulpicie masz ikonke zainstaluj - klikasz i puszczasz instalację.
8. Jak dojdziesz do podziału dysku wybierz podział ręczny , pokażą ci sie wszystkie istniejące partycje miedzy innymi te 3 nowe stworzone.
a/ Podświetlasz partycje 10 GB ext4 - wybierasz edytuj i ustawiasz odpowiednio miejsce montowania na / powyżej rodzaj partycji wybierasz ext4 z ksiegowaniem i fajkujesz formatowanie.
b/ Podświetlasz partycje 19,5 ext4 wybierasz edytuj ustawiasz odpowiednio miejsce montowania na Home, i wybierasz powyżej rodzaj partycji ext4 z ksiegowaniem.
c/ wybierasz swap i wskazujesz miejsce montowania swap i powyżej jak trzeba to rodzaj partycji swap.
Home i swap nie fajkujesz do formatowania - małe okienko trzeba postawić fajkę.
Potem puszczasz instalacje dalej - reszta jest bardzo intuicyjna.
Uwaga!! lepiej na Home jak masz to daj z 50 GB.
W linuksie bedziesz mógł zapisywać dane również na partycje windowsowe.
Po instalacji bedziesz miał okno startowe z możliwością wyboru systemu do wystartowania - Ubuntu lub XP.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=331746 tu jeszcze trochę wiedzy na ten sam temat
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Bardzo dziękuję, figa.
Jutro przystępuję do działania, mam jednak pytanie ostatnie - czy jesli zrobię wszystko dokładnie tak, jak opisałaś, nie ma raczej takiej możliwości, żeby mi 'wsiorbało' gdzieś XP i nie będzie problemu z jego odpaleniem po takiej instalacji ubuntu? (mam innych użytkowników komputera, którzy chcą zostać na XP)
Jutro przystępuję do działania, mam jednak pytanie ostatnie - czy jesli zrobię wszystko dokładnie tak, jak opisałaś, nie ma raczej takiej możliwości, żeby mi 'wsiorbało' gdzieś XP i nie będzie problemu z jego odpaleniem po takiej instalacji ubuntu? (mam innych użytkowników komputera, którzy chcą zostać na XP)
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Łopatologia jest też tu:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 ... ja+systemu
Figa
Wersję 9.04 postawiłbym jednak na ext3.
hakuz ma płytkę z 8.10 i na początek pewnie nie będzie kombinował z wersją tylko zainstaluje tą, którą ma.
Przed zmniejszeniem partycji wcześniej ją zdefragmentuj!
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 ... ja+systemu
Figa
Ja zaproponowałbym jednak 8.04. Moim zdaniem to wersja sprawiająca najmniej kłopotów już po instalacji.Uwaga - chyba lepiej ściagnąć sobie nową wersję Ubuntu 9.04 jest szybsza i powinna obsługiwac więcej sprzętu.
Wersję 9.04 postawiłbym jednak na ext3.
hakuz ma płytkę z 8.10 i na początek pewnie nie będzie kombinował z wersją tylko zainstaluje tą, którą ma.

Przed zmniejszeniem partycji wcześniej ją zdefragmentuj!
- figa
- Zakręcona Traszka
Przechodzę po kolei z wersji na wersje i obecnie mam 9.04 i nie miałam z niczym żadnych problemów tak więc optuję za 9.04Ja zaproponowałbym jednak 8.04
Z tym mogę się zgodzić choć na ext 4 które jest nowym formatem Ubuntu działa szybciej - kwestia wyboru .Wersję 9.04 postawiłbym jednak na ext3.
Można aby wilk był syty i owca cała sformatować partycję / systemową na ext4 a Home na ext3 wtedy w razie jakichś problemów z ext4 można przeinstalować sam system i zmienić format partycji na ext3 a Home nie ruszać przy reinstalacji systemu .
Nigdy mi się nie zdarzyło aby "wcięło" windowsa XP a w twoim przypadku partycji systemowej XP wcale nie ruszasz więc tym bardziej nie powinno się nic stać.żeby mi 'wsiorbało' gdzieś XP i nie będzie problemu z jego odpaleniem po takiej instalacji ubuntu? (mam innych użytkowników komputera, którzy chcą zostać na XP)
No i możesz faktycznie posłuchać rady arsima i zdefragmentować partycję E przed jej zmniejszaniem aby uporządkować dysk.
No i ważna sprawa ale to chyba oczywiste - nie zaznaczać fajki formatowania na innych partycjach jedynie na partycji 10 GB przeznaczonej na / czyli system !!
- vidar
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
będę włąścicielem nowego dysku o pojemności d 500 gb chcę 2 systemy xp i pingwinka jak to podzielić i czym ??
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
Najpierw zainstaluj Windowsa. Podczas instalacji daj mu czego potrzebuje (nie znam się na Windowsie - jakbym nie zrobił to zawsze mi coś nie pasowało) a resztę dysku pozostaw jako obszar nieprzydzielony czy coś w tym stylu.
Ubuntu widzi partycje windowsowe. Windows nie widzi partycji linuksowych.
Teraz zainstaluj Ubuntu.
Jeżeli lubisz Linuksa i robisz na nim dużo rzeczy - to na /home daj dużo. Bardzo dużo. Tam się bardzo wygodnie gromadzi wszystko.
Jak siedzisz często na Windowsie to trzymaj dane na partycjach windowsowych.
Niezdecydowany - 300 Gb Windows i 200 Gb Linux.
Po instalacji w Ubuntu zrób:
Spróbuj wejść na dysk windowsowy a potem wpisz w terminalu to:
Jak masz 2 lub więcej partycji windowsowych to rób to samo tylko w komendzie kolejno disk1, disk2 itd.
Ustawianie który system ma się włączać domyślnie:
Jeżeli chcesz mieć domyślnie Windowsa przy starcie:
Masz tam gdzieś na początku słowo default i liczbę. Ta liczba to numer pozycji z listy systemów przy włączaniu komputera, który włącza się automatycznie.
Ubuntu widzi partycje windowsowe. Windows nie widzi partycji linuksowych.
Teraz zainstaluj Ubuntu.
Nie ruszaj partycji windowsowych.Adam326 pisze:No to tak:
Podczas instalacji wybierz ręczne partycjonowanie.
3. Partycja swap - 512 mb, system plików swap, użyj jako swap/przestrzeń wymiany (niepotrzebne skreślić). Bez niej system może być niestabilny.
4. Partycja na system i aplikacje - 15 Gb wystarczy w zupełności, jak bardzo oszczędzasz miejsce to zrób 8 Gb. System plików ext4, punkt montowania /
5. /home - partycja na z Twoimi ustawieniami - bardzo dobrze jest ją mieć bo przy reinstalacji Ubuntu lub przejściu na innego Linuksa zostaną Twoje ustawienia z systemu i aplikacji. System plików ext4, punkt montowania /home. Na same ustawienia i aplikacje z Windowsa zainstalowane na Linuksie poprzez Wine - kilka gigabajtów możesz dać.
Jeżeli lubisz Linuksa i robisz na nim dużo rzeczy - to na /home daj dużo. Bardzo dużo. Tam się bardzo wygodnie gromadzi wszystko.
Jak siedzisz często na Windowsie to trzymaj dane na partycjach windowsowych.
Niezdecydowany - 300 Gb Windows i 200 Gb Linux.
Po instalacji w Ubuntu zrób:
Spróbuj wejść na dysk windowsowy a potem wpisz w terminalu to:
Kod: Zaznacz cały
sudo chmod -R 777 /media/disk
Ustawianie który system ma się włączać domyślnie:
Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Masz tam gdzieś na początku słowo default i liczbę. Ta liczba to numer pozycji z listy systemów przy włączaniu komputera, który włącza się automatycznie.
Linux is GREAT!
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
@vidar
1. Partycja podstawowa z Windowsem ok. 100 GB (NTFS)
2. Partycja podstawowa z Linuksem (ext3 lub ext4)
>logiczna swap rozmiar... (doczytaj w
lub podaj jaki masz sprzęt)
>logiczna /ok. 15 - 20 GB
>logiczna /home ok. 100 lub więcej GB.
3. Partycja podstawowa (NTFS) - reszta dysku
Możesz tutaj trzymać filmy, muzykę, zdjęcia itp. Widoczna (możliwość odczytu i zapisu) z obu systemów.
Co do wielkości partycji sam musisz zdecydować czy to dużo, czy mało.
Ja Pingwina trzymam na 20,5 GB i jest ok. Wszelkie filmy itd. mam na NTFS.
Uruchom Linuksa z płytki.
Następnie System>Administracja>Partition Editor lub GParted
Podziel dysk na partycje.
Restart.
Płytka z Windą.
Zainstaluj XP.
Potem znów Livecd.
Zainstaluj Linuksa.
I ciesz się życiem
Polecam link, który podałem cztery posty wyżej. Masz tam omówioną instalację Ubuntu mając już XP oraz GParted (może starsza wersja, ale raczej nie powinno być problemów ze zrozumieniem)
1. Partycja podstawowa z Windowsem ok. 100 GB (NTFS)
2. Partycja podstawowa z Linuksem (ext3 lub ext4)
>logiczna swap rozmiar... (doczytaj w

>logiczna /ok. 15 - 20 GB
>logiczna /home ok. 100 lub więcej GB.
3. Partycja podstawowa (NTFS) - reszta dysku
Możesz tutaj trzymać filmy, muzykę, zdjęcia itp. Widoczna (możliwość odczytu i zapisu) z obu systemów.
Co do wielkości partycji sam musisz zdecydować czy to dużo, czy mało.
Ja Pingwina trzymam na 20,5 GB i jest ok. Wszelkie filmy itd. mam na NTFS.
Nagraj płytkę Livecd z wybraną wersją Ubuntu.jak to podzielić i czym ??
Uruchom Linuksa z płytki.
Następnie System>Administracja>Partition Editor lub GParted
Podziel dysk na partycje.
Restart.
Płytka z Windą.
Zainstaluj XP.
Potem znów Livecd.
Zainstaluj Linuksa.
I ciesz się życiem

Polecam link, który podałem cztery posty wyżej. Masz tam omówioną instalację Ubuntu mając już XP oraz GParted (może starsza wersja, ale raczej nie powinno być problemów ze zrozumieniem)

- vidar
- Sędziwy Jeż
Dzięki wielkie za pomoc
jeszcze jedno pytanie czym różni się ext3 od ext4 ?? 

- arsim
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Pogoogluj 
A jaki system plików wybrać masz tu:
viewtopic.php?t=99240
Wystarczy tylko nieco poszukać na forum
Ext4 jest wyraźnie szybszy od ext3, ale obsługuje je tylko wersja 9.04. Poza tym ext4 to jeszcze nowość i może sprawiać niespodzianki (sam się przekonałem
)
Pogoogluj, poczytaj i sam wybierz.

A jaki system plików wybrać masz tu:
viewtopic.php?t=99240
Wystarczy tylko nieco poszukać na forum

Ext4 jest wyraźnie szybszy od ext3, ale obsługuje je tylko wersja 9.04. Poza tym ext4 to jeszcze nowość i może sprawiać niespodzianki (sam się przekonałem

Pogoogluj, poczytaj i sam wybierz.

- Lu-CyfeR
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Właśnie skończyłem stawiać dwa systemy na moim pececiku
Włączę się w temat i opiszę jak to załatwiłem u siebie, działa cacy
Dysk 640GB.
Primary:
1. c: - ntfs - 100 GiB - Seven (System)
Extended:
2. d: - ntfs - 320 GiB - Dane (Windows + Linux)
3. / - ext4 - 20 GiB - Ubuntu (System)
4. /home - ext4 - 10 GiB - Home
5. /dane - ext4 - 142 GiB - Dane (Linux)
6. Swap - swap - 4 GiB
Włączony odczyt/zapis NTFS na linuksie, wspólne dane na Dane (ntfs), zrobione dowiązania do Dane (ext4). Wszystko współgra i śmiga aż miło

Primary:
1. c: - ntfs - 100 GiB - Seven (System)
Extended:
2. d: - ntfs - 320 GiB - Dane (Windows + Linux)
3. / - ext4 - 20 GiB - Ubuntu (System)
4. /home - ext4 - 10 GiB - Home
5. /dane - ext4 - 142 GiB - Dane (Linux)
6. Swap - swap - 4 GiB
Włączony odczyt/zapis NTFS na linuksie, wspólne dane na Dane (ntfs), zrobione dowiązania do Dane (ext4). Wszystko współgra i śmiga aż miło

- vidar
- Sędziwy Jeż
4 giga ramu procek 2.5 GHz dual core jak dużą partycję swap zrobić ??
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
A zamierzasz hibernować system?
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
W takim razie SWAP może nie być Ci w ogóle potrzebny, ale 500mb możesz sobie dla bezpieczeństwa zrobić - takie moje zdanie.
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
- Adam326
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
Pasek ładowanie przy starcie systemu nie lubi jak nie ma swapa 

Linux is GREAT!
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
W takim razie tak jak pisał Szmitas 500 mbAdam326 pisze:Pasek ładowanie przy starcie systemu nie lubi jak nie ma swapa
Ja mam 1 GB Ram-u i właśnie taki Swap mi wystarcza w zupełności
- vidar
- Sędziwy Jeż
partycję swap zrobiłem 1 gb a pamięci ram fizycznie posiadam 4 gb i przy ladowaniu ubuntu wyświetla mi ilość 1 gb ram co jest grane za małapartycja swap jak ją powiększyć bez nowego stawiania systemu ?? Bradzo proszę opomoc