Zainstalowałem sobie przeglądarkę Shiroko (zyli firefox w wersji 3.5) używając skryptu znalezionego w tym temacie (tzn. samego skryptu nie uruchamiałem, tylko w konsoli przepisywałem poszczególne linie ze skryptu, żeby się czegoś nauczyć przy okazji). W tym samym czasie ściągnąłem ze strony mozilli fireox'a 3.5.1 dla linuksa, który po rozpakowaniu działa i jest ok, więc skasowałem shiroko (sudo apt-get remove firefox-3.5), potem jeszcze dla pewności wpisałem 'sudo apt-get autoremove', jak rozumiem wszystko zostało usunięte ? Nie ma gdzieś jeszcze pozostałości (jak w Windowsie) do usunięcia ?
Moje drugie pytanie jest jednak takie: jak i gdzie rozpakować tego firefox'a, żeby był domyslną przegladarką i włączał się z paska ? Pewnie trzeba jakieś dowiązanie stworzyć.
Trzecie pytanie jak usunąć starego firefox'a (wiecie tego 3.0.12) ? Czy może lepiej go zostawić ?
EDIT:
Może inaczej spróbuje zadać pytanie.
Ściągnąłem z strony Mozilli archiwum "firefox-3.5.2.tar.bz2", po rozpakowaniu ukazał się katalog firefox, a w nim plik firefox, który uruchamia przeglądarkę.
W Windowsie wszedłbym w panel sterowania->Dodaj/Usuń Programy->Usuń Firefox.
Następnie rozpakwane archiwum przeniósłbym do katalogu "Program Files", a na pulpicie utworzył skrót.
Jak to zrobić w Ubuntu ? Kiedy daje usuń Firefox wyskakuje komunikat, że należy go usunąć przez menedżer pakietów (nie wiem, które pakiety usunąć), gdzie się instalują też programy w Ubuntu (gdzie jest taki odpowiednik windowsowskiego 'program files'), żeby wiedzieć gdzie przenieść archiwum ? No i jak utworzyć skrót w Programach i na pasku ?
EDIT:
Ok, znalazłem odpowiedź na moje pytanie na forum Debiana.
Tu jest link gdyby ktoś jeszcze miał podobny problem.
Jak usunąć starego firefox'a ? Tego w wersji 3.0.12.