Pomijając to czy w ogóle warto (biorąc pod uwagę, że powoli kończę z tą maszyną), najpierw zrobię testy na standardowych kernelach - 3.2 i backport 3.5 z oficjalnych repozytoriów, oraz 3.7.3 z kernel PPA.e X t 7 3 pisze:Rozwiązanie które podałem, to tylko "obejście" problemu, a nie jego rozwiązanie ... widać mus być jakiś błąd w sterownikach usb w kernelu - tyle, że ujawnia się tylko an układach VIA ... a tych już jak na lekarstwo więc nie wiadomo, czy ktoś błąd zgłosił, albo kiedykolwiek zgłosi. Może jak znajdę czas to to zrobię.
[...]
Kernele stabilne wersja v22.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
- Galvatron
- Zakręcona Traszka

- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja v22.x - atom oraz K8
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
-
NetBit73
W telegraficznym skrócie, dałem radę:) e X t 7 3 dostał wczoraj wersję testową, jak przejdzie poprawnie testy to dziś podniosę wersję STABLE. Co się zmieniło:e X t 7 3 pisze: Co do "pełnej mocy" - jak mówiłem zrobię dwie wersje APM ond/ond i ond/perf ... Każdy wybierze dla siebie. Może nawet dziś to zrobię, ale nie wiem czy Kolega NetBit73 wdroży ... ale jak nie zdążymy do jutra to może w weekend się uda
.
1. Teraz program będzie sprawdzał czy jest nowa wersja skryptu na serwerze tylko za pierwszym odpaleniem w danej sesji. Będzie to weryfikować na podstawie pobranego pliku z "językami" innymi słowy, jak skasujecie plik z /tmp/land_netext/lang.sh to niejako wymusicie ściągnięcie go ponownie, oraz wymusicie sprawdzenie czy jest nowa wersja NeteXt'a 73.
2. Dodałem nowe skrypty APM, instalacja jak do tej pory. W zakładce skrypty pojawiła się opcja APM_STATUS - która pokazuje czy mamy Performancje czy Ondemand. Jeżeli jest tam myślnik "-" tzn, że nie mam APM, lub mamy jego starszą wersję. Wybranie APM_STATUS daje możliwość zmiany z performance na Ondemand i odwrtotnie. O ile pamiętam wymagany jest restart.
3. W opcji O programie (tam gdzie jest link na to forum i na mojego bloga) dodałem opcję wymuszenia sprawdzenia czy pojawiła się nowa wersja NeteXt'a73. To dla tych co mają kilkudniowe uptimy;)
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
panie NetBit czy nie dałoby się informacji z okna z pytaniem czy wygenerować logi przedstawić w polu przewijanym ( masz pasek przewijania po prawej stronie ) tak jak masz w wielu aplikacjach np moment akceptacji licencji dowolnego programu np windowsowy instalator FireFoxa.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
NetBit73
Jeżeli załatwisz to z twórcą aplikacji ZENITY, aby wdrożył taką funkcjonalność, to zadziała to automatycznie w NeteXt'73. Tak jak pisałem wcześniej, a parafrazy Twojej na moje wynurzenia nie zauważyłem, jest to EWIDENTNY BUG ZENITY!linuxozaurus pisze:panie NetBit czy nie dałoby się informacji z okna z pytaniem czy wygenerować logi przedstawić w polu przewijanym ( masz pasek przewijania po prawej stronie ) tak jak masz w wielu aplikacjach np moment akceptacji licencji dowolnego programu np windowsowy instalator FireFoxa.
To co na ten moment jest możliwe, to pominięcie tego okna i od razu generowanie plików textowych.
Kto za ?
Kto przeciw?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2013, 09:08 przez NetBit73, łącznie zmieniany 2 razy.
- witek
- Wytworny Kaczor

- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
I ja też mam zachciankę dotyczącą instalatora
w skryptach eXt73 jest informacja czy dany skrypt jest zainstalowany czy nie. Czy taką samą funkcjonalność można by wdrożyć w polu sterowniki, czyli podawałby czy sterownik jest zainstalowany?
-
NetBit73
W sumie pewnie można:) Nie mam tych grafik, więc chwilę mi zajmie bo będę potrzebował info od e X t 7 3 co zwracają zapytania, żeby to zrobić dobrze. Pomyślę, bo pomysł dobry.witek pisze:I ja też mam zachciankę dotyczącą instalatoraw skryptach eXt73 jest informacja czy dany skrypt jest zainstalowany czy nie. Czy taką samą funkcjonalność można by wdrożyć w polu sterowniki, czyli podawałby czy sterownik jest zainstalowany?
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Co do nowych wersji APM - w przypadku maszyn mobilnych, aby zadziałała dana wersja, np. ondenad, czy performance, wystarczy po przełączeniu na nią wyjąć i włożyć wtyczkę zasilania. Jeśli chodzi o maszyny stacjonarne konieczny jest restart
. Co do sterów zapewne dałoby się tak funkcjonalność zrobić
.
Pozdrawiam
-- 25 sty 2013 09:27 --
aha a jak sterowniki broadcoma sta-wfifi [zamknięte] testowane ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-- 25 sty 2013 09:27 --
aha a jak sterowniki broadcoma sta-wfifi [zamknięte] testowane ?
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
JerryG
- Zakręcona Traszka

- Wersja Ubuntu: 24.04
Mam chwile czasu wiec zrobie backupa systemu i pobawie sie tymi sterami broadcomma poniewaz zauwazylem, ze czasami rozlacza mi neta.
Musze wylaczyc na chwile siec wifi i po wlaczeniu dziala OK
Rozlacza w sensie braku zewnetrznego neta, polaczenie z routerem jest aktywne, bo moge na niego wejsc i jemu zrobic restart, ale wtedy slysze z dolu od wspolmieszkancow, ze nie ma neta
dlatego teraz robie tylko u siebie restart wifi.
Z innej beczki: Cos mi system swiruje, przy probie kopiowania jakiegos zdania czy paru slow do Kate czy Kwrite np. ze strony potrafi zrobic mi chwilowy frezz systemu.
Nie wiem z czym powiazac, w logach nic nie widze.
KDE pobieralo ostatnio troche poprawek, moze ktoras zamiast poprawic stwarza te frezzy, wylaczenie Klippera niby pomaga ale nie do konca.
Obserwuje watek "Zawieszanie się wszelakich aplikacji, dziwne zachowanie się ubutnu 12.04"
viewtopic.php?f=127&t=164682
gdyz sa podobienstwa wystepujace takze u mnie, nawet teraz jak kopiowalem link nastapil chwilowy frezz
Musze wylaczyc na chwile siec wifi i po wlaczeniu dziala OK
Rozlacza w sensie braku zewnetrznego neta, polaczenie z routerem jest aktywne, bo moge na niego wejsc i jemu zrobic restart, ale wtedy slysze z dolu od wspolmieszkancow, ze nie ma neta
Z innej beczki: Cos mi system swiruje, przy probie kopiowania jakiegos zdania czy paru slow do Kate czy Kwrite np. ze strony potrafi zrobic mi chwilowy frezz systemu.
Nie wiem z czym powiazac, w logach nic nie widze.
KDE pobieralo ostatnio troche poprawek, moze ktoras zamiast poprawic stwarza te frezzy, wylaczenie Klippera niby pomaga ale nie do konca.
Obserwuje watek "Zawieszanie się wszelakich aplikacji, dziwne zachowanie się ubutnu 12.04"
viewtopic.php?f=127&t=164682
gdyz sa podobienstwa wystepujace takze u mnie, nawet teraz jak kopiowalem link nastapil chwilowy frezz
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
W logach nie ma żadnych błędów I/O ? Jakie usługi masz Pan aktywne ... albo lepiej co dezaktywowałeś ? W KDE wyłączone animacja dla dekoracji okna [to w "dekoracje okien"] oraz vsync w efektach ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
JerryG
- Zakręcona Traszka

Na razie wyszedl inny problem, nie mam wifi po instalacji sterownika broadcom poprzez NeteXt'73
Po restarcie zniknela zakladka Sieci bezprzewodowe, zostal tylko Ethernet-Kabel sieciowy odlaczony
Po restarcie zniknela zakladka Sieci bezprzewodowe, zostal tylko Ethernet-Kabel sieciowy odlaczony
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Daj proszę w konsoli:
Powinno zadziałać ... chyba wiem gdzie problem.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
sudo modprobe wlPozdrawiam
-
JerryG
- Zakręcona Traszka

Przez --purge nie moglem odinstalowac bo brak paczki .deb, poszlo przez Synaptic odinstalowalem
po restarcie mam wifi.
-------- Uninstall Beginning --------
Module: broadcom-sta
Version: 5.100.82.112
Kernel: 3.7.3-ext73-f1-22.0-i7-ags-cfs (x86_64)
-------------------------------------
Status: Before uninstall, this module version was ACTIVE on this kernel.
wl.ko:
- Uninstallation
- Deleting from: /lib/modules/3.7.3-ext73-f1-22.0-i7-ags-cfs/updates/dkms/
- Original module
- No original module was found for this module on this kernel.
- Use the dkms install command to reinstall any previous module version.
depmod.......
Backing up initrd.img-3.7.3-ext73-f1-22.0-i7-ags-cfs to /boot/initrd.img-3.7.3-ext73-f1-22.0-i7-ags-cfs.old-dkms
Making new initrd.img-3.7.3-ext73-f1-22.0-i7-ags-cfs
(If next boot fails, revert to initrd.img-3.7.3-ext73-f1-22.0-i7-ags-cfs.old-dkms image)
update-initramfs....
DKMS: uninstall completed.
------------------------------
Deleting module version: 5.100.82.112
completely from the DKMS tree.
------------------------------
Done.- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Przez purge tez powinno ... sprawdź proszę jeszcze raz tylko teraz wykonaj j.w. inaczej nie będę pewny, co do przyczyny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
JerryG
- Zakręcona Traszka

OK instaluje ponownie.
-- 25 sty 2013 13:48 --
Komenda nic nie zwrocila, wifi nie bylo po restarcie, ponownie odinstalowalem przy pomocy Synaptica.
Teraz z kopiowalem z /tmp plik .deb bo po zamknieciu NeteXt'73 jest usuwany, ale mimo ze probowalem z katalogu gdzie go umiescilem zrobic
zwracalo mi ze nie moze znalezc.
-- 25 sty 2013 13:48 --
Komenda nic nie zwrocila, wifi nie bylo po restarcie, ponownie odinstalowalem przy pomocy Synaptica.
Teraz z kopiowalem z /tmp plik .deb bo po zamknieciu NeteXt'73 jest usuwany, ale mimo ze probowalem z katalogu gdzie go umiescilem zrobic
sudo apt-get --purge remove broadcom-sta-dkms_5.100.82.112-8_all.deb- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
Jak komenda nic nie zwracała znaczy się, że działa = załadował moduł ... trzeba było odczekać ok. 15 sekund do 4 minut [w zależności od tego jak router szybko odświeża łącza] - ale nie restartować i net by działał. Już chyba wiem co zacz 
Nie purge absolutnie nie tak ... tak:
Pozdrawiam
Nie purge absolutnie nie tak ... tak:
sudo dpkg -P broadcom-sta-dkms...[resztę nazwy najlepiej dokończyć przez wciśniecie Tab]Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
-
suhy
Korzystając z tego ppa: https://launchpad.net/~makson96/+archive/fglrx (i tychże sterowników do starszych ATI - HD 2xxx, 3xxx i 4xxx), po instalacji najnowszego kernela stąd pojawił się problem, który spowodował nieładowanie się gnome-shell'a (dla mnie to jest katastrofa :>)
W Xorg.0.log było http://pastebin.com/c3j9HVcy
Daje też wyniki z innych komend, które mogą się okazać przydatne: http://pastebin.com/Bnyj8icv
Po instalacji kernela 3.6.x ze skryptu wszystko, wróciło do normy.
Chcę w sumie tylko wiedzieć, czy w przyszłości w nowszych kernelach będziesz się starał to naprawić i będzie to działać, czy sobie darować i zostać na tym, który teraz mam i ewentualnie aktualizować w przypadku pojawienia się nowych opartych na 3.6
W Xorg.0.log było http://pastebin.com/c3j9HVcy
Daje też wyniki z innych komend, które mogą się okazać przydatne: http://pastebin.com/Bnyj8icv
Po instalacji kernela 3.6.x ze skryptu wszystko, wróciło do normy.
Chcę w sumie tylko wiedzieć, czy w przyszłości w nowszych kernelach będziesz się starał to naprawić i będzie to działać, czy sobie darować i zostać na tym, który teraz mam i ewentualnie aktualizować w przypadku pojawienia się nowych opartych na 3.6
- e X t 7 3
- Przyjaciel

- Kontakt:
To nie kwestia kernela tylko sterowników = brak obsługi kerneli od 3.7.x w górę. Konieczne jest nałożenie odpowiednich patchy - tak jak nakładam na Catalysty 13.1.suhy pisze:...
Pozdrawiam
-
suhy
Ok, to już wszystko wiem. Dzięki za pomoc 
-
JerryG
- Zakręcona Traszka

Odczekalem nawet dluzej niz 4 minuty, gdy napisalem OK instaluje juz byl zainstalowany i robilem restart.
Wiec to nie czas wylaczenia byl przyczyna, potem zrobilem wyloguj ale bylo bez zmian -brak wifi i zrobilem pelen restart.
Po restarcie popatrzylem co sie pojawilo w /etc/modprobe.d byl tam blacklist-broadcom-sta-dkms.conf, w nim pisalo ze sterownik wl jest w konflikcie z i ponizej byly wszystkie wymienione broadcomowskie sterowniki.
Wiec to nie czas wylaczenia byl przyczyna, potem zrobilem wyloguj ale bylo bez zmian -brak wifi i zrobilem pelen restart.
Po restarcie popatrzylem co sie pojawilo w /etc/modprobe.d byl tam blacklist-broadcom-sta-dkms.conf, w nim pisalo ze sterownik wl jest w konflikcie z i ponizej byly wszystkie wymienione broadcomowskie sterowniki.
Lenovo G50
Lenovo G50
- Galvatron
- Zakręcona Traszka

- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Mam wrażenie, że w moim wypadku wykrywanie sprzętu na USB jest nie końca związane z kernelem, Sytuację częściowo poprawiło dopiero usunięcie wpisów z GRUB'a oraz, na wszelki wypadek, skryptu APM. Teraz jednak znowu mam problemy z wykrywaniem telefonu i drukarki.
-- 25 sty 2013, o 18:31 --
Ogólnie to trochę loteria, bo w trakcie jednej sesji bez problemu natychmiastowo wykrywa telefon i drukarkę, a w czasie innej ledwo albo wcale.
-- 25 sty 2013, o 18:31 --
Ogólnie to trochę loteria, bo w trakcie jednej sesji bez problemu natychmiastowo wykrywa telefon i drukarkę, a w czasie innej ledwo albo wcale.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.