Wine na 24.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: Wine na 24.04

Post autor: Newtroter »

Ech, wytrwałość jednak popłaca :) Co prawda Zuma de Luxe u mnie na Wine ne działa (prawdopodobnie chodzi o MOJĄ kartę graficzna) ale... działa ZUMA`S REVENGE !!! czyli zemsta :lol: Tak wiec: Drogi użytkowniku Windowsa który przeszedłeś na Linuxa bo Microsoft cie obraził swoja polityką pieniężną, a nie możesz pogodzić się z utrata swojej ukochanej klikanki Zuma, jest dla ciebie radosna nowina:) Trzeba wgrać Wine i z tej strony:

https://archive.org/details/zuma-deluxe ... venge-2003

ściągnąć Revenge.... mszcząc się w ten sposób na Microsofcie :) DZIAŁA !!!

Jedna jeszcze uwaga: Właściwą dla Zuma rozdzielczością ekranu jest 800x600 pikseli (prawidłowo: ppi - pixels per inch, pikseli na cal) przedszkole w końcu. W Zuma trzeba grać pelnoekranowo inaczej nie ma sensu. Normalnie w Windowsie gra sama przełącza sobie rozdzielczość ekranu na 800x600 a przy wyłączaniu zmienia z powrotem na taką jaką była. U mnie w Wine gra tego nie robi. Żeby grać w pełnym ekranie trzeba zmienić ręcznie rozdzielczość ekranu na 800x600 czyli kliknąć prawym myszy w pusty pulpit itd (dokładnie tak jak w Windowsie). Po zakończeniu zabawy trzeba w ten sam sposób przywrócić właściwą dla swojego monitora rozdzielczość. Ale to pikuś, drobna niedogodnosć. Działa ....to działa !!! :lol: :razz:

Wine ....rules !!! :-D

Po wpisaniu w konsoli polecenia

winecfg

otwiera sie formatka konfiguracji Wine. Podejrzewam ze tam da się przypisać rozdzielczość monitora do danej gry, żeby zmieniało sie samo. Może ktoś podpowie, jak to zrobić? Od razu piszę, że dodanie pliku exe gry: aplikacje/dodaj aplikacje, a następnie otwarcie zakładki grafika i zaznaczenie: emuluj wirtualny pulpit 800x600 i zatwierdzenie tego, nie daje u mnie zamierzonego efektu. Czegoś nie rozumiem albo coś robię źle.

Juz chyba wiem. Przy próbie ustawienia tego tak jak napisałem konsola wyświetla komunikat:

0130:fixme:msg:pack_message msg 14 (WM_ERASEBKGND) not supported yet

Jakiś pakiet nie jest wspierany? :) To chyba tylko u mnie.

To na koniec o śmieciach. Instalowanie windowsowskich aplikacji na Ubuntu poprzez Wine zostawia w Ubuntu śmieci. Oczywistą oczywistością jest fakt, że program instalacyjny i deinstalacyjny (jeśli są osobno) jest napisany na Windows a nie na Linux. Pierwsze co trzeba zrobić jak chcemy usunąć program w wine to uruchomić deistalator windosowej aplikacji. Albo będzie do niego skrót w wyświetl programy albo uruchomimy go z formatki "dodaj usun programy" która otworzy sie po wpisaniu w konsoli polecenia:

wine uninstaller

albo znajdziemy deinstalator w katalogu programu, zaraz napiszę gdzie on jest albo nie będzie go wcale. Gdzie są aplikacje windosowskie. Przechodzimy kolejno:

Pliki/Inne położenia/Ubuntu/home/katalog z nazwą użytkownika/.wine/drive_c/program files oraz program files (x86)

W obydwu ostatnich są katalogi z programem który chcemy usunąć. Nawet jeśli udało się wcześniej uruchomić deinstalator to struktura katalogów pozostaje. Po deinstalacji będą puste. Tak wiec szukamy deinstalatora i go uruchamiamy, jeśli wcześniej go nie uruchomiliśmy a następnie usuwamy cale katalogi z nawą usuwanego programu. Jeśli nie znaleźliśmy deinstalatora to również wywalamy cały katalog ze wszystkim, co jest w środku.

Usuwanie śmieci z "Wyświetl programy"
Cofamy się o dwa kroki do katalogu z nazwa użytkownika i otwieramy kolejno katalogi
.local/share/alikations i szukamy w nich katalogów z nazwą usuwanego programu albo plików z rozszerzeniem deskop z nawą usuwanego programu. Wszystko to usuwamy

Następnie trzeba ponownie uruchomić komputer i z wyświetl programy śmieci znikną

Na koniec możemy jeszcze sprawdzić czy po wpisaniu komendy

wine uninstaller

nazwa programu jeszcze tam istnieje. Jeśli tak jest to próbujmy go usuwać, wtedy Wine zapyta czy usunąć program z rejestru. To zakończy sprawę.

Tyle się przy okazji nauczyłem. Może komuś się przyda. Dla mnie temat Wine zamknięty. U mnie działa :) Zaznaczam, że jestem nowicjuszem i nie mam ambicji informatycznych. Jeśli coś pokręciłem, to mnie poprawiajcie.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie, tym razem do doświadczonych kolegów (znawców) odnośnie Wine. W przyszłym roku będzie nowe Ubuntu. Poczekam spokojnie aż się zaktualizuje 24.04 do nowego, 26.04 chyba, jeśli coś nie pokręciłem. Oczywiście w trakcie instalacji Wine wybrałem ze strony WineHQ wersję stosowną do swojego Ubuntu czyli tą dla 24.04. Jak 24 zamieni się na 26 to moje Wine, które mam teraz, nie będzie już odpowiednie do nowego OS. Próbowałem pytać wujka Google i dowiedziałem się, że Wine samo się nie zaktualizuje w trakcie aktualizacji systemu. Co właściwie powinienem wtedy zrobić żeby mieć Wine takie jak trzeba do nowego i niczego nie zepsuć?
auto_joker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: auto_joker »

Nie aspiruje do roli znawcy, ale w oparciu o kilkunastoletnią styczność z Ubuntu to przede wszystkim powinieneś przed aktualizacją na 26 zrobić kopię systemu oraz wszystkiego co masz na dysku. Reszta to totolotek.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

auto_joker pisze: 01 paź 2025, 09:56 Nie aspiruje do roli znawcy, ale w oparciu o kilkunastoletnią styczność z Ubuntu to przede wszystkim powinieneś przed aktualizacją na 26 zrobić kopię systemu oraz wszystkiego co masz na dysku. Reszta to totolotek.
To, że trzeba robić kopie, to już wiem. Rescuezilla opisywana w tym wątku do zrobienia kopii dysku systemowego. Jak nowy Ubuntu będzie działać to Wine mogę zainstalować powtórnie. Nie wiem tylko czy przed aktualizacją Wine deinstalować czy niczego nie ruszać.
auto_joker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: auto_joker »

Radzę Ci z przejściem na nową wersję Ubuntu trochę poczekać (z pół roku) od momentu wydania. Na początku zazwyczaj wiele rzeczy się sypie. A takie specjalistyczne to już na pewno. System trochę okrzepnie, na forach pojawią się wskazówki dotyczące rozwiązań problemów. Część ludzi wróci na jakiś czas do poprzedniego systemu bo im coś tam przestanie działać. Będziesz miał mniej szarpaniny. Tak to bywa z Ubuntu ;-)
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Trochę późno, ale odpowiem - aktualizacja systemu zazwyczaj działa dobrze i wraz z systemem aktualizują się wszystkie pakiety. Jeśli jakieś pakiety pochodzą z zewnętrznych repozytoriów to najpewniej zostaną usunięte i po aktualizacja trzeba je będzie ponownie zainstalować w wersji właściwej dla nowej wersji systemu.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Żeby dokonać aktualizacji, trzeba mieć zapas miejsca na partycji systemowej i np u mnie (30GB) brakuje tyci tyci , dysk się przepełnia i aktualizacja nie dochodzi do końca co kończy się wywróceniem systemu do góry nogami, ponieważ aktualizator nie przywraca podmienionych bibliotek na stare w trakcie próby aktualizacji, tylko zostawia tak jak skończył .
Dlatego 40GB to na chwilę obecną minimum a najlepiej 50GB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”