https://archive.org/details/zuma-deluxe ... venge-2003
ściągnąć Revenge.... mszcząc się w ten sposób na Microsofcie
Jedna jeszcze uwaga: Właściwą dla Zuma rozdzielczością ekranu jest 800x600 pikseli (prawidłowo: ppi - pixels per inch, pikseli na cal) przedszkole w końcu. W Zuma trzeba grać pelnoekranowo inaczej nie ma sensu. Normalnie w Windowsie gra sama przełącza sobie rozdzielczość ekranu na 800x600 a przy wyłączaniu zmienia z powrotem na taką jaką była. U mnie w Wine gra tego nie robi. Żeby grać w pełnym ekranie trzeba zmienić ręcznie rozdzielczość ekranu na 800x600 czyli kliknąć prawym myszy w pusty pulpit itd (dokładnie tak jak w Windowsie). Po zakończeniu zabawy trzeba w ten sam sposób przywrócić właściwą dla swojego monitora rozdzielczość. Ale to pikuś, drobna niedogodnosć. Działa ....to działa !!!
Wine ....rules !!!
Po wpisaniu w konsoli polecenia
winecfg
otwiera sie formatka konfiguracji Wine. Podejrzewam ze tam da się przypisać rozdzielczość monitora do danej gry, żeby zmieniało sie samo. Może ktoś podpowie, jak to zrobić? Od razu piszę, że dodanie pliku exe gry: aplikacje/dodaj aplikacje, a następnie otwarcie zakładki grafika i zaznaczenie: emuluj wirtualny pulpit 800x600 i zatwierdzenie tego, nie daje u mnie zamierzonego efektu. Czegoś nie rozumiem albo coś robię źle.
Juz chyba wiem. Przy próbie ustawienia tego tak jak napisałem konsola wyświetla komunikat:
0130:fixme:msg:pack_message msg 14 (WM_ERASEBKGND) not supported yet
Jakiś pakiet nie jest wspierany?
To na koniec o śmieciach. Instalowanie windowsowskich aplikacji na Ubuntu poprzez Wine zostawia w Ubuntu śmieci. Oczywistą oczywistością jest fakt, że program instalacyjny i deinstalacyjny (jeśli są osobno) jest napisany na Windows a nie na Linux. Pierwsze co trzeba zrobić jak chcemy usunąć program w wine to uruchomić deistalator windosowej aplikacji. Albo będzie do niego skrót w wyświetl programy albo uruchomimy go z formatki "dodaj usun programy" która otworzy sie po wpisaniu w konsoli polecenia:
wine uninstaller
albo znajdziemy deinstalator w katalogu programu, zaraz napiszę gdzie on jest albo nie będzie go wcale. Gdzie są aplikacje windosowskie. Przechodzimy kolejno:
Pliki/Inne położenia/Ubuntu/home/katalog z nazwą użytkownika/.wine/drive_c/program files oraz program files (x86)
W obydwu ostatnich są katalogi z programem który chcemy usunąć. Nawet jeśli udało się wcześniej uruchomić deinstalator to struktura katalogów pozostaje. Po deinstalacji będą puste. Tak wiec szukamy deinstalatora i go uruchamiamy, jeśli wcześniej go nie uruchomiliśmy a następnie usuwamy cale katalogi z nawą usuwanego programu. Jeśli nie znaleźliśmy deinstalatora to również wywalamy cały katalog ze wszystkim, co jest w środku.
Usuwanie śmieci z "Wyświetl programy"
Cofamy się o dwa kroki do katalogu z nazwa użytkownika i otwieramy kolejno katalogi
.local/share/alikations i szukamy w nich katalogów z nazwą usuwanego programu albo plików z rozszerzeniem deskop z nawą usuwanego programu. Wszystko to usuwamy
Następnie trzeba ponownie uruchomić komputer i z wyświetl programy śmieci znikną
Na koniec możemy jeszcze sprawdzić czy po wpisaniu komendy
wine uninstaller
nazwa programu jeszcze tam istnieje. Jeśli tak jest to próbujmy go usuwać, wtedy Wine zapyta czy usunąć program z rejestru. To zakończy sprawę.
Tyle się przy okazji nauczyłem. Może komuś się przyda. Dla mnie temat Wine zamknięty. U mnie działa