Wifi na ASUS A9RP-konfiguracja i instalacja sterowników

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Bzzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Wifi na ASUS A9RP-konfiguracja i instalacja sterowników

Post autor: Bzzyk »

Masz racje USB smigało wolniej bo dane kopiowałem z niego. Niestety pojawił się kolejny problem:wall: (ten laptop jest chyba przeklęty bo na stacjonarce nie miałem żadnego;p)

Bo załadowaniu sterownika własnościowego do karty graficznej (ati xpress 200) system nie startuje nawet w trybie bezpiecznym. Staje właśnie na ładowaniu ndiswrappera i tej komendy co podałeś.

Nie pamiętam dokładnie co piszę ale coś w w stylu halted itp

Chyba podobny problem co miał kolega wyżej. Dziwi mnie to bo wczesniej po restarcie smigal dopiero po instalacji innego sterownika padl na pysk system.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

o karcie graficznej - nie w tym temacie. Poszukaj, może już coś na ten temat było na forum.

Jeśli problem dotyczy karty wifi - podaj dokładnie co widać na ekranie.
Bzzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

To raczej problem wifi. Bo system staje wlasnie na ladowaniu komendy ktora mi podales wyzej (przy niej pisze cos tam Halted). Nie moge Ci jej dokladnie podac bo juz wywalilem system i jutro bede na nowo wgrywal. Po prostu zrezygnuje z tego wifi, bo widac nie jest przeznaczone mi dzialac:) moze faktycznie nowsza wersja ubuntu rozwiąze ten problem.

Pozdrawiam i Dosiego Roku.
zwierzu85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: zwierzu85 »

Witam!

U mnie pomimo dłuższych starań wifi na tym lapku nie zadziałało.
Z mojej strony jedynie mogę polecić Ci Feodrę, wszystko ładnie działa na natywnych sterownikach zd1211rw, na których również na Ubuntu powinno chodzić. Jedyny minus to słaby zasięg, także AP musi być w miarę blisko.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

W internecie czytałem, że w kernelu Fedory zastosowano pewne obejście tego problemu - wkompilowano problematyczne moduły bezpośrednio w jądro - wtedy nie ma z nimi konfliktów.

W Ubuntu też można to zrobić, ale trzeba samemu ręcznie skompilować kernel.
Bzzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

zwierzu85 pisze:Witam!

U mnie pomimo dłuższych starań wifi na tym lapku nie zadziałało.
Z mojej strony jedynie mogę polecić Ci Feodrę, wszystko ładnie działa na natywnych sterownikach zd1211rw, na których również na Ubuntu powinno chodzić. Jedyny minus to słaby zasięg, także AP musi być w miarę blisko.

Pozdrawiam
Spróbuje. Znów z Fedora miałem problem na stacjonarce bo nie chciała mi odpalić swojego instalatora graficznego (Anakondy? czy jak to się tam nazywa). Sprawdze na dniach tylko ściągnę a troche to potrwa bo w domu tylko 1 mbit:/

Efekty opisze tutaj. Pozdrawiam
sphere
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: sphere »

Witam, może problemem jest starszy bios ?! Też mam tego asusa i wifi powinno śmigać w nowym ubuntu (u mnie bez problemów nawet z LiveCD), zresztą w straszych edycjach też mi działało po wgraniu biosu 220 lub nowszego (działało bodaj od edycji 7.10 z tego co pamiętam).
Bzzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ja mam BIOS 230.

Zainstalowałem tę Fedorę i ona ma to samo co Mandriva czyli zwiesza się. Tylko Ubuntu mi chodzi bez zwiechy, oraz XP. Nie wiem czemu tak jest ale nie chce mi się w tym grzebać bo ten komp to tylko na weekendy i święta.
zwierzu85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Z Fedorą u mnie jest podobny problem, świeża instalacja chodzi bardzo wolno i zdarza sie również zawiesić, jednak po pobraniu aktualizacji system pracuje mi już stabilnie.

I jeszcze jest jedna sprawa, musisz mieć mocny sygnał, na natywnych sterownikach z tym jest problem. Ja długo walczyłem z wifi i okazało się, że wszystko miałem dobrze skonfigurowane, problemem był słaby sygnał sieci.
Bzzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ja mam router za ściana a sygnal na tym natywnym po 1-2 kreski i net slabiutko smiga. Problemem jest to ze nie umiem sciagnac aktualizacji bo sie wieszaja w polowie i amen, na MDV mam to samo, nie pasuja temu kompowi RPM i tyle. Zobacze co bedzie na Xtreme 3, ciekawi mnie czy cos zrobia dla poprawy wydajnosci i pamieciozernosci. Jak tak to pewnie na nim bede smigal bo wszystko chodzi cacy. (sprzet na MDV)
zwierzu85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Lepszego sygnału z tą kartą nie będziesz mieć na 100%, ale to wystarczy do w miarę stabilnego połączenia.
U mnie Fedora chodzi bez zarzutu, a wcześniej miałem mandrive i problemu też nie miałem.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale przy uruchamianiu do polecenia uruchamiania jądra mam dodaną komendę hpet=disable.
Bzzyk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

zwierzu85 pisze:Lepszego sygnału z tą kartą nie będziesz mieć na 100%, ale to wystarczy do w miarę stabilnego połączenia.
U mnie Fedora chodzi bez zarzutu, a wcześniej miałem mandrive i problemu też nie miałem.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale przy uruchamianiu do polecenia uruchamiania jądra mam dodaną komendę hpet=disable.
Nie pomoże. Ta komenda pomaga jak się ma BIOS nie zaaktualizowany.

Powiedz mi masz na tym laptopie takie zwiechy? W sensie, że Ci sie przywiesza na 10 s i później puszcza. Ponoć błąd fabryczny na forum ASUSa czytałem i inni też to mają. Ja właśnie przypuszczam, że przez te przywiechy pada MDV i Fedora. Na Windowsie to mi się zatrzyma ale po tych 10 sekundach puszcza. Na Ubuntu tego nie zauważyłem
zwierzu85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Nie zaobserwowałem raczej czegos takiego u siebie. Dziwne to, mi na Fedorze pracuje stabilnie, a za to z Ubuntu 8 miałem problemy...
I biosu nie uaktualniałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”