Wifi na ASUS A9RP-konfiguracja i instalacja sterowników
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Wifi na ASUS A9RP-konfiguracja i instalacja sterowników
Masz racje USB smigało wolniej bo dane kopiowałem z niego. Niestety pojawił się kolejny problem:wall: (ten laptop jest chyba przeklęty bo na stacjonarce nie miałem żadnego;p)
Bo załadowaniu sterownika własnościowego do karty graficznej (ati xpress 200) system nie startuje nawet w trybie bezpiecznym. Staje właśnie na ładowaniu ndiswrappera i tej komendy co podałeś.
Nie pamiętam dokładnie co piszę ale coś w w stylu halted itp
Chyba podobny problem co miał kolega wyżej. Dziwi mnie to bo wczesniej po restarcie smigal dopiero po instalacji innego sterownika padl na pysk system.
Bo załadowaniu sterownika własnościowego do karty graficznej (ati xpress 200) system nie startuje nawet w trybie bezpiecznym. Staje właśnie na ładowaniu ndiswrappera i tej komendy co podałeś.
Nie pamiętam dokładnie co piszę ale coś w w stylu halted itp
Chyba podobny problem co miał kolega wyżej. Dziwi mnie to bo wczesniej po restarcie smigal dopiero po instalacji innego sterownika padl na pysk system.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
o karcie graficznej - nie w tym temacie. Poszukaj, może już coś na ten temat było na forum.
Jeśli problem dotyczy karty wifi - podaj dokładnie co widać na ekranie.
Jeśli problem dotyczy karty wifi - podaj dokładnie co widać na ekranie.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
To raczej problem wifi. Bo system staje wlasnie na ladowaniu komendy ktora mi podales wyzej (przy niej pisze cos tam Halted). Nie moge Ci jej dokladnie podac bo juz wywalilem system i jutro bede na nowo wgrywal. Po prostu zrezygnuje z tego wifi, bo widac nie jest przeznaczone mi dzialac:) moze faktycznie nowsza wersja ubuntu rozwiąze ten problem.
Pozdrawiam i Dosiego Roku.
Pozdrawiam i Dosiego Roku.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
Witam!
U mnie pomimo dłuższych starań wifi na tym lapku nie zadziałało.
Z mojej strony jedynie mogę polecić Ci Feodrę, wszystko ładnie działa na natywnych sterownikach zd1211rw, na których również na Ubuntu powinno chodzić. Jedyny minus to słaby zasięg, także AP musi być w miarę blisko.
Pozdrawiam
Z mojej strony jedynie mogę polecić Ci Feodrę, wszystko ładnie działa na natywnych sterownikach zd1211rw, na których również na Ubuntu powinno chodzić. Jedyny minus to słaby zasięg, także AP musi być w miarę blisko.
Pozdrawiam
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
W internecie czytałem, że w kernelu Fedory zastosowano pewne obejście tego problemu - wkompilowano problematyczne moduły bezpośrednio w jądro - wtedy nie ma z nimi konfliktów.
W Ubuntu też można to zrobić, ale trzeba samemu ręcznie skompilować kernel.
W Ubuntu też można to zrobić, ale trzeba samemu ręcznie skompilować kernel.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Spróbuje. Znów z Fedora miałem problem na stacjonarce bo nie chciała mi odpalić swojego instalatora graficznego (Anakondy? czy jak to się tam nazywa). Sprawdze na dniach tylko ściągnę a troche to potrwa bo w domu tylko 1 mbit:/zwierzu85 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Efekty opisze tutaj. Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
Witam, może problemem jest starszy bios ?! Też mam tego asusa i wifi powinno śmigać w nowym ubuntu (u mnie bez problemów nawet z LiveCD), zresztą w straszych edycjach też mi działało po wgraniu biosu 220 lub nowszego (działało bodaj od edycji 7.10 z tego co pamiętam).
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja mam BIOS 230.
Zainstalowałem tę Fedorę i ona ma to samo co Mandriva czyli zwiesza się. Tylko Ubuntu mi chodzi bez zwiechy, oraz XP. Nie wiem czemu tak jest ale nie chce mi się w tym grzebać bo ten komp to tylko na weekendy i święta.
Zainstalowałem tę Fedorę i ona ma to samo co Mandriva czyli zwiesza się. Tylko Ubuntu mi chodzi bez zwiechy, oraz XP. Nie wiem czemu tak jest ale nie chce mi się w tym grzebać bo ten komp to tylko na weekendy i święta.
-
- Sędziwy Jeż
Z Fedorą u mnie jest podobny problem, świeża instalacja chodzi bardzo wolno i zdarza sie również zawiesić, jednak po pobraniu aktualizacji system pracuje mi już stabilnie.
I jeszcze jest jedna sprawa, musisz mieć mocny sygnał, na natywnych sterownikach z tym jest problem. Ja długo walczyłem z wifi i okazało się, że wszystko miałem dobrze skonfigurowane, problemem był słaby sygnał sieci.
I jeszcze jest jedna sprawa, musisz mieć mocny sygnał, na natywnych sterownikach z tym jest problem. Ja długo walczyłem z wifi i okazało się, że wszystko miałem dobrze skonfigurowane, problemem był słaby sygnał sieci.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ja mam router za ściana a sygnal na tym natywnym po 1-2 kreski i net slabiutko smiga. Problemem jest to ze nie umiem sciagnac aktualizacji bo sie wieszaja w polowie i amen, na MDV mam to samo, nie pasuja temu kompowi RPM i tyle. Zobacze co bedzie na Xtreme 3, ciekawi mnie czy cos zrobia dla poprawy wydajnosci i pamieciozernosci. Jak tak to pewnie na nim bede smigal bo wszystko chodzi cacy. (sprzet na MDV)
-
- Sędziwy Jeż
Lepszego sygnału z tą kartą nie będziesz mieć na 100%, ale to wystarczy do w miarę stabilnego połączenia.
U mnie Fedora chodzi bez zarzutu, a wcześniej miałem mandrive i problemu też nie miałem.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale przy uruchamianiu do polecenia uruchamiania jądra mam dodaną komendę hpet=disable.
U mnie Fedora chodzi bez zarzutu, a wcześniej miałem mandrive i problemu też nie miałem.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale przy uruchamianiu do polecenia uruchamiania jądra mam dodaną komendę hpet=disable.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie pomoże. Ta komenda pomaga jak się ma BIOS nie zaaktualizowany.zwierzu85 pisze:Lepszego sygnału z tą kartą nie będziesz mieć na 100%, ale to wystarczy do w miarę stabilnego połączenia.
Powiedz mi masz na tym laptopie takie zwiechy? W sensie, że Ci sie przywiesza na 10 s i później puszcza. Ponoć błąd fabryczny na forum ASUSa czytałem i inni też to mają. Ja właśnie przypuszczam, że przez te przywiechy pada MDV i Fedora. Na Windowsie to mi się zatrzyma ale po tych 10 sekundach puszcza. Na Ubuntu tego nie zauważyłem
-
- Sędziwy Jeż
Nie zaobserwowałem raczej czegos takiego u siebie. Dziwne to, mi na Fedorze pracuje stabilnie, a za to z Ubuntu 8 miałem problemy...
I biosu nie uaktualniałem.
I biosu nie uaktualniałem.