bluetooth - zapis przesyłanych plików
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
bluetooth - zapis przesyłanych plików
W jaki sposób spowodować, aby przesyłane przez bluetooth pliki zapisywane były w wybranym katalogu? Nigdzie nie znalazłem odpowiedniej opcji.
Jacek_M
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: bluetooth - zapis przesyłanych plików
tak
Jak korzystasz z "Współdzielenie plików przez Bluetooth" [gnome-obex-server]
1. Włączasz w konsoli
3. Zmieniasz w savedir na scieżkę jaką chcesz np /home/nazwa_uzytkownika/bluetooth
4. Zamykasz gconf-editor
Jak coś jest źle zmień savedir na poprzednią pustą wartość
English wersjon
Jak korzystasz z "Współdzielenie plików przez Bluetooth" [gnome-obex-server]
1. Włączasz w konsoli
2. Przechodzisz /apps/gnome-obex-server# gconf-editor
3. Zmieniasz w savedir na scieżkę jaką chcesz np /home/nazwa_uzytkownika/bluetooth
4. Zamykasz gconf-editor
Jak coś jest źle zmień savedir na poprzednią pustą wartość
English wersjon
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Bo domyślnie w katalogu domowym zapisuje, tak ?
Chakra Linux user.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Tak
Zapisuje w katalogu domowym ale gdy masz tam dużo plików a nie bardzo pamiętasz co wysłałeś to wtedy jest problem.
Zapisuje w katalogu domowym ale gdy masz tam dużo plików a nie bardzo pamiętasz co wysłałeś to wtedy jest problem.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Bardzo dziękuję. Działa. Na dodatek odptaszkowałem sobie każdorazowe zapytanie o akceptację. W wypadku pojedynczego pliku można wytrzymać, ale przy 197 VCF z palmtopa, to już denerwuje.
EDIT:
Nie chciałem zawracać głowy, bo myślałem, że na mojej Toshibie, gdzie mam Kubuntu 9.04 z KDE 4.2.3 problem rozwiążę przy pomocy jakiegoś "kconf-editora", ale tam niczego podobnego nie znalazłem. W czym tam zmienić ścieżkę pobierania?
EDIT:
Nie chciałem zawracać głowy, bo myślałem, że na mojej Toshibie, gdzie mam Kubuntu 9.04 z KDE 4.2.3 problem rozwiążę przy pomocy jakiegoś "kconf-editora", ale tam niczego podobnego nie znalazłem. W czym tam zmienić ścieżkę pobierania?
Jacek_M
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Faktycznie zainstalowało się bez problemu, wygląda dobrze, ale w odróżnieniu do tego standartowego, nie wykrywa mi adaptera. Pojęcia nie mam jak to możliwe, ale to fakt. Tutaj mam Ubuntu na desktopie. Zobaczę jeszcze jak sprawa ma sie na Toshibie z Kubuntu. Tam mam do wyboru dwa adaptery
Jacek_M
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
rzeczywiście dziwne ???? nie miałem takiego problemu ... jak się to objawia ... po prostu nic nie wykrywa, czy masz jakiś komunikat ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jest tak na desktopie z Ubuntu:
po instalacji Bluemana system nie rozpoznał urządzenia, wskutek czego wszystko jest na szaro. Mało tego, obecnie urządzenie nie jest rozpoznawane przez dotychczasowe oprogramowanie Bluetooth nawet po restarcie komputera.
Tak na lapku: Pomyślałem, że się popsuło. Podłączyłem do Toshiby z Kubuntu i KDE 4.2.3 z zainstalowanym przed chwilą Bluemanem i tam wszystko jest OK. Oczywiście dotychczasowy moduł, taki mini, też pracuje prawidłowo.
Trochę za mało wiem, aby sam to zrozumieć.
po instalacji Bluemana system nie rozpoznał urządzenia, wskutek czego wszystko jest na szaro. Mało tego, obecnie urządzenie nie jest rozpoznawane przez dotychczasowe oprogramowanie Bluetooth nawet po restarcie komputera.
Tak na lapku: Pomyślałem, że się popsuło. Podłączyłem do Toshiby z Kubuntu i KDE 4.2.3 z zainstalowanym przed chwilą Bluemanem i tam wszystko jest OK. Oczywiście dotychczasowy moduł, taki mini, też pracuje prawidłowo.
Trochę za mało wiem, aby sam to zrozumieć.
Jacek_M
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
spróbuj wywalić bluemana i bluetooth-applet i potem postaw od nowa bluemana ... a usługi takie jak bluetooth i avahi-deamon masz włączone ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Miałeś racje. Po tych zabiegach adapter jest aktywny, a transmisja w obie strony przebiega bez problemu. Ale żeby nie było tak do końca wspaniale, to zupełnie ignorowane są ustawienia katalogu docelowego. Ustawienia sobie, a pliki i tak lądują w /home/jacek, a nie w /home/jacek/pobieralnia. Takich ustawień dokonałem poprzez gconf-editor. Również w samym blueman ustawiłem taką ścieżkę dla usługi transfer. Same dziwolągi, ale i tak jest do przodu. Dzięki za pomoc.
Jacek_M
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
wyłącz bluemana, wywal ustawienia z gconf i ponownie uruchom bluemana ... ustaw katalog wymiany ... powinno pomóc
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
A mi ten gad nie chce wysyłać plików przez funkcje "wyślij plik".
Wcześniej miałem:
Wcześniej miałem:
i bez problemu ;/bluetooth - Bluetooth support
gnome-bluetooth - GNOME Bluetooth tools.
Więcej o mnie znajdziesz na: http://ospulse.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Chodzi o ustawienie ścieżki w Blueman - Services - FTP Server/OPP Server? Jeżeli tak, to na razie nie pomogło. Ale tam po naciśnięciu Start server nie uaktywnia się przycisk Stop server z czego wnioskuję, że server nie startuje.
Jacek_M
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
@LukAs
musisz, albo powinieneś mieć zainstalowane oprócz bluemana, następujące pakiety: Bluetooth, BlueZ, bluez-alsa, bluez-cups, bluez-gstreamer, bluez-utils, libbluetooth3, obex-data-server
instalowałem to na 8 rożnych maszynach i wszędzie oki
@Jacek
nie chodziło mi o gnome-obex-server, wywal całą konfigurację ... albo wcześniej spakuj ten katalog i wyciągnij na pulpit apotem usuń z .gconf
aha i jeszcze jedno ... najlepiej bluemana instalować przy udziale Ubuntu Tweak ... on juz dba o zachowanie wszystkich zależności i usuniecie zbędnych pakietów ...
musisz, albo powinieneś mieć zainstalowane oprócz bluemana, następujące pakiety: Bluetooth, BlueZ, bluez-alsa, bluez-cups, bluez-gstreamer, bluez-utils, libbluetooth3, obex-data-server
instalowałem to na 8 rożnych maszynach i wszędzie oki
@Jacek
nie chodziło mi o gnome-obex-server, wywal całą konfigurację ... albo wcześniej spakuj ten katalog i wyciągnij na pulpit apotem usuń z .gconf
aha i jeszcze jedno ... najlepiej bluemana instalować przy udziale Ubuntu Tweak ... on juz dba o zachowanie wszystkich zależności i usuniecie zbędnych pakietów ...