Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Neostrada, DialNet, Net24
arys85
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 08 sty 2007, 13:07
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: arys85 » 30 maja 2009, 18:15

Witam,

mam Ubuntu 9.04 i neostrade 512 podzieloną na 3 komputery. Mój problem polega na tym, że gdy rozpocznę pobieranie jakiegoś pliku na Ubuntu to "zabiera" całą przepustowość łącza do tego stopnia, że zarowno na moim komputerze jak i na pozostyałych w sieci nie można wczytać nawet google :???: Zdaję sobie sprawe ze neo 512 to nie demon predkości ale do tej pory nie mialem takiego problemu na poprzednich wersjach Ubuntu. Wiadomo jak cos pobieralem to internet chodził wolniej na innych komputerach, ale chodził! Proszę o pomoc w roziązaniu problemu :-)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Xarlith
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2007, 00:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: Xarlith » 16 lip 2009, 00:58

Odkopuję temat bo mam identyczny problem na łączu 2Mbps.
Podczas, dajmy na to, pobierania pakietów całe łącze jest zapchane i nawet żadnego zewnętrznego serwera nie da się zpingować. Na poprzednich wersjach ubuntu nie miałem tego problemu, jest na to rada?

Edit:

Odpowiem sam sobie. Tak, jest na to rada i nazywa się ona wondershaper. Więcej info tutaj.
Dis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2006, 01:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: Dis » 22 lis 2009, 21:08

Zamiast tworzyć nowy temat chyba lepiej zrobię jak odświeżę ten.

Do nowo zainstalowanego Ubuntu 9.10 dorzuciłem wondershaper-a w celu przycięcia łącza na laptopie.
Postępowałem zgodnie z HOWTO w linku powyżej, ale:

jako tako sama komenda

Kod: Zaznacz cały

sudo wondershaper wlan0 600 300
działa wyśmienicie ograniczając skutecznie przepustowość.
Niestety kiedy chciałem ustawić ogranicznik na stałe dopisując na końcu pliku:

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /etc/network/interfaces
te 2 linijki:

Kod: Zaznacz cały

up /sbin/wondershaper wlan0 600 300
down /sbin/wondershaper clear wlan0
okazało się, że limity znikają po każdorazowym restarcie.
Będę wdzięczy za wskazanie błędu jaki popełniam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cloud
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 20
Rejestracja: 16 gru 2006, 19:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: cloud » 23 lis 2009, 14:35

NetworkManager nie korzysta z pliku /etc/network/interfaces więc dodaj polecenie

Kod: Zaznacz cały

wondershaper wlan0 600 300
do pliku /etc/rc.local
ASUS Eee PC 901- adamm's kernel, marx's script
Dis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 13 gru 2006, 01:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: Dis » 23 lis 2009, 22:33

@Cloud:
Korzystam z Wicd, ale opisana prze Ciebie metoda działa w 100%, także dziękuję Ci bardzo za pomoc.

Tak poza tematem to czy istnieje możliwość sprawdzenia powiązania programów z plikami z poziomu sytemu? Czy raczej jest to wiedza powiązana z doświadczeniem?
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: Shevchenko1987 » 06 gru 2009, 08:53

Mam podobny problem. Zainstalowałem wondershaper. Po odpaleniu z konsoli działa, ale po ponownym restarcie znikają ustawienia. (Wiem, że to normalne ;-)) Również korzystam z WICD, dodałem

Kod: Zaznacz cały

wondershaper wlan0 950 200
do pliku /etc/rc.local. Teraz wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

exit 0
wondershaper wlan0 950 200
Używam Debiana Squeeze. Mam internet 1MB z TP. Gdzie dodać wpis żeby zakładało "kaganiec" przy starcie systemu?
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 2149
Rejestracja: 23 lip 2009, 08:57
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: Admc » 07 gru 2009, 19:30

Wrzuć ten skrypt do programów startowych.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
ruphert
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2009, 07:33
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: ruphert » 08 gru 2009, 07:57

Powinno być

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh -e
#
wondershaper wlan0 950 200
exit 0
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: Shevchenko1987 » 08 gru 2009, 15:28

Dzięki Panowie. Poradziłem sobie sam ;-) Wrzuciłem ten wpis do

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/rc.local
i działa.
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
marcio123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 23 lut 2010, 08:16
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: marcio123 » 03 paź 2010, 21:54

Rozumiem, że to ogranicza przepustowość dla danego interfejsu.

Czy jest możliwość ustawienia limitów dla aplikacji ?
np Transmission max 100 kB/s down?
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 817
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Warta
Kontakt:

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: Shevchenko1987 » 04 paź 2010, 18:23

Tak, poczytaj o programie

Kod: Zaznacz cały

Trickle
Ale np. programy typu Transmission mają takie ustawienia w preferencjach ;)
Huawei B618s-22d | TP-Link Archer C2600 (LEDE) | WD MyCloud 2TB | ACER Aspire V Nitro VN7-592G-53ZG (Ubuntu LTS)
marcio123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 23 lut 2010, 08:16
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: marcio123 » 04 paź 2010, 20:54

Problem polega na tym że te ograniczenia u mnie nie działają (różne 3 komputery / ubuntu 9.04 , 10.04 a obecnie 10.10)
Program w swoich statystykach pokazuje pobieranie zgodne z limitem ale fizycznie pobiera tyle ile torrent pozwala (sprawdzone w managerze i po czasie pobierania pliku)

Trickle niestety też nie działa na transmission
yoshi86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 12 wrz 2009, 16:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Ubuntu zabiera 100% przepustowości łącza

Post autor: yoshi86 » 24 sty 2011, 21:24

Witam

Mam troszkę bardziej zaawansowany problem. Potrzebuję coś jak wondershaper z tą różnicą, że ma sprawdzać co dany interwał czasowy ile jest maks łącza do wykorzystania w danej chwili i ustawiać np. 50% na upload i download w mojej stacji roboczej. To ma działać na mojej stacji roboczej nie na serwerze. Oczywiście wiem ile wynosi maksimum łącza ale nie wiem ile zużywają z tego w czasie rzeczywistym inne, korzystające w danej chwili z tego samego łącza komputery.

Jeśli nie ma czegoś łatwo spełniającego moje wymagania poproszę o pomysł czym będę mógł sprawdzać ile wyciągnie w danej chwili moje łącze to sobie napiszę skrypt w pythonie i zapuszczę crona.

Jak sprawdzić ile jest w danej chwili komputerów w sieci ethernet korzystających z tej samej bramki? Jak sprawdzić ile jest tych komputerów w sieci wifi? i najlepiej żeby przy okazji nie siać za dużo pakietów w te sieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ADSL”