Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Neostrada, DialNet, Net24
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 21 sty 2011, 19:33

igotit4free pisze:Regulamin określa dopuszczalną wielkość grafik wklejanych na forum, stosuj się do zasad.
BTW jaki jest cel dodania Firestartera do autostartu? To jest tylko graficzne narzędzie do konfiguracji iptables, które tak czy inaczej wstają z systemem.
wstaje czy nie wstaje, ja potrzebuję mieć ikonkę koło zegara, a dodanie do autostartu firestartera nie przynosi takich rezultatów jak oczekuję (problem z root)
Arcadio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2010, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: Arcadio » 21 sty 2011, 20:24

Nie wiem po co sobie życie tak utrudniacie jakimiś linnetami. Też mam tego Linuksa też mam neostradę i nie potrzeba mi się bawić w jakieś dodatkowe oprogramowanie a dodatkowo internet włącza mi się automatycznie przy każdym uruchomieniu komputera. Jeśli internet będzie Ci się łączył automatycznie nie będzie Ci potrzebna żadna ikonka na pulpicie. Takie jest moje osobiste zdanie.
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 21 sty 2011, 20:39

Arcadio pisze:Nie wiem po co sobie życie tak utrudniacie jakimiś linnetami. Też mam tego Linuksa też mam neostradę i nie potrzeba mi się bawić w jakieś dodatkowe oprogramowanie a dodatkowo internet włącza mi się automatycznie przy każdym uruchomieniu komputera. Jeśli internet będzie Ci się łączył automatycznie nie będzie Ci potrzebna żadna ikonka na pulpicie. Takie jest moje osobiste zdanie.
to jak to się ustawia, bardzo proszę o info, bo ja nie mam pojęcia
Arcadio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2010, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: Arcadio » 21 sty 2011, 20:57

Drogi kolego też mi głowę motali jakimiś UbuNeo i Linnetami. To może z jednej strony być i dobre rozwiązanie dla osoby nieco bardziej znającej się na systemach Linux. Ja nie jestem długim użytkownikiem linuxa ale ja zrobiłem to w ten sposób:

na pasku systemowym klikasz prawym myszki na "połączenia sieciowe">>>> zmodyfikuj połączenie>>>Przechodzisz w zakładkę "DSL">>> dodaj

- Nazwa Połączenia: pisz co tylko chcesz... tak się to będzie nazywać ja mam domyślnie wpisane "NeostradaTP"

- zaznaczasz okienko "łączenie automatyczne"

- Nazwa Użytkownika: wpisujesz tutaj swoją nazwę ........@neostrada.pl

- Usługa: wpisz Neostrada TP

- Hasło: to chyba jasne, że wpisujesz sobie hasło takie jakie masz do usługi neostrady ;)

- Najważniejsze jest zaznaczenie okienka "dostępne dla wszystkich użytkowników" bo nie będzie Ci się łączyć z netem

- Następnie dajesz zastosuj... potem klikasz ok... albo zamykasz to wszystko jak dodało Ci połączenie...

Ostatnią czynnością jaką musisz zrobić to na ikonie połączenia sieciowe tym razem kliknąć lewym i wybrać "Neostrada TP" chyba, że swoją usługę nazwałeś inaczej...
Przy pierwszych kilku uruchomieniach kompa możesz mieć problemy z automatycznym uruchomieniem się internetu ale u mnie po trzech powtórzeniach zaczęło się łączyć odrazu. Oczywiście mam tutaj na myśli nie konfigurowanie całego połączenia tylko poprostu lewy klik i Neostrada TP ;)

jak będziesz mieć jeszcze jakieś problemy to napisz postaram się coś poradzić. Jak się uda to też daj znać to będzie wiadomo czy działa to tylko u mnie czy może u innych też i ktoś może z tego też skorzysta;) Pozdrawiam
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 21 sty 2011, 23:17

Arcadio pisze: na pasku systemowym klikasz prawym myszki na "połączenia sieciowe">>>> zmodyfikuj połączenie>>>Przechodzisz w zakładkę "DSL">>> dodaj
no fajnie, ale jak na pasku systemowym nie ma się takiej ikonki to co i gdzie trzeba uruchomić?
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1768
Rejestracja: 07 lis 2008, 16:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: luk1don » 21 sty 2011, 23:19

gesnet pisze:no fajnie, ale jak na pasku systemowym nie ma się takiej ikonki to co i gdzie trzeba uruchomić?
Masz Ubuntu 10.04 i nie masz ikony sieci (Network Managera na pasku systemowym)...:)
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 21 sty 2011, 23:21

luk1don pisze:Masz Ubuntu 10.04 i nie masz ikony sieci (Network Managera na pasku systemowym)...:)
Bynajmniej nie żartuje. Nie mam. Prawdopodobnie nie używałem tej ikonki i pozbyłem się jej już dawno temu.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1768
Rejestracja: 07 lis 2008, 16:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: luk1don » 21 sty 2011, 23:28

gesnet pisze:Bynajmniej nie żartuje. Nie mam. Prawdopodobnie nie używałem tej ikonki i pozbyłem się jej już dawno temu.
Trochę jak z dzieckiem:) : pobaw się i dodaj go z powrotem :)
Klik na panelu lewym przyciskiem myszki i dodaj do panelu... (prawdopodobnie applet powiadamiania czy coś w tym stylu) lub w terminalu poleconko: nm-applet
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 21 sty 2011, 23:45

luk1don pisze:Trochę jak z dzieckiem:) : pobaw się i dodaj go z powrotem :)
Klik na panelu lewym przyciskiem myszki i dodaj do panelu... (prawdopodobnie applet powiadamiania czy coś w tym stylu) lub w terminalu poleconko: nm-applet
ok, nm-applet doinstałował NM i dodał ikonkę. Skonfigurowałem wg powyższych zaleceń, z jednym wyjątkiem nie da się zaznaczyć "dostępne dla wszystkich użytkowników" jest to zablokowane.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1768
Rejestracja: 07 lis 2008, 16:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: luk1don » 21 sty 2011, 23:50

Hm.. z tego co piszesz, lepiej zrób sobie restart i sprawdź czy masz tę ikonkę. Być może nie masz Network Managera w autostarcie: System - Preferencje - Programy startowe i zaptaszkuj Menedżer sieci
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 22 sty 2011, 00:46

luk1don pisze:Hm.. z tego co piszesz, lepiej zrób sobie restart i sprawdź czy masz tę ikonkę. Być może nie masz Network Managera w autostarcie: System - Preferencje - Programy startowe i zaptaszkuj Menedżer sieci
zrobiłem restart, niestety nie działa (zaznaczyłem także "dostępne dla wszystkich użytkowników" )
Arcadio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2010, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: Arcadio » 22 sty 2011, 08:34

Coś mi tutaj nie gra. Ja normalnie instalowałem sobie linuxa, potem od razu skonfigurowałem połączenie i wszystko działa. Szczerze powiem, nie mam pojęcia czemu u Ciebie nie chce działać bo powinno ... Choć najważniejsze jest co nie chce Ci działać...nie chce Ci się włączyć automatycznie Network Manager czy nie chce Cię łączyć z netem. Może przez pomyłkę wpisałeś złą nazwę użytkownika albo hasło bo powinno Ci działać. Pamiętaj o tym, że po skonfigurowaniu sieci musisz na ikonie z połączeniem sieciowym kliknąć lewym i wybrać swoje nowo skonfigurowane połączenie...
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 22 sty 2011, 16:41

Arcadio pisze:Coś mi tutaj nie gra. Ja normalnie instalowałem sobie linuxa, potem od razu skonfigurowałem połączenie i wszystko działa. Szczerze powiem, nie mam pojęcia czemu u Ciebie nie chce działać bo powinno ... Choć najważniejsze jest co nie chce Ci działać...nie chce Ci się włączyć automatycznie Network Manager czy nie chce Cię łączyć z netem. Może przez pomyłkę wpisałeś złą nazwę użytkownika albo hasło bo powinno Ci działać. Pamiętaj o tym, że po skonfigurowaniu sieci musisz na ikonie z połączeniem sieciowym kliknąć lewym i wybrać swoje nowo skonfigurowane połączenie...
Nie chce mi się łączyć z netem. Po naciśnięciu lewego przycisku nie ma nic do wyboru, tzn. nie ma tego nowo utworzonego połączenia. Wyświetla coś o połączeniach VPN, których nie mam.
Arcadio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2010, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: Arcadio » 23 sty 2011, 10:35

Pamiętaj aby połączenie skonfigurować w zakładce "DSL" a nie w "VPN" za chwilę zrobię zrzuty ekranu to może coś więcej Ci powiedzą. Poza tym klikając ppm musisz zobaczyć czy również masz zaznaczoną opcję "włącz sieć". Ale przede wszystkim sprawdź czy skonfigurowane połączenie widnieje w zakładce DSL.

Oki przygotowałem zrzuty ekranu nie będę ich opisywał bo wszystko wydaje mi się oczywiste. Natomiast jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz śmiało. Napewno wyjaśnię. Z racji tego iż zrzuty mają dość spory rozmiar nie mogę wrzucić ich tutaj. Dodałem je do archiwum, które możesz pobrać stąd: http://x7.to/f5qi4h
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 23 sty 2011, 19:15

Arcadio pisze:Pamiętaj aby połączenie skonfigurować w zakładce "DSL" a nie w "VPN" za chwilę zrobię zrzuty ekranu to może coś więcej Ci powiedzą. Poza tym klikając ppm musisz zobaczyć czy również masz zaznaczoną opcję "włącz sieć". Ale przede wszystkim sprawdź czy skonfigurowane połączenie widnieje w zakładce DSL.

Oki przygotowałem zrzuty ekranu nie będę ich opisywał bo wszystko wydaje mi się oczywiste. Natomiast jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz śmiało. Napewno wyjaśnię. Z racji tego iż zrzuty mają dość spory rozmiar nie mogę wrzucić ich tutaj. Dodałem je do archiwum, które możesz pobrać stąd: http://x7.to/f5qi4h
moja ikonka połączeń jest taka

Obrazek

lewy przycisk na ikonce, pokazuje tylko następujące opcje
Obrazek

reszta tak samo jak u Ciebie. :-x
Arcadio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2010, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: Arcadio » 23 sty 2011, 19:23

A masz podłączony kabel Ethernet?? Ja mam taką ikonkę jak nie mam podłączonego kabla. Jeśli natomias kabel masz podłączony to pewnie nie masz zainstalowanych sterowników do karty sieciowej (choć ta powinna być zainstalowana odrazu) Powiedz mi czy chcesz się połączyć przez usb czy przez ethernet?? Ja podłączyłem się przez ethernet bo przez usb mi nie działa.
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 23 sty 2011, 19:28

Arcadio pisze:A masz podłączony kabel Ethernet?? Ja mam taką ikonkę jak nie mam podłączonego kabla. Jeśli natomias kabel masz podłączony to pewnie nie masz zainstalowanych sterowników do karty sieciowej (choć ta powinna być zainstalowana odrazu) Powiedz mi czy chcesz się połączyć przez usb czy przez ethernet?? Ja podłączyłem się przez ethernet bo przez usb mi nie działa.
ja mam modem usb pod neostradą i tyle (korzystam z programu linnet jak już pisałem). Czyli po raz kolejny tłumaczę nie posiadam karty sieciowej, nie korzystam z routera, liveboxa etc.
Arcadio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2010, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: Arcadio » 23 sty 2011, 19:52

no to widzisz...i jesteśmy w domu. No to moja wina bo niedoczytałem, że nie posiadasz karty sieciowej. Gdybyś miał to łączenie się przez ethernet byłoby formalnością... Pod USB to niestety nie działa.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1768
Rejestracja: 07 lis 2008, 16:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: luk1don » 23 sty 2011, 19:53

Może to grsecurity ci blokuje ten modem :wink: (off topic)
Po prostu stwórz ten skrypt, nadaj mu uprawnienia do wykonania i dodaj do programów startowych w System - Administracja - Programy startowe...
BTW.
Ubudsl nie próbowałeś (ja używam). Tu masz paczki Ubudsl pod Lucid 64 bit:
https://launchpad.net/~ubudsl-maintaine ... _amd64.deb
https://launchpad.net/~ubudsl-maintaine ... _amd64.deb
gesnet

Odp: Łączenie z Neostradą za pomocą ikony na pulpicie

Post autor: gesnet » 23 sty 2011, 20:15

Arcadio pisze:no to widzisz...i jesteśmy w domu. No to moja wina bo niedoczytałem, że nie posiadasz karty sieciowej. Gdybyś miał to łączenie się przez ethernet byłoby formalnością... Pod USB to niestety nie działa.
dzięki za foty,

EDIT:
luk1don pisze:Może to grsecurity ci blokuje ten modem :wink: (off topic)
Po prostu stwórz ten skrypt, nadaj mu uprawnienia do wykonania i dodaj do programów startowych w System - Administracja - Programy startowe...
BTW.
Ubudsl nie próbowałeś (ja używam). Tu masz paczki Ubudsl pod Lucid 64 bit:
https://launchpad.net/~ubudsl-maintaine ... _amd64.deb
https://launchpad.net/~ubudsl-maintaine ... _amd64.deb
hmm może spróbuję to ubudsl, grsecurity nie blokuje pracuje na jądrze 2.6.37 bez grsecurity
ODPOWIEDZ

Wróć do „ADSL”