ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z internetem

Neostrada, DialNet, Net24
gloom_killer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 04 gru 2010, 23:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z internetem

Post autor: gloom_killer » 04 lut 2011, 18:11

Witam. Mam oto taki problem.
Zainstalowałem z pendrivea Polski remix ubuntu 10.10 Malinowa Mandarynka. Zainstalowałem stery do karty sieciowej na usb (pentagram hornet - karta wifi) Przez ndiswrappera. Kartę i sieci znajduje bez problemu. Jednak nie mogę połączyć się z internetem. Próbowałem różnych sposobów (ubuneo, linnet itp). Zwykły network manager ciągle wywala zapytanie o klucz wep i nie chce się połączyć. Liveboxa posiadam takiego jak w temacie. Czy ktoś wie jak skonfigurować to połączenie?
Slawo320
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 25 sty 2011, 00:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z inter

Post autor: Slawo320 » 05 lut 2011, 11:56

To dobrze, że prosi o podanie WEP'a.
Podaj WEP i powinno grać.
gloom_killer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 04 gru 2010, 23:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z inter

Post autor: gloom_killer » 05 lut 2011, 14:14

WEP podaje tylko, że jak go podam to ubuntu network manager zaczyna się łączyć i po pewnym czasie wywala zapytanie znowu o klucz WEP i tak w kółko. Sieci jak nie ma tak nie ma.
Ma ktoś może jakiś pomysł o co może chodzić?
Slawo320
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 25 sty 2011, 00:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z inter

Post autor: Slawo320 » 05 lut 2011, 23:38

W tym WEP spróbuj wpisać "hasło do wifi" które ustawiałeś w konfiguracji, albo WEP z naklejki z routera (np. LiveBox'a).
Ja mam livebox'a i nie potrzebuje żadnego "linnet'a czy ubuneo", wystarcza sam "Network Menager".
gloom_killer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 04 gru 2010, 23:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z inter

Post autor: gloom_killer » 05 lut 2011, 23:50

Właśnie WEP jest niezmieniany z naklejki LB.
Ty po prostu wpisałeś swój klucz WEP bez instalacji niczego i działa ci normalnie?
Slawo320
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 10
Rejestracja: 25 sty 2011, 00:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z inter

Post autor: Slawo320 » 06 lut 2011, 11:33

Ja wpisałem hasło podane do WIFI ;) Bo zmieniałem.
Spróbuj.
Awatar użytkownika
Cogito18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 133
Rejestracja: 11 lut 2008, 23:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Odp: ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z inter

Post autor: Cogito18 » 06 lut 2011, 11:41

@gloom_killer:
Czy zarejestrowałeś kartę w Livebox? Livebox w okolicach gniazdek zasilania i telefonicznego ma przycisk REG, który należy przytrzymać podłączając nową kartę WiFi.
Ubuntu User # 30244
Linux User # 517763
gloom_killer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 04 gru 2010, 23:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: ubuntu 10.10 MM PL +neostrada livebox sagem f@st 3202 - Jak połączyć się z inter

Post autor: gloom_killer » 19 lut 2011, 17:42

Tak zarejestrowałem. Nadal to samo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ADSL”