Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Neostrada, DialNet, Net24
Awatar użytkownika
Sławek90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 18 mar 2008, 11:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sławek90 » 20 lut 2011, 14:39

Witam czy komuś udało się uruchomić internet od multimo na łączach Tepsy przez modem ST 330 ??
Awatar użytkownika
Sierżant_Garcia
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 195
Rejestracja: 01 lis 2007, 14:24
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sierżant_Garcia » 20 lut 2011, 18:49

Tak informacyjnie mogę podać, że tak udało mi się ale było to w czasach Ubuntu 6.06
Szybko przesiadłem się na router ;)
Było przy tym trochę kombinacji - a po każdej reinstalce ( a było tego bo się kombinowało ) wszystko od nowa.

Poleciłbym ci przesiadkę na router ( na portalach aukcyjnych znajdziesz już za około 40zł ), ale nie chcę ci odbierać "przyjemności" pobawienia się z Ubu + DSL :P więc tu masz link do postu w którym komuś się udało tylko, że dla TPsy:

Kod: Zaznacz cały

http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?p=795155#p795155
Różnica między TP a Multimo sprowadza się do zmiany VPI
w TP:

VPI=8

w Multimo:

VPI=0

Tylko już nie pamiętam gdzie ( tzn w którym pliku konfiguracyjnym ) to się zmieniało.

Mam nadzieję, że ci się uda.

Pozdrawiam
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
Awatar użytkownika
Sławek90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 18 mar 2008, 11:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sławek90 » 20 lut 2011, 19:41

Właściwie to ja mam ruter ale chciałem sprawdzić czy komuś kto odwiedza to forum udało się uruchomić ten moden na Ubuntu.

Bo ja nie potrafię nie znam się na tym wszystkim chociaż lobię Ubuntu i rzadko używam Visty.
Adamo8
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 40
Rejestracja: 29 paź 2006, 09:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Adamo8 » 20 lut 2011, 21:07

Różnica między TP a Multimo sprowadza się do zmiany VPI
w TP:

VPI=8

w Multimo:

VPI=0
Raczej odwrotnie. Neostrada 0/35 a multimo 8/35. Ale jeśli multimo po BSA to tez 0/35.
Modem ST330 uruchamiam na każdym Ubuntu od czasów 6.04.
Awatar użytkownika
Sierżant_Garcia
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 195
Rejestracja: 01 lis 2007, 14:24
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sierżant_Garcia » 21 lut 2011, 15:01

Adamo8 pisze:Raczej odwrotnie. Neostrada 0/35 a multimo 8/35. Ale jeśli multimo po BSA to tez 0/35.
Modem ST330 uruchamiam na każdym Ubuntu od czasów 6.04.
Chyba po prostu mi się pomyliło, bo mam Multimo na linii TP a w tym wypadku VPI=0.
Tak dawno to ustawiałem, że zapomniałem :)
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
Awatar użytkownika
Sławek90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 18 mar 2008, 11:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sławek90 » 21 lut 2011, 15:53

Witam nie da się połączyć.

A i multimo ma pppoe

message- Przeglądarka dzieników systemowych:

Feb 21 15:46:51 michal-MS-7250 pppd[2556]: Plugin pppoatm.so loaded.
Feb 21 15:46:51 michal-MS-7250 pppd[2556]: PPPoATM plugin_init
Feb 21 15:46:51 michal-MS-7250 pppd[2556]: PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35
Feb 21 15:46:51 michal-MS-7250 pppd[2556]: pppd 2.4.5 started by michal, uid 0
Feb 21 15:46:51 michal-MS-7250 pppd[2556]: Using interface ppp0
Feb 21 15:46:51 michal-MS-7250 pppd[2556]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Feb 21 15:47:21 michal-MS-7250 pppd[2556]: LCP: timeout sending Config-Requests
Feb 21 15:47:21 michal-MS-7250 pppd[2556]: Connection terminated.
Feb 21 15:47:21 michal-MS-7250 pppd[2556]: Modem hangup
Feb 21 15:47:25 michal-MS-7250 pppd[2556]: Using interface ppp0
Feb 21 15:47:25 michal-MS-7250 pppd[2556]: Connect: ppp0 <--> 0.35
Feb 21 15:47:55 michal-MS-7250 pppd[2556]: LCP: timeout sending Config-Requests
Feb 21 15:47:55 michal-MS-7250 pppd[2556]: Connection terminated.
Feb 21 15:47:55 michal-MS-7250 pppd[2556]: Modem hangup


Moje pliki

/etc/ppp/pap-secrets

#
# /etc/ppp/pap-secrets
#
# This is a pap-secrets file to be used with the AUTO_PPP function of
# mgetty. mgetty-0.99 is preconfigured to startup pppd with the login option
# which will cause pppd to consult /etc/passwd (and /etc/shadow in turn)
# after a user has passed this file. Don't be disturbed therfore by the fact
# that this file defines logins with any password for users. /etc/passwd
# (again, /etc/shadow, too) will catch passwd mismatches.
#
# This file should block ALL users that should not be able to do AUTO_PPP.
# AUTO_PPP bypasses the usual login program so its necessary to list all
# system userids with regular passwords here.
#
# ATTENTION: The definitions here can allow users to login without a
# password if you don't use the login option of pppd! The mgetty Debian
# package already provides this option; make sure you don't change that.

# INBOUND connections

# Every regular user can use PPP and has to use passwords from /etc/passwd
* hostname "" *

# UserIDs that cannot use PPP at all. Check your /etc/passwd and add any
# other accounts that should not be able to use pppd!
guest hostname "*" -
master hostname "*" -
root hostname "*" -
support hostname "*" -
stats hostname "*" -

# OUTBOUND connections

# Here you should add your userid password to connect to your providers via
# PAP. The * means that the password is to be used for ANY host you connect
# to. Thus you do not have to worry about the foreign machine name. Just
# replace password with your password.
# If you have different providers with different passwords then you better
# remove the following line.

# * password
"SODasdfsn8@multimo.pl" * "IfasLj0icl" *



/etc/ppp/chap-secrets

"SODafdssn8@multimo.pl" * "Iafsdj0icl" *



/etc/ppp/peers/neostrada

lcp-echo-interval 10
lcp-echo-failure 3
noipdefault
defaultroute
user "SODzafsdMsn8@multimo.pl"
# w przypadku rejestracji odkomentowac:
# user "IX7asdfLj0icl"
noauth
noaccomp
nopcomp
noccp
novj
holdoff 4
persist
maxfail 25
updetach
usepeerdns
plugin pppoatm.so
0.35
Awatar użytkownika
Sierżant_Garcia
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 195
Rejestracja: 01 lis 2007, 14:24
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sierżant_Garcia » 21 lut 2011, 18:50

Zmień we wszystkich plikach konfiguracyjnych

Kod: Zaznacz cały

pppoatm.so
na

Kod: Zaznacz cały

pppoe.so
i usuń hasło i login ze swojego poprzedniego postu.

Kod: Zaznacz cały

Aby modem działał musimy załadować moduły, czyli w konsoli dajemy sudo gedit /etc/modules i na końcu pliku dopisujemy:
ppp_generic
pppoatm
zapisujemy i jedziemy dalej.
Oczywiście tu też trzeba zmienić.
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
Awatar użytkownika
Sławek90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 18 mar 2008, 11:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sławek90 » 21 lut 2011, 18:59

Z tego co ja wiem to nie ma takiego pliku
ale pozmieniałem tak jak napisałeś i wyszło takie coś w terminalu

Kod: Zaznacz cały

michal@michal-MS-7250:~$ sudo /etc/init.d/neostrada start
Startuje usluge Neostarada Plus ...pppd: /usr/lib/pppd/2.4.5/pppoe.so: cannot open shared object file: No such file or directory
pppd: Couldn't load plugin pppoe.so
SIOCADDRT: Nie ma takiego urządzenia

a plugin do mojego połączenia nazywa się

Kod: Zaznacz cały

rp-pppoe.so 
zmieniłem w pliku na niego i w terminalu wywaliło takie coś

Kod: Zaznacz cały

michal@michal-MS-7250:~$ sudo /etc/init.d/neostrada start
Startuje usluge Neostarada Plus ...Plugin rp-pppoe.so loaded.
RP-PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.5
pppd: In file /etc/ppp/peers/neostrada: unrecognized option '0.35'
SIOCADDRT: Nie ma takiego urządzenia

EDYCJA

zawartość pliku /etc/modules

Kod: Zaznacz cały

# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

lp

ppp_generic
rp-pppoe

a teraz wywaliło mi takie coś w terminalu

Kod: Zaznacz cały

michal@michal-MS-7250:~$ sudo /etc/init.d/neostrada start
Startuje usluge Neostarada Plus ...Plugin rp-pppoe.so loaded.
RP-PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.5
pppd: In file /etc/ppp/peers/neostrada: unrecognized option '0.35'
SIOCADDRT: Nie ma takiego urządzenia

Login i hasło jest i tak nie prawdziwe podane.
Awatar użytkownika
Sierżant_Garcia
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 195
Rejestracja: 01 lis 2007, 14:24
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sierżant_Garcia » 21 lut 2011, 19:34

A w pliku

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/neostrada
zmieniałeś może na drugi firmware:

zamiast:

Kod: Zaznacz cały

# Sciezka do pliku sterownika - firmware
firmware=/lib/modules/Alcatel/ZZZLboth.eni
#firmware=/lib/modules/Alcatel/KQD6both.eni
zrób:

Kod: Zaznacz cały

# Sciezka do pliku sterownika - firmware
#firmware=/lib/modules/Alcatel/ZZZLboth.eni
firmware=/lib/modules/Alcatel/KQD6both.eni
Może podziała.


--------Edycja-----------------

Znalazłem jeszcze trzy rozwiązania, które bardziej przypominają moje ustawienia:
1.

Kod: Zaznacz cały

http://newbie.linux.pl/?id=article&show=345
tylko pomiń tekst o kompilacji jądra i pod Ubuntu zainstalować jeszcze trzeba:

Kod: Zaznacz cały

br2684ctl
Oraz:
2.

Kod: Zaznacz cały

http://olivia.org.pl/?p=71
3.

Kod: Zaznacz cały

http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=47857
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
Awatar użytkownika
Sławek90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 58
Rejestracja: 18 mar 2008, 11:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Multimo ST 330 na Ubuntu 10.10 32 bit

Post autor: Sławek90 » 23 lut 2011, 16:11

Zdołałem uruchomić internet przez UbuDsl
ODPOWIEDZ

Wróć do „ADSL”