Czy laptop może zostać uszkodzony przez system Ubuntu?
- Heron
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Czy laptop może zostać uszkodzony przez system Ubuntu?
Witam, zastanawiam się, czy laptop może zostać uszkodzony przez systemem Ubuntu np. 11.04? Chodzi mi o to, że pod systemem windows laptop grzeje się mniej a pod systemem ubuntu grzeje się o wiele mocniej. Czy to może uszkodzić laptopa lub jakieś podzespoły w komputerze? Dodatkowo ciekawi mnie fakt że dla systemu windows mam sterownik hp protect smart drive protection który w jakiś sposób chroni dysk twardy. Pod systemem ubuntu nie mogę zainstalować tego i mój dysk a raczej dane na nim nie są już w ten sposób chronione prawda? Ostatnią sprawą jest też problem o którym dużo się czyta w internecie że linuks rysuje dysk twardy komputera i szybciej może się zniszczyć. Pewnie wiele z tego to mity i bzdury. Najbardziej ciekawi mnie czy przez wzrost temperatury podczas użytkowania systemu ubuntu mogę uszkodzić laptopa? (Np. coś się spali, odklei jak podczas granie w wydajne gry?) Proszę o odpowiedź i podkreślam, że nie twierdzę tu, że system ubuntu jest zły czy gorszy, wręcz przeciwnie, jest to jeden z systemów które mogą w przyszłości zajmować pierwsze miejsce w popularności użytkowania jak teraz żałosny windows.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Re: Czy laptop może zostać uszkodzony przez system Ubuntu?
Najgroźnieszy dla laptopa jest użytkownik.
Zwłaszcza taki, który potrafi napisać "grzeje się", a nie potrafi zobaczyć w htopie co się dzieje, że tak się grzeje.
Bo zazwyczaj to jakiś program lub biblioteka ma błąd, wystarczy przeważnie zainstalować inną wersję programu, lub go czymś zastąpić, i po sprawie.
Zwłaszcza taki, który potrafi napisać "grzeje się", a nie potrafi zobaczyć w htopie co się dzieje, że tak się grzeje.
Bo zazwyczaj to jakiś program lub biblioteka ma błąd, wystarczy przeważnie zainstalować inną wersję programu, lub go czymś zastąpić, i po sprawie.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- adami
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Inne
Nie zauważyłem u siebie tego zjawiska powiedziałbym że grzeje się mniej .A jakby procesor był na 100% pod oboma systemami to i tak powinny mieć te same temperatury.Chodzi mi o to, że pod systemem windows laptop grzeje się mniej a pod systemem ubuntu grzeje się o wiele mocniej.
To ciekawe czym rysuje może gwoździem.Ostatnią sprawą jest też problem o którym dużo się czyta w internecie że linuks rysuje dysk twardy komputera i szybciej może się zniszczyć.
- Heron
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
Po prostu zaraz po zainstalowaniu systemu mam wrażenie że grzeje się mocniej niż pod tym drugim systemem stąd moje pytanie. Co do rysowania dysku chodziło mi o częstotliwość parkowania głowicy na talerzu dysku twardego przez co może zostać po iluś latach uszkodzony ale to prawdopodobnie mit. Dlaczego się tak burzycie - podkreślam Ubuntu to system o wiele lepiej dopracowany niż windows. Martwi mnie to, że domyślna instalacja systemu sprawia większą temperaturę laptopa niż w systemie windows i stąd pytanie czy może się uszkodzić pod wpływem większej temperatury? Może to ten nowy Unity tak wpływa na temperaturę, nie wiem dlatego pytam czy może wyniknąć z tego jakieś uszkodzenie? Czy może to, że jest trochę gorętszy nic mu nie zaszkodzi?
- Heos
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
Linux.linuks
Masz wrażenie czy sprawdzałeś?Po prostu zaraz po zainstalowaniu systemu mam wrażenie że grzeje się mocniej niż pod tym drugim systemem stąd moje pytanie.
Kod: Zaznacz cały
hddtemp
Rysowanie dysku to mit.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
-
- Przebojowy Jelonek
W Ubuntu nie potrzebujesz programu windowsowego, ponieważ domyślnie zainstalowany jest i włączony program palimpsest, który monitoruje stan dysku twardego i jego kondycję, i ostrzega Cię, gdy będzie dziać się coś złego. Dodatkowo możesz w tym programie wykonać test powierzchni dysku (uruchom ten program i zobacz - palimpsest).Dodatkowo ciekawi mnie fakt że dla systemu windows mam sterownik hp protect smart drive protection który w jakiś sposób chroni dysk twardy. Pod systemem ubuntu nie mogę zainstalować tego i mój dysk a raczej dane na nim nie są już w ten sposób chronione prawda? Ostatnią sprawą jest też problem o którym dużo się czyta w internecie że linuks rysuje dysk twardy komputera i szybciej może się zniszczyć. Pewnie wiele z tego to mity i bzdury.
Rysowanie dysku - to jakieś bzdury. Przecież miliony użytkowników jakoś używają Ubuntu i innych linuksów i jakoś wszystko działa.
Zwiększone temperatury zapewne są spowodowane brakiem sterownika własnościowego do karty graficznej, musiałbyś nam napisać dokładnie jaki to komputer, w szczególności model CPU, karty graficznej, płyty głównej, dysku.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Co do uszkodzenia dysku przez nadmierne parkowanie głowicy, to w niektórych modelach jest to faktycznie problem, tyle że akurat nie zależy od systemu operacyjnego ( u mnie i na viście i na debianie dysk "tyka" prawie co sekundę, tyle że pod linuksem to jest do zatrzymania), to raczej problem firmware dysków. Masz na forum cały wątek poświęcony rozwiązaniu tego problemu:
viewtopic.php?f=139&t=57149
Pozdr.
viewtopic.php?f=139&t=57149
Pozdr.
- gesio
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Przyczyną grzania może też być błąd w jądrze 2.6.38 powodujący większe zużycie energii. Deweloperzy jądra na razie nie znają przyczyny. Błąd ten nie występuje w starszych wersjach jajka. Jak wiadomo, więcej prądu to więcej ciepła 

- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Do danych SMART (diagnostyka dysku twardego) masz też dostęp z Ubuntu. Zainstaluj program gsmartcontrol.
P.S
"hp protect smart drive protection" - a ludzie narzekają, ze nazwy paczek linuksowych to bełkot...
P.S
"hp protect smart drive protection" - a ludzie narzekają, ze nazwy paczek linuksowych to bełkot...
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Przebojowy Jelonek
Nie trzeba nic instalować - domyślnie masz zainstalowany w Ubuntu program palimpsest, który przy każdym uruchomieniu systemu sprawdza status SMART i ostrzega przed ewentualną awarią.Dwimenor pisze:Do danych SMART (diagnostyka dysku twardego) masz też dostęp z Ubuntu. Zainstaluj program gsmartcontrol.
P.S
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/