Jak utworzyć plik iso, kopię bezpieczeństwa płyty instalacyjnej.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Jak utworzyć plik iso, kopię bezpieczeństwa płyty instalacyjnej.
Witam serdecznie!
Mam problem ze stworzeniem obrazu płyty DVD z zabezpieczeniem. Czy mozecie podac program który to zrobi? Bo Brasero troche nie ogarnia tego...
Dziekuje i pozdrawiam!
Mam problem ze stworzeniem obrazu płyty DVD z zabezpieczeniem. Czy mozecie podac program który to zrobi? Bo Brasero troche nie ogarnia tego...
Dziekuje i pozdrawiam!
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Tworzenie obrazu/nagrywanie płyt z zabezpieczeniami
O jakie zabezpieczenia chodzi?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
Chce zrobić kopie bezpieczeństwa płyty z windowsem 7. Jakie tam są zabezpieczenia nie mam zielonego pojęcia. Brasero zatrzymuje się na 47 % tworzenia obrazu i się zacina.
- Padowan
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Może wywal tą "kopie bezpieczeństwa płyty z windowsem 7" na dysk, a dopiero potem nagraj ten obraz.
Czy ktoś mówi, że żywotność przeciętnego komputera wynosi 6 lat?
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
- igotit4free
- Przyjaciel
A poczciwe dd nie poradzi? W sumie dobrze, że poruszyłeś ten temat, też potrzebuję to zrobić.
Tak nawiasem mówiąc, daj sobie spokój z Brasero ... pod każdym względem jest to pomyłka, upór w promowaniu tego tworu budzi powszechne zdumienie społeczności od lat.
Tak nawiasem mówiąc, daj sobie spokój z Brasero ... pod każdym względem jest to pomyłka, upór w promowaniu tego tworu budzi powszechne zdumienie społeczności od lat.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
- Kwaska
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Jak utworzyć plik iso, kopię bezpieczeństwa płyty instalacyjnej.
Temat trochę stary ale nie znalazłem też do tej pory rozwiązania tego tematu.
Brasero, k3b oraz dd sobie nie radzi z tym.
Płyta którą próbuję zgrać to jedna z płyt gry Gothic2. Pierwsze dwie płyty poszły bez problemu, na trzeciej utknąłem i nie idzie tego ruszyć.
Brasero, k3b oraz dd sobie nie radzi z tym.
Płyta którą próbuję zgrać to jedna z płyt gry Gothic2. Pierwsze dwie płyty poszły bez problemu, na trzeciej utknąłem i nie idzie tego ruszyć.
-
- Przebojowy Jelonek
Płyta nie jest uszkodzona? Spróbuj dvdisaster, powinien być w repo. Potrafi robić obrazy nawet mocno uszkodzonych płyt.
-
- Wytworny Kaczor
what? ma parę słabych punktów jak np. nagrywanie bootowanych iso (potem md5sum się nie zgadzają normalnym sprawdzeniem), ale bez przesadyigotit4free pisze: Tak nawiasem mówiąc, daj sobie spokój z Brasero ... pod każdym względem jest to pomyłka, upór w promowaniu tego tworu budzi powszechne zdumienie społeczności od lat.
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
...w tym temacie wygrywa program na platformę Windows :
http://www.dobreprogramy.pl/Alcohol-120 ... 12712.html
powinien poradzić sobie z zabezpieczonymi nośnikami zawierającymi gry
jedyny minus , jest to soft komercyjny ...
http://www.dobreprogramy.pl/Alcohol-120 ... 12712.html
powinien poradzić sobie z zabezpieczonymi nośnikami zawierającymi gry

Debian Jessie
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
@Rafcio wg mnie lepszy i to w 100% jest program BlindWrite (też to komercha na ms win) http://www.blindwrite.com/
wygrywa pod każdym względem z Alcochol-120% ponieważ on robi duplikaty, jedyny minus to taki że gier na konsole nie potrafi dobrze zrobić ale cała reszta jest ok. bo np programem alcochol-120% nie zrobisz duplikatu the sims 2( będzie prosić o oryginalną płyte) a programem blind write to jest to 100% kopia... tzn duplikat płyty
wygrywa pod każdym względem z Alcochol-120% ponieważ on robi duplikaty, jedyny minus to taki że gier na konsole nie potrafi dobrze zrobić ale cała reszta jest ok. bo np programem alcochol-120% nie zrobisz duplikatu the sims 2( będzie prosić o oryginalną płyte) a programem blind write to jest to 100% kopia... tzn duplikat płyty

- ABCD
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: WindowMaker
Kompletnie nie rozumiem idei robienia takiej kopi. O_O
No jeśli ktoś ma zamiar skopiować to "nielegalnie", innymi słowy używać pirackiej wersji, to można sobie dowolną wersję zassać z netu. Jeśli posiadamy legalną kopię Windowsa 7(mam taką) to w ogóle nie ma potrzeby posiadania płyty instalacyjnej DVD. W przypadku wywalenia się systemu pożyczamy płytę DVD od kogoś kto ma taką samą wersję (ja mam home premium, moi znajomi w większości też) jak my, czy tam mieliśmy. Instalujemy, i aktywujemy online przy pomocy naklejki na komputerze. Tu warto przepisać co jest na tej naklejce, może się zetrzeć po czasie. Dwa razy instalowałem i aktywowałem system Windows 7, nie posiadając w ogóle płyty DVD, instalacyjnej. Zresztą większość komputerów sprzedawanych z pre instalowanym Windowsem, nie ma w komplecie płyt instalacyjnych. I nie widzę potrzeby by taką miały. No i jeśli nikt ze znajomych nie ma płyty instalacyjnej, może nam zassać obraz iso. Warunkiem by aktywacja się powiodła jest klucz z nalepki( nie da się użyć z innego komputera, podczas pierwszej aktywacji są zbierane dane na temat sprzętu, jak kogos to interesuje, google ) i ta wersja Windowsa zgodna z tą co nabyliśmy legalnie i tyle.
No jeśli ktoś ma zamiar skopiować to "nielegalnie", innymi słowy używać pirackiej wersji, to można sobie dowolną wersję zassać z netu. Jeśli posiadamy legalną kopię Windowsa 7(mam taką) to w ogóle nie ma potrzeby posiadania płyty instalacyjnej DVD. W przypadku wywalenia się systemu pożyczamy płytę DVD od kogoś kto ma taką samą wersję (ja mam home premium, moi znajomi w większości też) jak my, czy tam mieliśmy. Instalujemy, i aktywujemy online przy pomocy naklejki na komputerze. Tu warto przepisać co jest na tej naklejce, może się zetrzeć po czasie. Dwa razy instalowałem i aktywowałem system Windows 7, nie posiadając w ogóle płyty DVD, instalacyjnej. Zresztą większość komputerów sprzedawanych z pre instalowanym Windowsem, nie ma w komplecie płyt instalacyjnych. I nie widzę potrzeby by taką miały. No i jeśli nikt ze znajomych nie ma płyty instalacyjnej, może nam zassać obraz iso. Warunkiem by aktywacja się powiodła jest klucz z nalepki( nie da się użyć z innego komputera, podczas pierwszej aktywacji są zbierane dane na temat sprzętu, jak kogos to interesuje, google ) i ta wersja Windowsa zgodna z tą co nabyliśmy legalnie i tyle.
Na początku było słowo, sądząc po tym co jest teraz musiało być niecenzuralne.
-
- Serdeczny Borsuk
@ABCD
Z tego co się orientuję to zassanie z neta nie wchodzi w grę. Trzeba mieć oryginalną płytę(może być pożyczona). Ale generalnie masz rację.
Z tego co się orientuję to zassanie z neta nie wchodzi w grę. Trzeba mieć oryginalną płytę(może być pożyczona). Ale generalnie masz rację.
-
- Wytworny Kaczor
jak OEM - wystarczy płyta OEM Windows7.
a szkoda, bo producenci laptopów dodają mnóstwo syfu do systemu jak i na recovery.ABCD pisze: Zresztą większość komputerów sprzedawanych z pre instalowanym Windowsem, nie ma w komplecie płyt instalacyjnych. I nie widzę potrzeby by taką miały.
- Kwaska
- Piegowaty Guziec
Mam oryginalną grę na kilku CD i nie chcę co chwilę przekładać płyt do laptopa oraz używać czytnika w lapku. Oczywiście mógłbym z netu zassać piracką wersję, tylko po co kupowałem grę?ABCD pisze:Kompletnie nie rozumiem idei robienia takiej kopi. O_O.
Alcoholem120 próbowałem to zrobić, jednak nic nie wyszło z tego. Płyta nie jest uszkodzona bo wczoraj zainstalowałem z niej grę i poszło, jednak trochę wolniej to szło niż z pozostałych płyt.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Spróbuj zrobić obraz tej płyty na innym kompie (innej nagrywarce). Wiele razy spotkałem się z tym, że jedna nagrywarka strasznie męczyła się z płytą i zacinała, a na innej kopiowanie poszło szybko.
-
- Przyjaciel
Zawsze można poprosić producenta takiego laptopa o podesłanie płyty recovery. Oczywiście trzeba mięć dobry powód. Miałem przypadek, w którym padł dysk, a co za tym idzie i partycja recovery. Nie było żadnych problemów - szybki email z mojej strony, szybki telefon od producenta szpętu i po 5 dniach płytka była u mnie.Dominbik pisze:a szkoda, bo producenci laptopów dodają mnóstwo syfu do systemu jak i na recovery.ABCD pisze: Zresztą większość komputerów sprzedawanych z pre instalowanym Windowsem, nie ma w komplecie płyt instalacyjnych. I nie widzę potrzeby by taką miały.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Wytworny Kaczor
o dobrze wiedzieć
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
@Kwaska spróbuj zrobić duplikat tym programem http://www.blindwrite.com i jestem przekonany, iż zrobienie duplikatu tym programem się powiedzie:)