Ntfs zamontowany jako EXT4 => zniszczona partycja i tablica dysku

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
krzysiek1993r
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Ntfs zamontowany jako EXT4 => zniszczona partycja i tablica dysku

Post autor: krzysiek1993r »

Na początku muszę powiedzieć, że nie byłem pewien, w którym dziale umieścić ten post.

A więc przejdzmy do mojego problemu: 3 dni temu zainstalowałem Bodhi Linux i w czasie instalacja przez przypadek zamontowałem partycję NTFS jako EXT4(bez zaznaczonej opcji formatowania)...
Następnie po odpaleniu Windows'a nie była ona dostępna w jakikolwiek sposób. Przeniosłem się więc na LiveCD i za pomocą testdiska próbowałem "odzyskać" moją partycję NTFS, która w tej chwili została przeformatowana na EXTa.
Po odzyskaniu, niestety, sytuacja się nie poprawiła. testdisk już teoretycznie rozpoznaje partycję jako NTFS, ale zarówno Windows jak i GParted jej nie widzą(GP pokazuje partycję jako EXT4, z używanymi 5GB, które się wzieły tam niewiadomo skąd, bo było tam ponad 100GB danych w dodatku w innym systemie).

Prosiłbym o pilną pomoc, gdyż na partycji znajdowały się dość wrażliwe dane, których backup mam, ale przyznam, że nie do końca aktualny :(
Awatar użytkownika
Edek919
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Ntfs zamontowany jako EXT4 => zniszczona partycja i tablica dysku

Post autor: Edek919 »

Nie wiem jak to dokładnie działa, ale spróbuj odpalić instalator windowsa wybierz opcje odzyskiwanie systemu czy coś w tym rodzaju powinna pojawić się p
konsola windowas następnie z niej odpal chdsk z opcją -r to powinno naprawić NTFS.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”