Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Awatar użytkownika
makson
Redaktor
Redaktor
Posty: 1538
Rejestracja: 23 mar 2009, 07:10
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: makson » 02 wrz 2013, 19:02

Więc tak:
1) Xubuntu zdecydowało, że nie przejdą na Mira, więc nie ma potrzeby testować już tego remiksu.
2) X-Mir to normalny X-Server zagnieżdżony w Mirze. Jakiekolwiek zmiany w jakości obrazu względem samego X-Servera to efekt placebo (w obu przypadkach to X-Server wyświetla), natomiast obiektywnie można jedynie odczuć spadek wydajności z powodu kolejnej warstwy abstrakcji.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 07 wrz 2013, 14:51

ciąg dalszy mego amatorskiego testowania ... :

Do testów użyłem pobrany z internetu obraz Live i nagrany na karcie pamięci przy użyciu UNetbootin Linux Xubuntu 13.10 ( Testowy ) z tylko i wyłącznie X.Org oraz wcześniej wspomniany Remix Linux Xubuntu 13.10 ( Testowy ) z X.Mir . Test wykonałem na netbooku MSI U100 ( konfiguracja w stopce )
Nie wiem jak sprawdza się profesjonalnie wydajność graficzną w linux'ie ale ja użyłem prostego programiku testowego wywołując w konsoli :

Kod: Zaznacz cały

glxgears
Nie wiem na ile mogę zaufać temu czemuś ale wyniki mnie zaskoczyły na moim skromnym netbook'u :
- Xubuntu 13.10 ( Testowy ) z samym X.Org = od 80 do 120 FPS ( tak sobie w tym zakresie skakało )
- Remix Xubuntu 13.10 ( Testowy ) z X.Mir = od 250 do 320 FPS !!! ( tak sobie w tym zakresie skakało )

Jak dla mnie amatora wiele mi to mówi by czekać na wersję finalną tego Remix'u ... bo naprawdę daje kopa ! Z tego co widzę autor co jakiś czas aktualizuje ten Remix . 1 września pisałem już o nim a obecnie widzę , że znowu go zaktualizował dnia 3 września więc nie jest to jednorazowy eksperyment ... Nie wiem jak się ma X.Mir w przypadku dedykowanych grafik takich jak Nividia oraz ATI Radeon/AMD ale w przypadku zintegrowanych Intelowskich widzę wynik interesujący ! Także mówcie sobie co chcecie ale jak tylko wyjdzie finalny remix tego cuda to ja go instaluję ! X.Mir jest wspaniały !
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
makson
Redaktor
Redaktor
Posty: 1538
Rejestracja: 23 mar 2009, 07:10
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: XFCE
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: makson » 09 wrz 2013, 09:40

Chyba wszędzie gdzie jest wspomina glxgears znajduje się dopisek, że nie jest to benchmark. Jakiekolwiek próbuje się wnioski wyciągnąć na temat wydajności systemu przy pomocy glxgears, będą to błędne wnioski.
Prawdziwy wpływ Mira na wydajność systemu możesz zobaczyć tutaj:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTQyOTY
Prawdziwe benchmarki na Linuksa możesz pobrać stąd:
http://www.phoronix-test-suite.com/
A i nie spodziewaj się już dalszej aktualizacji tego Remiksu, bo jak już wspomniałem developerzy Xubuntu zrezygnowali z Mira:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTQ0MjU
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
qnebra
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 177
Rejestracja: 06 maja 2012, 23:38
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: qnebra » 09 wrz 2013, 14:13

Dobra, od wczoraj mam już Saucy Salamander zaktualizowane z wersji 13.04. Jest kilka problemów, niektóre dość znaczące jak dla mnie. Oraz kilka dobrych zmian.

zacznijmy od plusów:
- działa szybko
- na otwartych sterownikach do Radeonów nie przegrzał się, ale to po części zasługa kernela 3.11
- te procenty pokazujące stan baterii są fajne

teraz minusy:
- gdzie jest zegar? Pomimo zainstalowanych paczek, poprawnej konfiguracji i w ogóle nie ma zegara.
- Mir nie działa. Totalna psychodelia z czarnymi paskami. Bogu dzięki, że tylko czarne paski i zakłócenia obrazu.
laptop: Lenovo G565/ CPU: AMD Athlon II P 340/ RAM: 4GB/ GPU: AMD Radeon Mobility 5470
topcat
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 53
Rejestracja: 28 paź 2007, 19:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 15.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: topcat » 11 wrz 2013, 11:05

Od jakiegoś miesiąca siedzę na kubuntu 13.10 i za bardzo nie ma na co narzekać, większość rzeczy działa poprawnie. Jedyna rzecz jaka nie działa to akceleracja sprzętowa grafiki, przynajmniej w KDE 4.11.1 w ustawieniach efektów typ kompozycji wykrywa na XRender, nie mogę przełączyć tej opcji na OpenGL, karta grafiki to intel hd 4600.

Kod: Zaznacz cały

topcat@acer:~$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: VMware, Inc.
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.3, 256 bits)
OpenGL version string: 2.1 Mesa 9.2.0
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL extensions:

Kod: Zaznacz cały

topcat@acer:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
w sumie to wydaje się, że sprzętowe wspomaganie wyświetlania grafiki działa z powyższego, ale KDE nie wykrywa ? hmm, czekam do wersji finalnej, zobaczymy czy coś się zmieni

edit:

jednak chyba nie do końca mam tą akcelerację, wg: http://dri.freedesktop.org/wiki/glxinfo/ powinienem widzieć coś w ten deseń:

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 945GM GEM 20090326 2009Q1 RC2 x86/MMX/SSE2
oczywiście druga linijka powinna być stosowna do mojego posiadanego sprzętu, a tam pusto :(

Kod: Zaznacz cały

VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06) (prog-if 00 [VGA controller])
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: pavbaranov » 11 wrz 2013, 17:01

@topcat - Też od jakiegoś czasu mam 13.10 i to dlatego, że... 13.04 rozwalił się na tym, że po jakiejś instalacji przełąćzyło się na XRender i za diabła nie mogłem powrócić na OpenGL. Niekiedy pomaga wywalenie wpisów do XRender w plikach konfiguracyjnych w ~/.kde/share/config - prościej, by nie komplikować sobie nadmiernie niekiedy życia założyć nowe konto usera i zobaczyć, czy tam cokolwiek inaczej jest wykrywane.
W Twoim przypadku jednak, prawdopodobnie nie masz OpenGL, bowiem Gallium działa Ci z jakiegoś powodu (nie wiem jakiego) na llvmpipe.

Aaaa... - moje odczucia:
- nie wiem dlaczego, ale niektóre opcje poszły spać, jak np. "przypięcie" do panelu programu, który nie jest uruchomiony; od jakiegoś tygodnia za diabła nie mogę tego wywołać,
- niektóre programy się nie kompilują (dotychczas nie było problemu), ale tu być może to moja wina - muszę jeszcze sprawdzić,
- reszta działa.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 860
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 11 wrz 2013, 18:36

U mnie mruga dioda od wifi, gdy jest transfer. W poprzednich wersjach Kubuntu świeciła ciągłym światłem. A jak jest u was? Nie wiem, czy to normalne dla tej wersji, czy coś podczas aktualizacji źle poszło.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: pavbaranov » 11 wrz 2013, 20:43

U mnie - nie miga. Świeci cały czas, jak świeciła. (komputer ASUS K70AC)
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 11 wrz 2013, 20:49

U mnie jedyne co zaobserwowałem podczas użytkowania w trybie Live to jedynie to , że nie działa w Xubuntu 13.10 tym zwykłym bez Mir'a reg. głośności z poziomu panelu górnego ( głośność można reg. jedynie klawiszem FN+Klawisz funkcyjny oraz z poziomu ustawień dźwięku w Menu Ustawienia Systemu ) oraz co jakiś czas pojawiał się błąd o treści " Wewnętrzny błąd Ubuntu " czy jakoś tam . W Remix'ie Xubuntu 13.10 z Mir'em autor tego mix'u widocznie naprawił to pojawianie się wewnętrznego błędu ubuntu i problemu z reg. głośności bo tam już się nie pojawia owy błąd . Więcej nie zaobserwowałem problemów poza tym , że przy mojej konf. sprzętowej nadal twierdzę , że Mir od X.Org'a jest wydajniejszy . Odnośnie kontrolki Wi-Fi bez zmian nic nie mi miga .
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: pavbaranov » 11 wrz 2013, 21:29

O, co jest jeszcze zaobserwowaną przeze mnie wadą (choć nie jest to wada Kubuntu, a chyba KDE 4.11, bo w Chakrze ten sam problem występował), to co jakiś czas pojawia się pojawienie informacji o zarządzaniu energią w górnym lewym oknie ekranu. Po pierwsze powinno być przypięte do traya, po drugie nie ma powodów, by się w ogóle pojawiało.

-- 12 wrz 2013, o 12:22 --

Hmmm... no to chyba najbardziej wkurzająca zmiana (bug) w 13.10. Nie wiem, czy dotyczy to wyłącznie Kubuntu, ale chyba nie. Otóż na niektórych komputerach, przy wykonywaniu niektórych operacji na pendrive (np. tworzenie bootowalnego flasha) drastycznie spada responsywność systemu. Jest to jakiś błąd w APM i pomaga to, co opisał NetBit73, czyli dodanie APM FIX USB i reboot, bądź przełączenie zasilania. Niemniej jednak wkurzające.
Czy to przypadłość wyłącznie Kubuntu i kerneli eXta, czy też inni też to zauważają?
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 860
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 13 wrz 2013, 08:14

Na laptopie HP Compaq nx7300 można bluetootha wyłączyć/włączyć przyciskiem, a na Viście jest też możliwość wyłączenia progamu kliknięciem. Po uruchomieniu LiveCD (z płyty) wyłącza bluetootha programowo i nie ma go jak włączyć (przynajmniej nie znam sposobu). Muszę uruchomić Vistę i na niej włączyć bluetooth programowo, bo włączanie przyciskiem nie skutkuje, jeśli jest wyłączony programowo.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: bear7 » 13 wrz 2013, 13:57

mistrz1 pisze:Na laptopie HP Compaq nx7300 można bluetootha wyłączyć/włączyć przyciskiem, a na Viście jest też możliwość wyłączenia progamu kliknięciem. Po uruchomieniu LiveCD (z płyty) wyłącza bluetootha programowo i nie ma go jak włączyć (przynajmniej nie znam sposobu).
Zacznij od:

Kod: Zaznacz cały

man rfkill

Kod: Zaznacz cały

man hcitool

Kod: Zaznacz cały

man hciconfig
Nie zaszkodzi spróbować, a może akurat sprawi, że zapomnisz o Viście. ;-)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 860
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 13 wrz 2013, 18:15

@bear7, dzięki, już wiem, jak włączyć. Użyłem rfkill. Kłopot jest jeszcze taki, że za każdym włączeniem laptopa, muszę włączać bluetooth. Jak zrobić, żeby zapamiętał, zapisał wykonane polecenie? Dodam, że jest zainstalowany.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: pavbaranov » 13 wrz 2013, 19:18

@mistrz1 - w sumie, proste rozwiązanie, to zainstalować NetBita - tam masz skrypty włączające/wyłączające różne serwisy. Program tu: http://netbit73.blogspot.com/2013/06/ne ... akosc.html
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 860
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 13 wrz 2013, 22:40

To ma działać na domyślnych ustawieniach. Trochę jest jeszcze błędów, ale widzę, że zasuwa ta wersja. Podoba mi się to Kubuntu.

Miałem Kubuntu 13.04 i zrobiłem aktualizację do 13.10, a teraz zrobiłem instalację 13.10 od początku i wniosek jest taki, że trzeba na nowo zainstalować, bo aktualizacja nie wyszła najlepiej. Nie zostało całkowicie zamienione KDE 4.10 na 4.11. Część pozostało starego KDE. Takie jest moje doświadczenie. Ciekawe, czy po becie też będzie lepiej zrobić ponowną instalację wersji stabilnej?
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2013, 22:48 przez mistrz1, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: bear7 » 13 wrz 2013, 22:44

mistrz1 pisze:@bear7, dzięki, już wiem, jak włączyć. Użyłem rfkill. Kłopot jest jeszcze taki, że za każdym włączeniem laptopa, muszę włączać bluetooth. Jak zrobić, żeby zapamiętał, zapisał wykonane polecenie?
Zrób tak, jak powinno się robić w przypadku każdej wersji testowej - zgłoś błąd na Launchpadzie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 860
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 13 wrz 2013, 22:56

Na Launchpadzie trzeba błędy zgłaszać w angielskim? To nie da rady.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 299
Rejestracja: 26 sie 2013, 10:01
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: pavbaranov » 14 wrz 2013, 08:03

@mistrz1 - Dziwne, bo też robiłem upgrade z 13.04 do 13.10 i mi się aktualizacja KDE udała w 100%. Na Launchpadzie najlepiej po angielsku, ale widziałem błędy zgłaszane np. po hiszpańsku.
Sprawdź proszę, czy także i u Ciebie nagminnie wywala się Rekonq (do tej pory myślałem, że to coś z flashem, ale teraz raczej twierdzę, że jest to losowe; przy niektórych stronach występowało zawsze - sprawdzę, to podrzucę linki).
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 860
Rejestracja: 16 kwie 2012, 17:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: mistrz1 » 14 wrz 2013, 14:01

To, co najbardziej rzuciło się w oczy w tej wersji, to niższe temperatury i już tak byle co nie powoduje wzrostu temperatur, np. oglądanie filmów na youtube. Inna opcja, która działa na moim laptopie, a w żadnej wcześniejszej wersji nie działała, to uśpienie po zamknięciu pokrywy laptopa. Zapowiada się świetna wersja. :)

-- 15 wrz 2013, o 11:55 --
bear7 pisze:
mistrz1 pisze:@bear7, dzięki, już wiem, jak włączyć. Użyłem rfkill. Kłopot jest jeszcze taki, że za każdym włączeniem laptopa, muszę włączać bluetooth. Jak zrobić, żeby zapamiętał, zapisał wykonane polecenie?
Zrób tak, jak powinno się robić w przypadku każdej wersji testowej - zgłoś błąd na Launchpadzie.
Trochę kiepsko z moim angielskim, więc chciałbym się upewnić, czy błąd, o którym piszę to ten sam albo podobny, który znalazłem https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1214059
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Posty: 472
Rejestracja: 24 lut 2013, 16:36
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Jestem nomadem...

Re: Testujemy Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Post autor: xxx666xxx » 15 wrz 2013, 18:20

Zainstalowałem sobie na stałe ten testowy Remix Xubuntu 13.10 X-Mir . Po instalacji na dysku zaktualizowałem system . Następnie bez problemów zainstalowałem Kodeki Audio-Wideo , Flash . Miałem drobny kłopot z Javą ale zainstalowałem ją metodą ręczną przy użyciu terminala bo Oracle Java Instaler dawał mizerne efekty ( Java po jego użyciu nie działała ) więc i z tym sobie poradziłem . System szybko i stabilnie śmiga . Na razie nie widzę z nim problemów ( poza tą na początku Javą z którą po długich poszukiwaniach sposobu w Google poradziłem sobie ) .
Zaskoczyło mnie w nim jedno ! Mam stary Monitor z 2001 roku . Używam go czasem jak mnie męczy mały ekran netbook'a . Ubuntu 10.04 rozpoznawało go normalnie czyli dając bez problemów rozdzielczość 1024x768 . Ubuntu od 10.10 do 13.10 ( z gołym X.Org ) oraz Debian 7 dawały maksymalną rozdzielczość tylko 800x600 natomiast ten cały X-Mir daje mi ponownie możliwość użycia rozdzielczości 1024x768 !!! Jestem bardzo zadowolony . Ciekawe co bedzie dalej ale jak narazie widzę , że to najlepsza jak dotąd po Ubuntu 10.04 wersja systemu .
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, 18:50 przez xxx666xxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Zablokowany

Wróć do „Saucy Salamander”