NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

julekc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2014, 09:59
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: julekc » 21 lis 2014, 09:54

Cześć, dlaczego po aktualizacji nvidi do 340 dosłownie po kilku minutach wiesza mi się ekran, programy działające w tle nadal chodzą, np słychać muzykę jeśli była włączona?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 » 21 lis 2014, 11:22

julekc pisze:Cześć, dlaczego po aktualizacji nvidi do 340 dosłownie po kilku minutach wiesza mi się ekran, programy działające w tle nadal chodzą, np słychać muzykę jeśli była włączona?
Co oznacza "wiesza się" ? Jaka to maszyna ? Daj logi zobaczymy, czy coś tam nie widać.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
julekc
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2014, 09:59
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: julekc » 21 lis 2014, 12:33

e X t 7 3 pisze:
julekc pisze:Cześć, dlaczego po aktualizacji nvidi do 340 dosłownie po kilku minutach wiesza mi się ekran, programy działające w tle nadal chodzą, np słychać muzykę jeśli była włączona?
Co oznacza "wiesza się" ? Jaka to maszyna ? Daj logi zobaczymy, czy coś tam nie widać.

Pozdrawiam
Nie reaguje na nic. Konieczny restart. Asus k53sj hybryda: gt 520M i intel hd 3000

http://paste.ubuntu.com/9146108/
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 » 24 lis 2014, 11:22

Tu widać działają sterowniki Intela nie nvidii ... pod odpaleniu nvidia-settings, co pokazuje - widzisz możliwość przełączania układów ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 528
Rejestracja: 29 cze 2010, 01:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: Foka0111 » 29 lis 2014, 07:27

e X t 7 3 pisze:Z NeteXta ... tam jest już przygotowane jak potrzebuje ;).

Pozdrawiam
Jak klikam na zakładkę logi systemowe to pojawia się tabelka bez możliwości skopiowania treści.
O, mały błąd.
Ta tabelka jest ucięta i trzeba się nagimnastykować aby dobrać się na dole do przycisków.

http://paste.ubuntu.com/9294405/

Zaczynam się martwić bo z najnowszym wersjami kerneli mój laptop nie współpracuje za dobrze a co za tym idzie nie będę mógł w przyszłości używać nowszych wersji ubuntu.
Można zgłosić to jako błąd niestety nie znam angielskiego.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 » 30 lis 2014, 23:05

Pomyśle nad tym ... teraz jestem na delegacji w Wawie cały tydzień, ale może znajdę chwile czasu ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 109
Rejestracja: 14 cze 2007, 20:39
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: Cieniek » 16 gru 2014, 18:00

Kernele zyskują szersze zainteresowanie - phoronix.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 » 23 gru 2014, 20:29

Cieniek pisze:Kernele zyskują szersze zainteresowanie - phoronix.
Phoronix troszkę "przekłamał" ale ... byle nazwiska nie przekręcali :D ... a zaczeło się na dobreprogramy.pl oraz ostatnio na lffl.org.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
vorsky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2015, 12:24
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: vorsky » 17 sty 2015, 12:33

Witam mam problem z instalacja Netext-a w po wklepaniu w termianlu "sudo add-apt-repository ppa:netext/netext73 && sudo apt-get update && sudo apt-get install netext73 "
wywala mi blad: E: Nie udało się odnaleźć pakietu netext73
jestem swiezym uzytkownikiem Linuxa moja wersja to Ubuntu 14.04, srodowisko graficzne Unity, architektura x86_64.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1709
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: Tomfoc » 17 sty 2015, 12:43

Z tego co wkleiłeś trudno sprawdzić, czy spacje są tam, gdzie powinny. Daj w terminalu trzy odrębne polecenia:

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository ppa:netext/netext73
Patrz na wyświetlane komunikaty (trzeba tam nacisnąć Enter)

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install netext73
-- 17 sty 2015, o 13:01 --

Jeżeli chcesz dodawać repozytoria jednym poleceniem, to po add-apt-repository dodaj opcję -y. To by wyglądało tak:

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository -y ppa:netext/netext73 && sudo apt-get update && sudo apt-get install netext73
Ta opcja -y spowoduje, że nie musisz klikać Enter po pierwszym poleceniu (samo się kliknie).
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
vorsky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2015, 12:24
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: vorsky » 17 sty 2015, 13:10

Niestety bez zmian dodatkowo podczas update zawiesza sie na kilka minut na linijce
100% [Łączenie z archive.canonical.com (91.189.92.191)]
czego wczesniej nie bylo
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1709
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: Tomfoc » 17 sty 2015, 13:25

Specjalnie usunąłem repo programu, usunąłem program, zastosowałem:

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository -y ppa:netext/netext73 && sudo apt-get update && sudo apt-get install netext73
i program został zainstalowany. Faktycznie przycina się na: " 100% [Łączenie z archive.canonical.com (91.189.92.191)] , ale po około 3 minutach poszło dalej".
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 » 17 sty 2015, 13:55

Jak widać to nie nasza wina, a serwerów Canonical [ściągane są zależności] - cóż na to nic nie poradzimy.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
vorsky
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2015, 12:24
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: vorsky » 17 sty 2015, 17:19

OK problem rozwiazany jakims cudem mialem zainstalowana wersje x86 jak widac jak czlowiek zmeczony potrafi robic takie glupie bledy wazne ze problem rozwiazany, dzieki za checi pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1709
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: Tomfoc » 06 lip 2015, 19:56

Zainstalowałem dzisiaj z poziomu tytułowego programu kernel 4.0.7-ext73-40.7-k8. Po restarcie system odpalił z nowego kernela. Chcę teraz z poziomu programu usunąć poprzednią wersję kernela tj. 4.05.... Wybieram Deinstalator->Usuń kernel i zaznaczam starszą wersję jądra. W konsoli mam chińskie znaczki zamiast polskich ść itp. Na pytanie czy usunąć kernel daję T i zostaje wyświetlony komunikat "Przerwane". Pojawia się wtedy ponownie okno wyboru kernela do usunięcia. Program jest w najnowszej wersji, system Ubuntu 15.04 64 bitowy zaktualizowany.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
NetBit73

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: NetBit73 » 07 lip 2015, 12:50

Tomfoc pisze:W konsoli mam chińskie znaczki zamiast polskich ść itp. Na pytanie czy usunąć kernel daję T i zostaje wyświetlony komunikat "Przerwane". Pojawia się wtedy ponownie okno wyboru kernela do usunięcia. Program jest w najnowszej wersji, system Ubuntu 15.04 64 bitowy zaktualizowany.
jak masz "chińskie" znaczki tzn, że język nie jest w pełni zainstalowany. Sprawdź czy wciśniecie "Y" zadziała.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1709
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: Tomfoc » 07 lip 2015, 16:32

Niestety nie chce zadziałać. Próbowałem dać samo Enter, T + Enter, Y + Enter. System mam spolszczony, gnome-terminal gada po polsku a xterm nie chce. Odinstalowałem Netext'73 i wszystkie jego zależności, odinstalowałem xterm i ponownie je zainstalowałem - nadal bez zmian. Utworzyłem na próbę drugie konto użytkownika - nie działa.
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
NetBit73

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: NetBit73 » 08 lip 2015, 08:35

Tomfoc pisze:Niestety nie chce zadziałać. Próbowałem dać samo Enter, T + Enter, Y + Enter. System mam spolszczony, gnome-terminal gada po polsku a xterm nie chce. Odinstalowałem Netext'73 i wszystkie jego zależności, odinstalowałem xterm i ponownie je zainstalowałem - nadal bez zmian. Utworzyłem na próbę drugie konto użytkownika - nie działa.
bardzo dziwny problem i jeżeli wyskakuje w tym miejscu to powinien być w wielu innych. Jaki wynik daje polecenie:

Kod: Zaznacz cały

locale
i

Kod: Zaznacz cały

cat ~/.Xresources
Awatar użytkownika
Tomfoc
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1709
Rejestracja: 30 lis 2011, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: Tomfoc » 08 lip 2015, 16:26

Kod: Zaznacz cały

locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LANGUAGE=pl:en
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8
LC_TIME=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER=pl_PL.UTF-8
LC_NAME=pl_PL.UTF-8
LC_ADDRESS=pl_PL.UTF-8
LC_TELEPHONE=pl_PL.UTF-8
LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=pl_PL.UTF-8
LC_ALL=
Pliku .Xresources nie mam.

Kod: Zaznacz cały

cat ~/.Xresources
cat: /home/tomek/.Xresources: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Laptop: Lenovo Ideapad 300, CPU: Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz × 4, GPU: Intel® HD Graphics 520 (Skylake GT2), RAM: 8 GB, HDD: 500 GB
Awatar użytkownika
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3209
Rejestracja: 30 wrz 2007, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: marcin1982 » 08 lip 2015, 17:07

Pokaż wyniki:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/default/locale

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/default/keyboard
Tu jest coś namieszane:
LANGUAGE=pl:en
ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”