Kto mi zainstaluje Linuxa na procesorze VIA?

Aaaby..... Ogłoszenia drobne.
MichalKrupski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 03 lip 2013, 09:07
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: ARM

Kto mi zainstaluje Linuxa na procesorze VIA?

Post autor: MichalKrupski » 03 lip 2013, 09:33

Dzień dobry!

Chciałbym sobie kupić taki sprzęt http://allegro.pl/laptop-7-cali-1-25ghz ... 81727.html ale zainstalować na nim Linuxa i parę linuxowych programów. Widziałem, że niektórzy na takim sprzęcie instalowali już Ubuntu albo np. Arch Linuxa i linuxowe oprogramowanie (wolałbym ubuntu, ale ma to drugorzędne znaczenie). Można informacje (i pliki) znaleźć np. na forum TechKnow, z resztą zobaczcie: http://www.google.com/search?q=wm8850+linux


Anyway, nie bylibyśmy pierwsi na Ziemi


Ale ja jestem laikiem. Pytanie: czy będzie się dało na tym uruchomić programik LyX (edytor tex, mógłby być bez MikTeXa. Czy działałby na lxde? Albo na czymś innym?) i za jaką kwotę ktoś by mi się podjął tej misji?

Pozdrawiam
Michał Krupski
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 751
Rejestracja: 14 lip 2009, 19:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64
Lokalizacja: WOLA DZBĄDZKA 13 ZA FIGURO W LEWO

Re: Kto mi zainstaluje Linuxa na procesorze VIA?

Post autor: Hwiparam » 03 lip 2013, 10:46

Daj se siana. Dołóż kilka stówek i już możesz wyhaczyć używanego laptopa o znacznie lepszych parametrach, niż ten szajs. To jest nic nie warte, nawet jeśli uda Ci się zainstalować normalnego Linuksa (w co śmiem powątpiewać), to pewnie będzie działał, jakby chciał a nie mógł (kiepskie parametry, brak sterowników). Już nawet sam fakt, że toto ma tylko 512 MB pamięci, skreśla z miejsca Ubuntu i znacznie zawęża wybór distra ... Moim zdaniem gra nie warta świeczki.
BO MY PISZO JAK SIE MUWI A NIE JAK SIE PISZE

inny OS = Arch Linux
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1313
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kto mi zainstaluje Linuxa na procesorze VIA?

Post autor: enedil » 03 lip 2013, 11:23

To jest zwykły procesor ARM. Tu masz link jak zrootować. Potem czysta instalacja jakiegoś Linuksa z obsługą arma, np. arch albo debian. To właściwie wszystko.

Skoro jesteś laikiem, to może lepiej dołożyć do czegoś lepszego i się nie bawić w rootowanie androida.
Pozdrawiam
Michał Radwański
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 751
Rejestracja: 14 lip 2009, 19:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64
Lokalizacja: WOLA DZBĄDZKA 13 ZA FIGURO W LEWO

Re: Kto mi zainstaluje Linuxa na procesorze VIA?

Post autor: Hwiparam » 03 lip 2013, 18:08

enedil pisze:Skoro jesteś laikiem, to może lepiej dołożyć do czegoś lepszego i się nie bawić w rootowanie androida.
To raz, a dwa: To nie jest według mnie sprzęt do takich eksperymentów, raczej zabawka dla dziecka. Jeśli kolega MichalKrupski chce sobie poeksperymentować, to ja zaproponować mogę Raspberry Pi :mrgreen: Też działa na ARM, ale jest całkiem sporo dystrybucji pisanych pod ten konkretny sprzęt właśnie. Podpiąć do telewizora i może robić za odtwarzacz filmów/przeglądarkę zdjęć/internetu w TV.Przyznam, że sam się od pewnego czasu zastanawiam nad czymś takim dla siebie, ale to już temat na oddzielny wątek ;)
BO MY PISZO JAK SIE MUWI A NIE JAK SIE PISZE

inny OS = Arch Linux
MichalKrupski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 03 lip 2013, 09:07
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: ARM

Re: Kto mi zainstaluje Linuxa na procesorze VIA?

Post autor: MichalKrupski » 03 lip 2013, 19:30

hmmm... A z tego Raspberry Pi ktoś robi laptopy?
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1313
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kto mi zainstaluje Linuxa na procesorze VIA?

Post autor: enedil » 03 lip 2013, 20:41

Możesz sam sobie zrobić, nie sprzedają. Dokupisz ekran 10 calowy na HDMI i jakąś baterię i masz laptopa ;-)
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tablica ogłoszeń”